Μόνο θερμά λόγια λέει τις τελευταίες τρεις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εξ απορρήτων σύμβουλό του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος είναι το πολιτικό δώρο της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μην παρεξηγηθώ για τον όρο δώρο, καθώς εκείνη τον συνέστησε στον πρωθυπουργό και αυτός αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Εξάλλου ήταν και είναι ένας από τους γκουρού της επικοινωνίας παγκοσμίως και ήταν ένας σημαντικός άσσος στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε σε εκλογές με … λιανοντούφεκα, όπως μου έλεγε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Γκρίνμπεργκ λοιπόν ήταν ο μόνος που πριν περίπου δυο εβδομάδες σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι η διαφορά θα είναι διψήφια και τους άφησε όλους, το λιγότερο, άφωνους. Κι όμως έπεσε μέσα. Επίσης, εδώ και μήνες έλεγε ότι η ΝΔ θα κερδίσει με άνεση την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η προφητεία του γκουρού

Ο Γκρίνμπεργκ μάλιστα, έλεγε πολύ πριν από το Πάσχα, ότι η ΝΔ θα φτάσει το 37% στην πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική και θα αγγίξει το 40% στη δεύτερη. Οι προβλέψεις του ήταν εντυπωσιακές, ενώ έλεγε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους δεν έχουν την παραμικρή νοσταλγία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε πείσει τον πρωθυπουργό να κάνει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται κοντά στα απώτατα χρονικά όρια των συνταγματικών προθεσμιών

Ποιος είναι ο Γκρίνμπεργκ

Σε μόνιμη βάση ήρθε στην Ελλάδα ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος στις αρχές του έτους, ενώ πριν έκανε σύντομες επισκέψεις. Βέβαια ο Σταν Γκρίνμπεργκ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του 2019, συνομιλούσε τηλεφωνικά τακτικά με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει «τρέξει» τις προεκλογικές καμπάνιες του Μπιλ Κλίντον, του Αλ Γκορ, του Τζον Κέρι, του Τόνι Μπλερ, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Νέλσον Μαντέλα κ.ά.

Οι συμβουλές για το δεύτερο γύρο

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ επιμένει πως όσο περισσότερο βρίσκεται στο δρόμο, δίπλα στον απλό κόσμο, ο πρωθυπουργός κερδίζει πόντους. Για τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής είχε συμβουλεύσει για θεματικές εκδηλώσεις του κόμματος όπου θα αναλυόταν το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι μετά από κάθε μεγάλη εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ανέβαιναν τα ποσοστά. Αυτό θα γίνει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών και οι μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις που όπως φάνηκε δεν έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση εκλογικού κλίματος, θα είναι λιγότερες.

Η γραμμή Μητσοτάκη

Αυτό που ανησυχεί όπως έμαθα τον πρωθυπουργό είναι η αίσθηση της κυριαρχίας και της επανάπαυσης ενόψει των επόμενων εκλογών. Και αυτό διότι οι βουλευτές εξελέγησαν και άρα δεν χρειάζεται να τρέξουν για τον σταυρό με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ποσοστά του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό η εντολή είναι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους κομματικούς επιτελείς ώστε να μεταφερθεί παντού: Όχι αλαζονεία και χαμηλά η μπάλα.

Η ΕΑΣ του Τσίπρα

Οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περί της επόμενης ημέρας και τι θα γίνει με το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα υποχωρούν. Όλοι τώρα στρέφονται στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και δεν θέλουν καν να μπουν στο παιχνίδι της εσωστρέφειας. Εξάλλου υπάρχει καιρός μετά να συζητηθούν όλα. Μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Αλέξη Τσίπρα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το τρίπτυχο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των κεντρικών στελεχών ενόψει του δεύτερου γύρου είναι: Ανασύνταξη, Συσπείρωση και Επίθεση.

Η κριτική Δραγασάκη

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας, αλλά δεν έπεισε. «Πέρα από λάθη και αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη και συζήτησης για προγραμματική συνεργασία και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων και για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή», αναφέρει και αυτό το μετέφερε και στον Αλ. Τσίπρα.

Παράπονα ξένων φαρμακευτικών για Πλεύρη

Παράπονα από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που διατηρούν δραστηριότητα στην Ελλάδα, προς το πρόσωπο του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος στην απερχόμενη κυβέρνηση ήταν επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του υπουργού Υγείας. Ο λόγος για τον οποίο υφίσταται η δυσαρέσκεια αυτή, είναι διότι όπως λένε στελέχη προσκείμενα στις εταιρείες αυτές, νιώθουν ότι υφίσταται μία εύνοια από πλευράς της κυβέρνησης προς τις εγχώριες – ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίες. Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα σημαντικές εγχώριες εταιρείες έχουν επιδοθεί σε σειρά σημαντικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και σε προσωπικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω της ισχύος που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, υφίσταται μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε αυτές.

Στασιμότητα για τις κλινικές στο Ελληνικό

Καμία εξέλιξη δε φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει ως προς το πεδίο της δημιουργίας κλινικής εντός του Ελληνικού. Σας θυμίζω ότι σημαντικοί όμιλοι που διατηρούν έρεισμα τον χώρο της Υγείας, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους προς τη Lamda γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για την ώρα όμως δε φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, δεδομένου ότι το βάρος της προτεραιότητας βρίσκεται στον τομέα των τουριστικών αναπτύξεων – χθες μόλις έγινε γνωστό ότι η Mandarin Oriental έρχεται στο Ελληνικό ως operator για λογαριασμό του ξενοδοχείου της ΤΕΜΕΣ – αλλά και στις εμπορικές αναπτύξεις, στα οικιστικά projects και επομένως το συγκεκριμένο κομμάτι επενδύσεων δεν φαίνεται να απασχολεί έντονα αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους της Lamda. Να σας θυμίσω εδώ ότι η κλινική που θα γίνει στο Ελληνικό, πρόκειται να στεγάζεται σε οικόπεδο έκτασης 30 χιλιάδων τ.μ. και θα περιλαμβάνει τμήμα επειγόντων περιστατικών, τμήμα πρώτων βοηθειών και ιατρικές υπηρεσίες wellness και αποκατάστασης.

Κυβερνητική απάντηση στην έλλειψη προσωπικού

Να δώσει λύση στον τουριστικό τομέα που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού προσπαθεί το νομοθέτημα της απερχόμενης κυβέρνησης, το οποίο μόλις χθες το απόγευμα βγήκε σε ΦΕΚ. Πρόκειται για ένα εκτενές σχέδιο δράσης που συνυπογράφουν πολλά υπουργεία για την υλοποίησή του όπως το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισμού. Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα αποκλειστικά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στόχο έχει να δώσει νέα πνοή σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και πλήττεται βάναυσα τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά την πανδημία, από την έλλειψη προσωπικού. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους που θα μπουν στην αγορά εργασίας και να προλάβει τα «χειρότερα», τη στιγμή που οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με καταιγιστικό ρυθμό όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά σε όλο το εύρος της επικράτειας και φυσικά στα νησιά.

Η Θεμέλη, ο δήμαρχος και ο Μεγάλος Περίπατος

Η Θεμέλη είναι η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει να ανανεώσει το παρουσιαστικό των πεζοδρομίων στο Κολωνάκι τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, η αθηναϊκή περιπέτεια που ξεκίνησε από τον Μεγάλο Περίπατο στην οδό Πανεπιστημίου, επεκτείνεται πλέον και στα πεζοδρόμια της αστικής συνοικίας του κέντρου της Αθήνας. Το εύρος της ανάπλασης είναι αρκετά μεγάλο και όπως μου έλεγε με νόημα καταστηματάρχης στου Κολωνακίου, θυμίζει εποχές δημαρχίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος άλλαξε πεζοδρόμια και πρόσθεσε σε αυτά τα γνωστά και διάσημα κάγκελα περίφραξης. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κριτική τον τελευταίο καιρό για τον τομέα της ανάπλασης των κεντρικών δρόμων. Όλοι λίγο ή πολύ περιμένουν με περίσσιο ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα.

Αστέρας: Οι «χρυσές» πωλήσεις οικοπέδων σε Διαμαντίδη – Λάτση

Αύξηση τζίρου κατά 112 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021, «έγραψε» η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, η οποία διαχειρίζεται το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα. Η τόσο μεγάλη διαφορά σχετίζεται από τις πωλήσεις των οικοπέδων που συνορεύουν με τα γνωστά συγκροτήματα ξενοδοχείων του Αστέρα, στον όρμο του Λαιμού στη Βουλιαγμένη. Σας θυμίζω ότι οι αγοραστές είναι ο εφοπλιστής, Διαμαντής Διαμαντίδης καθώς και η οικογένεια Λάτση. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη του 2022 «ζαλίζουν» καθώς έφτασαν τα 253,43 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα φυσικά από την πώληση των συγκεκριμένων οικοπέδων, ενώ τα κέρδη του 2021 ήταν 36,8 εκατομμύρια ευρώ.