Τελείως αμερικάνικο στυλ υιοθετεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας το ανέφερα καιρό τώρα. Χθες, λοιπόν, ημέρα της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, πήγε στην Πειραιώς και μίλησε με όλους τους υποψηφίους βουλευτές για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και αυτό φαινόταν στο πρόσωπό του, ενώ τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν στα γραφεία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνετος και χαλαρός, άνευ κουστουμιού και γραβάτας, ένα τελείως αμερικάνικο στυλ εμφάνισης, μίλησε για την μάχη που έρχεται και ζήτησε από όλους εγρήγορση. Αυτό που δεν θα αλλάξει στην προεκλογική περίοδο για τις δεύτερες εκλογές που ξεκινάει σε λίγες ώρες και επίσημα, είναι και το αμερικάνικο προεκλογικό τέμπο, δηλαδή πολλές περιοδείες στοχευμένες, επαφή με πολίτες, όχι οι κλασσικές συγκεντρώσεις και πολλές συνεντεύξεις, όπως σήμερα το πρωί στο Mega και χθες στην Καθημερινή της Κυριακής και στον διευθυντή της Αλέξη Παπαχελά. Βέβαια, μια λεπτομέρεια που αξίζει επειδή ανέφερα τα του ντυσίματος, στην συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ήταν με κλασσικό κουστούμι και γραβάτα.

Για Αγιορείτικη ευλογία

Αυτό που έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα είναι να δούμε τι θα γίνει με το κόμμα Νίκη και την Ελληνική Λύση στη βόρεια Ελλάδα. Και τα δύο κόμματα έχουν επιρροή στο ποίμνιο. Μάλιστα, με τη Νίκη έχουν συνδεθεί και συγκεκριμένες μονές του Αγίου Όρους. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου να εκδώσει να υπάρξει δήλωσή του μακροσκελής με την οποία επισημαίνει ό,τι η Εκκλησία δεν πολιτεύεται και δεν εμπλέκεται στην πολιτική, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται με διάφορους Μητροπολίτες και πως δίνεται γραμμή από ενορίες για υποψηφίους πολλών κομμάτων. Και μια που σας ανέφερα το Άγιο Όρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στο Άγιο Όρος, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ώστε να σταλεί ένα σήμα πως υπάρχει επικοινωνία και σέβεται τους Αγιορείτες.

Η υπόσχεση στην Ιερά Κοινότητα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί 3-4 Ιουνίου μαζί με τον γιo του Κωνσταντίνο, όπως είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας που τον είχαν επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τις ημέρες που βρίσκονταν στην Μητρόπολη Αθηνών η εικόνα του Αξιον Εστί. Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ θα είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα και θα διανυκτερεύσει το βράδυ του Σαββάτου -ερχόμενος από Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει περιοδεία- πιθανότατα στην Μονή Ξενοφώντος που επισκεπτόταν παλαιότερα και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υποδοχή αρχηγού κράτους δε θα γίνει, καθώς δε θα πάει ως πρωθυπουργός και εκεί θα τον υποδεχθούν, προφανώς ο διοικητής και εφοπλιστής Μαρτίνος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, ο Πρωτοεπιστάτης π. Χριστοφόρος ΙΒηρίτης, ο π. Νικηφόρος από τη Μονή Φιλοθέου, ο π. Θεόφιλος από τη Μονή Παντοκράτορος και ο π. Ιερώνυμος από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Το λίφτινγκ Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει λίφτινγκ στην εικόνα του κόμματός του και όπως θα είδατε ανακοινώθηκε και νέα Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα σηκώσει το βάρος της προώθησης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Η Κουμουνδούρου μας λέει για ονόματα-έκπληξη και για επιτροπή που αποτελείται από υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, από μέλη του think tank του Αλέξη Τσίπρα και από πολιτικά στελέχη της νεότερης γενιάς. Βέβαια και με αυτή την σύνθεση άρχισαν τα πικρόχολα σχόλια όπως τι θα προσφέρει σε μια πολιτική μάχη, η Κατερίνα Νοτοπουλου, η Διάνα Βουτυράκου, η Αθηνά Λινού, η Τζένη Λειβαδάρου, κ.α. Χωρίς λογική κινήσεις, έλεγε μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος και για να μην αδικήσει όπως μου είπε, εστίασε στις όντως καλές περιπτώσεις μελών, όπως του Νικόλα Φαραντούρη, του Διονύση Τεμπονέρα, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Γιώργου Χουλιαράκη.

Γκρίνια για Μαραντζίδη

Αυτό όμως που έμαθα και προκαλεί μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο, είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει στην ομάδα του τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, που στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις απόψεις του και θα σημείωνα, ότι έβγαλε από τα ρούχα του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν ότι αυτοί που επέλεξαν τον Ν. Μαραντζίδη δεν κατάλαβα το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Ο Μαραντζίδης θα έχει την ευθύνη της καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα και μένει να φανεί τι θα καταφέρει σε τέσσερις εβδομάδες. Πάντως από χθες του βγάζουν διάφορα τι έχει γράψει και δεν είναι λίγα, όχι απλά τα αρνητικά του κείμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα έντονα ιδεολογικά που τον φέρνουν κυριολεκτικά απέναντι σε αυτό που πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση και είναι κόκκινο πανί για τους Αριστερούς. Το άλλο όμως φοβερό είναι ότι την επομένη της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε άρθρο στην Καθημερινή, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε για την αλλαγή ηγεσίας: «Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του, όχι αύριο, αλλά σχετικά σύντομα. Εξάλλου, διαθέτει φρέσκα και χαρισματικά άτομα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Και αυτά τα άτομα είναι ελπίδα για την κοινωνία πρωτίστως, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς».

Ο στρατηγός Λαλιώτης

Μεγάλη ικανοποίηση ήταν το στοιχείο που κυριαρχούσε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα. Εκεί είδα να είναι σημείο αναφοράς για πολλούς ο Κώστας Λαλιώτης που το απολάμβανε, καθώς με τις συμβουλές του, τόσο αυτός όσο και ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Δημήτρης Ρέππας βοήθησαν αρκετά τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει σωστές αποφάσεις. Ο Κ. Λαλιώτης λοιπόν ήταν, αν και στο παρασκήνιο δρα, αλλά με γραφείο στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου πηγαίνει συχνά, στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων και είχε αρκετές συζητήσεις με παλαιότερα και νεώτερα στελέχη.

Εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη για τα My market

Τα My market την Τρίτη εγκαινιάζουν όπως μαθαίνω το ανακαινισμένο κέντρο διανομής στη Βόρεια Ελλάδα. Στο κάλεσμα θα βρίσκονται αρκετοί δημοσιογράφοι, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες η επένδυση στο κέντρο διανομής της Θεσσαλονίκης δε θα είναι η μοναδική. Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, ψάχνει και για αποθήκη στην Αττική, προκειμένου να ενισχύσει την αποθηκευτική και διανεμητική του ικανότητα και να εξυπηρετεί καλύτερα το δίκτυο. Βέβαια αυτό που φαίνεται ότι αναζητά ο Παντελιάδης είναι πιθανότατα ένα νέο κέντρο διανομής με προοπτική να το συνενώσει με τις εγκαταστάσεις που αυτή τη στιγμή διαθέτει στη Μάνδρα Αττικής. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε μία πιθανή λύση θα είναι να εντοπίσει μικρότερες εγκαταστάσεις και να διατηρήσει και τη Μάνδρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι τιμές και στα logistics όπως και σε κάθε λογής ακίνητα έχουν εκτοξευτεί τελευταία, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα σκεπτικό τον πάντοτε μετρημένο επικεφαλής του ομίλου Μετρό που διαχειρίζεται τα καταστήματα My market.

Ο Δένδιας στο Κολωνάκι

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε προ λίγων ωρών στα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, συναντώντας φίλους, υποστηρικτές και λοιπούς γνωστούς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος της Β’3 Περιφέρειας Αθηνών Νοτίου Τομέα, εθεάθη με ένα τζιπ Audi Q8 και τη συνοδεία της ασφάλειάς του. Δεν ξέρω αν συνομίλησε περισσότερο για τις εκλογές στην Τουρκιά ή τις δικές μας που έρχονται, αυτό που ξέρω είναι πως ο πρώην υπουργός δε χάνει ευκαιρία να συνομιλήσει με κόσμο. Και του αρέσει, και το θέλει. Ο Νίκος Δένδιας θυμίζω πως είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Εξαφανισμένος» ο επικεφαλής της Βιβεχρώμ

Ο Μάκης Προβατάς, ένα στέλεχος με πολυετή εμπειρία στην αγορά, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρωμάτων Βιβεχρώμ στην Ελλάδα. Μαθαίνω ότι το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει την έκθεσή του και την επικοινωνία του με τα μέσα ενημέρωσης. Η αλήθεια είναι από την άλλη ότι η Βιβεχρώμ το 2022 έχασε για πρώτη φορά τα ηνία της ελληνικής αγοράς, καθώς την ξεπέρασε η Vitex της οικογένειας Γιαννίδη. Και όπως είναι λογικό ένα τέτοιο γεγονός έρχεται εκτός από προβληματισμό να δημιουργήσει και ένα πεδίο αναζητήσεων για την εταιρεία που διοικεί ο Μάκης Προβατάς. Για να σας δώσω με σαφήνεια την εικόνα, η Vitex στην Ελλάδα κατέγραψε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 63 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ αντίστοιχα η Βιβεχρώμ κατέγραψε κύκλο εργασιών που κινήθηκε κάτω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως ίσως η «εξαφάνιση» του Προβατά να έχει κάποια λογική εξήγηση που συνδέεται με το συγκεκριμένο γεγονός.

Τέλος εποχής για ένα ιστορικό εστιατόριο

Το Maracana Grill ήταν ένα από τα γνωστά εστιατόρια κρεατοφαγίας στην Αθήνα με επιρροές από βραζιλιάνικη κουζίνα. Δημιούργημα του ιδιοκτήτη του Γιάννη Πασχαλίδη, ο οποίος μεγάλωσε το Ρίο ντε Τζανέιρο και αποφάσισε πριν από 26 χρόνια να δημιουργήσει το συγκεκριμένο εστιατόριο. Οι πόρτες για το ιστορικό πλέον εστιατόριο έκλεισαν οριστικά χθες, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην διαδρομή σχεδόν τριών δεκαετιών. Όπως φαίνεται ο κλάδος της εστίασης αρχίζει να εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» που κυρίως οφείλονται στα ιδιαίτερα αυξημένα κοστολόγια της τελευταίας περιόδου και ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες και ο Άκης Πετρετζίκης έβαλε λουκέτο στα καταστήματα Kitchen Lab.

Σήμερα τα σπουδαία για τη νέα Frigoglass

Αποφασίζει σήμερα το σώμα των μετόχων του ομίλου παραγωγής ψυγείων και γυάλινων μπουκαλιών, της Frigoglass, για το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα την οδηγήσει στην προσεχή τριετία της επιχειρηματικής της πορείας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται μετά την αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών και την ανάληψη της πλειοψηφίας των μετοχών από τους ομολογιούχους. Θα θυμίσουμε ότι η προηγούμενη γενική συνέλευση είχε αποφασίσει για τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, γεγονός που ήρθε να αλλάξει ριζικά τις μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο οι ομολογιούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Frigoglass, με τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης σε νέα εταιρεία, στην οποία οι οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη διατηρούν πλέον τη μειοψηφία των μετοχών και συγκεκριμένα το 15%.