Στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έμαθα δεν πρόκειται να αλλάξει την συνταγή με την οποία κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει μεγάλη έμφαση πάλι στις στοχευμένες περιοδείες και θα εστιάσει αρκετά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη χθες το απόγευμα έκανε μια βόλτα στο Μοσχάτο, πολύ κοντά στα γραφεία της ΝΔ, μίλησε με καταστηματάρχες και μετά έκανε την κίνηση να ανεβάσει βίντεο και στο τικ τοκ. Το πρόγραμμα των περιοδειών του ετοιμάζεται και αυτό που έμαθα είναι ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση τελικά στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς θέλουν εκεί να υπάρξει διόρθωση των ποσοστών της ΝΔ προς τα πάνω, αφού υπάρχουν μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Ο ρόλος Παπασταύρου

Πριν καιρό σας είχα πει για τον ρόλο του Σταύρου Παπασταύρου, ενός προσώπου που επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά είχε βρεθεί στο κέντρο της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα θετικά, όπως λέει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηριστικά και σημαντικές ικανότητες, που θα τον βοηθήσει αρκετά στην καμπάνια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Το ενδιαφέρον όμως είναι ό,τι ο Στ. Παπασταύρου προορίζεται για θέση κλειδί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Παπασταύρου συνδέονται με πολυετή φιλία από την εποχή του Κολλεγίου Αθηνών στα χρόνια της εφηβίας.

Τα «όχι» της Ζανέτ και της Μπέτυς

Να πάμε όμως και στην αξιωματική αντιπολίτευση και να σας αποκαλύψω ορισμένα γεγονότα που έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής μετά την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στον 7ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος και αποφασισμένος να μην παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Και αυτό που μου είπε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις, είναι ότι παραιτήθηκε, αλλά έπεσαν όλοι επάνω να τον φάνε. Μου είπαν όμως ότι δυο πρόσωπα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο να μην παραιτηθεί και να το σκεφθεί δεύτερη φορά και τουλάχιστον προς το παρόν κέρδισαν τη μάχη και θα φανεί στο μέλλον τι θα γίνει. Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ζανέτ Τσίπρα και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα ήταν αυτές που επέμεναν με ένταση να μην παραιτηθεί.

Κόμμα υπό επιτροπεία

Στη σκιά της πανωλεθρίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποφασίστηκαν κάποιες κινήσεις που ελπίζουν να του δώσουν μια διαφορετική εικόνα στα ΜΜΕ. Ποιες είναι αυτές; Θα υπάρξει μια Οργανωτική Επιτροπή εκλογικού αγώνα που θα βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις. Θα χρεωθούν εκλογικές περιφέρειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων που έκαναν άλλη επιλογή στις πρόσφατες εκλογές. Σε αυτή την Εκλογική επιτροπή που θα αποτελείται από νεότερα στελέχη που θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο και θα πρωταγωνιστούν στις δράσεις του κόμματος.

Με χαρτάκι οι εμφανίσεις στα ΜΜΕ

Για να γλιτώσει τις παραφωνίες και τις γκάφες, κρίθηκε αναγκαίο να αποφασίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ποια θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ. Στην λίστα λοιπόν του κόμματος υπάρχουν τα εξής ονόματα όπως έμαθα και ήδη υπάρχει γκρίνια παρασκηνιακή: Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Νίκος Φαραντούρης, αλλά και πρόσωπα που δεν ήταν υποψήφιοι, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Πού είναι η Πόπη

Πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για την Πόπη Τσαπανίδου εάν θα μείνει ή εάν θα φύγει. Έμαθα ότι να φύγει δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά όπως ανέφερα πιο πάνω θα υπάρχει μια μεγάλη ομάδα που θα εμφανίζεται στα ΜΜΕ και ως εκ τούτου ο ρόλος της θα είναι περιορισμένος. Η ίδια λέγεται και το επιβεβαίωσα, έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής, αλλά ο ίδιος της είπε πως δεν υπάρχει θέμα και δεν ήταν αυτή το πρόβλημα. Ως εκ τούτου ένας μήνας έμεινε και μένει εκπρόσωπος.

Η έκπληξη και η μουρμούρα

Και επειδή συζητάμε για κινήσεις Συριζαίων, έμαθα κάτι που με εξέπληξε και αφορά την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά. Σε αυτήν βρίσκεται και άνθρωπος του Γιάννη Δραγασάκη, με παρουσία στην κυβέρνηση Τσίπρα και στέλεχος του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου. Ποιος; Ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος που θα είναι σύμβουλος επί των οικονομικών. Ορισμένοι Συριζαίοι όταν το έμαθαν, γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως και το γνωρίζουν ελάχιστοι, εξεπλάγην και άλλοι μουρμούσισαν, καθώς συνομιλεί και με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά έχει και σχέση με το ΕΝΑ, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, το thin tank του Γ. Δραγασάκη.

Γκρίνια για τον Καστανίδη

Η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης προκειμένου, όπως αναφέρεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, προκαλεί ήδη μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτό διότι έτσι χάνει την έδρα ο Χάρης Καστανίδης στην Α’ Θεσσαλονίκης και θα είναι πρώτος επιλαχών και λόγω της επιλογής αυτής, στο Ηράκλειο Κρήτης, εκτός της νεοεκλεγμένης κυρίας Βατσινά που εξελέγη στην πρώτη θέση, στο Κοινοβούλιο εισέρχεται και πάλι ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ στο νότιο τομέα την έδρα καταλαμβάνει ο Παύλος Χρηστίδης. Αυτό που έμαθα είναι ότι ο πολύπειρος Χ. Καστανίδης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση με τον Ν. Ανδρουλάκη και αυτό ως γεγονός έχει ενοχλήσει πολλούς που άρχισαν τα πικρόχολα σχόλια: «Έφυγε ο Χάρης και ήρθε η Μιλένα Αποστολάκη που θέλει και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ»

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Η ασυμφωνία χαρακτήρων μαθαίνω ότι ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο επιχειρηματίας Μανώλης Δαμιανάκης, πούλησε το ποσοστό που είχε στην εταιρεία στον Ινδό επιχειρηματία και επικεφαλής του SwitzGroup, Taizoon Khorakiwala. Αποτελεί μέχρι στιγμής την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο πρώην βασικός μέτοχος, δε διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας σε κάποια από τις εταιρείες που ο Ινδός έχει αποκτήσει την πλειοψηφία το τελευταίο διάστημα. Ο Δαμιανάκης, έχοντας θητεύσει σε πολλά διαφορετικά πόσα, γνωρίζοντας ως χρηματιστής απ’ έξω και ανακατωτά την χρηματιστηριακή αγορά αλλά και τα τρόφιμα καθότι υπήρξε στέλεχος της πτωχευμένης Nutriart (Κατσέλης – Αλλατίνη), διάλεξε πλέον να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Και να ασχοληθεί με τον τουρισμό.

Ετοιμάζει εκπλήξεις η Ιντρακάτ;

Μαθαίνω ότι ο Δημήτρης Μπάκος, ο Γιάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που έχουν αποκτήσει την Ιντρακάτ κατά πλειοψηφία, έχουν εισέλθει στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και στην Attica Bank, ετοιμάζουν νέα έκπληξη στην αγορά. Εάν τελικά συμβεί αυτό, η Ιντρακάτ, δεν αποκλείεται να αποτελέσει στο επόμενο διάστημα τον όμιλο-ομπρέλα, υπό τον οποίο θα συστεγαστούν όλες οι παλιές και η νέες δραστηριότητες των επιχειρηματιών. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Αλλά η συγκεκριμένη είναι μία από τις συζητήσεις που ακούω ότι γίνεται αρκετά έντονα τελευταία.

Μεγάλο παίκτη φέρνει στην Ελλάδα ο Φουρλής

Νέο μεγάλο ξένο παίκτη ετοιμάζεται να φέρει στην ελληνική αγορά ο όμιλος Φουρλή. Δεν εννοώ βέβαια ότι στην προκειμένη περίπτωση θα βρίσκεται ο ίδιος πίσω από την παρουσία του στην Ελλάδα όπως συνέβη με την ΙΚΕΑ ή και με την Ηolland & Barrett ή την ΙΚΕΑ. Σας θυμίσω όμως ότι ο όμιλος διατηρεί την εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε έντονες διεργασίες και συζητήσεις, προκειμένου να μισθώσει μία από τις αποθήκες που ανήκουν στην Trade Estates και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει την παρουσία του και την τροφοδοσία του δικτύου του στην Ελλάδα. Ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συζητήσεις, εάν όμως πάνε όλα καλά, το βέβαιο είναι ότι θα δούμε σύντομα κάτι «μεγάλο» στη χώρα από πλευράς ονόματος αλλά και εκτοπίσματος.

Αντίο στη Lamda από τον Τάσο Γιαννίτση

Αποχωρεί ο Τάσος Γιαννίτσης από τη θέση του προέδρου της Lamda Development και τη θέση του αναλαμβάνει ο Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος είχε διατελέσει και γενικός διευθυντής στην Ελληνικό Κτηματολόγιο. Για τον Γιαννίτση ίσως γνωρίζετε αλλά θα σας πω ή μάλλον θα σας θυμίσω ότι διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση Ζολώτα, ενώ ήταν στενός συνεργάτης σε οικονομικά θέματα του Γιώργου Γεννηματά αλλά και αργότερα των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Θήτευσε ως υπουργός Εργασίας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αλλά και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Νέα εταιρεία για τον Χατζημηνά στο Ψυχικό

Νέα εταιρεία δημιούργησε όπως με πληροφορούν το EFA Group, του επιχειρηματία, Κριστιάν Χατζημηνά με έδρα το Ψυχικό. Ο όμιλος EFA που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία με συστήματα και τεχνολογίες που αναπτύσσει στην Ελλάδα, δημιούργησε την εταιρεία Aviation Technologies Services and Solutions. Ο ίδιος σας θυμίζω είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο όμιλος EFA αυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε πάνω από 58 χώρες του κόσμου με τζίρο περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή η έδρα της νέας εταιρείας, η οποία βρίσκεται στο Ψυχικό, δεν είναι τυχαία καθότι εκεί ο όμιλος δημιουργεί ένα συγκρότημα κτιρίων, στο οποίο μεταφέρονται αρκετές από τις δραστηριότητες του ομίλου, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα οικοσύστημα θυγατρικών.