Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη μετά τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου ήταν και αρκετά συγκινησιακή όπως έμαθα. Και αυτό διότι για πρώτη φορά η Κρήτη, η άλλοτε πράσινη λόγω των μεγάλων ποσοστών και της πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ, βάφτηκε μπλε και αυτό ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το έβλεπε και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το είπε η Ντόρα Μπακογιάννη προ ημερών, με μια ανάρτησή της για την επέτειο από τον θάνατο του πατέρα της και δεν ήταν λίγοι που είπαν στον Κ. Μητσοτάκη αυτό ακριβώς, «πόσο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος θα ένοιωθε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τα αποτελέσματα του γιου του».

Η πρωτοτυπία α λα Μακρόν

Η επίσκεψη και ομιλία στο Ηράκλειο θύμιζε ομιλίες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Γιατί; Υπήρχε στρογγυλό βάθρο, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γυρνούσε προς όλες τις πλευρές της πλατείας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε πολιτική ομιλία. Αυτό πρακτικά έδινε την δυνατότητα στους συγκεντρωμένους να βλέπουν τον αρχηγό τους, από όποιο σημείο και να βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Τίτου.

Ειδική αφιέρωση

Κρήτη χωρίς μαντινάδες, λύρες και λαούτο δεν υπάρχει. Και αυτό έγινε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον υποδέχθηκαν οι Κρητικοί με μαντινάδες, λύρες και λαούτο, στην πλατεία Αγίου Τίτου εκεί που προηγήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Οι Νίκος Σταυρακάκης, Μάνος Σταυρακάκης και Δημήτρης Συγλέτος έκαναν ειδική αφιέρωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και το πρωί στον Μακρύ Γιαλό μια κυρία τον υποδέχθηκε με μια μαντινάδα. Μάλιστα του την έδωσε στο χέρι με ένα χαρτάκι: «Θα την πω το βράδυ στην ομιλία μου» εννοώντας την ομιλία στην πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο!

Μηχανές στο φουλ

Πέρα από τα ανθρώπινα στιγμιότυπα αυτής της πρώτης εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου, υπάρχει και το καθαρό, το αμιγώς πολιτικό σκέλος που εντοπίζεται στη ΝΔ στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την φάση. Και αυτό διότι θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει πόντους από κεντρογενείς και γι’ αυτό δίνει μεγάλη σημασία η ΝΔ στην αποδόμηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από χθες γίνεται μεγάλη κόντρα για τα όσα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την φορολογία και μάλιστα άδραξε την ευκαιρία η ΝΔ μετά και το φάουλ με τις δηλώσεις της Ελένη Χρονοπούλου, της υποψήφιας βουλευτή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Η παραίτηση Τσίπρα

Από αυτή εδώ την στήλη, για να μην έχετε και παράπονο, μάθατε πρώτοι για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί το βράδυ της μεγάλης ήττας των εκλογών. Και σας ανέφερα και το ρόλο των δυο γυναικών, της συντρόφου του, Μπέτυς Μπαζιάνα και της αδελφής του Ζανέτ Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χθες το βράδυ το είπε ευθέως στην Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση εσωτερικά, όπως έμαθα. Τι είπε; «Δεν θα κρυφτώ, δεν είμαι μηχανή. Είμαι άνθρωπος. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση. Για ώρες και για μέρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ, όμως, θεώρησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω».

Ο ρόλος της Αχτσιόγλου

Λογικά τα όσα είπε, αλλά αυτό που προκάλεσε όμως συζητήσεις από χθες το βράδυ είναι η αναφορά του στην Έφη Αχτσιόγλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Είχαμε τη Φώφη Γεννηματά και παλαιότερα η Αριστερά. Για πρωθυπουργό το εύχομαι. Θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια γυναίκα, αλλά ποια πολιτική θα εφαρμόσει η γυναίκα. Το εύχομαι». Σαφές το μήνυμα.

Η εμπλοκή με Χουλιαράκη

Θα έχετε δει τα νέα πρόσωπα που εμφανίζονται στα ΜΜΕ για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αν και εμφανίζονται και κάποια παλαιότερα, όπως π.χ. Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, κ.α. που όμως δεν είναι στη λίστα της Κουμουνδούρου. Είδαμε Διονύσνη Τεμπονέρα, Νικόλα Φαραντούρη, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργο Βασιλειάδη, Αλέξη Χαρίτση, κ.α. Τι δε θα δούμε μάλλον; Τον πρώην αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς όπως λέγεται υπάρχει ασυμβίβαστο με τη θέση του ως συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής συμμετείχε κανονικά και είναι ζήτημα εάν θα συμμετάσχει πάλι, ενώ για τα ΜΜΕ, μάλλον δεν θα τον δούμε.

Βέλη Καρτερού σε ΠΑΣΟΚ

Σας ανέφερα νωρίτερα για την επίθεση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ που θα ενταθεί κιόλας τις επόμενες ημέρες. Από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι στη γραμμή των μαζικών επιθέσεων, αν και στοχευμένα υπάρχουν πυρά γιατί τους απειλεί. Αυτό που ξένισε πολλούς είναι η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο Θανάσης Καρτερός μέσω άρθρου του στην κομματική εφημερίδα, «Αυγή». «Από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη κατέληξε το ΠΑΣΟΚ. Του έμεινε το όνομα κι έχασε τη χάρη σε μια διαδρομή “εξημέρωσης”. Παρέα με τον Παπαδήμο. Ύστερα με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη. Έκλεισαν σπίτια, έκλεισαν την ΕΡΤ, έκλεισαν συμφωνίες πώς θα μοιράζονται μεταξύ τους υπουργεία και διορισμούς. Ενώ η κοινωνία άνοιγε κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία. Παρών τότε κι ο Ανδρουλάκης. Ως δεύτερο τη τάξει στέλεχος, γραμματέας του κόμματος. Κύριος! Ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε με τους αγανακτισμένους ούτε αντίρρηση ούτε κιχ. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα προγραμματικής αντιπολίτευσης. Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Θα πάει και με τον Μητσοτάκη αν χρειαστεί. Το έχει ξανακάνει. Θα στηρίξει τις “μεταρρυθμίσεις” του Μητσοτάκη. Το έχει ξανακάνει. Δικαίωμά του. Αλλά μη διεκδικεί και δάφνες αντιπολίτευσης και προοδευτικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σεμνά, κύριε Ανδρουλάκη!».

Γκρίνια για τη Χρονοπούλου

Πιο πάνω σας ανέφερα την γκρίνια που υπήρξε σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την Χρονοπούλου και μάλιστα χρειάστηκε να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις στελεχών και ανακοινώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη για να μαζέψουν, όσο γίνεται, την γκάφα της υποψήφιας βουλευτού. «Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, το οποίο θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια. Επίσης, τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 ευρώ για κάθε γονέα», είναι η γραμμή. Όσο για το νέο φάουλ που έκανε χθες στο ΣΚΑΪ, όταν δεν μπορούσε να απαντήσει ξεκάθαρα για τις επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώσουν, το ΠΑΣΟΚ έδωσε γραμμή, ότι ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, το ποσό δηλαδή που εισπράττει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ως μέρισμα, που σήμερα φορολογείται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνεται μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής: Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%. Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 ευρώ φορολογείται – και μόνο αυτό- με συντελεστή 10%. Και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν και τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%. Και μάλιστα λένε, ότι είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων και αντίστοιχοι συντελεστές ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γνωστοί επιχειρηματίες στα εγκαίνια της Metro

Γνωστοί και ισχυροί επιχειρηματίες από το χώρο των τροφίμων ήταν παρόντες στα εγκαίνια του ομίλου Metro (Μetro Cash & Carry και My market), τα οποία έγιναν στο κέντρο διανομής στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους όμως με πληροφορούν είδαν τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκη και γνωστό οινοποιό, ιδιοκτήτη του κτήματος Κυρ-Γιάννη, Γιάννη Μπουτάρη. Αλλά εκεί ήταν και άλλοι κραταιοί επιχειρηματίες, όπως ο γιος του Μιχάλη Σαράντη, Στέλιος, που διατηρούν τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Κλιάφα, Δουμπιά), ο Κώστας Τόττης, γνωστός από τη διάσημη Serenata και την εταιρεία Tottis-Bingo, η οικογένεια Χατζάκου που έχει την πλειοψηφία των μετοχών στην γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και οι πατέρας και γιος, Παναγιώτης και Γιώργος Τσινάβος, ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι. Για την ιστορία πάντως σας λέω ότι η επένδυση για την επέκταση των αποθηκών της Metro κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γνώστης Απόστολος Τζιτζικώστας

Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος από προσωπική έρευνα αλλά και από έρευνα του επιτελείου του για τα πεπραγμένα του ομίλου Metro. Θα έλεγε κανείς ότι με κάποιον τρόπο «έκλεψε» τη δουλειά από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, ιδιοκτήτη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθότι ο Τζιτζικώστας παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία για τον όμιλο. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η οικογένεια Τζιτζικώστα και ο ίδιος ο περιφερειάρχης βέβαια, είχαν στην ιδιοκτησία τους παλαιότερα μία την γαλακτοπαραγωγική εταιρεία στη βόρεια Ελλάδα, με την ονομασία Αγρόκτημα Βραχιάς. Επομένως η σχέση που διατηρεί με το χώρο του τροφίμου και με τα σούπερ μάρκετ είναι ιδιαίτερα στενή.

Η θέση του Κωτσόβολου στην αγορά

Με πληροφορούν ότι ο Κωτσόβολος φέτος πάει πολύ καλά στην αγορά. Με ισχυρές πωλήσεις σε μεγάλες λευκές συσκευές και κλιματιστικά, οι οποίες τον απογειώνουν, εκμεταλλευόμενος και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το άλλο που μου λένε από την αγορά, είναι ότι καταφέρνει να μεγαλώνει το τζίρο και το μερίδιό του στην αγορά, κερδίζοντας μέρος τις πίτας από τους ανταγωνιστές του. Στρατηγικές κινήσεις, επιμονή, γνώση της αγοράς και ικανή διοικητική ομάδα φαίνεται ότι αποτελούν μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας. Και που παρά το γεγονός ότι πίσω από τον Κωτσόβολο βρίσκεται ένας μεγάλος πολυεθνικός όμιλος η Currys, παρόλ’ αυτά η αλυσίδα καταφέρνει να κινείται με βάση την νοοτροπία και τις απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, επιτυγχάνοντας την μέχρι στιγμής πρωτιά στην αγορά.

Ο Έλληνας «παίκτης» της Mercedes

Εκτός από τον όμιλο Frey που απέκτησε το 75% της Mercedes Benz Hellas, ακούγεται πολύ στην αγορά ότι στο μετοχικό κεφάλαιο με 25% έχει μπει και η οικογένεια Δαμάσκου – Τομπούζογλου, που διακινεί τις μάρκες Mercedes, Toyota και Hyundai στην Ελλάδα. Το «αστέρι» αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη μάρκα πολυτελείας σε πωλήσεις για το 2022. Η επένδυση της οικογένειας Δαμάσκου – Τομπούζογλου, δείχνει τον δεσμό που έχει αναπτύξει με τη μάρκα, μέσα από τον όμιλο Lamda του οποίου ηγείται.

Η σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με τους συνεταιριστές

Μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, όπως η ΕΒΟΛ, τα Καλάβρυτα που παράγουν τη γνωστή φέτα Καλαβρύτων, η ΕΑΣ Αγρινίου, η Πίνδος και πολλοί ακόμη συστήνουν εξαγωγική εταιρεία για να στέλνουν από κοινού τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η εταιρεία που πρόκειται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες, θα έχει συνοδοιπόρο την Τράπεζα Πειραιώς. Τι θα κάνει η Πειραιώς; Θα χρηματοδοτεί τις κινήσεις των συνεταιριστών. Εξάλλου η Τράπεζα έχει διατηρήσει ιδιαίτερα στενή σχέση με τον αγροτικό τομέα, αποτελώντας τρόπον τινά τη φυσική συνέχεια της πρώην Αγροτικής. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2012 η Πειραιώς απορρόφησε το υγιές τμήμα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και επομένως μέρος της στρατηγικής της παραμένει και η εξυπηρέτηση των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.