Ένα μικρό σοκ υπέστησαν χθες οι φίλοι μου της Αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μόλις είδαν μια ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη που ξάφνιασε πολλούς. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -όπως και ο Κωστής Χατζηδάκης- πήγε και μίλησε κατόπιν πρόσκλησης στο σπίτι της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Τόνιας Μοροπούλου. «Η καλή μου φίλη καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου, μου έκανε την τιμή να με καλέσει στο σπίτι της χθες με μερικούς καλούς της φίλους για να μιλήσουμε για τις εκλογές. Την ευχαριστώ πολύ για την φιλία και την υποστήριξή της» έγραψε ο Αδ. Γεωργιάδης και τρέλανε κόσμο. Μα πως, η Τόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τον Άδωνι διερωτήθηκαν αρκετοί. Η απορία μου όμως λύθηκε σχετικά γρήγορα καθώς τηλεφώνησα στον κατάλληλο άνθρωπο να μου εξηγήσει τι συμβαίνει και εάν έχασα κάτι. Τι θυμήθηκα λοιπόν και σας το επισημαίνω και εσάς. Η Τόνια Μοροπούλου ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες υποψηφίους της ΝΔ στις εκλογές του 2019 και είχε ανακοινωθεί η υποφηφιότητά της στα Δωδεκάνησα μαζί με τον Τάκη Φύσσα και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Μοροπούλου: Το Πολυτεχνείο-στάση ζωής

Χμ, δεν έμεινα ικανοποιημένος και έψαξα ως ψαξτήρι τι έχει πει. Μόλις τον Νοέμβριο του 2018 σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλάει για το Πολυτεχνείο και μεταξύ άλλων λέει τα εξής: «Αυτό που απέτυχε, ήταν ένα κομματικό σύστημα το οποίο στηριζόταν σε μία δομή η οποία εκ των ένδον, των συμφερόντων του κόμματος και των συσχετισμών της εξουσίας έβλεπε τα πράγματα», απαντά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και καταλήγει: «Αυτό που είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου, “Ψωμί παιδεία Ελευθερία” εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή, είναι πέρα από τα αιτήματα. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι μια στάση ζωής».

Πίεση για τη Νίκη

Και μπορεί ο Αδ. Γεωργιάδης να συναντάται με την αριστερή Μοροπούλου, αλλά το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καλή έννοια δεν είναι τι θα γίνει με τους πρώην αριστερούς ή αριστερούς κατά δήλωσή τους που τον στηρίζουν, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί το σκληροπυρηνικό κόμμα Νίκη που παίρνει ψηφοφόρους από τα δεξιά της ΝΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί η πίεση από πολλούς παράγοντες τις επόμενες ημέρες και με παρεμβάσεις σε τέσσερις μονές του Αγίου Όρους που μοναχοί τους στηρίζουν υπογείως τη Νίκη, ενώ ανοικτά την βοηθούν και άλλοι γεροντάδες από σκήτες και κελιά. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην ανέβηκε τελικά λόγω κορονοϊού στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά η επιχείρηση να συμπιεστεί η Νίκη θα συνεχιστεί.

Μαγειρέματα στις λίστες

Σιγά-σιγά φθάνουμε στην ώρα που θα ανακοινωθούν οι λίστες των κομμάτων και ποιοι σχηματισμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Για το τελευταίο το μόνο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει με τον Ηλία Κασιδιάρη που όπως και στις εκλογές του Μαΐου δε θα συμμετάσχει και θα βρεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας για τους γνωστούς λόγους. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο στη ΝΔ που φαίνεται θα αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τους βουλευτές της σε σχέση με το Μάιο, αλλά κυρίως τι θα γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μια άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ελαφρά θα ανακουφίσει αρκετούς, αλλά μια πτώση και άλλο ή στασιμότητα θα πλήξει τουλάχιστον 7-10 βουλευτές με ότι αυτό σημαίνει και μάλιστα μερικά είναι και πρωτοκλασσάτα ονόματα, όπως π.χ. ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο ΠΑΣΟΚ το ενδιαφέρον είναι για δυο κυρίως πρόσωπα που εάν αυξηθούν τα ποσοστά κερδίσουν το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο, ο ένας είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο άλλος ο Μιχάλης Καχριμάκης. Πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι οι αρχηγοί, και κυρίως ο Τσίπρας άρχισε το μαγείρεμα και μένει να δούμε το τελικό φαγητό.

Τι τρέχει με την Πόπη;

Μαθαίνω διάφορα τις τελευταίες ώρες σχετικά με το τι θα γίνει με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, και κυρίως εάν θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας ή θα βρεθεί σε λίστα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με όσα μου είπε μια καλή πηγή εξετάζετε να βγει από τη λίστα και να μπει σε περιφέρεια της Αττικής, ενώ από τις λίστες σίγουρα θα απουσιάζει τώρα και επίσημα -τις προηγούμενες είχαν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια- ο Γιώργος Κατρούγκαλος και δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός και η Θεανώ Φωτίου που επίσης δημιούργησε θέμα με τις δηλώσεις της για το ποια είναι η μεσαία τάξη και δεν είπε ούτε καν μια συγγνώμη, ούτε επιχείρησε να ανασκευάσει.

Η νέα άφιξη στο ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα άφιξη έγινε προ ημερών στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστοι έδωσαν σημασία καθώς όλα τα φώτα και λογικά έπεσαν πάνω στον επικεφαλής Διονύση Τεμπονέρα για τον οποίο και σας ανέφερα σχετικά χθες. Πρόκειται για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος συμμετέχει και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας τον απόδημο ελληνισμό. Ο Κασσελάκης γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1988, ζει στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών και από το 2015 δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο γιος του Πάλμε στηρίζει ΠΑΣΟΚ

Προ ημερών σας ανέφερα τι λένε οι πρώην αρχηγοί για τους νυν προέδρους των κομμάτων, ειδικά για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα σας πάω στην Κρήτη όπου θα έχετε διαβάσει για την έκθεση που γίνεται σχετικά με τον δολοφονηθέντα πρωθυπουργό της Σουηδίας και μεγάλο πολιτικό, Ούλοφ Πάλμε. Στο Μοχό της Κρήτης δημιουργήθηκε Μουσείο για τον Πάλμε και στην τελετή των εγκαινίων πέρα από τις τοπικές αρχές, ήταν παρόντες ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολύ φίλος με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γιος του Πάλμε, ο Γιοακίμ Πάλμε. Πέρα από τα όσα ειπώθηκαν δημόσια υπάρχουν και αυτά που έγιναν ιδιωτικά και τα έμαθε η στήλη. Ο Γιοακίμ Πάλμε δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, είπε ιστορίες για τον πατέρα του και τον Ανδρέα Παπανδρέου και κάτι ανάλογο έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και οι τρεις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Και το ενδιαφέρον θα είναι η επίσκεψη που μάλλον θα κάνει στη Σουηδία ο Ν. Ανδρουλάκης για να συναντηθεί με την ηγεσία των σοσιαλιστών εκεί.

Τι βλέπει το Elikonos στην Instacar

Με βήματα αργά και σταθερά σχεδιάζει την επόμενή της μέρα η Instacar, όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς. Η εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα για leasing αυτοκινήτου χωρίς προκαταβολή, αποτελώντας μία ευέλικτη πρόταση στην αγορά, έχει προσελκύσει εκτός από το ενδιαφέρον του ομίλου Βασιλάκη και εκείνο του Elikonos Capital, επικεφαλής του οποίου είναι οι Τάκης Σολωμός και Παντελής Παπαγεωργίου. Το fund έχει επενδύσει και αυτό στην Instacar, όπου εκτός από επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει και συμβουλευτικό ρόλο προς την επιχείρηση, στην ανάπτυξη και τις υπεραξίες της οποίας ποντάρει πολλά για τα επόμενα χρόνια.

Χαμηλά η μπάλα από τους εμπλεκόμενους στην ΕΨΑ

Η ξαφνική για κάποιους, αλλά αναμενόμενοι από άλλους, εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών ΕΨΑ γέννησε αρκετά ερωτήματα. Που κυρίως σχετίζονται με την επόμενη μέρα της οικογένειας Τσαούτου, στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των μετοχών. Και που πλέον ανήκει στο fund του Νίκου Καραμούζη, SMERemediumCAP. Σύντομα όλα θα πάρουν το δρόμο τους, ενώ σε όλα αυτά ο Βίκος που έχει ποσοστό 25% στην εταιρεία και επιθυμεί διακαώς και από καιρό να την εξαγοράσει, θα παραμείνει με αυτό το ποσοστό συμμετέχοντας στην προσευχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ποσό 800.000 ευρώ από τα συνολικά 3,2 εκατομμύρια ευρώ της αύξησης. Αυτό που θέλει η Βίκος είναι να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον νέο ιδιοκτήτη, προσδοκώντας σε ανατροπή των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, η οποία πιεζόταν εμφανώς τα τελευταία χρόνια με υψηλές οικονομικές ζημίες. Την ίδια στιγμή Τσαούτος και Καραμούζης, εμφανίζονται εξαιρετικά φειδωλοί και ειδικά ο πρώτος ακόμα περισσότερο, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την επιχείρηση της Μαγνησίας, όπως τουλάχιστον με πληροφορούν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Ο Mr Nammos προχωράει ολοταχώς στη Βούλα

Με πληροφορούν ότι οι εργασίες στο κτίριο της Βούλας που κάποτε φιλοξενούσε το νυχτερινό κέντρο Isla Bo, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, οι εργασίες τρέχουν. Εκεί σύντομα θα στηθεί ένα εστιατόριο Sea Satin, το οποίο θα ανήκει στον Ζαννή Φρατζέσκο, έναν από τους τρεις ανθρώπους που δημιούργησαν το Nammos στη Μύκονο. Το ακίνητο που ανήκει στον εφοπλιστή, Βασίλη Μιχαήλ και σύζυγο της κόρης του Mr Jumbo, Χριστίνα Βακάκη, θα είναι σύντομα έτοιμο. Πέρασε από αρκετές περιπέτειες λόγω της έλλειψης επαρκούς πεζοδρομίου και να περνούν η πεζοί στο πίσω μέρος του κτιρίου που βλέπει στην παραλιακή. Και χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος παράταση μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Πλέον μαθαίνω ότι είναι θέμα χρόνου η αποπεράτωση της ανακατασκευής, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή και ποντάροντας πολλά τόσο στους Έλληνες όσο και στους τουρίστες που επισκέπτονται τα νότια προάστια.

Ελληνικό: Το έργο είναι πολύ μεγάλο για να μην γίνει

Σε ερώτημά μου για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Ελληνικό σε σχέση με τη μεγάλη επένδυση, σε άνθρωπο που σχετίζεται με την κατασκευαστική αγορά, εκείνος αρκέστηκε να μου απαντήσει ότι «το έργο είναι πολύ μεγάλο για να μη γίνει». Και συνέχισε λέγοντάς μου ότι οι εταιρείες που ήδη συμμετέχουν σε αυτό δεν βρίσκονται τυχαία εκεί. Και αμέσως μετά μου έφερε ως παραδείγματα ονόματα εταιρειών όπως η Άβαξ, η ΤΕΜΕΣ (Hilton, Costa Navarino), αλλά και μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού όπως οι Aedas που έχουν σχεδιάσει το εμπορικό συγκρότημα του Ελληνικού στην πλευρά της Βουλιαγμένης, οι Foster & Partners, αλλά και η ΤΕΡΝΑ στο Καζίνο μαζί με τη Hard Rock και πόσοι ακόμα. Συνεχίζοντας, αρκέστηκε να προσθέσει ότι «το project είναι πολύ μεγάλο και είναι λογικό κάποιοι στην διαδρομή να φεύγουν από το τραπέζι. Κάπως έτσι έγινε και με τις τράπεζες που είχαν υπογράψει να μπουν με γραφεία στο Ελληνικό και πρόσφατα άλλαξαν γνώμη».

Τι γίνεται στην αγορά Μοδιάνο

Η επένδυση του ομίλου Φάις στη Θεσσαλονίκη και στην περίφημη αγορά Μοδιάνο, ακούω ότι δεν πηγαίνει ιδιαίτερα θετικά. Ή τουλάχιστον όπως θα περίμεναν οι άνθρωποι του ομίλου. Κυρίως γιατί οι Θεσσαλονικείς θεωρούν πως η ανάπλαση της στοάς, δημιούργησε μία «στημένη» νέα αγορά, η οποία σε τίποτα δε θυμίζει την παράδοση και όλα όσα πρέσβευε μέχρι πρόσφατα η αγορά Μοδιάνο. Γι’ αυτό και η στήριξη από τους ντόπιους, στους οποίους ποντάρει πολλά ο όμιλος Φάις, είναι πολύ περιορισμένη έως αυτή την ώρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς. Κάποιοι άλλοι πάλι λένε απλά ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.