Γιατί έχω και πάλι την υποψία ότι το ντιμπέιτ που θα γίνει την μεθεπόμενη Πέμπτη θα είναι και πάλι νερόβραστο ή σούπα εάν προτιμάται; Αυτό που αποφασίστηκε χθες είναι ότι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες ένα ντιμπέιτ πάλι με όλους τους αρχηγούς στην ΕΡΤ. Αυτό όμως που έμαθα είναι ότι στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντέδρασε έντονα και επέμεινε πάρα πολύ να υπάρξει ένα ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς και ένα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Η στάση της ΝΔ όμως ήταν κάθετη. Στη συνεδρίαση ειπώθηκε από την πλευρά της ΝΔ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική να συζητάμε για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Μάλιστα, η ΝΔ οχυρώθηκε και πίσω από την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα ενός ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο βήμα του Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του κόμματος έως τις εκλογές. Λογική απόφαση και πλέον θεωρεί ότι η αυτοδυναμία είναι προ των πυλών και μάλιστα με άνεση. Αυτό που θα τονίζει από εδώ και πέρα είναι ότι στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει το δεύτερο βήμα. Ήδη χθες βγήκε και νέο σποτ της ΝΔ με την αναφορά ότι στις 21 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί. Σε αυτό το σποτ εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισημαίνει ότι «στις 25 Ιουνίου ζητώ ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Για να συνεχίσουμε όλοι μαζί σταθερά, τολμηρά, μπροστά, για την αυτοδύναμη Ελλάδα».

Οι άδειες κάλπες και ο φόβος της αποχής

Πάντως επειδή ακούω από παντού ότι οι κάλπες είναι άδειες και το λένε με ένταση Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, στα επιτελεία τους υπάρχει ανησυχία μήπως η μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Μαΐου και το κλίμα ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ λειτουργήσει αποτρεπτικά από αρκετούς για να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση του Ιουνίου. Και αυτό έχει σημασία και για τη ΝΔ που παίζει το στοίχημα της αυτοδυναμίας αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που δίνει μάχη υπαρξιακή για το αύριο του κόμματος και για την μελλοντική πορεία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Και τις δύο πλευρές, τις ενώνει η συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Μητσοτάκης με Ερντογάν

Θα σας δώσω όμως τώρα μια είδηση για μετά τις εκλογές, αν θεωρήσω ως δεδομένο πως θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που έμαθα από έγκυρες πηγές είναι ότι, εάν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη και δε πάμε σε τρίτες εκλογές εντός του Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση θα έχει ορκισθεί έως τις 30 Ιουνίου. Θα έχει οριστεί και ο νέος υπουργός Εξωτερικών που μαθαίνω πως δεν θα είναι ο Νίκος Δένδιας, αλλά ένας πιο κοντά στις απόψεις του Κυριάκος Μητσοτάκη περί των θεμάτων στο Αιγαίο και των ελληνοτουρκικών θέσεων. Ποιος θα είναι; Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αυτό όμως που έμαθα επίσης είναι ότι ήδη γίνεται προεργασία να υπάρξει συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον επανεκλεγέντα τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ 11-12 Ιουλίου. Εκεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ένας νέος οδικός χάρτης για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων την επόμενη περίοδο.

Η… πλατφόρμα της Έφης

Πριν ακούσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και την συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά, απ’ όπου κράτησα αυτό που είπε για εκλογές τον Αύγουστο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, κατέβηκα στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στο Πολυτεχνείο. Εκεί ήταν η εκδήλωση για το βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά για την Αριστερά, ένα ενδιαφέρον πόνημα που μέσα έχει και πολλά μηνύματα για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εκεί ήταν αρκετά στελέχη, όπως π.χ. Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Τόσκας, Στέφανος Τζουμάκας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κ.α. Το ενδιαφέρον όμως ήταν η ηγετική ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου, που εγώ την χαρακτηρίζω πλατφόρμα για το πώς πρέπει ένα κόμμα της Αριστεράς να κινηθεί από εδώ και πέρα και ήταν σαφές ότι τα όσα έλεγε αφορούσαν και το ΣΥΡΙΖΑ. Η Αχτσιόγλου μίλησε για την αναπάντεχα οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και για ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς. Και εκεί άφησε αιχμές λέγοντας ότι δεν μπορεί τα κόμματα να είναι σε ρόλο μονίμως αρνητή και σχολιαστή πάντα των αρνητικών. Ακόμα και για νέα γενιά που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει η Αριστερά να ακούει και όχι να λέει στους νέους τι πρέπει να κάνουν. Αναφέρθηκε στο στρατηγικό όραμα που ουσιαστικά υπονόησε πως δεν υπήρχε και για την ανάγκη της αυτοκριτικής.

Η ψυχραιμία Μπαλτά

Ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μαζί με τον Κώστα Δουζίνα, Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία μετά τις εκλογές. Και αφού ευχαρίστησε όλους για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νήσος, στην εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το κομματικό think tank, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, είπε για την επόμενη μέρα, αποδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα, να συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι.

Διχοστασία στην Κουμουνδούρου

Τα συνθήματα «Και τώρα ΣΥΡΙΖΑ» και «Κι όμως γυρίζει» καταδεικνύουν την διχοστασία που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, αφού το πρώτο έχει ως κύρια απεύθυνση όσους κεντροαριστερούς ή αριστερούς ψηφοφόρους επέλεξαν στην πρώτη κάλπη να «τιμωρήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το δεύτερο αφορά στους υπόλοιπους και ενέχει το υπονοούμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πρωτιά και όχι μία απλώς αξιοπρεπή εκλογική επίδοση. Ασφαλώς, δύσκολα θα βρει κανείς σε κατ’ ιδίαν συζήτηση στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να πιστεύει ή έστω να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς, δηλαδή, έχει διαφορετική άποψη ως προς την πρωτιά των εκλογών, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που συνομολογούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακολουθήσει την υπόδειξη του τραγουδιού του Μάνου Χατζηδάκι και του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει/στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει». Με άλλα λόγια, να μην εκπέμπουν ηττοπάθεια στους πολίτες, ώστε να μην καταστήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία μία επιδείνωση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να καταστήσει αμφισβητούμενο τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμματος εξουσίας». Η ηττοπάθεια, πάντως, δεν κρύβεται.

Αντιγραφή του Σημίτη

Σας είπα παλαιότερα για την αντιγραφή από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα έχουμε εγκατάλειψη αυτών και αντιγραφή συνθημάτων του Κώστα Σημίτη. Τι άλλο θα δούμε; Το σύνθημα, «Δίκαιη Κοινωνία. Ευημερία για όλους», ειδικά το δεύτερο συνθετικό ήταν του Κώστα Λαλιώτη και το είχε προτείνει στον Σημίτη που το αποδέχθηκε στις εκλογές του 2000. Κινήσεις που φανερώνουν έλλειψη σχεδίου. Φωτοβολίδες πριν τις νέες εκλογές.

Το οικόπεδο-«φιλέτο» στη Σαντορίνη

Μου είπαν ότι ένα «φιλέτο» από τα σπάνια που κυκλοφορούν στην αγορά των ακινήτων βγαίνει προς πώληση και ότι το τρέχει η εταιρεία διαχείρισης real estate χαρτοφυλακίου, Cushman & Wakefield Proprius, η οποία είναι πολυεθνικοού εκτοπίσματος και διατηρεί εταιρεία και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο οικόπεδο που βρίσκεται στη Σαντορίνη, στο Φηροστεφάνι, έχει συνολική έκταση 2.750 τετραγωνικά μέτρα και όλα δείχνουν ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό υποψήφιων επενδυτών, καθότι τόσο η τοποθεσία του, όσο και η επενδυτική του αξία είναι πολύ μεγάλη, όπως με πληροφορούν άνθρωποι της αγοράς.

Η Rafarm ετοιμάζεται για Κίνα

Αρκετά κινητική εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα όπως μαθαίνω η φαρμακοβιομηχανία Rafarm. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην αύξηση του επενδυτικού της σχεδιασμού και της σχετικής δαπάνης, από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως και το 2027. Ταυτόχρονα όμως η φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζει άνοιγμα και στην αγορά της Κίνας. Η ελληνικών συμφερόντων βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1974 και του χρόνου συμπληρώνει 50 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχοντας ως επικεφαλής των ιδρυτή της Νίκο Ρασσιά. Στο τέλος του 2022 δημιούργησε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία, με την ονομασία Rafarm Campus, αποτελώντας μία ακόμα από τις πολλές βιομηχανίες φαρμάκων ελληνικών συμφερόντων που επενδύουν στην έρευνα για νέα προϊόντα.

Η οικογένεια Παπαστράτου και η εταιρεία λαδιού

Μετά από μία ανεπιτυχή σύμπραξη της οικογένειας Παπαστράτου με την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, Nutria και τους ιδρυτής της, Ηλία Ζαβάκο και Γιώργο Μαντζαβίνο επήλθε τέλος στη συνεργασία. Η οικογένεια Παπαστράτου είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια το 34% της εταιρείας, μέσω της ελβετικής οντότητας, PoliAct που είχε συστήσει. Ωστόσο οι δύο πλευρές δε φάνηκε να βρίσκουν κοινή πλεύση στα χρόνια που συνεργάστηκαν εντός της ίδιας επιχείρησης. Μάλιστα, χρειάστηκε να φτάσουν έως και τα δικαστήρια προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, πριν επέλθει τελικά η ειρηνική λύση όπου η πλευρά Παπαστράτου πούλησε το 34% στους ιδρυτές της, οι οποίοι πλέον διατηρούν το 100% της επιχείρησης. Το τίμημα για την πώληση ήταν 3,6 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά η κίνηση αυτή ήρθε να δώσει τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη.

Η Isomat στο δρόμο για εξαγορές

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα της αγοράς, μου είπαν ότι το τελευταίο διάστημα η εταιρεία οικοδομικών υλικών και χρωμάτων, Isomat που έχει την έδρα της στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται σε αναζήτηση εξαγορών για να μεγαλώσει το εκτόπισμά της. Εφόσον οι συζητήσεις αυτές προχωρήσουν και έχουν αίσιο τέλος, η επιχείρηση θα έχει την δυνατότητα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα όπως μου λένε οι ίδιοι άνθρωποι, το ενδιαφέρον της περιστρέφεται γύρω από την βιομηχανία χρωμάτων. Και εφόσον ολοκληρωθεί η πρόθεσή της για εξαγορά, θα έχουμε να κάνει με μία κίνηση που θα ταράξει τα νερά, σε μία αγορά όπου κυριαρχούν η ελληνική Vitex και η πολυεθνική Βιβεχρώμ.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Wolt

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διανομών Wolt μεγαλώνει στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής εμφανίζεται ασυνεπής ως προς τη δημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2021 και ενώ ο νόμος υποχρεώνει όλες τις ανώνυμες εταιρείες να το πράξουν για λόγους ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας. Την ίδια στιγμή η ανταγωνίστριά της efood έχει προβεί και μάλιστα αρκετά εγκαίρως στη δημοσίευση ισολογισμού για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το πράξει και αργότερα εντός του 2023.