Στην Αθήνα θα είναι τις επόμενες ημέρες ο Μπάρακ Ομπάμα. Παραμονές των εκλογών ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έρθει με αφορμή τη διεξαγωγή συνεδρίου του προγράμματος Obama Foundation Leaders στο SNF Nostos Conference (21, 22 και 23 Ιουνίου) στο ΚΠΙΣΝ όπου θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για τα όσα θα πει όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και ευρύτερα για την πολιτική και δεν αποκλείω, όπως μαθαίνω, να έχουμε και συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αποκάλυψη και ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την χθεσινή του επίσκεψη σε Αρκιούς, Λειψούς, Λέρο και Πάτμο, δεν μπορούσε να μην επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εκεί στο μοναστήρι που γράφτηκε η Αποκάλυψη, δεν ξέρω εάν είδε «όραμα» για τα ποσοστά της ΝΔ -χαριτολογώντας το αναφέρω- αλλά ξέρω ότι ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Γκρίνμπεργκ που τον συμβουλεύει είδε το μήνυμα της αποκάλυψης για τη ΝΔ και δεν αποκλείει μου είπαν ακόμα και να πιάσει και τις 180 έδρες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπουν στη Βουλή η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας που πιέζονται πολύ τις τελευταίες ημέρες και είναι δύσκολο να αντέξουν.

Η υπόσχεση

Κατά την προεκλογική περίοδο υπάρχουν και οι ανθρώπινες στιγμές, όπως προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας που τον τόνωσε ψυχολογικά ένας ιερέας στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάρηκε πολύ, όπως μου είπαν συνεργάτες του, με την συνάντηση που είχε στο σχολείο των Αρκιών, με τον ένα και μοναδικό μαθητή που φοιτά. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ενώπιον της δασκάλας, η οποία έφτασε στο ακριτικό νησί τον Σεπτέμβριο, ότι όσο υπάρχει έστω ένας μαθητής η εκπαιδευτική μονάδα δεν πρόκειται να κλείσει. «Και ένας μαθητής να υπάρχει, θα υπάρχει σχολείο», τόνισε και η δασκάλα τον ενημέρωσε ότι την 25η Μαρτίου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας επισκέφθηκε τους Αρκιούς, ώστε να μην παρελάσει μόνος ο μοναδικός μαθητής του τοπικού σχολείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία. «Κάθε χρόνο θα φροντίζουμε να έρχεται ένα σχολείο εδώ, να σου κάνει παρέα για να μην είσαι μόνος σου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο μικρός καταχάρηκε και το έδειξε μακριά από φωτογράφους και δημοσιογράφους.

Η εκτίμηση των προεδρικών

Πολλοί λένε ότι η τρέχουσα προεκλογική περίοδος είναι η ύστατη μάχη του Αλέξη Τσίπρα γιατί αυτές οι εκλογές είναι υπαρξιακές για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πέρα από αυτό όμως, ο Τσίπρας έχει στόχο σε αυτές τις 12 ακόμα ημέρες προεκλογικής καμπάνιας να παίξει περισσότερο στο προγραμματικό. Ο Αλέξης Τσίπρας εν αντιθέσει με τον Γκρίνμπεργκ δε βλέπει 180 για τη ΝΔ και επιμένει ότι υπάρχει ρευστό πολιτικό σκηνικό και επικαλείται τα exit polls των εκλογών του Μαΐου, σημειώνοντας πως το 20% των πολιτών αποφάσισε να ψηφίσει πάνω από την κάλπη. Γι΄ αυτό προβάλλει τη θεωρία περί του ρευστού πολιτικού σκηνικού με την αναφορά ότι έχουν ατονήσει οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια οι μετρήσεις δείχνουν μια παγίωση της θηριώδους διαφοράς που καταγράφηκε στις εκλογές του Μαΐου και δεν προκύπτει οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο οι προεδρικοί κάνουν τα δικά τους σενάρια εργασίας τα οποία έχουν τρεις παραδοχές: α) ποσοστά μεταξύ 23-25%: Είναι ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο που κρατάει τον Τσίπρα στο παιχνίδι. β) Ποσοστά μεταξύ 20-22% που κινούνται κοντά στο αντίστοιχο των εκλογών του Μαΐου. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και γ) ποσοστά μεταξύ 17-20% που αυτόματα θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

Η μάχη της Κρήτης

Και μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δίνουν μάχη υπαρξιακή για να είναι το κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση και να μην διευρυνθεί η διαφορά από τη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ στοχεύουν να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά τους και δίνουν βάρος στην Κρήτη. Εκεί πέφτει τις τελευταίες ώρες το βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια περιφέρεια που κατέβηκε και ο Τσίπρας για να καταφέρει να αυξήσει την συσπείρωσή του, ενώ παράλληλα το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε δήμους λαϊκούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου και είχε σημαντικό πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πολλοί προσπαθούν να καταλάβουν τι σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας και ορισμένοι εξ αυτών προβληματίστηκαν με μια φράση που είπε προχθές στο TRT της Μαγνησίας, που έδειξε πως δεν πρόκειται, όπως μου είπε γνώστης του συριζαϊκού παρασκηνίου, να το βάλει κάτω.

Οι τρεις πρωτιές στο επίκεντρο

Στη ΝΔ συζητάνε παρασκηνιακά για το νέο υπουργικό συμβούλιο και ονόματα γράφονται και σβήνονται. Εδώ να σας πω το όνομα που είναι στο επίκεντρο: Κυριάκος Πιερρακάκης, που ακούγεται για υπερυπουργός και μένει να δούμε σε τι πόστο. Ο Πιερρακάκης που βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών, δεν είναι το μόνο πρόσωπο που συζητιέται. Πρώτος σε σταυρούς βγήκε και ο Κώστας Σκρέκας στα Τρίκαλα – μάλιστα πήρε μόνος του περισσότερους ψήφους απ’ ό,τι έλαβε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν είναι, φυσικά, αυτός ο λόγος που ακούγεται το όνομά του για εκ νέου υπουργοποίηση αλλά η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα που έδειξε στο υπουργείο Ενέργειας, ενδεχομένως στην πιο δύσκολη εποχή των τελευταίων χρόνων. Δυνατά παίζει και η Σοφία Ζαχαράκη, επίσης πρώτη στην Ανατολική Αττική. Αν και οι περισσότεροι θα σας πουν πως ακόμη είναι νωρίς για τα σχέδια στο νέο υπουργικό, εγώ θα σας πω πως η μεγάλη εικόνα αρχίζει να σχηματίζεται.

Ο ανταγωνισμός στον καφέ

Ο καφές αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Κάτι που φαίνεται από την υψηλή κατανάλωση που διατηρεί σταθερά το προϊόν παρά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η κυριαρχία του προϊόντος φέρνει διαδοχικές επενδύσεις από παίκτες του κλάδου. Πρόσφατα η Cafetex εταιρεία του Γιάννου Μπενόπουλου όπου συμμετέχει ο Βασίλης Κάτσος (πρώην μέτοχος της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen), εξαγόρασε εταιρεία παραγωγής καφέ στην Αγγλία. Αντίστοιχα και η KafeaTerra, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στο HoReCa (εστίαση, ξενοδοχεία) στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε πρόγραμμα επενδύσεων 27 εκατομμυρίων ευρώ την τετραετία που προηγήθηκε. Πρόκειται για την εταιρεία που έφερε τον Illy στην Ελλάδα και έκανε γνωστό τον εσπρέσο στη χώρα μας, όταν όλοι έπιναν φραπέ. Και τώρα έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ για επέκταση της παραγωγής της στην Παιανία. Ένας ακόμα παίκτης, η ΑΒΕΚ Βεκράκος, που έχει μονάδα παραγωγής στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, μαθαίνω ότι θα φτιάξει νέο εργοστάσιο κοντά στο ήδη υπάρχον. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που πρόκειται να υλοποιήσει θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλάνο Γκριμάλντι

Στην κοινοπραξία του Ομίλου Γκριμάλντι με τις Μινωικές Γραμμές, τις οποίες ο όμιλος ήδη ελέγχει, καταλήγει το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε την κοινοπραξία προτιμητέο επενδυτή για το 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου έναντι προσφοράς 80 εκατ. ευρώ. Στόχος του επιχειρηματία και προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Εφοπλιστών, Εμανουέλε Γκριμάλντι, όπως λέγεται στην αγορά, είναι να μετατρέψει το λιμάνι του Ηρακλείου σε κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής όψης της Τουρκίας και να αποτελέσει κανάλι τροφοδοσίας σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της που εκτείνονται πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Αρκετά φιλόδοξο πλάνο που θα έχει ενδιαφέρον τόσο εμπορικά όσο και γεωπολιτικά το επόμενο διάστημα.

Γιατί ο Γαλαξίας μένει πίσω

Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, μένει πίσω σε εξαγορές. Παρά το γεγονός ότι το θέλει και προσπαθεί να το πετύχει, συζητώντας ανά διαστήματα με αρκετές μικρότερες αλυσίδες, ο όμιλος που τζιράρει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ και είναι απολύτως υγιής οικονομικά, μαθαίνω ότι δεν καταφέρνει να πείσει τους συνομιλητές του και εν τέλει να τους αποκτήσει. Η απάντηση όπως μου λένε στην αγορά, βρίσκεται στο ότι ο Γαλαξίας επιθυμεί να αγοράζει φθηνά, γεγονός που δεν ικανοποιεί όσους προσεγγίζει με αποτέλεσμα να έχει μείνει εκτός εξαγορών τα τελευταία δυόμισι χρόνια μετά την εξαγορά της OLLA, μικρής αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη. Ο ανταγωνισμός του όμως καραδοκεί με τον Κρητικό και τον Μασούτη να πρωταγωνιστούν τον τελευταίο καιρό σε κινήσεις εξαγορών και τον Γαλαξία να μένει στάσιμος.

Το «Carouzos Gate» και ο όμιλος Καστελόριζο

Το Ramino, είναι ένα από τα γνωστά ιταλικά εστιατόρια στην περιοχή της Γλυφάδας. Και σύντομα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Ανήκε στον επιχειρηματία Αντώνη Καρούζο, ο οποίος καταδικάστηκε για σειρά αδικημάτων για την περίφημη υπόθεση που ονομάστηκε «Carouzos Gate». Το κτίριο που στεγάζει το Ramino ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του Καρούζου και η Πειραιώς μέσω της Intrum, το βγάζει σε πλειστηριασμό για να εισπράξει ένα μέρος από τα οφειλόμενα. Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 24 Ιουνίου με τιμή έναρξης τα 976.000 ευρώ. Το Ramino ανήκει στον όμιλο Καστελόριζο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία, θεωρεί το τίμημα αρκετά υψηλό και δεν θα το κάνει, περιμένοντας να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, να μειωθεί σταδιακά το τίμημα και να το αποκτήσει σε επόμενη διαδικασία. Το κατάστημα για την ιστορία βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς ή μάλλον στον πιο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας, την Αγγέλου Μεταξά, δίπλα στα Zara και απέναντι στα H&M και είναι πάντα γεμάτο, όπως και το όμορο κατάστημα του ομίλου, το Mezze.

Πιέσεις από πολλές πλευρές για την Avramar

Η εταιρεία που διαχειρίζονται οι διεθνείς επενδυτικοί φορείς Mubadala και Amerra Capital, η Avramar και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζει ζητήματα και σε οικονομικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Διότι εκτός από τα οικονομικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία που απορρόφησε τους μεγαλύτερους παίκτες στα ελληνικά ψάρια τον Νηρέα και τη Σελόντα, έχει να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικούς φορείς αλλά και τον ίδιο τον δήμο στον Πόρο, οι οποίοι αντίκεινται στο ενδεχόμενο επέκτασης των ιχθυογεννητικών της μονάδων στο νησί, επικαλούμενοι την οικολογική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει το γεγονός αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα στον όμιλο Avramar είναι ήσυχα και ελεγχόμενα αυτή την περίοδο.