Σε πλήρη εξέλιξη είναι, όπως μαθαίνω από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η επιχείρηση εξουδετέρωσης του κόμματος Νίκη με τελικό στόχο να μην καταφέρει να κερδίσει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μέσα από Μητροπόλεις και ενορίες για να αποδυναμωθεί η Νίκη και βεβαίως οι περισσότεροι ψηφοφόροι να πειστούν και να ψηφίσουν ΝΔ. Αυτό πρακτικά θα βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μπορεί να του δώσει, εάν ξεπεράσει το 42%-43% έως και 180 βουλευτές.

Στο Άγιο Όρος ο Γεωργιάδης

Την περασμένη εβδομάδα δεν πήγε τελικά όπως ξέρετε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος λόγω του κορονοϊού που κόλλησε. Ανεβαίνει, όμως, στα τέλη της εβδομάδας στο Άγιο Όρος, ο Άδωνις Γεωργιάδης με αποστολή να συνομιλήσει με συγκεκριμένους Ηγουμένους ώστε να τους πείσει να συνδράμουν και να δώσουν παρασκηνιακά και άτυπα γραμμή στα πνευματικοπαίδια που ελέγχουν να μη στραφούν προς τη Νίκη.

Τα πλοκάμια της Νίκης

Σήμερα όπως βλέπετε η στήλη έχει θρησκευτικοπολιτικό χρώμα που θυμίζει και λίγο Βυζάντιο. Από τη ΝΔ υψηλόβαθμα στελέχη που μίλησαν μαζί τους για την επίσκεψη του Γεωργιάδη, μου έστειλαν μια συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου (όχι των σχιματιστών και καταληψιών αλλά της αναγνωρισμένης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) Βαρθολομαίος για τις σχέσεις του κόμματος Νίκη με μονές του Αγίου Όρους. Γιατί σας το λέω αυτό; Διότι έμαθα ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη αποκωδικοποιήθηκε και εστάλη σε Μητροπόλεις και ναούς ώστε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά με τη ΝΔ να την αξιοποιήσουν για ευνόητους λόγους.

Τι συμβαίνει με το Άγιο Όρος και τη Νίκη

Θα σας δώσω τώρα μερικά σημεία της συνέντευξης Βαρθολομαίου στον Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για να καταλάβετε τι συμβαίνει εκεί. «Και το ίδιο το κόμμα είναι στην ιδεολογία του και σε αυτά που έχει αναφέρει, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και αυτά εναντίον μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων στην πανδημία» είπε και ανέφερε ότι μιλάνε για την κακιά Δύση και την καλή Ρωσία. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλοι στο Άγιο Όρος που κατευθύνουν πιστούς, απάντησε «γιατί να μην το κάνουν; Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι το χρησιμοποιούν και μάλιστα μπαίνουν στην ίδια γραμμή με αυτού του είδους τα κόμματα, όπως για παράδειγμα οι καταληψίες της Μονής μας, ταυτίζονται με τον κ. Βελόπουλο και τον παρουσιάζουν συνεχώς, τα κανάλια που έχει, τον καταληψία, ενώ είναι εγκλωβισμένος είναι συνεχώς στα κανάλια». «Το ότι υπάρχουν κάποιοι (μοναχοί), υπάρχουν, που κατευθύνουν. Έρχονται και σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του για τις εκλογές ή μας έλεγε να ψηφίσετε τη Νίκη» ανέφερε ακόμα ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου. «Όλο αυτό το σύστημα έχουν σαν αποκούμπι όντως το ρωσικό παράγοντα, ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους» προσέθεσε ακόμα. Ερωτηθείς αν υπάρχει και κάποιου είδους χρηματοδότηση, απάντησε «για να το πω πρέπει να έχω στοιχεία αποδεικτικά, δεν μπορώ να το πω αυτό έτσι χωρίς στοιχεία, όταν δεν είμαι εγώ παρών σε κάτι τέτοιο, να πω ότι το είδα με τα μάτια μου».

Ιερώνυμος κατά Κύριλλου Μόσχας

Ήταν να μην ανοίξω σήμερα τα εκκλησιαστικά και πάμε τώρα στα της Θρησκευτικής Διπλωματίας. Ενοχλήθηκαν έμαθα στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και αμέσως βέβαια ενημερώθηκε το Κρεμλίνο και το Πατριαρχείο Μόσχας για την κριτική που εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά του Κυρίλλου (χθες στην Ελλάδα εορταζόταν ο Αγ. Κύριλλος, αλλά στη Ρωσία σε 13 ημέρες λόγω του παλαιού ημερολογίου). Η είδηση για τα όσα είπε ο Ιερώνυμος για τον Πατριάρχη Μόσχας δεν βρήκε τη θέση της στα ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει την αξία της. Πού έγινε; Στην Αρχιεπισκοπή χθες το πρωί, όπου ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία Γερμανών Πολιτικών που κατείχαν υψηλόβαθμη θέση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Πολιτικών μίλησε για την αυτοκεφαλία που έλαβε η Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας προς οποιοδήποτε λαό. Να σας επισημάνω για να έχετε όλη την εικόνα, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει επίσημα την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Μετά την ενέργεια αυτή τον Οκτώβριο του 2019 ο Πατριάρχης Μόσχας (ο πλήρης τίτλος είναι και πασών των Ρωσιών) διέκοψε τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνεχίζονται οι τριγμοί λόγω Φίλη

Μουρμούρα υπάρχει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον Νίκο Φίλη και τα όσα είπε για την μουσουλμανική μειονότητα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας δημόσια στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ να είπε ότι ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχει τουρκική μειονότητα. Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, με Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκους μουσουλμάνους πολίτες που είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι πασοκογενείς, προερχόμενοι από το πατριωτικό ΠαΣοΚ, έθεσαν ζήτημα παρουσίας του κ. Φίλη στα ψηφοδέλτια, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έμαθα ότι δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει νέο εσωκομματικό μέτωπο παραμονές των εκλογών. Μιλάει για προσωπική άποψη του κ. Φίλη όσον αφορά τον αυτοπροσδιορισμό των μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά θεωρεί πως δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους.

Η Πόπη και η νέα ηγετική ομάδα!

Πολλά έχουν λεχθεί για την Πόπη Τσαπανίδου για το εάν εξαφανίστηκε ή όχι. Την είδα και πάλι σε κεντρικό ρόλο στο Ζάππειο προχθές το πρωί, όταν προλόγισε τον Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κυρίως της ανάδειξης σκοτεινών, κατά την Κουμουνδούρου, σημείων του σχεδίου της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027. Το ενδιαφέρον όμως είναι όμως η σύνθεση των προσώπων που συνόδευαν τον κ. Τσίπρα στο Ζάππειο. Εκτός από την Αθηνά Λινού που κλήθηκε να μιλήσει για το ΕΣΥ και δεν εντάσσεται στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, τα άλλα πρόσωπα αναμένεται να έχουν ρόλο: Ευκλείδης Τσακαλώτος ως μέντορας πολλών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Μουρμούρα και για Ζωή

Μεγάλη μουρμούρα και πολλαπλά αρνητικά μηνύματα υπάρχουν για την Ζωή Κωνσταντοπούλου που προκάλεσε έκρηξη με την κίνησή της να αλλάξει την σειρά στα ψηφοδέλτια του κόμματός της, Πλεύση Ελευθερίας και να μην ακολουθήσει την λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα υπήρξαν και παραιτήσεις τριών υποψηφιών με πολύ καλή επίδοση, ενώ το πιο χαρακτηριστικό είναι ό, τι με τις αλλαγές ευνόησε τον σύντροφό της, ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση που τον τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση εάν πάρει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο. Επίσης, τοποθέτησε και τον πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα σε εκλόγιμη θέση όπως φαίνεται. Μέχρι αυτό το σοβαρό θέμα το κέρδιζε όπως φαινόταν, αλλά τώρα θα φανεί.

Η υποχώρηση Βελόπουλου

Ξεκίνησα με τη Νίκη και θα σας φθάσω τώρα στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που δίνει μάχη για την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, καθώς είναι δυο κόμματα που έχουν ουσιαστικά κοινό ακροατήριο.

Η εξαφάνιση Βαρουφάκη

Αυτός όμως που έχει πάθει μεγάλο σοκ είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γκρεμίστηκε όλο το οικοδόμημά του και όπως φαίνεται δε θα είναι στην επόμενη Βουλή. Αυτό δημιουργεί και αναταράξεις που όμως θα τις δούμε μετά τις εκλογές.

Η Κατερίνα Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Marriott

Σε εκδήλωση της Marriott στο Island για τη μακροχρόνια μίσθωση και τη διάθεση πολυτελών ακινήτων της πολυεθνικής τουριστικής αλυσίδας, βρέθηκε η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κατερίνα Μητσοτάκη. Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα ήταν παρών και ο Λάκης Λαζόπουλος, αν και περισσότερο αποτραβηγμένος από τα τεκταινόμενα της εκδήλωσης και των παρουσιάσεων για την ελληνική αγορά ακινήτων. Αντιθέτως η κυρία Μητσοτάκη βρέθηκε στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όπως με πληροφορούν, το σύνολο της εκδήλωσης.

Η Ελλάδα η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον τουριστικό κολοσσό

Εν τω μεταξύ για να έρθουμε και στα επιχειρηματικά του πράγματος, για την Ελλάδα η Marriott είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στον τομέα των πολυτελών κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται και μισθώνει περισσότερες από 5.000 ιδιοκτησίες σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι 5.000 ιδιοκτησίες αποτελούν ωστόσο μόλις το 9% (αν και όχι αμελητέο ποσοστό), του συνόλου των ιδιοκτησιών που είναι διαθέσιμες προς τουριστική χρήση στη χώρα μας. Επομένως για τον παγκόσμιο τουριστικό κολοσσό υφίσταται ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι κυριότερες περιοχές δραστηριοποίησής της είναι η Κρήτη, η Αθήνα και η Μύκονος. Η βραχυχρόνια μίσθωση τουριστικών κατοικιών με υψηλά ποιοτικά κριτήρια και υπηρεσίες, αποτέλεσε στρατηγικά για τον όμιλο Marriott, να εξαπλωθεί στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, διότι η δημιουργία νέων ξενοδοχείων απαιτεί χρόνο και χρήμα. Η μέση αξία μίσθωσης που απολαμβάνει η Marriott στην Ελλάδα είναι 2.286 ευρώ.

Ψήνεται συνεργασία Dimand – Oliaros Property

Ακούω στην αγορά ότι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand και ο Ιάσων Τσάκωνας της Oliaros Property, επιχειρηματίας που έχει χτίσει με τουριστικές αναπτύξεις ένα σημαντικό μέρος της Αντιπάρου, έχουν κουβεντιάσει την πιθανότητα να συμπράξουν σε κοινά project. Ο Τσάκωνας, ήταν ο άνθρωπος που «έπιασε» το νόημα της Αντιπάρου, πριν ακόμα γίνει πολύ της μόδας και κατάφερε να δημιουργήσει υπεραξίες με τα ακίνητα που ανέπτυξε και φαίνεται να αναζητά πλέον και αναπτύξεις στο κέντρο της Αθήνας. Από την πλευρά του ο Ανδριόπουλος πιστεύει πολύ στις δυνατότητες που έχει το κέντρο της πόλης και όπως όλα δείχνουν και στις δυνατότητες που έχει ο Τσάκωνας. H σύμπραξη των δύο θα μπορούσε να δώσει άλλον αέρα στο κέντρο των Αθηνών τα επόμενα χρόνια.

Επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη στην εταιρεία του Παντελιάδη

Στο διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας Όπτιμα συμμετέχουν εδώ και λίγες ημέρες οι Χρήστος Χαρπαντίδης (Παπαστράτος – Philip Morris International), Αλέξανδρος Κίκιζας της εταιρείας ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας, Βασίλης Σταύρου πρώην επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος και Γιάννος Μπενόπουλος επικεφαλής της εταιρείας καφέ Cafetex και ιδρυτής της Coffeway. Η Όπτιμα, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη (επικεφαλής ο Στέφανος Παντελιάδης) αποφάσισε να εντάξει τα τέσσερα νεοεισερχόμενα στελέχη στο δυναμικό της, κάνοντας μία αρκετά δραστική κίνηση για την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Και οι τέσσερις αποτελούν μη εκτελεστικά μέλη με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο και ουσιαστικά έρχονται να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με τη διοίκηση και τους μετόχους της εταιρείας. To νέο σχήμα του διοικητικού συμβουλίου της Όπτιμα ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου.

Ετοιμάζεται bid deal στο Χρηματιστήριο

Ακούω ότι ετοιμάζεται μεγάλο deal με εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συγκεκριμένη εισηγμένη στηρίζεται και από αμερικανικά κεφάλαια και όπως μου λένε είναι θέμα χρόνου να κλείσει η δουλειά, το πιθανότερο μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα είναι επίσης από την Αμερική. Η στήλη θα έχει πρώτη τα νέα και θα σας ενημερώσει για την εξέλιξη μόλις αυτή συμβεί. Έως τότε αναμείνατε στις οθόνες σας.