Στην τελική ευθεία των εκλογών είμαστε και οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους με στόχο να αυξήσουν την δυναμική των κομμάτων τους. Αυτό που παρατηρείται όμως από πολλές πλευρές είναι σχετική κόπωση του εκλογικού σώματος και σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας αδιαφορία. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ψηφίσουν, αλλά το γεγονός πως ήδη ξέρουμε τον νικητή των εκλογών που είναι η ΝΔ, επηρεάζει και τη στάση τους έναντι των υποψηφίων. Το άγχος λοιπόν που υπάρχει και στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα είναι ο βαθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι όμως πως θα έχουμε για τα δεδομένα της εποχής, μια αποχή σε λογικά πλαίσια.

Η ώρα του ντιμπέιτ

Και ένας παράγοντας που ίσως κινητοποιήσει λίγο τους ψηφοφόρους και τους πείσει να ασχοληθούν περισσότερο με τις εκλογές είναι το αυριανό ντιμπέιτ για το οποίο ετοιμάζονται όλα τα επιτελεία των κομμάτων. Και λογικό είναι καθώς αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουν σε πανελλήνια μετάδοση ορισμένα στοιχεία με την προοπτική να τσιμπήσουν σε ποσοστά. Γιατί σε αυτές τις εκλογές αυτό είναι το διακύβευμα, καθώς η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται. Ο τρόπος που θα γίνει το ντιμπέιτ μου είπαν από τα επιτελεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι καλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα και αυτό ελπίζουν να βοηθήσει αρκετά.

Η εκτίμηση Γκρίνμπεργκ

Είναι λογικό όλο το βάρος να πέφτει τώρα στην προετοιμασία του ντιμπέιτ, αλλά ο επικοινωνιολόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γκρίνμπεργκ, μου είπαν πως διαφωνεί πλήρως με τα όσα βλέπει στις δημοσκοπήσεις που παρουσίαζονται και θεωρεί πως πάλι γίνεται υποεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων. Τι σημαίνει αυτό; Ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας πιστεύει ότι η ΝΔ όχι απλά θα έχει άνετη πλειοψηφία και σίγουρα όχι κάποιων λίγων 5 ή 7 βουλευτών, αλλά δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και τις 180 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η Βουλή δεν θα είναι οκτακομματική. Αυτό που βλέπει είναι ότι Ελληνική Λύση, Νίκη και ΜέΡΑ25 θα είναι μάλλον εκτός Βουλής. Για να δούμε…

Η χαλαρότητα των υποψηφίων

Σας ανέφερα στην αρχή για την χαλαρότητα των πολιτών, αλλά να σας πω και για την σχετική αδιαφορία των υποψηφίων βουλευτών. Καθώς δεν υπάρχει σταυρός, αλλά λίστα οι περισσότεροι κινούνται με μια λογική να βγει η υποχρέωση και δε γίνεται η κινητοποίηση που θα περίμενε κανείς. Και αυτό μένει να φανεί πως θα επιδράσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν εμφανίζονται σε περιοδείες και ομιλίες και κάνουν κάποιες δηλώσεις, αλλά επειδή δεν υπάρχει ο σταυρός δε γίνονται τα τηλεφωνήματα που πρέπει σε ψηφοφόρους που και αυτοί με την σειρά τους επειδή έχει βγει η υποχρέωση από την πρώτη φορά δεν είναι και ζεστοί.

Η καθημερινότητα και ο Πιερρακάκης

Οι πολίτες έχουν τα δικά τους προβλήματα, αυτά της λεγόμενης καθημερινότητας και λογικό είναι αυτά να τους απασχολούν. Αυτό φάνηκε και προ ημερών σε μια μεγάλη σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επειδή σας είπα για τους υποψηφίους και πως κινούνται μου προκάλεσε το ενδιαφέρον μια μάζωξη που έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης που όντας πρώτος βουλευτής δεν είχε και λόγο να την κάνει. Και όμως την έκανε και πήγε εξαιρετικά με πάρα πολύ κόσμο. Το ξεχωριστό, εδώ, δεν ήταν η ομιλία που έκανε ο ίδιος, αλλά η κίνησή του να δώσει το λόγο σε περίπου 50 ψηφοφόρους για να τοποθετηθούν και να θέσουν διάφορα θέματα. Ποιο ήταν το βασικό; Η λεγόμενη καθημερινότητα. Και εκεί υπήρξαν απαντήσεις από τον Πιερρακάκη που όπως έχουμε γράψει, αναμένεται να είναι υπερυπουργός.

Τασούλας για Πρόεδρος

Για τα σενάρια σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης σας ανέφερα προ ημερών, αλλά τώρα έχω καλύτερη εικόνα και τι θα γίνει με το Προεδρείο της Βουλής. Αυτό που έμαθα είναι ότι δε θα υπάρξει αλλαγή τελικά και ο Κώστας Τασούλας εκτός απρόοπτου θα είναι και πάλι Πρόεδρος της Βουλής. Υπήρξε μια σκέψη για τον Κώστα Τσιάρα, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε.

Η τριάδα

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τους Μάκη Βορίδη, Θάνο Πλεύρη και Αδωνι Γεωργιάδη, όχι για το εάν θα είναι στη νέα κυβέρνηση που όπως φαίνεται θα συμμετάσχουν, αλλά το ποια υπουργεία θα πάρουν γιατί αυτό θα μας δείξει και τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα στο κόμμα του.

Γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά παρατηρούνται πολλά λάθη στρατηγικής. Να σας αναφέρω ένα απλό που παρατήρησα και ήδη το συζητάνε αρκετοί που ξέρουν από τα της επικοινωνίας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το μόνο κόμμα εξουσίας που δεν έχει καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως πχ κάνει η ΝΔ με τον Άκη Σκέρτσο.

Συνάντηση Άδωνι – Νταβιτιάν στο Μακεδονία Παλάς

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, αφήχθη ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης. Όπως με πληροφορούν, μεταξύ των υποχρεώσεων που είχε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης στη συμπρωτεύουσα, ήταν και το ραντεβού του με τον Αρτούρ Νταβιτιάν. Ποιος είναι ο Αρτούρ Νταβιτιάν; Πρόκειται για πρόσωπο υψηλής εμπιστοσύνης του Ιβάν Σαββίδη. Ο Α. Νταβιτιάν είναι επικεφαλής όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομογενή επιχειρηματία στην Ελλάδα καθώς και του ομίλου Dimera, συμφερόντων Σαββίδη.

Η βραδιά των αστέρων της κουζίνας

Στο ίδιο δημοφιλές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όμως βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Βαρούλκο, Λευτέρης Λαζάρου, με προοπτική βράβευσής του στο πλαίσιο των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έλαβαν χώρα εκεί χθες το βράδυ. Το μενού στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ στο Μακεδονία Παλλάς, φιλοξένησαν τον «αστεράτο» με Michelin, Ασημάκη Χανιώτη, με θητεία στο Λονδίνο, ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει ο μενού.

Το σούπερ μάρκετ-χρυσωρυχείο στη Μύκονο

Για το boutique σούπερ μάρκετ που πολλοί παρομοιάζουν με κοσμηματοπωλείο και βρίσκεται στη Μύκονο, θα έχετε ίσως ακούσει ή δει. Ο λόγος για τα Flora Markets, τα οποία ειδικά στο κατάστημα του ανανεωμένου αεροδρομίου της Μυκόνου, έχουν δημιουργήσει ένα πολυτελέστατο σούπερ μάρκετ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι με μόλις τρία καταστήματα, ο τζίρος της επιχείρησης υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Και ο ισολογισμός που μόλις δημοσιεύθηκε για το 2022, έδειξε ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 42 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 41,17% συγκριτικά με το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από τους φόρους ανήλθαν σε 3,14 εκατομμύρια ευρώ 3.145.310,49, αυξημένα κατά 78,78% από την προηγούμενη χρήση.

Η περίπτωση της Deca και ο Δ. Δασκαλόπουλος

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επιδιώκει να παραμείνει με κάθε τρόπο ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος επενδύει κεφάλαια στο fund Diorama, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία DecaInvestments. Ο Δασκαλόπουλος αποτελεί από τα βασικά ονόματα των επενδυτών, που συμμετείχε τόσο στο Diorama I, ενώ συμμετέχει και στο Diorama II ως κύριος επενδυτής μαζί με μέλη της οικογένειας Δαυίδ. Ωστόσο βασική επιδίωξη του Δ. Δασκαλόπουλου είναι να φαίνεται μπροστά η διοικητική ομάδα των Κούλη, Καλαντζή και λοιπών στελεχών που απαρτίζουν τη Deca Investments και ο ίδιος να εμφανίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Να σας θυμίσω ότι μεταξύ των επενδύσεων του Diorama ήταν η Viva Wallet, στην οποία εισήλθε η JP Morgan. Αλλά συμμετέχει και σε εταιρείες όπως η Μινέρβα, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η Damavand, η Atlas Tapes και αρκετές ακόμη.

Το Elikonos, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα 10 εκατομμύρια

Την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιμένει το fund Elikonos για να ολοκληρωθεί το deal και να γίνει και τυπικά η εξαγορά της Med Frigo, μίας κίνησης που έχει γνωστοποιήσει, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει τυπικά. Το ποσό που έχει επενδύσει το fund για τη συγκεκριμένη εταιρεία φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα βγάλει το επόμενο διάστημα από τα ταμεία του προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία από όλες τις απόψεις. Η Med Frigo δραστηριοποιείται στον τομέα των logistics και των μεταφορών προϊόντων, μεταξύ αυτών και τρόφιμα. Λέγεται μάλιστα ότι θα είναι μία από τις τελευταίες επενδύσεις του fund, το οποίο στο τέλος του μήνα που διανύουμε θα ολοκληρώσει τον επενδυτικό του κύκλο, καθότι «κλείνει» και τυπικά στις 30 Ιουνίου. Εκτός και αν τα στελέχη του αποφασίσουν να κάνουν την έκπληξη της τελευταίας στιγμής, κάτι που δεν αποκλείεται. Αμέσως μετά θα έρθει ένας νέος κύκλος με ένα νέο fund που θα δημιουργηθεί και θα φέρει και άλλες επενδύσεις στο προσκήνιο.