Η απόσταση που τους χώριζε ήταν μόλις 700-800 μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πρώτος στα Γιάννινα και ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια ο πρόεδρος της ΝΔ ακολούθησε μια γραμμική πορεία, αφού μίλησε το πρωί σε πολίτες στην Πάτρα, όπου τον υποδέχθηκαν με βάγια και δάφνες. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για την Ήπειρο με πρώτο σταθμό την πόλη της Φιλιππιάδας. Εκεί τον περίμεναν πάρα πολλοί ψηφοφόροι και η κίνηση να σταματήσει εκεί μόνο τυχαία δεν ήταν. Και αυτό διότι στον Δήμο Ζηρού, η ΝΔ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό στην Ήπειρο και ένα από τα υψηλότερα στη χώρα. Συγκεκριμένα συγκέντρωσε 47,3%! Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στα Γιάννινα απευθείας από την Αθήνα, καθώς βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Mega, μια επίσκεψη για την οποία θα σας αναφέρω πιο κάτω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία όλων των στελεχών της ΝΔ και του πρώην προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, άρχισε να μιλάει και κάποια στιγμή είπε ότι σε λίγη ώρα πολύ κοντά του θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Εκείνη την ώρα ακούστηκαν αποδοκιμασίες, αλλά ο ίδιος είπε, θυμίζοντας και τον Γεώργιο Ράλλη που είπε το 1981 «δε θέλω ου», ότι δεν επιθυμεί αποδοκιμασίες, διότι η αποδοκιμασία καταγράφεται με την ψήφο.

Τα Plásmata II

Την έκθεση «Plásmata II: Ioannina» επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς βρήκε χρόνο παρά το σφιχτό του πρόγραμμα. Η έκθεση αυτή με έργα σύγχρονης τέχνης από 29 Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες φέρνει κοντά την τεχνολογία, την πόλη, τη φύση και την παράδοση, προτείνοντας νέες διαδρομές και συμβιώσεις, επεκτείνοντας τον διάλογο ανάμεσα στη μνήμη και το φαντασιακό, το κέντρο και την περιφέρεια, το παρελθόν και το μέλλον.

Η Silicon Valley των Ιωαννίνων

Και επειδή αναφέρομαι στα τεχνολογικά, να σας ενημερώσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και εκτενή συζήτηση για τις κινήσεις πολλών επιχειρήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό να εγκατασταθούν στα Γιάννενα, όπου δημιουργείται επί της ουσίας η ελληνική Silicon Valley. Και αυτό διότι τα Ιωάννινα παράγουν καινοτομία στην πράξη, η οποία μετατρέπεται σε προϊόν εξαγώγιμο με διεθνή ζήτηση, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και Πανεπιστημίου. Και αυτό γίνεται μέσω του Τεχνολογικού Πάρκου και του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που αποτελούν ένα οικοσύστημα. Τι έμαθα ότι του είπαν; Πως το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζει τα Ιωάννινα, ως πρότυπο με σπουδαία επιχειρηματικότητα, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, με πρωτοβουλίες για την προώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Τσίπρας στο στρατηγείο Μαρινάκη

Πάντα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα ΜΜΕ του ομίλου Άλτερ Έγκο, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και δίνει αφορμές για ευρύτερες συζητήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πριν ξεκινήσει για τα Γιάννενα όπου μίλησε χθες το βράδυ, πήγε στο Μega και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου. Λογικό ήταν η επίσκεψή του αυτή, να προκαλέσει κινητοποίηση ευρύτερη, καθώς έγινε σε ώρα που στα κτίρια της Άλτερ Έγκο βρισκόταν και ο ισχυρός επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης. Άγνωστο αν συναντήθηκαν έστω για λίγο ή χαιρετήθηκαν που δεν το αποκλείω για κοινωνικούς λόγους και για λόγους ευγένειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε την ευκαιρία να δει και σχεδόν όλα τα κεντρικά στελέχη του Ομίλου, τους διευθυντές των εφημερίδων, Γιάννη Πρετεντέρη (Βήμα) και Γιώργο Μαντέλα (ΝΕΑ) τον γενικό κουμανταδόρο στο ενημερωτικό κομμάτι του καναλιού, Σταμάτη Μαλέλη, κ.α. Ο Αλέξης Τσίπρας στον καφέ που τον κέρασαν, και είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση, εμφανίστηκε, παρά τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων για ελαφρά μείωση των ποσοστών του, αισιόδοξος πως θα πάει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Θα είμαστε εδώ και στις 26 Ιουνίου

Η συνέντευξη στο Mega άλλαξε ουσιαστικά και το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που έφθασε καθυστερημένος στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και εκεί που η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για τις 7:30 το απόγευμα αυτή έγινε στις 9. Λογικό αφού κοντά ήταν και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όπως έλεγαν με χιούμορ κάποιοι, «ξεκίνησε σε κανονική ώρα ΠΑΣΟΚ», στις 8:40! Τι κράτησα όμως από την ομιλία που έγινε με φόντο την ξακουστή λίμνη Παμβώτιδα; Η φράση του ό,τι θα είμαστε εδώ και στις 26 Ιουνίου. Αυτό είναι και ένα σήμα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μαλλιά – κουβάρια στο ΠΑΣΟΚ

Αναστάτωση προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως στο χώρο των δικηγόρων του κόμματος, μετά την απόφαση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο γνωστός δικηγόρος και μάλιστα και πρόεδρος της Ένωσης Μάχιμων Δικηγόρων-Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της χήρας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη για την τοποθέτηση του δικηγόρου στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε, εξέδωσε ανακοίνωση όπου γνωστοποίησε ότι χθες η Επιτροπή Ψηφοδελτίων αποφάσισε ότι η υποψηφιότητα του Γ. Γλύκα θεωρείται μη ισχύουσα. Η στήλη έμαθε ότι τυπική ήταν η συνεδρίαση, καθώς αποτέλεσε προσωπική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να τεθεί εκτός ψηφοδελτίου ο γνωστός δικηγόρος, ενώ στο κείμενο της ανακοίνωσης σημειώθηκε πως «ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη, την οποία τιμούμε απεριόριστα». Πάντως δεν ήταν λίγοι οι δικηγόροι που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που έκαναν λόγο για ακατανόητη, παράλογη, αντιδημοκρατική, προσβλητική για κάθε Δικηγόρο μαχόμενο, για κάθε υπερασπιστή.

Η αποστολή Γεωργιάδη στο Άγιον Όρος

Προ ημερών σας η στήλη σας ενημέρωσε πρώτη ότι μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος, θα πήγαινε στην Αθωνική Πολιτεία ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μπορεί ο ίδιος να είπε ότι η επίσκεψη, στην οποία τον συνόδευσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, είχε προσωπικό και προσκυνηματικό χαρακτήρα, αλλά αυτό είναι μόνο για δημόσια χρήση. Παραμονές εκλογών με όσα έχουν συμβεί με το κόμμα Νίκη μόνο προσωπική επίσκεψη δεν είναι. Έμαθα ότι ο Αδ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει και την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Επίσης, τη μόνη Σίμωνος Πέτρας όπου έγινε δεκτός με τιμές από τον ηγούμενο Ελισσαίο, σε πολύ θερμό κλίμα και τη μονή Βατοπαιδίου όπου προσκύνησε την Αγία Ζώνη της Παναγιάς και τη μονή Ιβήρων όπου του παρατέθηκε τιμητικό γεύμα. Η στήλη έμαθε ότι έγινε συζήτηση για την επιρροή και στήριξη της Νίκης, αλλά αυτό που μου είπαν είναι πως η τωρινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική με όσα είχαν καταγραφεί στις εκλογές του Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό; Η στήριξη κάπου χάθηκε…

Έξι ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

Και επειδή τα «καυτά» θέματα είναι πλέον πού θα κάτσει η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιοι θα λάβουν πόστα στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα σας πω κάποιες πληροφορίες που ήρθαν στο γραφείο μου. Ας ξεκινήσουμε με τα οικονομικά. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μπορεί να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή των επενδύσεων – έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη για τη δημιουργία συγκεκριμένου υπουργείου. Το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη ακούγεται για το Οικονομικών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υποδομών, ο Νίκος Παπαθανάσης στο Ενέργειας. Αν ένας υπουργός κρατήσει το χαρτοφυλάκιο που είχε την προηγούμενη τετραετία, αυτός αναμένεται να είναι ο Νίκος Δένδιας στο Εξωτερικών. Χθες σας έγραφα για τη συμμετοχή των γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα και έμαθα πως η Νίκη Κεραμέως θα μπορούσε να πάρει το Ανάπτυξης.

Ακριβαίνουν κι άλλο τα ακίνητα στην Ελλάδα

Ακόμα πιο ακριβά γίνονται τα ακίνητα στη χώρα μας, τα οποία έχουν λάβει την ανιούσα. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αποτύπωση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον συγκεκριμένο τομέα. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων – σε ονομαστικούς όρους – ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Για το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% – αναθεωρημένα στοιχεία -, έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,2%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,3% το 2022, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.

Το 10% της αμερικάνικης Eagle Bulk στην Danaos του Κούστα

Ιδιαίτερα δραστήρια εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία, Danaos Corporation (Danaos), συμφερόντων του Γιάννη Κούστα. Το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει το 10% των μετοχών της επίσης εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Eagle Bulk Shipping (Eagle). Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, η Danaos απέκτησε περίπου 1,37 εκατομμύρια μετοχές, που ισοδυναμούν με το 9,99% του μεριδίου της Εταιρείας Eagle. Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή έχει σήμερα στόλο 68 containerships.

Ο Δομαζάκης σε κοσμικό club των Αθηνών

Μπορεί το εγχείρημα της Creta Farms για τον Μάνο Δομαζάκη και τον αδερφό του Τάκη, να μην εξελίχθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η εταιρεία πέρασε δύσκολες στιγμές τον προηγούμενο καιρό και τελικά εξαγοράστηκε από τον Δημήτρη Βιντζηλαίο. Ωστόσο ο Μάνος Δομαζάκης έχει αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να αφήνει πίσω του τις δύσκολες στιγμές. Ο επιχειρηματίας που πλέον έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια στα αφεψήματα και στα βότανα, την οποία τρέχει κυρίως ο γιος του, Στέλιος, και έχει την ονομασία Thamma, εθεάθη στο «κοσμικό» club, «Noa», να απολαμβάνει το ποτό του με φίλους και παρέα σε κεντρικό τραπέζι στην Κυριακή που μας πέρασε. Μάλιστα στα decks του «Noa», ήταν ο γνωστός dj και μουσικός παραγωγός, Valeron, εκ Κερκύρας ορμώμενος, ο οποίος προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ούτως ή άλλως bon vivant, Μάνου Δομαζάκη.

Νέα χτυπήματα ετοιμάζει το fund των 55 δισ.

Την ίδια ώρα μαθαίνω ότι η HIG Capital, o επενδυτικός κολοσσός με έδρα το Μαϊάμι και κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζει νέα μεγάλα χτυπήματα στην Ελλάδα. Επικεφαλής στην Ελλάδα είναι ο Κώστας Μπήτρος, ενώ έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας από το 2014, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα εδώ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι συνολικές επενδύσεις θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ έως και το 2025 για το fund στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι σύντομα θα γίνει και ένα επίσημο event παρουσίασης παρουσία του Κώστα Μπήτρου για όλο το φάσμα του επενδυτικού σχεδιασμού που πρόκειται να υλοποιήσει. Σας θυμίζω ότι μία από τις σημαντικές επενδύσεις είναι η επένδυση στο logistics center στο πρώην οικόπεδο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας logistics στην Ελλάδα, της Orphee Beinoglou.

Εκτός Autohellas ο Δημήτρης Μαγγιώρος

Εκτός διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη (Hertz, Seat κλπ) βρίσκεται ο Δημήτρης Μαγγιώρος, ο οποίος είχε πολυετή συνεργασία με την επιχείρηση. Να σας θυμίσω εδώ ότι το συγκεκριμένο στέλεχος διατηρεί πολυετή συνεργασία και με την Ελαΐς Uniliver, η οποία παράγει και διαθέτει μάρκες όπως Dove, Ben&Jerry’s, Axe, Rexona, Persil και πολλές ακόμα. Όπως μαθαίνω ο Δ. Μαγγιώρος δε θα αντικατασταθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Autohellas από κάποιον άλλο.