Μουρμούρα και εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έμαθα ότι υπάρχει για τις διαρροές σε ΜΜΕ σχετικά με τις κινήσεις του για την σύνθεση της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές. Ο ίδιος μπορεί να ξέρει ότι θα είναι ο πρωθυπουργός την 26η Ιουνίου αλλά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δοθεί το αίσθημα των ειλημμένων αποφάσεων και να κυριαρχήσει η αντίληψη πως ήδη έχει αποφασίσει το υπουργικό του συμβούλιο. Γι’ αυτό και έμαθα ότι εκνευρίστηκε αρκετά με τα όσα είδε να δημοσιεύονται.

Η διαφορά μεγαλώνει

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν υπάρχει καμία μουρμούρα στο γαλάζιο στρατόπεδο διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στην Πειραιώς. Τι λένε οι αριθμοί, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες; Εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μεγαλύτερη από τις εκλογές του Μαΐου. Όλα συνηγορούν πως το πρώτο κόμμα θα ξεπεράσει το 40,79% και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσει κάτω από το 20%. Οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο και για διαφορά 25 μονάδων. Αυτό είναι φυσικά το ιδανικότερο σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το χείριστο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Με το βλέμμα στους πιστούς

Αυτό που θέλει, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι να πείσει τους ψηφοφόρους που έχουν ευαισθησίες με τα ζητήματα της πίστης και θεωρούνται σκληροί χριστιανοί ορθόδοξοι για να τους κερδίσει. Μάλιστα, έμαθα ότι αυτό που λέει σε συνομιλητές του με το βλέμμα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, είναι ότι τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να εξηγήσουν ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στην Ορθοδοξία και την πίστη, ότι κανένα κόμμα -πόσω μάλλον ένα μικρό κομματίδιο το οποίο δεν το γνωρίζαμε καν πριν από λίγους μήνες- δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της πίστης και να καπηλεύεται με αυτόν τον τρόπο την ορθοδοξία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια κανενός κόμματος, είτε μικρού είτε μεγάλου.

Ο πατέρας Μητσοτάκης

Πάντως στις περιοδείες που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να στοχεύσει και στο συναίσθημα και στο θυμικό. Αυτό έκανε χθες και από τα Νέα Μουδανιά, όπου αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση της Χαλκιδικής με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς σε αυτή την περιοχή έγιναν τα πρώτα συνέδρια του κόμματος. Το πρώτο συνέδριο από τον ιδρυτή της παράταξης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε και ένα άλλο συνέδριο, το 1986, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Και όπως μου είπαν φίλοι της στήλης στη συγκέντρωση τους είπε ότι τότε ήταν 18 ετών και συμμετείχε σ’ αυτό το συνέδριο, οπότε η διαχρονικοί δεσμοί της Νέας Δημοκρατίας με την Χαλκιδική είναι γνωστοί, όπως είπε ζητώντας τους να το επιβεβαιώσουν ακόμα μία φορά την Κυριακή που μας έρχεται.

Ευσεβείς πόθοι

Σας έχω αναφέρει έγκαιρα τα σενάρια για τον πρόεδρο της Βουλής, ή θα είναι ο Κώστας Τασούλας ή η Νίκη Κεραμέως. Χθες μέσω παραπολιτικής στήλης που συνομίλησε όπως μου είπαν νεοδημοκράτες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ξαφνικά εμφανίστηκε ως είδηση να παίζει και το όνομα του πρώην κοινοτικού επιτρόπου με επιχειρηματολογία περί των διπλωματικών ικανοτήτων του για να χειριστεί την επόμενη Βουλή που θα είναι δύσκολη. Μόνο που αυτό το σενάριο δεν παίζει, όπως δεν έπαιξε ούτε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε για το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε για να μπει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών. Μπορεί να τον εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δε θα ψηλώσει ξαφνικά τον Δ. Αβραμόπουλο, αφού θέλει να περάσει σε άλλη γενιά.

Τσίπρας στη σκιά Ανδρέα

Στην Πάτρα, την γενέτειρα των Παπανδρέου θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα μιλήσει το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου Α’. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147 στην Πάτρα) στις 20:30, διοργανώνει βραδιά που θα είναι αφιερωμένη στον αχαιό πολιτικό, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και περίπου 21 χρόνια πρόεδρό του, Ανδρέα Παπανδρέου. Μέσα από την προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού θα έρθουν στο προσκήνιο ξεχωριστές στιγμές για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την εποχή, όπως λένε οι διοργανωτές, που γεννιόταν το όνειρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα έχουμε δυο ιδιαίτερες αφηγήσεις των παιδιών του, του προέδρου του Ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Α. Παπανδρέου και ταυτόχρονα την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Μια αφίσα άναψε φωτιές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με τον υποψήφιο στην Α’ Πειραιώς, Νίκο Μπελαβίλα, να εξοργίζεται και να λέει ότι η αισθητική, η σύλληψη και ο στόχος (της αφίσας) ταιριάζει γάντι με τον σχεδιασμό των trolls, στα σκοτεινά υπόγεια. Αφορμή της οργής του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προεκλογική αφίσα του ΚΚΕ και μάλιστα κάλεσε τον υποψήφιο βουλευτή με το ΚΚΕ, Νίκο Αμπατιέλο, να απαντήσει εάν πράγματι η αφίσα είναι δημιούργημα του ΚΚΕ. «Αγαπητέ Νίκο Αμπατιέλο, σου απευθύνομαι προσωπικά διότι κάποιος μου έκανε την τιμή να βρισκόμαστε μαζί σε αυτή την αφίσα. Σου απευθύνομαι επίσης καθώς οι δικοί σου και οι δικοί μου, ο Αντώνης Αμπατιέλος, η Άννα Αμπατιέλου, ο πρεσβύτερος Νίκος Αμπατιέλος, και ο πατέρας μου, ο Γιώργης Μπελαβίλας όπως δεκάδες Πειραιώτες ήρωες της γενιάς τους, διάλεξαν να βρεθούν δίπλα-δίπλα, στα οδοφράγματα, στα μπλόκα, στους πάγκους των στρατοδικείων, στις εξορίες. Χώρισαν το ’68 οι δρόμοι τους – μισοί-μισοί- αλλά διατήρησαν μέχρι τέλους τον σεβασμό ο ένας τον άλλον. Άκου λοιπόν νεότερε Νίκο Αμπατιέλο, έναν μεγαλύτερο. Ουδέποτε ότι φαίνεται εδώ σε αυτή την αφίσα ανήκε στην ηθική όλων όσων μάχονταν για την ελευθερία, για το λαό, για τη δικαιοσύνη, για τη δημοκρατία, για έναν κόσμο φωτεινό, όχι σκοτεινό. Αντίθετα ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στην εικόνα, ανήκε στην κουλτούρα τρελαμένων φανατικών που σύντομα λάκισαν για αλλού. Αυτό στο γράφω γιατί στον Πειραιά γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και γνωριζόμαστε όλες και όλοι καλά», του έγραψε μεταξύ άλλων.

Με Σκανδαλίδη στο τιμόνι της Κ.Ο.

Μαθαίνω ότι σιγά-σιγά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σχεδόν αποφασίσει και τα πόστα του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή. Το πρόσωπο που θα έχει ρόλο να «κοουτσάρει» ως παλιός και έμπειρος είναι ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής ο Κώστας Σκανδαλίδης που χαίρει εκτίμησης από όλους. Ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να είναι το πρόσωπο που σκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο πρώην υπουργός δεν θα είναι βουλευτής, αλλά με την μεγάλη του εμπειρία μπορεί να βοηθήσει. Οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Ν. Ανδρουλάκη, οι βουλευτές Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος. Κομβικό ρόλο θα έχουν επίσης, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής), αλλά και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ο Μάιος «προσγείωσε» τον ελληνικό τουρισμό

Ρελάνς θα επιδιώξει να κάνει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί έως και τον Απρίλιο τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά, ωστόσο ο Μάιος λόγω κακοκαιρίας και εν μέρει λόγω εκλογών ήρθε να προσγειώσει τις αρχικές προσδοκίες για επιδόσεις – ρεκόρ φέτος. Οι άνθρωποι του τουρισμού με τους οποίους μιλάω μου είπαν ότι ελπίζουν η εικόνα αυτή να είναι προσωρινή και να μην έχει συνέχεια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξε ότι τον Απρίλιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 30% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Επίσης ο ελληνικός τουρισμός στο τετράμηνο «εισέπραξε» 1,494 δισ. ευρώ, όταν στο τετράμηνο πέρσι οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 1,082 δισ. Ο Μάιος δεν ήταν ανάλογος, αλλά όλοι προσδοκούν την ανάκαμψη από τώρα και στο εξής, ποντάροντας ταυτόχρονα και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα.

Πώς θα γίνει πιο ελκυστικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Το «άκαμπτο» σύστημα λειτουργίας που συχνά αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραμονής μίας εταιρείας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και τα περιορισμένα οφέλη για τις μεγάλες εταιρείες, έχουν οδηγήσει ήδη πολλές μεγάλες εταιρείες να το εγκαταλείψουν, αναζητώντας την είσοδό τους σε ξένες αγορές. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, που μετέφερε την καταστατική της έδρα το Βέλγιο, ενώ η μετοχή της τελεί η υπό διαπραγμάτευση στο Euronext Βρυξελλών αλλά και στο Παρίσι. Το Πλαίσιο βγήκε πρόσφατα και αυτό από το Χρηματιστήριο. Και πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι και άλλοι αναζητούν αντίστοιχο δρόμο. Στελέχη της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών ανέφεραν χθες σε δημοσιογραφική ενημέρωση ότι μία λύση θα είναι εκτός από την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας ώστε να γίνει πιο ελκυστικό επενδυτικά και για ξένες εταιρείες, θα ήταν να ανοίξει πιο ενεργά την πόρτα με τη δημιουργία μίας ακόμα κατηγορίας διαπραγμάτευσης για καινοτόμες και startup εταιρείες. Ωστόσο τα «θεματάκια» του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Διαφαίνεται από πλευράς της Ελληνικά Χρηματιστήρια μία διάθεση για αλλαγές, μένει όμως και να αποδειχτεί στην πράξη.

Απώλεια για την Avramar, κέρδος για Αγγελάκη

Τη στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα αλλά και μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά, η Avramar, «αιμορραγεί» οικονομικά υπό το βάρος και σημαντικών οικονομικών ανοιγμάτων και δανείων, ένα ακόμα σημαντικό στέλεχός της ο Πέτρος Σπανός, τεχνολόγος τροφίμων ως προς την ειδικότητα, προσελήφθη από την Κοτόπουλα Αγγελάκης. Ο ιδιοκτήτης της Αγγελάκης, Θάνος Αγγελάκης, είδε την ευκαιρία να προσλάβει ένα εξειδικευμένο στέλεχος, χρήζοντας τον Σπανό γενικό διευθυντή της εταιρείας του, τη στιγμή που όπως φαίνεται η Avramar είχε την «πολυτέλεια» να χάσει ένα ακόμα πρόσωπο που βρισκόταν σε νευραλγική θέση.

«Αποστολή» στο διάστημα για τη Libra

Η Libra, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη με θυγατρικές που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε 60 χώρες δημιούργησε εταιρεία μίσθωσης διαστημικών υποδομών όπως είναι δορυφόροι αλλά και διαστημικοί λιμένες. Η νεοσύστατη Space Leasing International (SLI) θα μισθώνει περιουσιακά στοιχεία κρίσιμης σημασίας για τη διαστημική οικονομία. Η πρώτη επένδυση της SLI αφορά στην κατασκευή ενός σταθμού εδάφους στην Αλάσκα της Αρκτικής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή, προς μίσθωση στον φορέα εκμετάλλευσης RBC Signals με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον. Η SLI έχει επίσης δεσμευτεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει επιπλέον 20 σταθμούς εδάφους σε όλο τον κόσμο εντός των επόμενων τριών ετών.

Η κρούση Βιντζηλαίου στον Τρικαλινό

Ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής του ομίλου τροφίμων, Impala, που έχει έδρα στη Βουλγαρία και έχει αποκτήσει την Creta Farms, έδειξε ενδιαφέρον και για τα ψάρια, καθώς προσπάθησε να εξαγοράσει τον Τρικαλινό που παράγει το αυγοτάραχο. Ωστόσο ο Τρικαλινός, του έδειξε ευγενικά την πόρτα, αφού τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και την τιμή που του έκανε. Θέλοντας να δείξει ότι «δεν έχουν όλα την τιμή τους» στην αγορά και πως ορισμένα πράγματα δεν εξαγοράζονται. Η Τρικαλινός για την ιστορία σας αναφέρω ότι κινείται στην αγορά του αυγοτάραχου και στο Αιτωλικό όπου έκανε την παραγωγή του από το 1856.