Πολλούς άσους έχει κρυμμένους μαθαίνω ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένοντας μια σαρωτική νίκη της ΝΔ, όπως λέει σε συνομιλητές του, έχει έτοιμες και εκπλήξεις για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα που θα εκπλήξουν όπως λένε σταθεροί συνομιλητές του, με πρόσωπα που είχαν κεντρικό ρόλο σε υπουργεία, θα βρεθούν -μάλλον- εκτός. Κυριακή κοντή γιορτή.

Υπό κρατικό έλεγχο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Πέρα από τα πρόσωπα που πάντα κερδίζουν το ενδιαφέρον υπάρχει και σχεδιασμός για τα πρώτα νομοσχέδια και αυτό που θα στοχεύσει κυρίως ο Μητσοτάκης σε πρώτο βαθμό είναι οι χώροι της υγείας και της παιδείας. Και εκεί να περιμένετε σαρωτικές αλλαγές. Αυτό που έχει αποφασίσει οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να επιστρέψουν υπό κρατικό έλεγχο και άρα να φύγουν από το υπερταμείο, τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για σταδιακές αυξήσεις στους μισθούς και άμεση υλοποίηση έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία.

Ευχές Ομπάμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διάλειμμα χθες από την προεκλογική του εκστρατεία και συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ παραβρέθηκε και στην ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ήταν παρόντες πολλοί. Αυτό που έμαθα είναι ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Ομπάμα του ευχήθηκε για τις εκλογές και είχε συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή μας. Τον Μπαράκ Ομπάμα είδε και ο Αλέξης Τσίπρας που και τον συνάντησε και τον άκουσε στο Ίδρυμα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν συζήτησαν αρκετά για την κατάσταση στο ευρύτερο περιβάλλον.

Όλα στην ώρα τους, εκτός και αν…

Και επειδή σας είπα και χθες και σήμερα τι συζητάνε στο εσωτερικό του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα, να σας πω και τι γίνεται στην αυλή του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του κόμματος, αλλά μην περιμένετε ραγδαίες εξελίξεις από το βράδυ της Κυριακής. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Αυτό τι σημαίνει; Συνεδριάσεις άμεσα των οργάνων και όχι αποφάσεις εν θερμώ. Εκτός και εάν… Εκτός και εάν το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό, με νέες -σημαντικές- απώλειες. Τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τον Αλέξη στη γωνία και θα βρουν έδαφος να ξεσαλώσουν. Οι κακές γλώσσες λένε πως θα έβλεπαν με θετικό μάτι ακόμη και μια συντριβή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να μην κερδίσει άλλο χρόνο ο Τσίπρας. Βέβαια, τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έχει κάνει ήδη τα κουμάντα του. Δεν είναι ψέμα να πούμε πως ανάμεσα στις κάλπες του Μαΐου και της Κυριακής, πιο πολύ δούλεψε το ανάχωμα στο εσωτερικό του παρά τη στρατηγική του κόμματος.

Γκρίνια για Ηλιόπουλο

Μια ακόμα δήλωση – βόμβα προκάλεσε νέα έκρηξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς τα όσα είπε σε εκδήλωση για την υγεία ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος για τους οδοντιάτρους δημιούργησαν πανικό. Τι προκάλεσε πανικό; Η άποψη, «αφού οι οδοντίατροι δε μας ψηφίζουν, ας πληρώσουν παραπάνω». Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ζήτησαν το βίντεο να δουν τι συνέβη και άκουσαν τα εξής: «Η φοροδιαφυγή που θα πιάσεις από το ψηφιακό σύστημα θα καλύψει μέρος του κόστους του. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στον οδοντίατρο και στον γιατρό και να μην πληρώνεις. Γιατί στο σύστημα θα φαίνεται ότι σου έχει γράψει συνταγή και σε έχει εξετάσει. Δεν μπορεί να λέει πίεση αυτό, φυσική εξέταση, αλλά δεν έγινε επίσκεψη. Άρα όλοι θα ξέρουμε πόσες επισκέψεις γίνανε σε κάθε γιατρό και σε κάθε οδοντίατρο. Μεγάλη φοροδιαφυγή. Δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο, δεν είναι λαϊκίστικο μέτρο. Αλλά να σας πω κάτι μεταξύ μας. Δεν μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω…». Ε, όλα αυτά προκάλεσαν έκρηξη…

Ρωγμές στη Χαριλάου Τρικούπη

Η υπόθεση του Δημήτρη Μάντζου και τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες για παλαιότερη υπόθεση που έχει αναλάβει το δικηγορικό του γραφείο και σχετίζεται με απαίτηση fund εις βάρος δανειολήπτη προκάλεσε ρωγμές στην Χαριλάου Τρικούπη. Επειδή ο Δ. Μάντζος είναι στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ετέθη θέμα να βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων, αλλά σηκώθηκε μεγάλη σκόνη από αρκετούς που είδαν προ ημερών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά να θέτει εκτός λίστας τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Γλύκα. Η γκρίνια πάντως είναι μεγάλη σε διάφορους πασοκικούς κύκλους.

Η Ελλάδα του Ομπάμα

Πιο πάνω διαβάσατε τι έγινε στις συναντήσεις του Ομπάμα με Αλ. Τσίπρα και Κυριακου Μητσοτάκη τι έκανε, όμως, η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;. Ο Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ και οι κόρες τους Μάλια και Σάσα πέρασαν λίγες ημέρες στη χώρα μας, όχι μόνο για την εκδήλωση του προγράμματος Obama Foundation Leaders, αλλά και για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένεια του διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ, που διατηρεί σπίτι στην Αντίπαρο, Τομ Χάνκς. Εκεί πέρασαν όμορφες στιγμές με το ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, ενώ η οικογένεια Ομπάμα επισκέφτηκε και τη Σίφνο όπου μετέβησαν με φουσκωτό, με την ίδια παρέα και είχαν την ευκαιρία να βουτήξουν και σε απομονωμένες παραλίες στα γύρω νησιά αλλά και παραλίες του νησιού. Η οικογένεια Ομπάμα έμαθα ότι ενθουσιάστηκε και για την ιδιωτική, νυχτερινή ξενάγησή τους στην Ακρόπολη και το μουσείο της το βράδυ της Τετάρτης. Στο Μουσείο της Ακρόπολης τους ξενάγησε ο γενικός διευθυντής του, Νικόλαος Σταμπολίδης και μετά ανέλαβε την ιδιωτική ξενάγηση στην Ακρόπολη, ο Μιχαήλ Λεφαντζής, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Προηγήθηκε η ομιλία του Ομπάμα σε περισσότερους από 100 μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια συνάντησης της πρωτοβουλίας Obama Foundation Leaders σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.

«Πόρτα» Ανδριόπουλου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Καυστικός με τον δικό του τρόπο, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ουσιαστικά ήρθε να αποδομήσει το αφήγημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, λέγοντας ότι είναι πολύ ακριβή για να επενδύσει κανείς. «Δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο. Αποτελούμε αντίβαρο. Είναι κάτι που κοιτάμε. Αξιοποιούμε όμως τις ευκαιρίες εκτός παραλιακού μετώπου, γιατί μας αρέσει να αγοράζουμε φθηνότερα προς όφελος των μετόχων μας, γιατί έτσι βγάζουμε λεφτά. Το παραλιακό μέτωπο είναι για άλλες αξίες, είναι για άλλα target groups, έχει άλλους κινδύνους και είναι ευκολότερο να περιγράψουμε για τα επόμενα 4 χρόνια τι θα πετύχουμε σε αναπτύξεις που δημιουργούμε όπως το Μινιόν, ο Άγιος Διονύσιος του Πειραιά, οι εγκαταστάσεις του Φιξ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο της PwC στην Κηφισίας. Παρά να επενδύσουμε σε κάτι πολύ ακριβό ως προς το entry value, το οποίο βρίσκεται στην παραλία, και να πρέπει να πούμε ότι θα πουλήσουμε 25.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να βγάλουμε τα λεφτά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι νέες business του Mr Elvida σε έτοιμα γεύματα – real estate

Μαθαίνω ότι η Elvida Τρόφιμα του ομογενή επιχειρηματία Αλέξανδρου Ζύμνη ετοιμάζει άνοιγμα εκτός από τα κρεατικά και τον γύρο και στα έτοιμα γεύματα, τα οποία αυτή την περίοδο μελετά εξονυχιστικά, βλέποντας ότι αυτή η αγορά έχει πολύ μέλλον. Η οικογένεια Αλέξανδρου Ζύμνη δραστηριοποιείται από το 1930 στον χώρο των κρεάτων και από το 1960 στον χώρο των κατεψυγμένων κρεάτων ενώ παράλληλα είχε και δική της παραγωγική και εξαγωγική εταιρία κρεάτων -την Finexcor– στην Αργεντινή. Πρόσφατα μάλιστα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συνέστησε ένα νέο νομικό πρόσωπο που φέρει την επωνυμία Masmar Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ και σκοπό την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, την αξιοποίηση καταλυμάτων διακοπών.

Καινούργια γραφεία για το Ιατρικό Κέντρο

Νέα γραφεία ετοιμάζεται να χτίσει απέναντι από τα κτίριά του στο Μαρούσι ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών. Σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, το οποίο εν μέρει αξιοποιεί σήμερα το Ιατρικό ως χώρο υπαίθριας στάθμευσης και αγοράστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο λαμβάνει αντιπαροχή μέρος του κτιρίου που θα ανεγερθεί, πρόκειται να ανεγερθούν τα νέα γραφεία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες έλαβε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση που υπέγραψε η Dimand με το ΤΕΕ καθώς η εν λόγω εταιρεία, η ΓΕΚ Τέρνα αλλά και το Ιατρικό έχουν συνιδιοκτησία στο ακίνητο με εταιρεία που συμμετέχουν ως μέτοχοι. Πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο ελεύθερο οικόπεδο της λεωφόρου Κηφισίας.

Τα logistics περιζήτητα στο ελληνικό real estate

Ο τομέας των logistics αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδύσεις των ανθρώπων του real estate. Κι αυτό γιατί έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ποιοτικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης του λιμανιού του Πειραιά αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο αξίας 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέκτησε το 80% του μεριδίου του ελληνικού ομίλου logistics Orphee Beinoglou, ενώ σας θυμίζω ότι ετοιμάζει και το νέο logistics με δαπάνη 300 εκατομμυρίων στις πρώην εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Το fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τοπικό κλάδο υπηρεσιών logistics, δεδομένου ότι έχει επίσης αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στον εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών logistics Makios Logistics. Από την πλευρά της η Trastor συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς ανακοίνωσε την απόκτηση ενός πιστοποιημένου LEED κέντρου logistics 22.234 τ.μ. εντός οικοπέδου 44.991 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, πλήρως εκμισθωμένο σε εταιρείες 3PL έναντι 9,65 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη ζήτηση για ποιοτικά έργα που αντιστοιχούν σε πιο απαιτητικά επαγγελματικά κριτήρια, συνεχίζει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων έργων. Αυτή η τάση είναι εμφανής στα κύρια έργα που έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία όλα έχουν εξασφαλίσει την ύπαρξη ισχυρών μισθωτών. Δεδομένης της συνεχιζόμενης δραστηριότητας και ανάπτυξης ποιοτικών χώρων, τα ενοίκια χώρων logistics έχουν αυξηθεί στα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα.

Πολυκαταστήματα Attica: Η ενδιαφέρουσα παραίτηση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

Μόλις πριν από δυόμισι μήνες, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Virtus που διατηρεί συμμετοχή στην Ideal Holdings, η οποία εξαγόρασε τα πολυκαταστήματα Attica, είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Attica. Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι ο Παπακωνσταντίνου είχε όλο το χρόνο να συζητήσει από πολύ κοντά με τους ανθρώπους των καταστημάτων Attica όλες τις λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας και στη συνέχεια παραιτήθηκε. Για την ιστορία στη Virtus εκτός από τον Παπακωνσταντίνου συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πάνος Γερμανός αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.