Το ποδαρικό του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι σημειολογικό. Ο πρωθυπουργός δίνει τεράστια σημασία στα όσα θα γίνουν εκεί από τον Κωστή Χατζηδάκη που είναι ο υπερυπουργός. Κομβικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ο νέος υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, στον οποίο επενδύει πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έμαθα πως θα έχει υψηλή εποπτεία σε πολλά με την έγκριση του πρωθυπουργού, φίλου του από το Κολλέγιο Αθηνών. Τι θα γίνει με τον Άκη Σκέρτσο, τον έτερο υπουργό Επικρατείας; Ρόλο φυσικά και θα έχει, αλλά ο Παπασταύρου θα είναι κεντρικός παίκτης.

Το τηλεφώνημα Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πολλούς λόγους να χαρεί. Είδε πολλά δικά του παιδιά στην κυβέρνηση. Ενδεικτικά: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Κυρανάκης, Σοφία Βούλτεψη, Διονύσης Σταμενίτης (παντρεμένος με την επί πολλά χρόνια γραμματέα του Αντ. Σαμαρά), κα. Ο πιο αγαπητός είναι όμως ο Στ. Παπασταύρου, βέβαια, στον οποίο όπως έμαθα τηλεφώνησε να τον συγχαρεί. Εξάλλου ήταν ο άνθρωπος που έτρεχε τις μνημονιακές υποχρεώσεις και συνομιλούσε με την τρόικα. Να θυμίσω την φράση του Αντώνη Σαμαρά: «Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου».

Ο ρόλος του Βορίδη και ο αντ’ αυτού

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος θα είναι όπως έμαθα ο ρόλος του Μάκη Βορίδη στη νέα κυβέρνηση. Ο Μ. Βορίδης δε θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα εγκατασταθεί στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα όπου την προηγούμενη τετραετία ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη , Παναγιώτης Πικραμμένος και παλαιότερα ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Ο Βορίδης θα έχει κεντρικό ρόλο να απαντά και ως αντ’ αυτού για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτακη και θα έχει πλήρη εποπτεία των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ενώ θα είναι αυτός που θα σηκώσει και το βάρος της αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

Η ώρα του γραμματέα

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει τον Παύλο Μαρινάκη νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο αφήνει κενό στη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ποιος θα είναι, αλλά μάλλον θα κλείσει σήμερα και δεν αποκλείεται να είναι ο Τάσος Γαϊτάνης. Πάντως για εκπρόσωπος Τύπου προαλείφεται ο Νίκος Ρωμανός.

Τα πηγαδάκια της ορκωμοσίας

Να σας δώσω και λίγο εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Πολλά τα πηγαδάκια με τις ευχές να κυριαρχούν. Όμως ξεχώρισε η συζήτηση που είχαν σε μια γωνιά ο Κ. Χατζηδάκης με τον Θόδωρο Σκυλακάκη που είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Γιατί; Πολλοί καυτοί Φάκελοι και αρκετές αποφάσεις άμεσα.

«Έλα να αναλάβεις»

Μουρμούρα μεγάλη υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το γεγονός ότι το κόμμα κυριολεκτικά κατέβασε ρολά δυο μέρες τώρα. «Πότε τελειώνει το πένθος;» ρωτάνε πολλοί ειρωνικά. Και είναι μέλη του κόμματος που περίμεναν άμεσα κινήσεις και συνεδριάσεις. Τι έμαθα όμως. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Έλα να αναλάβεις». Ο πρώην υπουργός μαζεύτηκε σε εκείνο το σημείο. Τώρα ρώτησα τι θα κάνει η Ομπρέλα όπου κεντρικό ρόλο έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών; Μου είπαν πως θα κατεβάσει υποψήφιο απέναντι στον Τσίπρα.

«Έφυγε» ο Ντένης Πλέσσας

Ένα πρόσωπο που συνδέθηκε έντονα με την ελληνική πολεμική αεροπορία και τα αεροπορικά συστήματα που κατά καιρούς προμηθευόταν, δεν είναι πλέον εν ζωή. Ο Ντένης Πλέσσας, επικεφαλής του κολοσσού της Lockeed Martin στη χώρα μας και συνδέθηκε με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ελλάδα. Διατηρούσε καθήκοντα αντιπροέδρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής. Στην σημαντική μάχη που έδινε με την υγεία του δεν κατάφερε να βγει νικητής.

Νέο deal για Φουρλή – Pepco

Δύο νέα καταστήματα στήνει η πολωνική «Jumbo», δηλαδή η Pepco στα εμπορικά πάρκα της Trade Estatesτου ομίλου Φουρλή σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Με αυτόν τον τρόπο η Trade Estates AEEAΠ διευρύνει τη συνεργασία της με την Pepco, τη γνωστή αλυσίδα ειδών ένδυσης και διακόσμησης σπιτιού, η οποία επεκτείνεται με σημεία πώλησης στις συγκεκριμένες περιοχές. Να σας θυμίσω ότι η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε πέρυσι καθώς οι Πολωνοί μίσθωσαν και άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στην οδό Πειραιώς. Η Trade Estates αυτή τη στιγμή διατηρεί 10 ιδιοκτησίες με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 225.245 τετραγωνικά μέτρα.

Το καινούργιο πρόσωπο στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Μασούτη

Ο Γιάννης Καλαϊτζάκης είναι το νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή μάρκετινγκ στον Μασούτη, μία θέση από την οποία πέρασαν τόσο ο Σταμάτης Δαυίδ όσο και μέχρι πρότινος ο Σάββας Τορτοπίδης. Οι δύο προκάτοχοί του έφυγαν αιφνιδίως από την επιχείρηση. Μένει λοιπόν να φανεί εάν ο Καλαϊτζάκης θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του και να παρουσιάσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Μαθαίνω ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Θεόδωρου Γεροστεργιούδη, γενικού διευθυντή της Μασούτης. Έχει θητεύσει και ως επικεφαλής μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού εμπορίου στην εταιρεία καλλυντικών Dust & Cream του Λέανδρου Καρακατσάνη από την οποία πήρε μεταγραφή για να πάει στον Μασούτη.

Από τα αυτοκίνητα στα ακίνητα ο Γιάννης Κοντέλλης

Άνοιγμα στον τομέα των ακινήτων μαθαίνω ότι κάνει ο γνωστός επιχειρηματίας, Γιάννης Κοντέλλης, ο οποίος δημιούργησε μία εταιρεία σε αυτόν τον τομέα με την ονομασία Ακίνητα Περισσού Α.Ε. Σκοπό της είναι η αγοραπωλησία κτιρίων κατοικιών και η ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση. Να σας θυμίσω ότι η Δρομέας Ακινήτων εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοντέλλη τέθηκε το 2019 σε διαδικασία εξυγίανσης, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητά της το Odeon Starcity στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο μίσθωνε από την Εθνική Ασφαλιστική είχε διακόψει τη λειτουργία του. Στη συνέχεια το πήρε η Hines, η οποία έκανε επέκταση στο επίσης δικό της ξενοδοχείο, Grand Hyatt.

Ο Βακάκης και η αναβληθείσα συνέλευση

Η προηγούμενη αναβολή της γενικής συνέλευσης για τα Jumbo, προκάλεσε σε κάποιους εύλογη απορία γιατί αναβλήθηκε. Η επόμενη προγραμματισμένη -εξ αναβολής- θα γίνει στις 5 Ιουλίου. Εκεί ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης θα δώσει όπως αναμένεται κάποιες εξηγήσεις στο γιατί αποφάσισε να αναβάλει την προηγούμενη γενική συνέλευση. Θα δώσει όμως και το κλίμα για την αγορά και πώς αυτή κινείται, έχοντας περάσει πλέον με επιτυχία το τεστ των εκλογών, ενώ θα αναφερθεί και στο πώς η περίοδος αυτή επηρέασε την αγοραστική κίνηση. Βέβαια όπως έχει αποδείξει η Jumbo καταφέρνει όχι μόνο να είναι εφτάψυχη αλλά να αυξάνει τζίρο και κέρδη σε περιόδους που θεωρητικά η αγορά καταγράφει πτωτικές τάσεις.