Άκρα του τάφου σιωπή χθες στην Κουμουνδούρου όπου δεν έγινε ούτε μια σύσκεψη. Πρωτοφανείς καταστάσεις για κόμμα που ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά και αναγκαία ήταν η εσωτερική συζήτηση. Κανένα στέλεχος κεντρικό δεν εμφανίστηκε ούτε καν ο Αλέξης Τσίπρας που έμαθα πήγε στο σπίτι που μισθώνει στο Σούνιο μαζί με την οικογένειά του για να αποφορτιστεί και να σκεφθεί. Όλα τα φώτα είναι λογικό να πέφτουν στους νικητές των εκλογών, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και τι γίνεται και θα γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Τσίπρας μαθαίνω είναι πολύ προβληματισμένος για το τι πρέπει να κάνει και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ο ίδιος πιστεύει, όπως μου μεταφέρθηκε, πως πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις και να μην καθυστερήσει αρκετά η διαδικασία οριστικοποίησης ποιος θα έχει τα ηνία του κόμματος.

Μένει ή όχι

Το ερώτημα είναι τώρα τι κάνει; Μένει ή φεύγει; Ναι, είπε όσα είπε την Κυριακή το βράδυ με την επισήμανση πως θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει λάβει. Μαθαίνω πως δεν ξεκαθαρίσει ακόμα μέσα του τι θα πράξει. Αυτό που ξέρω είναι πως συζήτησε και με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα το συγκεκριμένο θέμα και η ίδια του είπε, σύμφωνα με καλή μου πηγή, να παραμείνει, να θέσει υποψηφιότητα και πάλι, και να βάλει στόχο την επανάκαμψη έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2024.

Οι δελφίνοι

Υπάρχουν όμως αυτή την περίοδο δελφίνοι και πρόσωπα που είναι έτοιμα να αναμετρηθούν μαζί του; Όπως ξέρω ουδείς θέλει να καεί ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και να έχει με το «καλημέρα» της πορείας του ήττες σε δήμους και περιφέρειες. Τα δυο πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν το προβάδισμα σε μια τέτοια συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι δυο: της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση, με την πρώτη να έχει το προβάδισμα. Τους έχουν ρωτήσει, αλλά δεν επιθυμούν, όπως φαίνεται, τώρα να εμπλακούν.

Στην Κουμουνδούρου ο Γαβριήλ

Μερικοί βάζουν στο τραπέζι και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και λένε ό,τι θα ήταν μια καλή περίπτωση εάν αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος έκανε και προ ημερών υποστηρικτική δήλωση που άρεσε στον Τσίπρα και μένει να φανεί τι θα κάνει και εάν θα ενεργοποιηθεί, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αλλάξει η ηγεσία. Πάντως κάποιο έμπιστο πρόσωπο μου είπε ότι πρόσφατα τον είδε να μπαίνει στην Κουμουνδούρου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι μιλάει με πολλά στελέχη τελευταία και είναι πολύ κοντά με το κόμμα.

Το… ποτό στην Κουμουνδούρου

Και επειδή σας ανέφερα την Ε. Αχτσιόγλου και τον Αλ. Χαρίτση να σας πληροφορήσω ότι πήγαν το βράδυ της νέας ήττας, την περασμένη Κυριακή στην Κουμουνδούρου. Λογικό ήταν για να συζητήσουν τι γίνεται. Εκεί βρέθηκαν και άλλοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι από τους πρώτους, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέκο Φλαμπουράρη που είναι της λογικής να μείνει ο Αλέξης Τσίπρας και τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Πικρό καφέ δεν ήπιαν, αλλά με ένα ποτάκι συζήτησαν το αύριο που είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ουδείς εξ αυτών έθεσε θέμα παραίτησης του Τσίπρα, αν και του ειπώθηκε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κάτι πρέπει να γίνει και κυρίως να αποφασίσει ο ίδιος τι θέλει να πράξει.

Προβληματισμός για Βουλή

Έντονος προβληματισμός όμως επικρατεί και για την δυνατότητα παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Κοινοβούλιο καθώς πλέον διαθέτει λιγότερους από 50 βουλευτές και άρα στερείται βασικά όπλα για να ασκήσει το έργο του, όπως π.χ. δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης (χρειάζονται 50 βουλευτές), δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (επίσης 50), δεν μπορεί σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (εξαιρουμένων των τριών στα δεξιά της ΝΔ) να επιβάλει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (απαιτούνται 120 βουλευτές), κ.α. Τι γίνεται; Υπάρχει συζήτηση σε κάποιους κύκλους να τεθεί το ζήτημα της προγραμματικής κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ώστε να μην ματαιωθεί η δυνατότητα άσκησης βασικών συνταγματικών ρυθμίσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι πρόταση που κατέθεσε δημόσια ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, και μαθαίνω πως έχει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε…

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Μπακογιάννης

Να σας πω τώρα και μια παρενέργεια μετά την υπουργοποίηση του Δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Παραιτήθηκε από δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Αναζήτησα να μάθω τι γίνεται με την ΚΕΔΕ και έμαθα ότι ο νέος της πρόεδρος θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ένα υπουργείο με πολλά projects προς υλοποίηση

Κατά τις 14.00 ότι θα γίνει η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης και η αλλαγή σκυτάλης με τον Κώστα Σκρέκα να αναλαμβάνει καθήκοντα στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο έχει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον και πολλά projects προς υλοποίηση στο προσεχές διάστημα. Όλοι οι υπουργοί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας τους θα σπεύσουν προς ανάληψη χαρτοφυλακίων. Σε ό,τι αφορά τον Κ. Σκρέκα, έχοντας δοκιμάσει δύο αρκετά βαριά χαρτοφυλάκια όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Ενέργειας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, έρχεται να αναλάβει ακόμα ένα.

Η ιστορική Αίγλη Ζαππείου σε τροχιά ανάπτυξης

Η εταιρεία ταχείας εστίασης, Γρηγόρης, που έχει τα γνωστά και πετυχημένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, «τρέχει» το πλάνο για την έναρξη των εργασιών στην ιστορική Αίγλη Ζαππείου, όπου από τη στιγμή που έφυγε από εκεί η εταιρεία συμφερόντων του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, το κατάστημα παραμένει αναξιοποίητο. Εκτός του ότι θα αποκτήσει και πάλι ψυχή και ζωή ένα όμορφο μαγαζί, μαθαίνω πως ετοιμάζονται ωραία πράγματα με την ιδιοκτησία να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Αίγλη να ανοίξει τις πόρτες της έως και το τέλος του 2023. Μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο ελκυστικά και συνάμα πιο κλασικά μαγαζιά της Αθήνας. Βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία και εκεί συναντάς από τον αυθεντικό-κλασικό Αθηναίο μέχρι τον τουρίστα που έχει ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να περπατήσει στο κέντρο μιας ιστορικής πρωτεύουσας. Σε τροχιά ανάπτυξης, λοιπόν, η Αίγλη και όπως φαίνεται, θα γίνει και πάλι στέκι για πολλούς.

Το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Ίσως δεν πηγαίνει το μυαλό σας, ίσως όμως και να μπορείτε να το φανταστείτε. Και εννοώ ως προς το μοντέλο αυτοκινήτου που πουλάει ασταμάτητα φέτος στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Opel Corsa, το οποίο αποτελεί το πιο ευπώλητο μοντέλο στη χώρα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2023, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα πρέπει να σας πω ότι πουλήθηκαν συνολικά 3.828 αυτοκίνητα Opel Corsa σε αυτή την περίοδο, διατηρώντας ευρεία διαφορά από το δεύτερο Citroen C3, το οποίο πούλησε 2.491 αυτοκίνητα. Στην τρίτη θέση με τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην ελληνική αγορά βρίσκεται το Yaris, το οποίο ταξινομήθηκε στο πεντάμηνο συνολικά 2.125 φορές. Και για την ιστορία θα πρέπει να σας αναφέρω ότι η πιο δημοφιλής μάρκα συνολικά στο σύνολο των κατηγοριών είναι η Toyota επί σειρά ετών, κάτι που κανένας από τους ανταγωνιστές της δεν έχει καταφέρει να «διαταράξει» ως συνθήκη στην αγορά.

Πιέζεται η ΑΒ Βασιλόπουλος

Μαθαίνω ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει να πιέζεται ως προς τις πωλήσεις της, σε σχέση πάντα με τον ανταγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τη στιγμή που αρκετοί παίκτες του ανταγωνισμού όπως η Lidl, ο Σκλαβενίτης και ο Κρητικός κερδίζουν μερίδια αγοράς, η ΑΒ Βασιλόπουλος χάνει. Έχει ενδιαφέρον εδώ να δούμε τι θα κάνει η μητρική εταιρεία, δηλαδή ο όμιλος Ahold Delhaize στον οποίο ανήκει η αλυσίδα, για την οποία έχουν ακουστεί πολλά σενάρια το τελευταίο διάστημα, ακόμα και αυτό μίας πιθανής αποεπένδυσης από την Ελλάδα. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται επισήμως όπως είναι λογικό και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάτι επίσημο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταίες πινελιές για το πρώην Esperia Palace

Μέρες φωτός και λάμψης ετοιμάζεται να ζήσει ξανά το άλλοτε Esperia Palace, όπου μένουν πλέον μερικές λεπτομέρειες και σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο να ξαναλειτουργήσει. Το ξενοδοχείο που έχει πάρει ο ισραηλινός όμιλος της Fattal, ονομάζεται πλέον Nyx και σε λίγες ημέρες θα έρθει να δώσει και πάλι λίγη από τη λάμψη που λείπει στην ταλαιπωρημένη οδό Σταδίου, έναν από τους δρόμους που δοκιμάστηκε περισσότερο από κάποιους άλλου στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Βήμα – βήμα η πρωτεύουσα αρχίζει να κερδίζει κάτι από τη χαμένη της αίγλη και οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσει να το πετύχει.