Η νέα Βουλή ορκίστηκε χθες με τον παραδοσιακό τρόπο και πλέον η κυβέρνηση αρχίζει να τρέχει για να δούμε και τις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις. Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από μεθαύριο Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα διαβάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και με την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου μετά από μια τριήμερη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός λέει ό,τι τώρα τρέχουμε και ως εκ τούτου από την προσεχή Δευτέρα θα εντατικοποιήσει και τις επισκέψεις του στα υπουργεία. Θα κάνει ένα κύκλο επισκέψεων για να στείλει και μηνύματα ότι η κυβέρνηση θα είναι στην πρώτη γραμμή και είναι σχήμα δουλειάς.

Ευδιάθετος ο Μητσοτάκης

Κατά την χθεσινή διαδικασία στο Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρκετά ευδιάθετος και είχε πολλούς χαιρετισμούς με τους βουλευτές του που έσπευσαν να του ευχηθούν για καλή και παραγωγική θητεία. Ο ίδιος φαινόταν να το απολαμβάνει και αυτό ήταν εμφανές κατά την παρουσία τόσο στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όσο και στο γραφείο του στο ισόγειο.

Η οικοδέσποινα Ντόρα

Τι είδα χθες στο Κοινοβούλιο, πέρα από τα ντυσίματα, τις οικογενειακές φωτογραφίες, κ.α.; Την Ντόρα Μπακογιάννη να κινείται ως οικοδέσποινα, δείχνοντας ότι από την ίδια θα περνάνε πολλά που έχουν σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη σχέση της με το Μέγαρο Μαξίμου. Η Ντόρα με τον αέρα που έχει, μπήκε στην αίθουσα και ξεκίνησε να χαιρετά με άνεση και χαμόγελο, τόσο τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Η αποσυμφόρηση Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φάνηκε να ξεπερνά το αρχικό σοκ και η ψυχολογική πίεση έμεινε στην άκρη. Πλέον το χαμόγελο επέστρεψε για τα καλά στο πρόσωπό του και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τον χαιρετισμό όλων των βουλευτών του κόμματος που τον υποδέχθηκαν και με χειροκροτήματα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό που έμαθα και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι ο Τσίπρας δε θα μείνει στη γωνιά ως απλός παρατηρητής όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά θα μιλάει στο Κοινοβούλιο όταν αυτός κρίνει.

Τα χαμόγελα του ΠΑΣΟΚ

Αυτό που έκανε αίσθηση μετά από χρόνια στο Κοινοβούλιο ήταν τα πλατιά χαμόγελα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είδαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αυξάνεται. Αυτό χαροποιεί τους πάντες και φάνηκε και κατά την χθεσινή σύναξη τους στο Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα στην οικογενειακή φωτογραφία που βγήκαν στα σκαλοπάτια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνει κινήσεις για να ενισχύσει την εικόνα ανανέωσης για το κόμμα του και αυτό θα φανεί και στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Γιατί μάλωσαν Τζανακόπουλος – Ρήγας

Στο περιθώριο ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή ορκωμοσία της Βουλής, δείχνοντας πως δεν έχει ξεχαστεί το έντονο επεισόδιο που καταγράφηκε προ ημερών στην Κουμουνδούρου μεταξύ του ιδίου και του Παναγιώτη Ρήγα. Ο καυγάς των δύο πρώην γραμματέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να λαμβάνει μόλις 17,8%. Στα κεντρικά γραφεία υπήρχε μεγάλη κατήφεια και όλοι έψαχναν να βρουν τι έφταιξε για τη -νέα- επώδυνη ήττα. Ο Δ. Τζανακόπουλος φανερά εκνευρισμένος άρχισε να μιλάει ειρωνικά για την «επιτυχία» της διεύρυνσης του κόμματος προς την Κεντροαριστερά, αίτημα που είχε στηρίξει ανοικτά η εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ – Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα, (που έχει προκύψει από τη διάσπαση της Κίνησης Μελών) στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων και ο Π. Ρήγας. «Κρίμα, έπρεπε να έχετε φέρει και τον Χρήστο Παπουτση με τον Δημήτρη Ρέππα (τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ) για να είναι “πετυχημένη” η διεύρυνση» λέει κάποια στιγμή ο Τζανακόπουλος. «Σιγά ρε που σου φταίει η διεύρυνση, άντε φύγε από δω χάμω» φέρεται να του απάντησε ο Ρήγας ενώ ανάμεσα στις απαντήσεις που έλαβε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν «η διεύρυνση σου φταίει ή η γραμμή που αποφασίζατε στον “πρωινό καφέ” μαζί με τον Καλογήρου (ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του γραφείου του απερχόμενου πλέον προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) και μας έφερε εδώ;». Κουβέντα στην κουβέντα οι δύο άνδρες ήταν έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια και εάν δεν επενέβαιναν οι ψυχραιμότεροι η κατάσταση θα είχε ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

Στα τρία οι προεδρικοί

Παραμένω στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αυτό που μαθαίνω είναι ότι η ομάδα των Προεδρικών έχει σπάσει και αυτό θα φανεί και στις υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης. Αυτό που ξέρω είναι ότι θέλει και η Ρένα Δούρου και φαίνεται πως κλείνει η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά που ρωτήθηκε χθες στο Mega, αλλά δεν πήρε ξεκάθαρη θέση και το άφησε ανοικτό. Και όπως έμαθα το έχει σκεφθεί σοβαρά και αναμένεται να κάνει την κίνησή του.

Η σύναξη της Ομπρέλας

Χθες το απόγευμα έμαθα ότι έγινε διαδικτυακή σύναξη της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ομπρέλας, όπου συζήτησαν επί αρκετές ώρες τα νέα δεδομένα, χωρίς όμως δια ταύτα. Θα ξαναγίνει σήμερα συζήτηση, έμαθα ότι και την Κυριακή το βράδυ υπήρξε και διαδικτυακή των «53», όπου πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Μια αποκάλυψη έκανε χθες βράδυ στην εκπομπή Κόντρα 24 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας που ήταν και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Α’ Αθηνών. Η αποκάλυψη αυτή δεν ήταν πολιτική, αλλά δείχνει όμως τη νοοτροπία που επικρατεί στο κόμμα και λέει πολλά. Τι είπε ο Δ. Χατζηνικόλας; Είναι Κυριακή και συνεδριάζει στο κέντρο της Αθήνας η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Εκεί έξω από τα γραφεία είναι περίπου 15-20 δημοσιογράφοι και αρκετοί καμεραμάν. Οι ώρες είναι δύσκολες με υψηλές θερμοκρασίες και δεν είχε φροντίσει κανείς να υπάρξει κάτι δροσερό. Κάποια στιγμή περνάει ένας κύριος στα γραφεία με νερά και κάποιος δημοσιογράφος ζητά να πάρει ένα. Και λογικό. Το κομματικό στέλεχος αντιδρά και λέει κάτι του στυλ, εγώ έρχομαι στο σπίτι σου να πάρω τα πράγματά σου; Όλοι ξαφνιάζονται. Και ο Δ. Χατζηνικόλας λέει ότι αυτό δείχνει πολλά για το πώς σκέπτονται στο κόμμα. Κατά την διάρκεια της εκπομπής του στέλνει μήνυμα κομματικό στέλεχος και του εξηγεί πως δεν ισχύει αυτό με τον δημοσιογράφο να σημειώνει ότι μακάρι να έγινε και να τους δόθηκε έστω και λίγο νερό, αν και μέχρι τις τρεις και μισή που έμεινε αυτός εκεί δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Το ενδιαφέρον Τσακαλώτου για το επιχειρείν

Μαθαίνω ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος, το όνομα του οποίου ακούγεται για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας να συναντήσει επιχειρηματίες για την ανταλλαγή απόψεων. Θα δούμε ριζική φιλοεπιχειρηματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας ένα νέο πρόσωπο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποιος ξέρει… Βέβαια για τον Τσακαλώτο η προσέγγιση προς το επιχειρηματικό κοινό, ούτως ώστε να αφουγκραστεί τυχόν προβληματισμούς και προτάσεις από πλευράς του δεν μπορεί να θεωρηθεί ξένη προς εκείνον, δεδομένου ότι είναι οικονομολόγος και πρώην καθηγητής οικονομικών. Βέβαια, θα πείτε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Όπως και να ‘χει, η κίνηση αποτελεί ένα στοιχείο που δείχνει ότι επεξεργάζονται το μήνυμα των εκλογών. Πού πραγματικά θα καταλήξει, θα το δούμε.

Η νέα CEO της Microsoft

Ίσως την καταλληλότερη στιγμή αναλαμβάνει Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft η Γιάννα Ανδρονοπούλου, καθώς το κύμα ψηφιοποιήσεων και χρήσης των νέων τεχνολογιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από εδώ και στο εξής θα λάβει την πλήρη έκταση. Και η Microsoft θα έχει ισχυρό ρόλο σε αυτό το τοπίο. Διαδεχόμενη τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο, ο οποίος μετακομίζει στη Μεγάλη Βρετανία για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην εταιρεία εκεί. Η Ανδρονοπούλου που θα έχει την ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, έχει σοβαρή και μακρά θητεία σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίας σε εταιρείες όπως η Intracom Telecom, η Huawei, η Ericsson. Δεν αποτελεί βέβαια τη μοναδική περίπτωση όπου μία γυναίκα αναλαμβάνει τα ανώτερα δυνατά διοικητικά καθήκοντα στην εταιρεία. Πριν τον Μιχαλόπουλο στο τιμόνι της εταιρείας βρισκόταν η Πέγκυ Αντωνάκου.

Οι Ρώσοι της Δωδώνη

Μην εκπλαγείτε εάν δείτε τους Ρώσους της SI Foods, εταιρείας που είχε τη Δωδώνη και μετά πούλησε το 75% της γαλακτοβιομηχανίας στη CVC Capital και τον Άλεξ Φωτακίδη, να μπαίνουν με ποσοστό σε ένα κοινό σχήμα με τη Δέλτα. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά, ότι υπάρχει αυτή η «εκκρεμότητα» για το υπόλοιπο 25% της Δέλτα. Κι αυτό θα μπορούσε να σημάνει αρκετά πράγματα και εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μία από τις οποίες θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε κάτι τέτοιο.

Ποιον προσέγγισαν για τον Κωτσόβολο

Την πόρτα της Ideal Holdings, εταιρείας που πρόσφατα εξαγόρασε τα καταστήματα Attica, μου λένε ότι χτύπησε πρόσφατα η Curry’s, ο βρετανικός όμιλος που έχει στην ιδιοκτησία του τον Κωτσόβολο και τον πουλάει. Βέβαια η πλευρά της Ideal αρνήθηκε, διότι το περιθώριο EBITDA που η ίδια βγάζει είναι σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που μπορεί να τις προσφέρει ο Κωτσόβολος που εκ των πραγμάτων λόγω φύσης δραστηριότητας «δουλεύει» με πιο μικρά περιθώρια. Μην απορήσετε πάντως εάν στο τέλος της ημέρας δείτε και έναν από του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο, να εξαγοράζουν τον Κωτσόβολο. Σίγουρα όμως δε θα βρίσκεται ανάμεσά τους η Ideal, η οποία κοιτάζει άλλους τομείς όπως η τεχνολογία που δουλεύει με καλά περιθώρια.

Η HIG ετοιμάζει είσοδο στα τρόφιμα

Τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει χαρτοφυλάκιο σε επενδύσεις ανά τον κόσμο, χωρούν πολλούς κλάδους όπως μαθαίνω. Επίσης, πληροφορούμαι ότι η HIG, το αμερικάνικο fund που σήμερα θα ενημερώσει αρκετούς δημοσιογράφους, κοιτάζει και τον τομέα των τροφίμων όπου θέλει να επενδύσει. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις μέχρι στιγμής είναι ξενοδοχεία, logistics και περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια που έχει τοποθετήσει επενδυτικά στην Ελλάδα. Το τρόφιμο είναι περιζήτητο και φαίνεται ότι και ένας ακόμα επενδυτής σκοπεύει να το προσεγγίσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.