Το τέλος εποχής χθες για τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε μια πολύ ανθρώπινη στιγμή. Ήταν η παρουσία της συζύγου του, μέχρι χθες προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυς Μπαζιάνα που έδωσε το απόλυτο στήριγμα. Μόλις τελείωσε την έκτακτη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε, έτσι το είδαμε πολλοί που βρεθήκαμε εκεί, σαν να φεύγει από πάνω του ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ο ίδιος χαμογέλασε. Ήταν μια στιγμή και αμηχανίας. Ο κύκλος των 15 ετών στην ηγεσία του κόμματος έκλεισε. Κατευθύνθηκε στο αυτοκίνητο και μέσα τον περίμενε η σύζυγός του. Του χαμογέλασε και του έδωσε ένα φιλί. Ήταν η πιο ανθρώπινη στιγμή της χθεσινής ημέρας, πολύ δύσκολης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τι έγινε στο Σούνιο

Η απόφαση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Όλα έγιναν και αποφασίστηκαν στο Σούνιο, στην παραθεριστική οικία που νοικιάζει ο Τσίπρας. Μετρημένοι ήταν όσοι ήξεραν. Κυριολεκτικά, τέσσερα άτομα, τα τρία της οικογένειάς του και ένα από το επιτελείο του. Πότε ελήφθη η απόφαση; Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγιναν όλα, αφού όμως νωρίτερα είχαν προηγηθεί διαρροές από στενούς του συνεργάτες για σαρωτικές αλλαγές από το όνομα έως την μετακίνηση του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Τι μεσολάβησε

Άνθρωποι που ξέρουν το παρασκήνιο λένε ότι υπήρξαν επικοινωνίες αργά το βράδυ που τον ώθησαν να αλλάξει την άποψή του. Είδε προφανώς, όπως λένε όσοι ξέρουν τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες, ότι οι προτάσεις του δε θα περνούσαν ανώδυνα και θα υπήρχε ένταση και δεν ήταν διατεθειμένος να συγκρουστεί. Έτσι, όλο το βράδυ μου είπαν το σκέφθηκε. Οι ώρες ύπνου ήταν ελάχιστες. Κατά κάποιους μάλιστα το πρωί βούτηξε στα νερά του Σουνίου και πήγε μόνος του στην Κουμουνδούρου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

«Φεύγω»

Η φράση του «φεύγω» ταρακούνησε τους πάντες στην Κουμουνδούρου, όπου το κλίμα ήταν πολύ βαρύ σχεδόν σε όλους τους υπαλλήλους. Η είδηση περί παραίτησης τάραξε τα νερά. Κλάματα γοερά. Αναφιλητά και πολλά «γιατί;» κυριάρχησαν. Δεν είναι και λίγο να φεύγεις μετά από 15 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανακοίνωσε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου τις αποφάσεις του έγινε προσπάθεια να μεταπειστεί, αλλά ο ίδιος δεν έκανε πίσω. Η απόφαση ήταν οριστική. Εξάλλου, όσοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, κ.α. τι έλεγαν; Να μην φύγει τώρα αλλά να καθίσει έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος δεν το ήθελε αυτό με τίποτα. Ας κολυμπήσουν οι ίδιοι στα βαθιά σαν να τους είπε και έκλεισε την πόρτα.

Το βίντεο

Τον κούρασαν πολλά έμαθα πριν πάρει την απόφασή του. Όπως πχ. και τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή το βράδυ μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Ρήγα και την επίθεση του πρώτου στον δεύτερο. Ο καβγάς ήταν άγριος και έφθασαν στα άκρα με τον Π. Ρήγα να ζητά να επιληφθεί το πειθαρχικό και να υπάρξουν κυρώσεις ουσιαστικές στον Δ. Τζανακόπουλο. Μόλις είδε και αυτό ο Τσίπρας κατάλαβε ότι γενικά η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει και θέλησε να ταρακουνήσει τα νερά. Μου είπαν σχετικά με το επεισόδιο ότι κυκλοφορεί και σχετικό βίντεο που υπάρχει σε κινητό και το είδαν και κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Οι διάδοχοι

Και φθάσαμε τώρα να συζητάμε τι θα γίνει και ποιος ή ποια θα είναι ο ή η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα εξής ονόματα και θα σας δώσω μερικές πληροφορίες: Αλέξης Χαρίτσης. Είναι ένα πρόσωπο που παίζει δυνατά. Επίσης, δυνατά παίζει, και είναι της ίδιας γενιάς και σε γενικές γραμμές έχουν κοινή ταυτότητα, η Έφη Αχτσιόγλου. Μέχρι εδώ καλά. Θυμηθείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί νέας γενιάς και ανανέωσης. Άρα, δεν υπάρχει στο κάδρο, όσο και να κυκλοφορεί το όνομά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ποιος άλλος είναι εκτός; Σίγουρα και μη διαβάζετε διάφορα που κυκλοφορούν, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θα είναι στην κούρσα της διαδοχής. Κρατήστε το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα που ναι μεν το εξετάζει αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι στο Κοινοβούλιο καθώς δεν ήταν υποψήφιος. Τα ονόματα Ρένας Δούρου και Νίκου Παππά περισσότερο κυκλοφορούν για να δημιουργηθεί ζύμωση, ενώ χθες το βράδυ ακούστηκε και το όνομα του Παύλου Πολάκη που έχει λίγες πιθανότητες να είναι υποψήφιος.

Στο τιμόνι η Όλγα

Το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές. Πριν από αυτό όμως πρέπει η ΚΟ να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί του κόμματος το διάστημα μέχρι να λήξει η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου αρχηγού. Και εάν αυτό δεν καταφέρουν να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας αδειών καταλαβαίνετε ότι όλα πάνε για το Σεπτέμβριο και αφού υπάρχουν μπροστά αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο μην εκπλαγείτε εάν όλα μετατεθούν για αρχές Νοεμβρίου. Εκτός εάν τρέξουν όλα γρήγορα και τέλη Ιουλίου υπάρχει εκλογή αρχηγού. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας που δε θα ασχοληθεί και δεν θα εμπλακεί για να δώσει είτε δακτυλίδια είτε να στηρίξει κάποιον, είπε ότι καλό είναι να ηγηθεί η Όλγα Γεροβασίλη αυτό το μεσοδιάστημα ως πιο παλαιά βουλευτής ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας της Κ.Ο. Αυτό αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα και θα είναι αυτή που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασική ομιλήτρια στη θέση του Τσίπρα στην διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

15 εκατομμύρια σε θερμοκήπια βάζουν δύο εισηγμένες

Νέα επένδυση προχωράει και θα είναι έτοιμη το 2025, από τη Χαλυβουργία Έλαστρον και τον όμιλο Πλαστικά Θράκης. Οι δύο όμιλοι που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρούν κοινοπραξία με συμμετοχή 49%-51% αντίστοιχα στον αγροτικό τομέα και στην εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης. Η επένδυση έχει ύψος 15 εκατομμύρια ευρώ και θα προσθέσει ακόμα 130 στρέμματα, κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας για τη συγκεκριμένη υδροπονική μονάδα που βρίσκεται στο γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμείου Ξάνθης, θα έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 150 στρεμμάτων. Πελάτες των δύο ομίλων που αγοράζουν ντομάτα, αγγουράκι και μελιτζάνα από τα θερμοκήπιά τους, είναι όλοι οι μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα: Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Market In.

Οι νέες αναζητήσεις του μετόχου της Eurobank

Σε νέες αναζητήσεις επιχειρηματικών επενδύσεων μαθαίνω ότι βρίσκεται τελευταία ο όμιλος Fairfax του Καναδού μεγαλοεπενδυτή, Πρεμ Γουάτσα. Αφορμή αποτελεί η κινητικότητα που παρουσιάζεται τελευταία στον τομέα των εταιρειών πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και μετά τη γνωστοποίηση ότι πωλείται ο Κωτσόβολος. Σας θυμίζω ότι ο Γουάτσα εκτός από τη Eurobank, έχει μετοχές στα Praktiker και στην εταιρεία πολυτελών επενδύσεων στον τουρισμό, Grivalia Hospitality. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου σας προϊδεάζω για πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην αγορά.

Ο ρόλος Παπαθανάση

Μόνο τυχαία δεν είναι όπως μου έλεγε άνθρωπος της κυβέρνησης, η επιλογή του Νίκου Παπαθανάση για το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ο Παπαθανάσης γνωρίζει άριστα τα επιχειρηματικά δεδομένα λόγω και της πρότερης θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης ως αναπληρωτής υπουργός και εκεί, ενώ είναι το πρόσωπο που ουσιαστικά ανέλαβε να τρέξει όλο τον νέο αναπτυξιακό που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή. Είναι άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σοβαρός, μεθοδικός και εργατικός. Γι’ αυτό και στα νέα το καθήκοντα μεταφέρθηκαν και κάποια από τα παλιά που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το ρόλο του να είναι ενισχυμένος στη νέα θέση του, έχοντας την ευθύνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και πολλά ακόμη.

Η επιστροφή της Ιζόλα

Έτοιμη να επιστρέψει στην αγορά υπό νέο ιδιοκτήτη, είναι όπως μαθαίνω η ιστορική μάρκα ηλεκτρικών συσκευών, Iζόλα. Η εταιρεία που δημιούργησε την πρώτη ελληνική κουζίνα το 1951, ιδρύθηκε το 1930 με αντικείμενο αρχικά την εμπορία υδραυλικών ειδών και σωληνών. Το 1937 την απέκτησε ο Παναγιώτης Δράκος, ο οποίος βρέθηκε πίσω από την κατασκευή της πρώτης ελληνικής ηλεκτρικής κουζίνας. Από το 1977 και ύστερα η Ιζόλα ενώθηκε με την Εσκιμό, επίσης ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών. Το νέο σχήμα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και το 2015 το εμπορικό σήμα Ιζόλα περιήλθε στην κατοχή της Γ.Ε. Δημητρίου, η οποία έκανε παραγωγή στην Πολωνία. Ωστόσο και η Δημητρίου αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τέθηκε υπό εξυγίανση και πρόσφατα απορροφήθηκε από τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Σύντομα λοιπόν αναμένεται η επανακυκλοφορία της στην αγορά υπό τον νέο της πλέον ιδιοκτήτη.

Νέες επενδύσεις από Οικονόμου στο ξηρό φορτίο

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου λέγεται ότι πρόσθεσε δύο ακόμη μεγάλα νεότευκτα πλοία στο αυξανόμενο βιβλίο παραγγελιών του. Οι πρόσθετες παραγγελίες έρχονται εν μέσω ενός ράλι στις συμβάσεις βαποριών ξηρού φορτίου, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αποκτήσουν προβάδισμα ως προς τις θέσεις παράδοσης νεότευκτων πλοίων για το 2025 και το 2026.