Η Σουηδία πρόκειται να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, με την απόφαση να λαμβάνεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Μαρίας Ζαχάροβα για τυχόν ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Σουηδία θα στείλει συνολικά 5.000 αντιαρματικά, αλεξίσφαιρα και κράνη. Μάλιστα, πρόκειται για μια κίνηση που ανεβάζει τους τόνους, καθώς η Στοκχόλμη και η Μόσχα έχουν τεταμένες σχέσεις, ενώ η πρώτη δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι «η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα».

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, ενώ οι ΗΠΑ θα παρέσχουν και οικονομική βοήθεια.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται και ειδική Λεγεώνα, που θα απαρτίζεται από ξένους εθελοντές, με στόχο την ανάσχεση της ρωσικής προέλασης.