Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση, ενώ η Ευρώπη ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που βάζει στο «στόχαστρο» Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, μετά τον «πόλεμο» ανακοινώσεων Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Ζελένσκι ταξίδεψε τελικά στη Λευκορωσία, όπου συναντήθηκε με τον Λευκορώσο ομόλογο του. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επιφορτίστηκε με την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες.

Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ήδη είναι σε εξέλιξη, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Evgeny Yenin, τόνισε ότι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο Facebook σημείωσε ότι πρόκειται για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» -αφού θα σταλεί αντιπροσωπεία χαμηλών αξιωματούχων– και έγραψε χαρακτηριστικά το εξής:

«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική αντιπροσωπεία χωρίς προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Pripyat.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Результат розмови з Олександром Лукашенком. Ми домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без…

Posted by Володимир Зеленський on Sunday, February 27, 2022

Κυρώσεις της ΕΕ σε τράπεζες και ΜΜΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε έκτακτη Σύνοδος, πως στο «στόχαστρο» των κυρώσεων μπαίνουν τράπεζες και ολιγάρχες, τόσο από την Ρωσία, όσο και την Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Έτσι, θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις που αφορούν το εμπόριο χάλυβα και αγροτικών προϊόντων, ενώ θα δημευτούν περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών. Παράλληλα, ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ θα δημευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» και πρόσθεσε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, είπε ότι η EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας λαμβάνει νέες διαστάσεις, ύστερα από την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Έτσι, η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ενώ θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Στέλνει όπλα η Σουηδία, αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ρωσία και Ευρώπη

Η Σουηδία πρόκειται να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, με την απόφαση να λαμβάνεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Μαρίας Ζαχάροβα για τυχόν ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι «η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα».

Επίσης, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε Ρωσία και Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα «δόξα στην Ουκρανία».

Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, 70.000 στην Πράγα, 40.000 στη Μαδρίτη, 15.000 στο Άμστερνταμ, 10.000 στην Κοπεγχάγη.

Ακόμη, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ΜΚΟ OVD-Info, 2.114 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία, αριθμός που, σύμφωνα με την ίδια, αυξάνει σε 5.250 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό με δύο C-130 στην Ουκρανία

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Εκρήξεις και σειρήνες συναγερμού στο Κίεβο

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά.

Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Χάρκοβο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο, οι μάχες εξελίσσονται στο κέντρο του Χάρκοβο. Ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στους δρόμους ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και ομάδες των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων το Χάρκοβο

Η Ουκρανία έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διοικητής με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσής του.

«Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται (γι’ αυτό) και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό», έγραψε ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Φωτιά σε διυλιστήριο στο Κίεβο

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά του Κιέβου, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με το Reuters, στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας να παρουσιάζει ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Χτύπημα σε ογκολογικό νοσοκομείο – Σκοτώθηκε 6χρονος

Θύμα του πολέμου στην Ουκρανία έπεσε ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, σκοτώθηκε ένα αγόρι ηλικίας έξι ετών.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες, με γιατρό του νοσοκομείου Okhmatdyt να δηλώνει ότι έχουν χτυπήσει δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.

«Ρωσικά πυρά πυροβολικού έπληξαν το παιδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο Okhmadyt του Κιέβου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο, μαζί με δύο ενήλικες», μετέδωσε το TSN.

Οργή για τους δέκα Έλληνες ομογενείς που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

Οι συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στα χωριά Σαρτανά και Μπογάζ, πέριξ της Μαριούπολης, άφησαν πίσω τους 10 νεκρούς ομογενείς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Καταδίκη και αποτροπιασμός από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επέδωσε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε σε έντονο ύφος από την Μόσχα να σταματήσει άμεσα ο βομβαρδισμός αθώων πολιτών.

Εκτός SWIFT οι ρωσικές τράπεζες

Μια νέα δέσμη αντιποίνων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε έκτακτο μήνυμα καταδίκασε εκ νέου την επιθετικότητα από πλευράς του Κρεμλίνου.

«Δεσμευόμαστε ώστε αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποσυνδεθεί από το SWIFT. Ουσιαστικά θα υπάρξει εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές».

Από την πλευρά της, η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία προετοιμάζεται για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Δύση.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».