Διπλωματικός «πόλεμος» νεύρων διεξάγεται με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι κατά την επίσκεψη στη Λευκορωσία συμφώνησε να στείλει διπλωμάτες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους ομολόγους τους, όμως φαίνεται ότι δεν έχει «κλειδώσει» η επίσημη ημερομηνία.

Σύμφωνα με το Reuters ο διάλογος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όμως το CNN μεταδίδει ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (28/2). Μάλιστα, την δεύτερη πληροφορία φέρεται να επιβεβαιώνει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Evgeny Yenin.

Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί η πρώτη συνάντηση – πρόκειται για αντιπροσωπεία χαμηλών αξιωματούχων και όχι μεταξύ προέδρων- θα γίνει κοντά στον ποταμό Pripyat, ο οποίος βρίσκεται στη περιοχή του Τσερνόμπιλ η οποία ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις και είναι αρκετά κοντά στο Κίεβο.

Σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσης, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο (έχει κατηγορηθεί ως έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν) θα διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματών και ότι δεν θα διεξαχθεί καμία προσπάθεια αποτροπής του.

ΜΜΕ του εξωτερικού σημειώνουν ότι θα γίνει μια «αναγνωριστική συνάντηση», ώστε η κάθε πλευρά να δει τις αντιδράσεις της άλλης και πως δεν θα υπάρξει άμεσα λύση στο νέο πόλεμο που διεξάγεται στην Ευρώπη.

«Συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο Facebook ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και έγραψε χαρακτηριστικά το εξής:

«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική αντιπροσωπεία χωρίς προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Pripyat.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Результат розмови з Олександром Лукашенком. Ми домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без…

Posted by Володимир Зеленський on Sunday, February 27, 2022