Με υψηλόβαθμους παράγοντες της ExxonMobil μαθαίνω πως συναντήθηκε στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του τριήμερου ταξιδιού του, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Μην ξεχνάμε πως η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία προετοιμάζει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη για τέλος του 2024 – αρχές του 2025. Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα κέντρα αποφάσεων, οι επαφές και η προβολή των θέσεων της χώρας μας, η αναγκαιότητα για λύση στο Κυπριακό που τέθηκε στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είναι η ουσία της πολιτικής – την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να μαζέψει με κάθε τρόπο το λεκτικό ατόπημα περί «κρατιδίου». Πάντως, στη ΝΔ, όσο κι αν δηλώνουν πως δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων, μάλλον θέλουν Κασσελάκη – σε αντίθεση με τις πρώτες εκλογές που έτειναν προς Αχτσιόγλου. Σε όποια πολιτική συζήτηση πάρει θέση ο Κασσελάκης, κινδυνεύει να εκτεθεί. Αυτό πιστεύουν στην Πειραιώς.

Παρασκηνιακές διεργασίες

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη ακόμη και την ύστατη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λίγες ώρες πριν ανοίξουν αύριο οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Στέφανος Κασσελάκης ή Εφη Αχτσιόγλου; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν στελέχη, μέλη και βουλευτές με τους τελευταίους να έχουν πάρει θέση οι περισσότεροι υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Η αναμέτρηση πίσω από τις κουρτίνες είναι σκληρή και πολλά τα κτυπήματα και κάτω από τη ζώνη κυρίως μέσω των υποστηρικτών τους. Σε αυτό το πολεμικό και όχι απλά τοξικό κλίμα επισφραγίστηκε και προ ημερών και η συμφωνία του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ και οι συνοδοιπόροι των δυο πρώην υπουργών συντάσσονται με τις επιλογές τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Διχασμένη η αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτή την στιγμή είναι ένα διχασμένο κόμμα και αυτό αποτυπώνεται από όλα όσα διατυπώνονται δημόσια και άλλα που κυκλοφόρησαν προ ημερών με αποτέλεσμα να εμφανιστεί και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσω του αρθρογράφου και στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού. Τι επεσήμανε; Την ανάγκη ενότητας που όμως φαντάζει κάτι μακρινό. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο και πάλι στην Πλάκα, όπως την περασμένη Κυριακή για να ψηφίσει και θα πληροφορηθεί τα αποτελέσματα από το σπίτι του, ενώ η παράδοση στο νέο ή τη νέα αρχηγό θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το πιθανότερο στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Η δύσκολη επόμενη μέρα

Όμως, όλα όσα συνέβησαν και εξελίσσονται και την ύστατη στιγμή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει το κόμμα να είναι ενωμένο. Μπορούν όλοι όσοι σήμερα υβρίζονται κυριολεκτικά να πορευτούν μαζί την επόμενη μέρα; Μπορεί να εισέλθει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης ή θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία; Πόσο εύκολο είναι να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική επιλογή έναντι της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν διάφορες πλευρές.

Δύσκολη συνύπαρξη

Η επόμενη μέρα, ανεξάρτητα εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης ή η Εφη Αχτσιόγλου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνύπαρξη πολλών φαντάζει αδύνατη. Και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες εκφράζονται φόβοι ότι εάν κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης θα δυσκολευθεί να εισέλθει στην Κουμουνδούρου, όπου μπορεί να βρεθούν νεολαίοι και να τον αποτρέψουν να μπει στο κτίριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι εκλογές που δοκίμασαν τις αντοχές πολλών και ανέδειξαν πολλά αρνητικά σημεία θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε έως σήμερα και η απαρχή για κάτι κάτι πιο ελκυστικό;

Η τελευταία δημοσκόπηση

Πάντως και χθες η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας έδωσε άνετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα στην δημοσκόπηση της Real Poll για το militaire.gr που διενεργήθηκε σε 1.535 άτομα τα οποία εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά την εκλογική επιρροή του Κασσελάκη από 55,4% έως 61,7% και της Αχτσιόγλου από 37,3% έως 43,5%. Να σημειώσω ότι η μέτρηση συζητήθηκε στα επιτελεία των κομμάτων, αλλά από το περιβάλλον της Αχτσιόγου έλεγαν ότι το διάστημα συλλογής στοιχείων πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Σεπτεμβρίου, πριν από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αναφορά του Κασσελάκη στο ψευδοκράτος με τον όρο «κρατίδιο».

Η περίπτωση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη

Πάμε τώρα στις τελευταίες εκτιμήσεις; Στο στρατόπεδο της Αχτσιόγλου εξακολουθούν να εκφράζουν την πεποίθηση ότι όλα παίζονται, ειδικά μάλιστα μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την οποία θα σας αναφέρω πιο κάτω. Υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης έπιασε ταβάνι και αφού δεν πήρε το κόμμα με αυτό το κύμα, η τελική μάχη είναι ανοιχτή. «Μην προεξοφλείτε τίποτα. Υπομονή», μου έλεγε έμπειρο στέλεχος και μου θύμιζε την περίπτωση της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της ΝΔ το 2016. Τότε ο νυν πρωθυπουργός κέρδισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη καλύπτοντας διαφορά περίπου 11,5 μονάδων και μάλιστα κέρδισε και με πέντε! Ξεχνάμε όμως ότι ο Μεϊμαράκης είχε ξεκινήσει ως φαβορί και έπεφτε στην πορεία, ενώ ο Μητσοτάκης ανέβαινε.

Τι ψάχνει η Αχτσιόγλου

Πού ευελπιστούν στο επιτελείο της Αχτσιόγλου; Να πάρουν τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και σίγουρα το 30% του Παππά, καθώς το άλλο 70% πάει προς Κασσελάκη. Επίσης, μένει να φανεί πόσα μέλη θα πάνε που δεν προσήλθαν την πρώτη Κυριακή και εκεί γίνεται μεγάλη κινητοποίηση πόρτα – πόρτα να τους πείσουν. Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Η αναφορά της κόρης του Σημίτη

Κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει στάση ουδετερότητας μου επεσήμανε μια αναφορά της κόρης του πρώην πρωθυπουργού και επί οκτώ χρόνια προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μαριλένας Σημίτη που πάνω σε αυτά που σας έγραφα πριν σημειώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για το ποια είναι σήμερα η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής κοινωνιολογίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς υποστηρίζει ότι έχει κουραστεί να διαβάζει για το «νέο» και το «καινούργιο» που συμβολίζει η υποψηφιότητα Κασσελάκη και εξηγεί: «Είναι δυστυχώς ένα έργο χιλιοπαιγμένο και χιλιοειδωμένο από τις ΗΠΑ έως τη Λατινική Αμερική. Το ζήτημα με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την κοινωνία και την πολιτική ευρύτερα! Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει από το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ψηφίστηκε μαζικά, είναι μήπως βλέπουμε το δέντρο (τον Κασσελάκη) και χάνουμε το δάσος (την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα). Για να μην κινούμαστε με εικόνες του παρελθόντος καλό είναι να γίνει μία κοινωνιολογική έρευνα για το ποια είναι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και κυρίως ποια είναι η πολιτική ταυτότητα των ψηφοφόρων». Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος Attica Bank – Παγκρήτιας

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβάθμιση των 4 συστημικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s την εβδομάδα που πέρασε. Αυτό όμως που φαίνεται ότι έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία είναι η αναβάθμιση και των δύο τραπεζών που έχουν αποκτήσει οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης και Εξάρχου, της Attica Bank και της Παγκρήτιας. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και για τις 6 τράπεζες, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι βλέπει μακροπρόθεσμη προοπτική και για τις δύο νεοαποκτηθείσες, οι οποίες όπως λέγεται ευρύτερα στην αγορά θα αποτελέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την πέμπτη συστημική τράπεζα. Επομένως η κίνηση της Moody’s έχει τη δική της ξεχωριστή σημειολογία. Το ευρύτερο τραπεζικό περιβάλλον όμως γνωρίζει περίοδο άνθισης. Εκτός της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας που πρόκειται να συγχωνευθούν δημιουργώντας έναν 5 συστημικό άξονα, υφίστανται και αρκετές ακόμη υγιείς μικρές τράπεζες όπως οι Οptima bank, Aegean Baltic Bank και Viva Bank. Καθόλου τυχαία δεν ήταν επίσης και η αναφορά Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί πρόθεσης της κυβέρνησης να στηρίξει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να ανοίξει η κάνουλα των χορηγήσεων για τις επιχειρήσεις.

Ειδική… αίτηση και αναμονή για ένα iPhone

Μόνο με παραγγελίες είναι εφικτή η εύρεση του νέου iPhone 15 στα καταστήματα λιανικής από τα οποία διατίθεται καθότι έγινε ανάρπαστη στην πρώτη μέρα κυκλοφορίας της. Η ζήτηση στη χθεσινή πρώτη μέρα πώλησης της νέας κινητής συσκευής ήταν ιδιαίτερα έντονη και το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών παρά την «τσουχτερή του τιμή» που ξεκινάει λίγο από τα 1.000 ευρώ στη βασική του έκδοση και ανεβαίνει ήταν μεγάλο. Μάλιστα, σε αρκετά από τα καταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών συσκευών, είδα αυξημένη προσέλευση γύρω από το σταντ της Apple, προκειμένου μόνο και μόνο να δουν αρκετοί από τους υποψήφιους αγοραστές ή απλά ενδιαφερόμενους τη νέα συσκευή του κολοσσού της παγκόσμιας τηλεφωνίας.

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένω τη Δευτέρα που μας έρχεται την ενημέρωση που θα κάνει σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Δύο πράγματα αναμένεται να κληθεί από τους παρευρισκόμενους να απαντήσει. Από τη μία τι είναι αυτό που έχει στοιχίσει στην αλυσίδα και χάνει μερίδια τον τελευταίο καιρό. Αφετέρου ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία στο θέμα των τιμών, όπου και ο ίδιος ο Νίκος Λαβίδας είχε σημειώσει παλαιότερα ότι «μεγάλη μερίδα καταναλωτών θεωρεί ότι είμαστε ακριβοί».

Το μεγαλύτερο Zara στην Ελλάδα

Η πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης της οικογένειας Ortega, ετοιμάζει πυρετωδώς το νέο της μαγαζί στον Πύργο Πειραιά. Εκεί θα παρουσιάσει στις αρχές του 2024 το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στη χώρα, με συνολική επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών. Μαθαίνω μάλιστα από ανθρώπους της αγοράς, ότι η εταιρεία θέλει να κλείσει τα άλλα δύο καταστήματά της στον Πειραιά, που είναι μικρότερα σε μέγεθος, προκειμένου να μεταφερθεί στο νέο μεγάλο μαγαζί στου μεγάλου λιμανιού. Εκτός όμως από το μεγαλύτερο της Ελλάδας θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και σε αυτό φαίνεται να ποντάρει πολλά και η μητρική Inditex αλλά και η θυγατρική ITX στη χώρα μας.

Σκληρά κόλπα με τους πλειστηριασμούς

Μου έλεγε άνθρωπος της πιάτσας ότι ένα μεγάλο κόλπο λαμβάνει χώρα με τους πλειστηριασμούς. Και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα αυτά, έχουν τον τρόπο να προσυμφωνούν την ελεύθερη πώληση των ακινήτων, λαμβάνοντας το τίμημα εκτός πλειστηριασμού σε έναν ενδιαφερόμενο, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο και οι τράπεζες χάνουν χρήματα καθότι δεν εισπράττουν τα οφειλόμενα που θα έπαιρναν από την εκποίησή του. Από την άλλη μου έλεγε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πολλοί ενδιαφερόμενοι «υψηλού εισοδηματικού εκτοπίσματος», συμφωνούν για την πώληση του ακινήτου με κάποιους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αναρτούν την τελευταία στιγμή τον πλειστηριασμό στο Eauction, την επίσημη πλατφόρμα που λειτουργεί γι’ αυτό το σκοπό, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν πολλές φορές κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προσφορά ή να εκταμιεύσουν το απαιτούμενο ποσό από τις τράπεζες και έτσι θέση τους αλλά και το επίμαχο ακίνητο το παίρνουν τελικά όσοι ήδη γνωρίζουν εκ των προτέρων στο «μιλητό», ότι θα βγει σε πλειστηριασμό από αρμόδια χείλη.