Και τι δεν έχουμε ακούσει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα. Λίγο ακόμα να διαρκούσε η προεκλογική περίοδος στην αξιωματική αντιπολίτευση, δε θα είχε μείνει πλάτη χωρίς μαχαίρι. Το τι ακούγεται στο παρασκήνιο δε λέγεται κι αυτά που βλέπουμε στο Διαδίκτυο είναι ελάχιστα. Πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας τα «γαλλικά» είναι κυρίαρχα. Η πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο δίνει δυναμική στο νεαρό πολιτικό και η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου ψάχνεται πως θα καταφέρει να ανατρέψει, εάν αυτό μπορεί να γίνει, την πρωτιά του.

Η συμμετοχή θα κρίνει το παιχνίδι

Το παιχνίδι παίζεται στο ποια θα είναι η συμμετοχή. Και κυρίως εάν κάποιοι που πήγαν στον πρώτο γύρο πιο χαλαρά και ψήφισαν Κασσελάκη, θα πάνε τώρα και στο δεύτερο. Οι υποστηρικτές της Αχτσιόγλου μου λένε ότι θα πάνε σχεδόν όλοι και μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να μειωθεί η διαφορά. Επίσης θέλει οπωσδήποτε το 80-90% των μελών που επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους έως το βράδυ της Τετάρτης και είναι περίπου 7.5000.

Τα κομπιουτεράκια

Στις εκλογές ψήφισαν στον πρώτο γύρο περίπου 148.000 εκ των οποίων οι περίπου 40.000 είναι νέα μέλη. Από τις προηγούμενες εκλογές χάθηκαν περίπου 50.000 μέλη και επικαιροποίησαν μόνο 7.500. Η Αχτσιόγλου ποντάρει επίσης στην πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλαδή να πάρει και τις 13.000 και ταυτόχρονα να κερδίσει και την πλευρά Τζουμάκα που είναι περίπου 2.000 μέλη. Αντίθετα, ο Κασσελάκης έχει τον Νίκο Παππά μαζί του και άρα θεωρεί ότι μπορεί να πάρει και τα 12.500 περίπου μέλη, αν και δεν ξέρει κανείς εάν θα τον ακολουθήσουν όλοι, όπως το ίδιο βέβαια μπορεί κανείς να ισχυριστεί για τον Τσακαλώτο. Γιατί εδώ το ζήτημα δεν είναι εάν θα ψηφιστεί από την κοινωνία αλλά πλέον από ένα σώμα που είναι γνωστό και όλοι ξέρουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Άρα, δεν πάνε σε αχαρτογράφητα νερά.

Παρασκηνιακές ζυμώσεις

Επειδή όμως είπα Παππά ακούω διάφορα για την σύμπραξή του με τον Κασσελάκη. Εντάξει μας διαβεβαίωσε ότι δε θα είναι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα είναι στη Βουλή, μια κίνηση που δείχνει ότι δε θεωρεί πως είναι έτοιμος να αναμετρηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Σωκράτης Φάμελλος λέγεται ότι θα είναι αυτός που θα συνεχίσει να ηγείται της Κ.Ο. του κόμματος και μάλιστα στο παρασκήνιο ακούγεται πως το έχει συμφώνησε με τον Κασσελάκη. Και ο Νίκος Παππάς; Λέγεται ότι συζήτησε να είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος. Για να δούμε…

Το παρελθόν του Κασσελάκη

Πήγα λίγο πίσω στις ΗΠΑ για να βρω τι έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης και τι έγραψε, αφού χθες έλεγαν πως υμνούσε στο παρελθόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν και συνεργάτης του. Το δεύτερο λένε όλοι πως δεν ισχύει αλλά το πρώτο ισχύει, αφού υπήρχε το άρθρο στην Καθημερινή, αν και μετά βέβαια έγραφε και εξηγούσε πως βρέθηκε απέναντι και στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα. Τι βρήκα ψάχνοντας; Τον Κασσελάκη από τις ΗΠΑ να γράφει στον Εθνικό Κήρυκα, προτάσεις για ανταπόκριση στις ανάγκες της διασποράς. Ήταν Αύγουστος του 2022 και στο άρθρο του δεν καταλάβαινες εάν ήταν δεξιός, αριστερός ή κεντρώος. «…Έχω ζήσει από μικρός την αλληλεπίδραση των όρων “απόδημοι”, «ομογένεια”, “Έλληνες του Εξωτερικού» κ.λπ. Οι όποιες διαφορές μεταξύ αυτών των χαρακτηρισμών είναι αμελητέες μπροστά σε αυτό που μας ενώνει, αυτό που εκπέμπει και το όνομα της εφημερίδας μας, δηλαδή το “Εθνικό” αίσθημα που μοιραζόμαστε. Αυτό το Εθνικό Αίσθημα που λάμπει πολλά μίλια μακριά από την Ελλάδα θα αποκτήσει πλέον φωνή και στον πυρήνα του, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο καθιερώνεται η εκπροσώπηση των αποδήμων μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας στη Βουλή των Ελλήνων – στη νέα Βουλή ΟΛΩΝ των Ελλήνων» έγραφε τότε αλλά δεν υπήρχε πρόταση να πολιτευθεί στην Ελλάδα.

Ο Εθνικός Δεσμός

Μια από τις προτάσεις του ήταν η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας «Εθνικός Δεσμός». Πρόκειται για τη δημιουργία μια διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ελληνικού κράτους και αποδήμων, μέσω του οποίου οι ίδιοι οι ομογενείς θα επικοινωνήσουν τα προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις τους. «Δεν αρκεί οι απόδημοι να έχουμε δικαίωμα ψήφου. Θέλουμε να έχουμε φωνή, η οποία θα είναι δυνατή και καθαρή. Πρέπει εμείς πρώτοι να μιλήσουμε και μάλιστα τόσο δυνατά και συντεταγμένα, ώστε να ακουσθούμε μέχρι την πατρίδα» σημείωνε. Σαν πλατφόρμα πολιτική ακούγεται και μάλιστα εάν δει κανείς στη συνέχεια το κατανοεί ακόμα περισσότερο. «Μακροπρόθεσμα, ο Εθνικός Δεσμός μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αποδήμων και Ελλάδας, καθώς και εργαλείο και μοχλό καινοτομίας ή /και διόρθωσης παγιωμένων παθογενειών και αγκυλώσεων στη λειτουργία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας» σημείωνε και σε κάποια φάση διευκρίνιζε: «Νομίζω ότι όλοι μας, όσα χρόνια και αν ζούμε μακριά από την Ελλάδα, ακόμη κι αν έχουμε οργανώσει πλήρως τη ζωή μας στο εξωτερικό, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ εμείς ή τα παιδιά μας να επιστρέψουμε εκεί, ακόμη κι αν αισθανόμαστε ότι ένα ξένο κράτος μας προσέφερε αυτά που η πατρίδα μας δεν μπορούσε να μας εξασφαλίσει, θα κουβαλάμε πάντα μέσα μας την Ελλάδα». Πως τον παρουσίαζε η εφημερίδα τέτοιες μέρες πέρυσι; Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στη Ναυτιλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα», αρχικά στη «Στήλη του Φοιτητή» και ακολούθως στο «Χρώμα της Αγοράς».

Βάρος στο εργασιακό από το ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το χαμό με τον Κασσελάκη το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και ρίχνει βάρος στο εργασιακό και γι’ αυτό αποφάσισε να μιλήσει σήμερα στο Κοινοβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απολύτως αναγκαία την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον συνυπολογισμό τριετιών. Γι’ αυτό η Κ.Ο. μου είπαν κεντρικά του στελέχη κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εισήχθη χθες για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα τέσσερα σχήματα που θα βάλουν λεφτά στην Optima bank

Ένα βήμα πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκεται η Optima bank, ύστερα από την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα το Ενημερωτικό Δελτίο προβλέπει την πραγματοποίηση της δημόσιας προσφοράς το διάστημα 27 έως 29 Σεπτεμβρίου, με τη διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών, που αποτελεί το 28,5% του συνόλου των μετοχών της. Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή των μετοχών του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα γίνει με τη συμβολή τεσσάρων πολύ σημαντικών επενδυτικών σχημάτων. Καταρχάς της Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, η οποία θα καλύψει μέρος της διάθεσης με ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθως η τράπεζα εξασφάλισε επιστολές δέσμευσης (commitment letters) και από τρεις ακόμη βασικούς επενδυτές (cornerstone investors). Την ολλανδική Reggeborgh, συνεταίρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που δεσμεύτηκε να βάλει 21 εκατ. ευρώ στο IPO (αρχική δημόσια προσφορά μετοχών). Από τη μεριά της, 5 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε να βάλει η κυπριακή εταιρεία, με την επωνυμία «K HAMDOUN CONSULTANCY LTD, ενώ τέταρτος συμβαλλόμενος είναι το fund, που διαχειρίζεται η Fiera Capital, η οποία έχει τοποθετηθεί, κατά την τελευταία διετία, στο σύνολο σχεδόν των εγχώριων τραπεζικών τίτλων. Τα Magna Umbrella fund, OAKS Emerging Umbrella Fund και Manulife Global Fund δεσμεύονται να βάλουν αθροιστικά άλλα 15 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι δεσμεύσεις των τριών πρώτων βασικών επενδυτών θέτουν την προϋπόθεση η τιμή διάθεσης να μην υπερβεί τα 7,40 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που έχει εξασφαλιστεί καθώς το υψηλό του εύρους (τιμής διάθεσης) ορίστηκε σε 7,20 ευρώ ανά μετοχή. Το δε χαμηλό του εύρους (τιμής διάθεσης) θα γνωστοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στις 15 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ της Optima Bank η ζήτηση των τριών βασικών επενδυτών και της Motοr Oil (Ireon Investments) για νέες μετοχές θα ικανοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

«Χτυπάει» μισό δισ. το 2023 η Public

Πάνω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα φτάσει για πρώτη φορά φέτος ο τζίρος της Public. Η εταιρεία που ήδη βαδίζει στη νέα της εποχή μετά την πλήρη απορρόφηση των 13 καταστημάτων της Media Markt και την δημιουργία της νέας ταμπέλας Public+Home, συνεχίζει να μεγαλώνει. Μάλιστα το 2025 και το 2026 αναμένεται ότι θα είναι η πρώτες χρονιές που θα έχει καθαρά κέρδη και θα δώσει μέρισμα στους μετόχους της, κάτι που ανέφερε ο Ρόμπυ Μπουρλάς, διευθύνων σύμβουλός της ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Θα σας θυμίσω ότι η Public κατέγραψε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 481 εκατομμύρια ευρώ το 2022, διατηρώντας δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με το 2021 και το EBITDA ήταν διπλάσιο σε σύγκριση με το 2021, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία ήταν 4,6 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά. Την ίδια στιγμή αύξησε κατά 50% τις υπηρεσίες από το 2021 στο 2022.

Η πρεμιέρα του νέου iPhone15 και τι κερδίζουν όσοι το πωλούν

Σήμερα είναι η μέρα πρεμιέρας για το νέο iPhone15 στην Ελλάδα. Και ήδη η κινητικότητα από πλευράς παραγγελιών όπως μαθαίνω, είναι αρκετά έντονη. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι εταιρείες που πωλούν το iPhone στη χώρα μας έχουν περιθώριο κέρδους από την τιμή που το πωλούν, περίπου στο 5%. Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν μεμονωμένες επιχειρήσεις -όχι από τις μεγάλες αλυσίδες- οι οποίες εισάγουν συσκευές από χώρες των Βαλκανίων χωρίς ΦΠΑ και έχουν την δυνατότητα να το πωλούν έως και 20% φθηνότερα από την ευρύτερη αγορά. Στελέχη μάλιστα του κλάδου ηλεκτρονικών κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με την επικράτηση τέτοιων πρακτικών για τη δημοφιλέστερη ίσως κινητή συσκευή στον κόσμο.

Μεγάλες ζημιές για τον Γαλαξία στη Λάρισα

Τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας είναι μία υπολογίσιμη αλυσίδα στη χώρα. Με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Λάρισα δεν έμεινε αλώβητη. Μαθαίνω ότι η καταστροφή που υπέστη στις κεντρικές της αποθήκες στην περιοχή από την κακοκαιρία Daniel ήταν καθολική καθώς χάθηκαν όλα τα προϊόντα που βρίσκονταν σε αυτή, ενώ ήταν μεγάλες οι ζημιές και σε εξοπλισμό και μηχανήματα. Για να καταλάβετε τι εννοώ και το μέγεθος της ζημιάς, από τη συγκεκριμένη αποθήκη τροφοδοτούνται 65 καταστήματα της αλυσίδας που βρίσκονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και οι άνθρωποί της δίνουν αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία από εκεί, καθώς στην παρούσα φάση αναγκάζονται να στέλνουν σε όλη την Ελλάδα από την αποθήκη τους στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, με το κόστος μεταφοράς να είναι πολλαπλάσιο και τις ώρες παράδοσης των φορτίων στα καταστήματα σημαντικά περισσότερες.

Νέος πλειστηριασμός για το σπίτι του Βγενόπουλου

Σε νέο πλειστηριασμό βγαίνει το σπίτι του επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016. Πρόκειται για το ακίνητο που διατηρούσε ο επιχειρηματίας στην Εκάλη. Πρόκειται για κίνηση που σχετίζεται με το γεγονός ότι η περιουσία του Βγενόπουλου βγήκε σε εκκαθάριση μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων. Ο νέος πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 22 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Την κατάργηση του καλαθιού ζητούν τα σούπερ μάρκετ

Να καταργηθεί το Καλάθι του Νοικοκυριού ζητούν μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υπό το αιτιολογικό ότι πλήττονται σημαντικά από το μέτρο και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα από τη στιγμή που σε αυτό περιλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμών φθηνών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και σημαντικά λιγότερα επώνυμα αγαθά. Μάλιστα ήταν ένα από τα κύρια θέματα στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Όπως φαίνεται πάντως το αίτημα αυτό δεν θα γίνει δεκτό, καθότι αποτελεί ένα από τα κύρια «όπλα» επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά από πλευράς της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.