Τι θα γίνει έως την Κυριακή; Αυτό το ερώτημα πλανάται πάνω από την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της δεύτερης Κυριακής όπου θα αναμετρηθούν ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου. Τι μπορεί να συμβεί; Μπορεί να μείνει ενωμένο το κόμμα; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και όλοι προσπαθούν να δουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Έρχεται η διάλυση;

«Είναι δύσκολο να μείνουν ενωμένοι» μου έλεγε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με εμπειρία ετών στο πολιτικό σκηνικό. Και εξηγούσε ότι είτε ο Κασσελάκης κερδίσει είτε η Αχτσιόγλου, είναι μονόδρομος για τους ίδιους και τους υποστηρικτές τους, τουλάχιστον τους περισσότερους να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «άλλες πολιτείες». Και πότε θα γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει άμεσα, δηλαδή τις πρώτες ημέρες; Δύσκολο μου λένε άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και θεωρούν ότι το χρονικό σημείο της ρήξης θα είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

Τι λέει ο Τσίπρας;

Και σε όλα αυτά τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας; Μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει για την ανάγκη ενότητας, αλλά δεν λέει και κάτι περισσότερο. Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που κυριαρχεί η αίσθηση ότι έκλεισε το μάτι στον Κασσελάκη, παρά τις διαψεύσεις των συνεργατών του. Όλοι είναι έξαλλοι με αυτή την σεναριολογία και όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες περί δήθεν στήριξης του Κασσελάκη υπόγεια με δικούς του ανθρώπους. Είναι έτσι; Δεν προκύπτει, αλλά δεν έκαναν και τίποτα να εξουδετερώσουν τις φήμες και τα σενάρια. Και ως γνωστόν όταν δεν τα κόβεις νωρίς, είναι αργά για να τα κόψεις όταν έχουν θεριεύσει.

Ποιοι δέχονται πυρά

Στο επιτελείο του Κασσελάκη είναι όλοι περιχαρείς για την μεγάλη του εκλογική νίκη και θεωρούν ότι την Κυριακή θα επισφραγιστεί η αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη επικράτησή του. Αντίθετα στο επιτελείο της Αχτσιόγλου είναι αισιόδοξοι για την μεγάλη ανατροπή, αν και υπάρχει προβληματισμός για πολλά που έγιναν και τα έχασαν, καθώς πέρασαν κάτω από τα ραντάρ τους. Και αυτό διότι τους έκανε κακό ο τίτλος του απόλυτου φαβορί. Στον στενό πυρήνα της ομάδας της Αχτσιόγλου, λοιπόν, υπάρχει γκρίνια και μουρμούρα για πολλές επιλογές που έγιναν και άλλα που δεν έγιναν. Πυρά δέχεται και ο Νάσος Ηλιόπουλος που είχε την ευθύνη της στρατηγικής, ενώ και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης που έδινε εικόνα από μετρήσεις και συνέβαλλε στην χάραξη και της στρατηγικής έπεσε έξω. Και δεν ήταν ο μόνος: Αλέξης Χαρίτσης, Μιχάλης Καλογήρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ.ά. Ακόμα και η επιστράτευση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν απέδωσε, καθώς οι συμμετέχοντες τους γύρισαν την πλάτη.

Ο Νίκος Παππάς βγάζει πρόεδρο

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά. Ο Τσακαλώτος θα συνταχθεί με την Αχτσιόγλου – μαζί και το σύνολο των ανθρώπων που τον στήριξαν. Το ίδιο θα πράξει και ο Στέφανος Τζουμάκας. Λέγεται πως είναι αρνητικός για τον Κασσελάκη αν και δεν τρελαίνεται πολιτικά για την Αχτσιόγλου. Το κλειδί είναι ο Νίκος Παππάς που παρά την απογοήτευση που πήρε από πολλούς συνοδοιπόρους του που στήριξαν τον Κασσελάκη, τον βλέπω -ίσως αυτή την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει επέλθει και συμφωνία- να στηρίζει τον νεαρό που ήρθε από τις ΗΠΑ σαν τυφώνας!

Ο ρόλος των βουλευτών

Καλός ο αυθορμητισμός, καλή η επικοινωνία αλλά χρειάζονται και σταυροί και ο Κασσελάκης είχε και βοήθεια από βουλευτές, νυν και πρώην. Δείτε ποσοστά σε περιοχές και θα καταλάβετε. Π.χ. στην Αιτωλοακαρνανία, με παρέμβαση Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Δυτική Αττική κυρίαρχο ρόλο έπαιξε ο Γιώργος Τσίπρας. Στην Ανατολική Αττική έκανε υπόγειο παιχνίδι ο Χρήστος Σπίρτζης, αν και έλεγε ότι δεν ασχοληθεί που δεν ίσχυσε τελικά όπως μου είπαν οι πιο μυημένοι. Περίεργο ήταν π.χ. και στην Άρτα, όπου στην πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Γεροβασίλη, ο Κασσελάκης ήταν πρώτος με 620 ψηφοδέλτια ενώ πίσω ήταν η Αχτσιόγλου με 415!

Ψηφίσαν και οι δεξιοί;

Βέβαια επειδή λέμε για συμμετέχοντες έμαθα ότι σε πολλές περιοχές ψήφισαν και πολίτες που είχαν ψηφίσει ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και χαρακτηρίζονται στις τοπικές κοινωνίες ως δεξιοί. Εκεί όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να κρυφτείς. Προσωπικά είδα κι εγώ αποδείξεις με το δίευρω και ονόματα που όντως είναι ψηφοφόροι της ΝΔ. Πόσοι ήταν αυτοί; Υπήρχαν αρκετοί, αλλά όχι τόσοι πολλοί για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Για τους μη μυημένους το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το δικαίωμα σε όποιον πολίτη θέλει να εγγραφεί με δυο ευρώ και να ψηφίσει.

Θα γίνει δεύτερο γύρος;

Σε αυτό το κλίμα όλοι ψάχνονται να δουν εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος. Σενάριο να μην γίνει δεν παίζει. Όλα κινούνται γύρω από την αναμέτρηση της Κυριακής. Υπήρξε πίεση προς την Αχτσιόγλου να αποδεχθεί την ήττα της και να πει ότι δε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, αλλά αυτό δεν έγινε, καθώς τόσο η ίδια όσο και το επιτελείο της ήταν αρνητικό, με πρώτους τους Ηλιόπουλο και τον Τζανακόπουλο. Και επειδή λέμε για δεύτερο γύρο, άρχισε πάλι ένα γαϊτανάκι εάν θα γίνει ντιμπέιτ με αναφορές πως καλό θα είναι να γίνει. Ρώτησα και δεν το βλέπω πιθανό να γίνει. Μην πω αδύνατο.

Η «επιβολή» δυαρχίας

Έμαθα επίσης ότι κυκλοφορούν ιδέες για «επιβολή» δυαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το επιχείρημα περί της δήθεν ενότητας που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. «Η απόφαση για την εκλογή νέας ηγεσίας πρέπει να προκύψει μέσα από κάλπες» τόνιζε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συζητήσεις σε συντρόφους του και διευκρίνιζε πως αυτή δεν μπορεί να είναι προϊόν συνεννοήσεων και συμβιβασμών σε ανήλια δωμάτια».

Το sms που δεν υπήρξε ποτέ

Βέβαια σε αυτές τις εκλογές έγιναν απίστευτα πράγματα και υπήρξαν και βρώμικα παιχνίδια, όπως αυτό στην Αχτσιόγλου και του fake sms που δεν έστειλε ποτέ στον Αλέξη Τσίπρα. «Αποκαλύπτω το τρομερό sms με το οποίο η Αχτσιόγλου υποχρέωσε τον Αλέξη να παραιτηθεί..» έγραψε ένας τύπος που ούτε ξέρουμε ποιος είναι, ούτε κάποιο sms αποκάλυψε. Έφθανε όμως. Διαδόθηκε παντού και της έκανε μεγάλη ζημιά.

Η Hellenic Energy πουλάει γραφεία στον Πύργο των Αθηνών

Πάνω από 2.000 τετραγωνικά γραφείων πουλάει η Hellenic Energy (πρώην όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια) στον Πύργο των Αθηνών, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω. Πρόκειται για εγκαταστάσεις γραφείων σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία των Αθηνών λόγω της άμεσης πρόσβασης στο μετρό και της κοντινής θέσης στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο κτίριο από το κέντρο της πόλης. Θα ακολουθήσει διαδικασία κατάθεσης προσφορών, όπου αυτός που θα πλειοδοτήσει θα υπογράψει το τελικό συμβόλαιο στις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον 9ο, τον 10ο και τον 11ο όροφο του ακινήτου και όπως μου λένε οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός και να μοιραστούν τα ακίνητα χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιος να τα αποκτήσει και όλα.

Απρόσμενες εξελίξεις στη Leroy Merlin

Σύντομη ήταν η θητεία της νέας διευθύνουσας συμβούλου της Leroy Merlin στην Ελλάδα. Η Γαλλίδα, Agathe Monpays, η οποία είχε παρουσιαστεί σε πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας στις νέες της εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ρέντη, δεν παρέμεινε για πολύ στο τιμόνι της εταιρείας. Η 28χρονη που είχε διαδεχθεί τον προκάτοχό της Olivier Arduin, μαθαίνω ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο τιμόνι της Leroy Merlin Γαλλίας. Αυτό που επίσης μαθαίνω είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία, τουλάχιστον επισήμως.

Η Quest ετοιμάζει το έδαφος για τον Κωτσόβολο

Μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του ομίλου Quest να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και αντικείμενο την εμπορία, αντιπροσώπευση, εισαγωγή, εξαγωγή παντός είδους σκευών, συσκευών, η οποία θεωρείται από τα φαβορί για την απόκτηση της Κωτσόβολος. Ο λόγος για την νεόκοπη, Retaico Hellenic, την οντότητα που συστάθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους τεχνολογίας και λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα με τζίρο που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σας θυμίζω εδώ ότι η Quest διακινεί στην Ελλάδα τα προϊόντα της Apple και της Xiaomi, τα κλιματιστικά Toyotomi και σειρά άλλων προϊόντων, της ανήκει η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS ενώ διατηρεί και εκτεταμένη παρουσία στον τομέα της τεχνολογίας με την Infoquest καθώς και στον ενεργειακό τομέα όπου επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξέλιξη με τη δημιουργία αυτής της εταιρείας έρχεται τη στιγμή που η διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η Quest έχει ήδη προκριθεί στη δεύτερη φάση της. Το πιθανότερο είναι ότι νεότερα από την Κωτσόβολος και την εξαγορά της θα υπάρξουν πολύ σύντομα και όπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, αυτό μάλλον θα συμβεί πριν το τέλος του 2023.

Εντός δεκαημέρου ο επενδυτής για το λιμάνι Βόλου

Μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα γίνει γνωστό το όνομα του προτιμητέου επενδυτή για το λιμάνι του Βόλου, όπως μου λένε πηγές της αγοράς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και τα τέσσερα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν κανονικά και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα γίνει και η κατακύρωση του διαγωνισμού σε έναν εκ των επενδυτών που έχουν καταθέσει προσφορές. Προσφορές έχουν υποβάλει η κοινοπραξία Goldair Cargo A.E.Goldair Handling Α.Ε., η κοινοπραξία Israel Shipyards LtdΧαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Mariner Capital Ltd. Ο ίδιος άνθρωπος μου λέει πάντως ότι πιθανότατα -όπως συνέβη και στην Αττική Οδό- δε θα υπάρξουν ενστάσεις και η διαδικασία θα κλείσει «αναίμακτα».

Και επίσημα ο Κούτρας στη Δομική Κρήτης

Ένα γεγονός που εκτός από μετοχικά σηματοδοτεί και την συμμετοχή του Δημήτρη Κούτρα στη Δομική Κρήτης, είναι η εκλογή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο Κούτρας δε χρειάζεται συστάσεις, όντας ένα πρόσωπο με πολυετή θητεία στις κατασκευές και στον όμιλο Ελλάκτωρ ως μέτοχος, από όπου αποχώρησε για να αγοράσει ποσοστό στην Ιντρακάτ. Ωστόσο η έλευση των ΜπάκουΚαϋμενάκηΕξάρχου στην Ιντρακάτ, οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και ο Κούτρας αναζήτησε αλλού επιχειρηματική στέγη για να επενδύσει τα χρήματά του, την οποία τελικά βρήκε στη Δομική Κρήτης.