Μόλις 49 ώρες, από την ώρα που αναρτήθηκε σήμερα η στήλη, απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στις 8 το πρωί της Κυριακής για την εκλογή νέας ή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αναπόφευκτα σήμερα και αύριο πολιτικά θα κινηθούμε στους ρυθμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν και μην ξεχνάμε πως ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για μία χρονικά κρίσιμη ομιλία και συνέντευξη Τύπου. Στο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, όλοι τρέχουν την ύστατη στιγμή για να δουν πως θα προσεγγίσουν όλο και περισσότερα μέλη του κόμματος. Ουδείς όμως είναι σε θέση να εκφράσει καθαρή άποψη περί της συμμετοχής που θα είναι το κλειδί της αναμέτρησης.

Η διείσδυση Κασσελάκη

Ποιο είναι το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας μέχρι στιγμής; Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη και η διείσδυση που έχει όχι στο ευρύ κοινό εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός των κομματικών τειχών, αλλά ακόμα και στην κομματική βάση και στα μέλη. Αυτό προκύπτει και από μια μέτρηση που έγινε γνωστή χθες στα επιτελεία των υποψηφίων, αν και δεν είχε πρόθεση ψήφου.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Τι έγινε με την πρόθεση ψήφου; Μαζεύονται όλοι κι αποφεύγουν να μπουν στο επίδικο καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και είναι πολύ ρευστό ακόμα και το εκλογικό σώμα. Η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, είπε μια μεγάλη αλήθεια όπως έμαθα, καθώς εξήγησε σε συζήτηση με τους βουλευτές ότι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στις λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις περιφέρειές τους και συγκεντρώνουν στοιχεία κοπιωδώς όνομα-όνομα, τηλέφωνο-τηλέφωνο. «Θεωρητικά αυτό συμβαίνει για λόγους προσωπικών δεδομένων, στην πραγματικότητα λόγω γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού» και θέτει ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ. «Από πού και ως πού λοιπόν, με ποιο δείγμα (και πώς το απέκτησαν) εγγεγραμμένων μελών -ή όσων θα γραφτούν- και μάλιστα σταθμισμένο (αν μιλάμε για επιστημονικά αξιόπιστη έρευνα) εταιρείες δημοσκοπήσεων διεξάγουν μετρήσεις για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Και κάτι ακόμα, καίριο. Ποιος τις πληρώνει;». Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια παλιά ελληνική ταινία: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Τα καρφιά Ευκλείδη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε λίγο τον βρετανικό καθωσπρεπισμό και πέρασε στην αντεπίθεση λίγες ώρες πριν από τις κάλπες – αργά λένε ακόμα και φίλοι του, και επέκρινε τους συνυποψηφίους του που πήγαν σε Θεσσαλία και Έβρο και εννοούσε, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Στέφανο Κασσελάκη, αλλά όχι τον Στέφανο Τζουμάκα που άναψε φωτιές άλλου είδους με τον Κώστα Λαλιώτη και έγινε χθες ο κακός χαμός. Ο Τσακαλώτος λοιπόν μέσω της Καθημερινής έστειλε μήνυμα και αυτό διοχετεύτηκε από συνεργάτες του σε μέλη του κόμματος, ότι ο ίδιος αποφάσισε να μην επισκεφθεί μόνας, την πλημμυρισμένη Θεσσαλία και τον Έβρο που κάηκε και έριξε το καρφί του: «Ξέρω, είθισται οι πολιτικοί και δη οι υποψήφιοι αρχηγοί όπως εγώ, όταν κάνουν καμπάνια να επισκέπτονται τους τόπους που καταστρέφονται. Να δηλώνουν “παρών”. Να λένε ότι συμπαρίστανται στους αναξιοπαθούντες. Να φωτογραφίζονται με φόντο την καταστροφή και να δηλώνουν την οργή τους. Να λένε ότι “θα σηκώσουμε τα μανίκια”, και άλλες υπερφίαλες μεγαλοστομίες, με τους κατεστραμμένους ανθρώπους δίπλα τους ντεκόρ στις δηλώσεις τους». Μάλλον τα έβγαλε όλα όπως ένιωθε.

Το σενάριο της διάσπασης

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το σενάριο για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει από τους ίδιους στο δημόσιο διάλογο. Η πλειοψηφία στο κόμμα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με αυτά που ακούστηκαν γιατί αφενός βγαίνει μια κακή εικόνα προ τα έξω και αφετέρου ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα μέλη που καλούνται να ψηφίσουν μεθαύριο; Δε θα στενοχωρηθούν όλοι βέβαια στην πιθανότητα μιας διάσπασης. Ακούγεται πως κάποιος τρίβει τη χέρια του. Αλλά κάτω από το γραφείο του, για να μην τον δουν. Ακόμη…

Η σιωπή Τσίπρα

Θα εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Όσοι περιμένετε μια δήλωσή του ή έστω ένα νεύμα του, μάταια. Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δε σκοπεύει να κάνει καμία νύξη. Επέλεξε τη σιωπή και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που όλα τα στοιχεία δείχνουν θα υπάρξει τη δεύτερη Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει άλλα κατά νου, όπως π.χ. οι προσεχείς ευρωεκλογές που αποτελούν για τον ίδιο μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ενεργοποιηθεί αρκετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, ο Τσίπρας είναι πόλος έλξης ακόμα και τώρα. Το 2014 ήταν ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επαφές υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοικτά, με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, κ.α. Και αυτό θα αξιοποιηθεί από τον Τσίπρα καθώς παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει γεφύρωση των όποιων αντιθέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Επανεμφάνιση Παπαντωνίου

Και μέσα σε όλα αυτά έμαθα κάτι που μου έκανε εντύπωση, όπως νομίζω και σε εσάς. Επανεμφανίστηκε στο δημόσιο προσκήνιο ο Γιάννος Παπαντωνίου με βιβλίο μάλιστα που προλογίζει ο Θάνος Βερέμης με τίτλο, «στη δίνη των κρίσεων». Ο πρώην υπουργός που πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στον Κορυδαλλό στο πλαίσιο προσωρινής κράτησης για υπόθεση που αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποφυλακίστηκε μετά από σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στις αρχές Απριλίου του 2020. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός που πέρασε 17 μήνες στις φυλακές χωρίς δίκη, με το βιβλίο του που είναι συλλογικός τόμος (εκδόσεις Παπαζήση) του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής δηλώνει παρών.

Τρέχει η Optima για Χρηματιστήριο

Την είσοδό της στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς η Optima Bank, η οποία θα είναι η πρώτη τράπεζα που κάνει τέτοιας μορφής κίνηση ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Τανισκίδης και ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, γευμάτισαν με ευρύ κύκλο επιχειρηματικών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακούγεται ότι στο ίδιο τραπέζι βρέθηκε και μέλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία πρόκειται να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως μου έλεγε πάντως στέλεχος της τραπεζικής αγοράς προ μερικών ημερών, η Optima διαφέρει από τις υπόλοιπες τράπεζες, δεδομένου ότι είναι λόγω σύντομης πορείας στην αγορά, λιγότερο επιβαρυμένη από τον ανταγωνισμό της. Λέγεται επίσης ότι στην αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει πιθανότατα θα μπουν και επιχειρηματίες της Κρήτης, οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε αυτήν της Παγκρήτιας. Μου ψιθυρίζουν επίσης ότι δεν αποκλείονται και ονόματα-έκπληξη.

Στον «αέρα» της ΕΛΑΣ οι φωτογραφίες για νέες ταυτότητες

Τη δυνατότητα πρόσβασης θα έχουν και επίσημα τα αστυνομικά τμήματα στην πλατφόρμα «Police on Line» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να είναι σε θέση να αντλήσουν τη φωτογραφία οποιουδήποτε πολίτη κάνει αίτηση για νέα ταυτότητα. Η διάθεση του συγκεκριμένου φωτογραφικού αρχείου θα διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μονάδα σκραπ αλουμινίου από την Cosmos

Τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας υπολειμμάτων αλουμινίου από τη βιομηχανική παραγωγή με σκοπό την ανακύκλωση του μετάλλου από την οποία προκύπτουν μπιγιέτες (κολώνες πρωτόχυτου αλουμινίου) που επαναχρησιμοποιούνται από μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας συστημάτων αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες, έχει προγραμματίσει η Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια. Να σας θυμίσω εδώ ότι η Cosmos προμηθεύεται έως τώρα ένα σημαντικό μέρος των μπιγετιών από την ΕΠΑΛΜΕ. Με την κίνηση όμως να δημιουργήσει δική της μονάδα, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον θα εξυπηρετεί η ίδια τις ανάγκες της από εκεί, ανεξαρτητοποιούμενη από την ΕΠΑΛΜΕ.

Η συμφωνία ΟΛΘ-Πολωνών επιβεβαιώνει τη στήλη

Και επίσημη επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ της στήλης περί συνεργασίας του ΟΛΘ με τους Πολωνούς, αποτελεί η ανακοίνωση της εταιρείας. Επί της ουσίας και όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η ΟΛΘ Α.Ε. διευρύνει τον ρόλο της ως λιμένας διεθνούς σημασίας με μια νέα συνεργασία με την Port of Gdańsk Authority SA, φορέα διαχείρισης του Λιμένα του Gdańsk της Πολωνίας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο λιμένων υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα, Artur Lompart και στελεχών των δύο λιμένων, από τον Lukasz Malinowski, πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου της Port of Gdansk Authority SA και τον Θάνο Λιάγκο, εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε.

Έως το τέλος του 2023 έτοιμο το νέο mega-ΑΒ

Πρόκειται για ένα από τα προγραμματισμένα mega καταστήματα με επιφάνεια περίπου 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο λόγος για το σούπερ μάρκετ της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ίδρυμα Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι, λίγα μόλις μέτρα πριν τον κυκλικό κόμβο. Το κατάστημα αυτό πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα πριν τελικά μπει σε τελική ευθεία κατασκευών και εργασιών. Θα σας θυμίσω εδώ ότι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του από το 2022, ωστόσο φαίνεται πως η κατασκευάστρια EMD Construction έκανε πίσω λόγω της απότομης αύξησης του κόστους, διαδικασία που χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να εγκριθεί από τα κεντρικά του ομίλου Ahold Delhaize όπου και ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Μου λένε πάντως ότι αυτή τη στιγμή όλα βαίνουν καλώς και οι εργασίες τρέχουν με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα πριν το τέλος της χρονιάς το μεγάλο κατάστημα της Κηφισίας να είναι έτοιμο και να αποτελεί το δεύτερο σημείο αναφοράς της αλυσίδας μετά το εμβληματικό κατάστημα που διατηρεί στον Φάρο του Ψυχικού.