Αυτή είναι η πιο άσχημη περίοδος από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019. Αυτό μου έλεγε κορυφαίος υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι απλά βαρύ, κατά μια κλισέ δημοσιογραφική έκφραση. Εξάλλου, όπως μου εξηγούσε ο πολύπειρος αυτός παράγοντας, από την επικράτηση του Ιουνίου και τη σαρωτική νίκη της ΝΔ όλα πάνε στραβά. «Είναι ο νόμος του Μέρφι» μου έλεγε και διευκρίνιζε πως από την στιγμή που αρχίζει κάτι να στραβώνει, ακολουθούν και τα άλλα. Κι αυτό συμβαίνει με την κυβέρνηση.

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Το σχέδιο του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμες. Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει πέσει πάνω στο πρόβλημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μετέβη στη Λάρισα, δεύτερη φορά σε τρεις μέρες στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί από το Συντονιστικό Κέντρο, στην πρώτη γραμμή, δίχως να κρύβεται, είπε «θα τα φτιάξουμε όλα, να ξέρετε». Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα και το παραδέχονται και οι βασικοί συνεργάτες του. Το κόστος είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή οικονομική βοήθεια.

Ενδοκυβερνητικός πόλεμος

Σε αυτό το κλίμα όμως έχει αγριέψει και ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει για τη δυναμική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Δηλαδή λέει ότι ανέλαβαν δράση, όταν πήραν εντολή από το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή από τον Βασίλη Κικίλια που προΐσταται του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Τώρα μην έχετε αυταπάτες ότι δε θα την πληρώσει κανένας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή τι είπε; «το τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει, θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο». Αυτός ο δεύτερος χρόνος δε θα αργήσει. Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα, εκτός του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Στον Β. Κικίλια καταλογίζουν πλήρης αδυναμία να ανταπεξέλθει στις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο. Για τον Κ. Φλώρο λένε ότι υπήρξε καθυστερημένη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των πολιτών. Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές είναι απογοητευμένοι. Εκτός από τα φυσικά φαινόμενα με τις συνέπειές τους, είναι έξαλλοι και με όσα έχουν γίνει ή δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Η κίνηση του πρωθυπουργού

Γνώστης των εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες μου είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε υπολογίσει το κόστος και παλαιότερα, όταν π.χ. αρνήθηκε υπουργοποίηση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον έστειλε υποψήφιο στην Ηλεία αντί για την Α’ Αθηνών, έθεσε πλαίσιο δράσης στην αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη και βρέθηκε και υποψήφια στα Χανιά, κ.α. Άρα; Δεν το έχει σε τίποτα, πλέον, να τα αλλάξει όλα και να βγάλει εκτός κυβερνητικού σχήματος πρόσωπα που στηρίζονται από διάφορες πλευρές αλλά πάνω απ’ όλα, έχουν ευθύνες. Για αντικατάσταση, πάντως, φέρεται πως είναι και άλλο πρόσωπο των ημερών, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κανονικά στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ. Υπήρχε ένα σενάριο να πιεστεί το πρόγραμμα και να πάει σε μια πολύ γρήγορη επίσκεψη, όπου θα γινόταν, είτε μόνο ομιλία, είτε μόνο συνέντευξη – με λίγες ερωτήσεις μόνο. Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και σκοπεύει να προχωρήσει βάσει προγράμματος. Κανονική ομιλία και κανονική συνέντευξη Τύπο. Πριν θα πάει Στρασβούργο και για μετά υπάρχει η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρουσία της Προέδρου

Επειδή πολλά λέγονται για ελάχιστη παρουσία στα δρώμενα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι συνεργάτες της, εισηγήθηκαν να επισκεφθεί, όπως και έγινε, τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Καρδίτσας και του Βόλου. «Θέλει περισσότερη εξωστρέφεια και να πιάσει το σφυγμό του κόσμου», μου έλεγε πρόσωπο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θα προταθεί εκ νέου από τη ΝΔ; Δεν είναι της ώρας, βέβαια, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Περισσότερα σε άλλο σημείωμα…

Χαμούλης στο ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ η χώρα βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, θα έλεγε κανείς πως στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο δικό τους κόσμο, αδυνατώντας να κατανοήσουν τι πραγματικές προτεραιότητες στην ελληνική κοινωνία. Ένα επικριτικό σχόλιο του δημοσιογράφου Νίκου Μωραΐτη, που στηρίζει Στέφανο Κασσελάκη, για τον Γιάννη Δραγασάκη, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που στηρίζει Έφη Αχτσιόγλου, ξεσήκωσε και κινητοποίησε 99 (!) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον καταδίκασαν στηρίζοντας τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου, Δανάη Κολτσίδα, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιάννα Πεππέ, Κώστας Μπάρκας, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κ.ά. «Όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης, δεν αποτελεί όμως ανανέωση με κανέναν τρόπο ο ηλικιακός ρατσισμός και η χυδαιότητα που εκπέμπεται σε βάρος συντρόφων μας, όπως ο σ. Γιάννης Δραγασάκης, ούτε δικαιολογείται από οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία» έγραψαν μεταξύ άλλων. Και τα πικρόχολα σχόλια έδωσαν και πήραν: «Δεν τους είδαμε πολλούς από τους υπογράφοντες να έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και να υπογράψουν κείμενα στήριξης στελεχών μας που κονιορτοποιούσαν τα ΜΜΕ και η ΝΔ, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, κ.α.». Λογικό η ένταση έχει κτυπήσει κόκκινο στο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε χθες, επιβεβαιώνοντας επί τη ουσίας, ότι γίνεται χαμός στο εσωτερικό, και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.

Υποτονικό το κλίμα στη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, κατώτερη των προσδοκιών, αλλά αναμενόμενο, ήταν η προσέλευση το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί τα τραγικά γεγονότα που έφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και κατ’ επέκταση η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην παραστεί στη διοργάνωση όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, ήταν λογικό να σκιάσουν το καθιερωμένο ετήσιο γεγονός της πόλης. Παρόλ’ αυτά τα εκθεσιακά περίπτερα ήταν εκεί, έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες με έντονη την παρουσία δημοσίων φορέων και οργανισμών αλλά και της τιμώμενης χώρας, Βουλγαρία, η οποία είχε παρουσία στη μισή εκθεσιακή αίθουσα 15. Όπως μου έλεγε πάντως άνθρωπος της πόλης, η ΔΕΘ είναι ένα γεγονός που αποτελεί περισσότερο μία γιορτή για τη Θεσσαλονίκη με πολιτικές προεκτάσεις, αποτελώντας το σημείο εξαγγελιών των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Ένα γεγονός που έχει λιγότερο εμπορικό και περισσότερο lifestyle και πολιτικό χαρακτήρα, αποτελώντας σημείο συνάντησης για πολιτικούς, υψηλά ιστάμενα στελέχη επιχειρήσεων, ενίοτε απλούς πολίτες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της Helexpo προκειμένου να ζήσουν κι αυτοί το κλίμα της γιορτής. Που φέτος ωστόσο είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα.

Η πρώτη ενιαία παρουσία του Υπερταμείου

Μεγάλη, οργανωμένη και ενιαία ήταν η παρουσία του Υπερταμείου στη ΔΕΘ. Ο κρατικός φορέας που διαχειρίζεται επιμέρους ανώνυμες εταιρείες όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Διώρυγα της Κορίνθου, οι Ελληνικές Αλυκές που παράγουν το αλάτι όλης της Ελλάδας, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας που ελέγχει τις δύο κεντρικές αγορές (Αθήνας-Θεσσαλονίκης) και τις ιχθυόσκαλες, την ΕΤΑΔ καθώς και αρκετές ακόμα από επιμέρους δραστηριότητες, καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος της εκθεσιακής αίθουσας που τον φιλοξενούσε. Το θετικό στην συγκεκριμένη παρουσία είναι ότι φάνηκε να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις όποιες δραστηριότητες κατέχει το Υπερταμείο, του οποίου όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν παρόντες στην έκθεση, τιμώντας την διοργάνωση.

Συμφωνία του ΟΛΘ με Πολωνούς

Σε συμφωνία με τον ΟΛΘ με εμπορικό υπόβαθρο, μαθαίνω ότι ήρθαν οι εκπρόσωποι της Πολωνίας που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Ο Αθανάσιος Λιάγκος είχε διαδοχικές συναντήσεις με ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον για τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η συμφωνία που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και επίσημα, αποτελεί μέρος αυτών των συζητήσεων. Όμως οι επαφές Λιάγκου με ενδιαφερόμενους και ξένους επισκέπτες δεν σταμάτησαν εκεί, καθότι πληροφορούμαι ότι προέκυψαν και άλλες αρκετά ενδιαφέρουσες συμφωνίες που θα δουν το επόμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Γιατί ρωτάτε;

Χτυπάει το τηλέφωνο δημοσιογράφου που είχε προγραμματίσει να ανηφορίσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αλλά επειδή άλλαξε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, τροποποίησε και ο ίδιος το δικό του. Στην άλλη γραμμή ήταν από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου που είχε κλείσει δωμάτιο για το διήμερο της ΔΕΘ (Παρασκευή – Σάββατο). Ο υπάλληλος, δίχως να γνωρίζει τι είχε προηγηθεί όταν ο δημοσιογράφος ενημέρωσε το ξενοδοχείο για την ακύρωση, δίχως να καταφέρει να πάρει πίσω το αντίτιμο που είχε καταβάλει – λόγω των όρων της κράτησης, τον ρώτησε «την πρώτη ημέρα δεν ήρθατε, θα έρθετε σήμερα;». Γιατί ρωτάτε, του είπε. «Για να το δώσουμε», απάντησε ο υπάλληλος. «Δεν μου επιστρέφετε τα χρήματα και δίνετε το δωμάτιο;», ήταν το εύλογο ερώτημα. «Α, δε γνωρίζω, αυτά με τη διοίκηση». Θέλω να πιστεύω πως αυτή η ντροπιαστική πρακτική ακολουθείται από τη μειοψηφία.

Ξαναπαίρνει ζωή το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά

Μαθαίνω ότι το κτίριο που είχε ο Λάκης Γαβαλάς το αρχηγείο του στην οδό Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι, νοικιάστηκε από Ελληνογερμανό επενδυτή στην εταιρεία ένδυσης, Hugo Boss. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο για το ακίνητο που συνδέθηκε έντονα με την πορεία του γνωστού επιχειρηματία και ανθρώπου της μόδας. Σύντομα το ακίνητο θα ανακαινιστεί και στόχος είναι να επαναλειτουργήσει υπό τον νέο του πλέον μισθωτή.

Σκλαβενίτης και στο εξωτερικό;

Φαίνεται πως η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος όπου στη δεύτερη περίπτωση αναζητά την επέκτασή του τον τελευταίο καιρό, δεν είναι οι μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης για τον Σκλαβενίτη. Καθότι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το ενδιαφέρον για να μεγαλώσει το εκτόπισμά του να τον οδηγήσουν και σε άλλες αγορές εκτός των δύο που δραστηριοποιείται έως σήμερα (στην Ελλάδα και στην Κύπρο), αναζητώντας τον τρόπο να αναπτυχθεί και θεωρώντας ότι πλέον τα περιθώρια στις υφιστάμενες αγορές, είναι αρκετά συγκεκριμένα και ότι θα πρέπει να κινηθεί εκτός των συνόρων των χωρών αυτών για να μεγαλώσει και άλλο το εκτόπισμά του. Εάν αυτό ευοδωθεί και υπάρξουν εξελίξεις, πιθανότατα θα δούμε την πρώτη ελληνική αλυσίδα που θα επεκτείνεται και στο εξωτερικό.