Νοιώθω αποτροπιασμό και φρίκη είπε ο πρωθυπουργός για την αποτρόπαια και απάνθρωπη κίνηση να πνιγεί ο 36χρονος Αντώνης από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά. Η θύελλα των αντιδράσεων ήταν μεγάλη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρέμβει. Κι αυτό διότι είχε γίνει πολύ βαρύ το κλίμα με την αρχική δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που μετά από υπόδειξη του πρωθυπουργικού γραφείου, και αφού είχε δεχθεί σφοδρή κριτική και ζητούσαν την παραίτησή του, έκανε ανασκευή και διορθωτική παρέμβαση. Το κλίμα για τον υπουργό είναι βαρύ και ακούστηκαν πολλά μεταξύ μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Οι κάρτες του Μητσοτάκη

Και αυτή η ιστορία επαναφέρει στο προσκήνιο και τις περίφημες κάρτες του Μεγάρου Μαξίμου προς υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επανεκλογή της ΝΔ με τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις τους. Και μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενεργοποιήσει το… βαθμολόγιο και μετά τις κίτρινες κάρτες θα ακολουθήσουν και κόκκινες, όπως έγινε με τον Νότη Μηταράκη.

Το χαρτί Μαρινάκη

Και επειδή σας αναφέρω για υπουργούς, για βαθμολόγια πρέπει να σας πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται ν’ αλλάξει γραμματέα της ΝΔ. Άρα, ο Παύλος Μαρινάκης θα αφήσει τη θέση του σε κάποιον, μαθαίνω, της νεώτερης γενιάς. Τι θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ο πρωθυπουργός λέγεται ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος και ήδη στο στενό επιτελείο συζητάνε ακόμα και το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθεί.

Σε γκρίζα ζώνη ο Καιρίδης

Άλλος ένας υπουργός που είναι στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Δημήτρης Καιρίδης που έχει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αυτό διότι στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο υπάρχουν ερωτηματικά και αμφιβολίες κατά πόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τελικά μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο. Το κοντινό μέλλον θα δείξει.

Άλλαξαν τα πάντα στη ΔΕΘ

Η κακοκαιρία Daniel, με τα τους τρεις νεκρούς, τους αγνοούμενους και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη ΔΕΘ. Αρχικά, νωρίς το πρωί έγινε γνωστό πως αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που θα συμμετείχαν υπουργοί και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίστηκε μόνο στην ομιλία του Σαββάτου και τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναβλήθηκε συνολικά η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ούτε η καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδειο θα γίνει, ούτε οι ερωτήσεις από τα ΜΜΕ.

Αναμένεται ενωτική δήλωση Τσίπρα για τις εκλογές

Από την κυβέρνηση να πάμε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έχουμε πει, δεν παρεμβαίνει στα εσωκομματικά. Να σας αναφέρω πως θα ψηφίσει κανονικά την προσεχή Κυριακή και δεν αποκλείεται, όπως μου είπαν, να κάνει και δήλωση για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρκετά ενωτική. Και λογική, και επικοινωνιακή, και έξυπνη κίνηση από τον τέως.

Η πρωτιά Αχτσιόγλου

Να σας πω τώρα μερικές προβλέψεις για την Κυριακή των εκλογών; Μαθαίνω από έγκυρες πηγές ότι με βάση μετρήσεις η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται σημαντικά και δεν αποκλείεται όπως μου λένε να κερδίσει την αρχηγία και από τον πρώτο γύρο. Μου φαίνεται δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Η ίδια πάντως είναι αισιόδοξη όμως μου λένε άνθρωποι που την υποστηρίζουν, ενώ χθες βγήκε και το κεντρικό της σποτάκι ενόψει της Κυριακής με την αναφορά για την επαναφορά της ουσίας της πολιτικής. «Εδώ, τώρα, εμείς. Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον», είναι το μήνυμα του κεντρικού σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Έφη Αχτσιόγλου, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παππάς αντιγράφει Κασσελάκη!

Πλάκα έχει η ιστορία στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τα σποτάκι, καθώς όπως μου επεσήμαναν, φίλοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Νίκος Παππάς αντιγράφει Στέφανο Κασσελάκη. Πώς; Έκατσα, με παρότρυνσή τους, να δω το σποτάκι του για τις εκλογές. Πώς ξεκινάει; Όπως ο Κασσελάκης, που έλεγε υγειά σας είμαι ο Στέφανος Κασσελάκης. «Είμαι ο Νίκος Παππάς και είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και στις 10 Σεπτέμβρη σας καλώ όλους, άνδρες και γυναίκες, να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι, να χτίσουμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Να χτίσουμε την Παράταξη για τη Νίκη. Δεν χρειάζεται να είσαι ήδη μέλος. Έρχεσαι, γράφεσαι και ψηφίζεις», αναφέρει.

Ο Τεμπονέρας για γραμματέας;

Σας είχα προϊδεάσει καιρό τώρα για την επόμενη κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα. Ο Αχαιός πολιτικός μπορεί να μην κατεβαίνει για υποψήφιος πρόεδρος, αλλά έχει βάλει πλώρη για γραμματέας του κόμματος. Αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και επιβεβαιώνοντας τη στήλη, είπε ότι ενδιαφέρεται για την θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναπροσέγγιση με Νίκο Παπανδρέου

Προ καιρού ξέραμε για την απόσταση της Χαριλάου Τρικούπη με τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει προσπάθεια επαναπροσέγγισης και αυτό έμαθε έγινε εμφανές σε εκδήλωση προ ημερών στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας για τα 70 χρόνια των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε κοντά του και τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Ποινές στο Κοινοβούλιο

Ποινές ετοιμάζονται στο Κοινοβούλιο και έμαθα ότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε την περικοπή κατά 50% της βουλευτικής αποζημίωσης σε περιπτώσεις αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Αυτή την ποινή θα μπορεί να επιβάλλει απευθείας ο πρόεδρος της Βουλής χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Δεοντολογίας. Η συγκεκριμένη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ημέρα της κρίσης για την Αττική Οδό

Την ανάδειξη προσωρινού προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, με τον μεγάλο διαγωνισμό να φτάνει στο τέλος του. Παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, στις 9 το πρωί, αναμένεται να γίνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών με τον πήχη των προσφορών να είναι πολύ ψηλά – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων παρήλθε δίχως ενστάσεις και καθυστερήσεις. Σήμερα τα σπουδαία, λοιπόν.

Ξεκινάει το project της ΤΕΜΕΣ στη Β’ Πλαζ Βούλας

Έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στη Β’ Πλαζ Βούλας σηματοδοτείται όπως με πληροφορούν από την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία επένδυση που θα πραγματοποιηθεί από τον όμιλο ΤΕΜΕΣ που έχει στην ιδιοκτησία του το συγκρότημα Costa Navarino και το ξενοδοχείο Conrad (πρώην Hilton). Στην επένδυση αυτή που θα κοστίσει περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχουν ο Ντίνος Κόκκαλης και ο Γιώργος Προκοπίου, οι οποίοι διατηρούν ιδιοκτησίες – κατοικίες σε κοντινή απόσταση από την πλαζ. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται την πριν το καλοκαίρι του 2024 και η λειτουργία του στη διάρκεια της επόμενης τουριστικής περιόδου. Η ανάπλαση της έκτασης θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της μετά από 30 χρόνια που παρέμενε κλειστή και αναξιοποίητη.

Ανοίγει η πόρτα για την αμερικανική επένδυση των 170 εκατομμυρίων

Μετά από αρκετή ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και συγκρούσεις με τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μία ακόμα επένδυση θα ξεκινήσει στο παραλιακό μέτωπο στις αρχές του χειμώνα. Μου λένε ότι οι εργασίες κατασκευής είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο για τους δύο αμερικανούς μεγαλοεπενδυτές Hines και Henderson Park. Στα πρώην Κτήματα Κόνιαρη της Βούλας, που ανήκαν κατά το παρελθόν στο Μουσείο Μπενάκη και πουλήθηκαν έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ στο συγκεκριμένο σχήμα το 2020, πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 300 τουριστικές κατοικίες, σε ένα σύνθετο projec tπου αναμένεται να αναβαθμιστεί το τουριστικό και οικιστικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Το πλάνο ολοκλήρωσης της συνολικής επένδυσης ορίζει ότι αυτό θα συμβεί σε βάθος πενταετίας.

Τα κλιματιστικά εκτοξεύουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών

Μαθαίνω ότι το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έχει κάνει τις εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών να τρίβουν τα χέρια τους. Όπως προκύπτει από στοιχεία της αγοράς που έχει η στήλη στη διάθεσή της, ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε από 1,11 δισ. πέρσι σε 1,39 δισ. φέτος. Τα κλιματιστικά όμως έκαναν το δικό τους ράλι, συμπαρασύροντας θετικά όλη την κατηγορία ηλεκτρικών και ηλεκτρικών συσκευών καθώς τα τεμάχια που πουλήθηκαν ήταν κατά 86% περισσότερα σε σχέση με το εξάμηνο του 2022 και ο τζίρος αυξημένος κατά 140,8%, φτάνοντας τα 180,7 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Παπαθεοχάρης: Από τα νυχτερινά κέντρα στα ακίνητα

Πληροφορούμαι ότι ένα από τα πιο γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της νυχτερινής Αθήνας, ο Γιάννης Παπαθεοχάρης, δημιούργησε καινούργια εταιρεία με αντικείμενο την διαχείριση ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, τύπου Airbnb. Από την νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται Λεύκιππος δεν λείπουν και δραστηριότητες όπως αυτή της παροχής επιχειρηματικών συμβουλών για τη διαχείριση ακινήτων αλλά και χώρων εστίασης, όπου στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος γνωρίζει αρκετά καλά το αντικείμενο λόγω της πολυετούς δραστηριότητάς του σε αυτόν. Να σας θυμίσω εδώ ότι δύο από τα γνωστά νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας, το Αθηνών Αρένα και το Διογένης πρόκειται να περάσουν στα χέρια της Prodea Investments.

Orilina Properties: Έτοιμη για Χρηματιστήριο

Ένα βήμα πριν την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται εντός της χρονιάς η Orilina Properties, η οποία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη στιγμή. Θα σας θυμίσω εδώ ότι μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που έχει υπογράψει είναι αυτή με τη Lamda Development για την αγορά και αξιοποίηση δύο οικοπέδων στο Ελληνικό. Επί της ουσίας έχει αποκτήσει το δικαίωμα επιφάνειας στα συγκεκριμένα οικόπεδα με τίμημα 24 εκατομμύρια ευρώ και εκεί πρόκειται να δημιουργήσει 20 μεζονέτες που θα τις πουλήσει στους νέους τους ιδιοκτήτες μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Επίσης, το καλοκαίρι απέκτησε δικαίωμα επιφανείας σε οικόπεδο 24 στρεμμάτων στο Ελληνικό για να δημιουργήσει ιδιωτική λέσχη σε σχέδια του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, προσφέροντας στα μέλη του πρόσβαση σε χώρους αναψυχής και άθλησης καθώς και σε καταστήματα.