Σήμερα θα ξεκινήσω από τα όσα έγιναν στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν εμφανής και όλοι σχεδόν -τα απλά μέλη- συζητούσαν τι θα κάνει και εάν θα παρέμβει ή όχι. Αυτό είναι ξεκάθαρο και σας το ανέφερα προ ημερών: Ουδεμία εμπλοκή. Και όχι μόνο αυτό αλλά ρώτησα και μου είπαν πως θεωρεί γελοιότητες τα όσα κυκλοφόρησαν ακόμα μια φορά για δήθεν επαφή και βοήθεια στον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα, όταν το έμαθε έγινε έξαλλος.

Τα χειροκροτήματα

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέστη στο συνέδριο, απόφαση που σε μερικούς δεν άρεσε, αλλά ήταν επιβεβλημένη, καθώς όπως μου είπαν, δεν ήθελε επ’ ουδενί οποιαδήποτε συζήτηση περί των εσωκομματικών. Γι αυτό και απείχε. Όμως ήταν ωσεί παρών. Όσες φορές, ειδικά στην αρχή του ανοίγματος του συνεδρίου από την πρόεδρο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο. Η σκιά Τσίπρα ήταν πάνω από το συνέδριο. Και πολλά ερωτήματα για το τι θα κάνει μελλοντικά – ειδικά για νέο κόμμα. Αστεία λένε οι δικοί του και τονίζουν πως ο ίδιος δίνει βάση να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι προεδρικοί

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απών αλλά παρόντες οι προεδρικοί που σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση είναι διασπασμένοι. Άλλοι με την Έφη Αχτσιόγλου, οι περισσότεροι, άλλοι με τον Νίκο Παππά και αρκετοί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι σχέσεις τους έχουν σπάσει και εκεί που ήταν κολλητοί πολλοί τώρα είναι απέναντι.

Το διαζύγιο Παππά – Πολάκη

Οι εκλογές έφεραν και το πολιτικό διαζύγιο Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη. Οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί μετά την απόφαση του Ν. Παππά να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και υποστηρικτές του λένε πως λόγω αυτής της κίνησης ο Π. Πολάκης έκοψε σχέσεις. Γιατί; Οι ίδιοι έλεγαν στο συνέδριο πως ο Πολάκης ήθελε την στήριξη τμήματος των προεδρικών για να είναι αυτός υποψήφιος. Και μόλις είδε κλειστές πόρτες άλλαξε πορεία.

Πολάκης με Κασσελάκη

Αυτή η αλλαγή πορείας έφερε τον Παύλο Πολάκη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Και μάλιστα ήταν αυτός που έτρεξε παρασκηνιακά να βρει και τις υπογραφές. Μέχρι αργά το απόγευμα της παραμονής του συνεδρίου, δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό. Πάντως επηρέασε γνωστά στελέχη να στηρίξουν τον Κασσελάκη όπως την πασοκογενή βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη, τον πρώην βουλευτή Θανάση Οικονόμου, τον νεοεκλεγέντα βουλευτή Πέτρο Παππά, κά.

Θρίλερ με τις υπογραφές

Πάντως, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, έως το πρωί του Σαββάτου υπήρξε θρίλερ με τις υπογραφές. Αν δε δινόταν θεσμική λύση, δε θα υπέγραφαν ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και δε θα συγκεντρώνονταν οι απαιτούμενες 30 εκ του καταστατικού. Εκεί έπαιξε ρόλο η γραμματέας Ράνια Σβίγκου που προφανώς σε συνεννόηση με τους άλλους τέσσερις παρενέβη και βρέθηκε λύση.

Ένας Τσίπρας, πάντως, στήριξε Κασσελάκη

Μεγάλη συζήτηση έγινε στα πηγαδάκια για την απόφαση του πρώτου ξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα του πρώην βουλευτή, Γιώργου Τσίπρα, να υπογράψει την υποψηφιότητα Στέφανου Κασσελάκη. Επειδή ένας… Τσίπρας στήριξε Κασσελάκη, οι συνεργάτες του… κανονικού Τσίπρα, του Αλέξη, διέρρεαν πως ο ξάδελφος έχει άλλη γνώμη από τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, έλεγαν πως ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τον Κασσελάκη, αλλά του τον σύστησαν για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η παρούσα Ζανέτ

Ο Αλέξης Τσίπρας απείχε αλλά παρούσα ήταν η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα που έγινε πόλος έλξης για πολλούς. Η ίδια είναι απέναντι σε υποψηφιότητες Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου. Και οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι η Ζανέτ που παραιτήθηκε από συντονίστρια της νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής, όπου εκλέγονταν ο Χρήστος Σπίρτζης που απείχε από το συνέδριο, εάν ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής θα υπέγραφε και αυτή για τον Στέφανο Κασσελάκη όπως έκανε και ο Γιώργος Τσίπρας. Από την άλλη, όπως είπαμε και στην αρχή, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε έξαλλος όταν διάβασε στα ΜΜΕ πως βοηθάει τον Κασσελάκη.

Το τσιπάκι και ο Αντίχριστος

Η εικόνα θύμιζε τις λαοσυνάξεις επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κοντά 19 χρόνια πίσω. Το πλήθος σαφώς λιγότερο αλλά η εικόνα ίδια: ελληνικές σημαίες, σύμβολα της ελληνικής επανάστασης και της Ορθοδοξίας και με συνθήματα υπέρ της πίστης του Χριστού. Το θέμα; Οι νέες ταυτότητες. Στον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στις νέες ταυτότητες αφού όπως λένε ανησυχούν ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα τους θα είναι ηλεκτρονικό τσιπάκι και ότι θα εντοπίζονται μέσω των ταυτοτήτων. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών υποστηρίζουν πως μέσω των νέων ταυτοτήτων ανοίγει ο δρόμος για τον Αντίχριστο. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις για τους ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις. Ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, έστειλε μήνυμα χθες για τον ανορθολογισμό και την συνωμοσιολογία. Ειδικό ρόλο θα αναλάβει ο υπουργός Επικράτειας, Μάκης Βορίδης, και ήδη άνοιξε γραμμή με την Αρχιεπισκοπή και τις αρκετές Μητροπόλεις. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τηλεφωνικά έκανε παρέμβαση προ ημερών αλλά θα υπάρξει νέα ηχηρή παρέμβαση τις επόμενες μέρες.

To know as better

Συνάντηση γνωριμίας του Στέφανου Κασσελάκη έγινε χθες βράδυ με πολιτικούς συντάκτες στην ταράτσα του Voila all day bar Πλ. Αβησσυνίας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν καλύτερα και χαλαρός είπε πολλά στη λογική όσων ακούμε και δημόσια. Το συμπέρασμα; Μπορεί πολιτικά να μη λέει πολλά, αλλά τουλάχιστον είναι επικοινωνιακός.

Κινήσεις της Rolex για τη Μαρίνα Βουλιαγμένης

Καλά πληροφορημένες πηγές μου λένε ότι η Rolex ετοιμάζεται να κάνει τη μεγάλη κίνηση, δημιουργώντας ένα νέο εμβληματικό κατάστημα πώλησης των διάσημων ρολογιών της στη Μαρίνα Βουλιαγμένης -υπάγεται στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης-, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση σύναψης των συμβάσεων με τις εμπορικές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Τα πρώτα σκάφη έχουν ήδη αρχίσει πριν από το καλοκαίρι να δένουν τους κάβους τους εκεί και αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον η λειτουργία όλων των καταστημάτων προσεχώς, τα οποία θα δημιουργήσουν έναν κόμβο λιανικής υψηλής πολυτέλειας, που θα είναι εκ των πραγμάτων μόνο για λίγους.

Ρολόγια και χρυσαφικά αναζητά ο οίκος Bonhams στην Ελλάδα

Μαθαίνω ότι ο οίκος Bonhams, ο παγκοσμίου φήμης ιδιωτικός φορέας δημοπρασιών, αναζητά ρολόγια αξίας και χρυσαφικά στην Ελλάδα, τρέχοντας μάλιστα και σχετική διαδικασία με σκοπό την προσέλκυση ενδιαφέροντος μέσα από δημοφιλή μέσα ενημέρωσης. Ο λονδρέζικος οίκος που ειδικεύεται σε δημοπρασίες έργων τέχνης και πολυτελών αντικειμένων, διατηρεί γραφείο στο Κολωνάκι και το μότο του είναι «Φέρτε το στον Bonhams Αθηνών και εμείς θα το πουλήσουμε στον κόσμο». Ο Bonhams ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1793 και παραμένει έως και σήμερα σε βρετανικά χέρια. Πραγματοποιεί περισσότερες από 400 εξειδικευμένες πωλήσεις ετησίως σε 60 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων μέσα από τα καταστήματα – ναυαρχίδες που διατηρεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ.

Ανεβάζει στροφές η αγορά αυτοκινήτου

Κατά 26% είναι αυξημένες οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα (82.742 από 65.672) στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου και σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Ο Ιούλιος παρουσίασε αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά με την παρά το γεγονός ότι έχασε σε πωλήσεις με περίπου 40 αυτοκίνητα λιγότερα από τον Ιούνιο, να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της το συγκεκριμένο μήνα στο 14,7%, το υψηλότερο έως τώρα μέσα στη χρονιά. Ο λόγος είναι ότι οι βασικοί της ανταγωνιστές, δηλαδή η δεύτερη Opel αλλά και η τέταρτη στην κατάταξη από πλευράς πωλήσεων, Citroen, έχασαν πωλήσεις. Συγκεκριμένα, η Opel από 1089 αυτοκίνητα τον Ιούνιο πούλησε 815 τον Ιούλιο και η Citroen από 1060 πούλησε 582. Ωστόσο σημαντική ήταν η αύξηση των πωλήσεων για την τρίτη της αγοράς Peugeot με 1310 αυτοκίνητα τον Ιούλιο από 993 τον Ιούνιο, κάνοντας τις περισσότερες πωλήσεις από οποιονδήποτε άλλο μήνα του 2023 κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Αλλά και η πέμπτη Hyundai ήταν επίσης αποδοτικότερη με αύξηση πωλήσεων από τα 872 του Ιουνίου στα 952 του Ιουλίου.

Μέσα στις επόμενες 90 μέρες η τελική απόφαση για την εξαγορά της Άκτωρ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ από την Ιντρακάτ και η απόφαση αναμένεται να βγει εντός 90 ημερών. Κατά τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει κατά πόσο επηρεάζεται η λειτουργία του ανταγωνισμού από την εν λόγω συμφωνία.

Νέες αλλαγές και ανακατατάξεις στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Ακούω ότι έγιναν νέες αλλαγές προσώπων και ανακατατάξεις στις διευθύνσεις αγορών προϊόντων στη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, την ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για μία ακόμα εξέλιξη που έρχεται να αναθεωρήσει δεδομένα των τελευταίων ετών, όπου κυρίως μετά την έλευση του επικεφαλής της επιχείρησης Νίκου Λαβίδα ή και λίγο πριν από αυτήν έχουν ήδη γίνει αρκετές ανακατατάξεις.