Άρωμα ΔΕΘ θα έχει η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψή του παραδοσιακά στις αρχές Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της πολιτικής περιόδου μετά την μικρή θερινή ανάπαυλα, ενώ πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για την προεργασία της ΔΕΘ με επαφές που έχει με τους παραγωγικούς φορείς. Ρώτησα συνεργάτες του πρωθυπουργού να μάθω τι θα έχει το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη και εάν πρέπει να περιμένουμε κάτι καλό. Στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Επέμενα στο ερώτημα για να με παραπέμψουν στην ομιλία του Μητσοτάκη στα προγραμματισμένα για τις 9 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός

Λίγο από… Κώστα Σημίτη θα φέρνει η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού καθώς πριν εβδομάδες στην Ολομέλεια της Βουλής μας αιφνιδίασε με την αναφορά του στον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό. Αυτό θα το πει και στην ΔΕΘ, όπου θα προτάξει, όπως μαθαίνω, την ανάγκη να προχωρήσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία και στην Υγεία.

Τάξη και ασφάλεια

Νόμος και τάξη ή τάξη και ασφάλεια θα είναι ένα από τα συνθήματα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Και αυτό θα το ακούσουμε και στη ΔΕΘ. Εκεί όμως θα ανακοινωθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για ενίσχυση της αστυνόμευσης από περίπου 3.000 αστυνομικούς. Τι σημαίνει αυτό; Θα φύγουν από τα γραφεία και άλλα πόστα περίπου 3.000 αστυνομικοί ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας καθώς έχει πληγεί σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση με όσα έχουν γίνει, ειδικά με την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα μη Κρατικά ΑΕΙ

Έμφαση θα υπάρξει από τον Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ζήτημα της λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ, ένα θέμα που δίνει μεγάλη σημασία ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε αυτό το σημείο ρίχνει το βάρος, καθώς θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ίδρυση τμημάτων από μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό θα γίνει με την ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Η αρχή γίνεται με την ιδιωτική ιατρική σχολή στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου κεντρικό ρόλο έχει fund και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Προετοιμασία για σύγκρουση

Ένα θέμα που η κυβέρνηση αναμένει αντιδράσεις και σίγουρα ένα θερμό φθινόπωρο είναι το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εκτός περιλαμβάνει τις νέες ευέλικτες μορφές εργασίας με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης» και «κατά παραγγελία απασχόλησης», όπως και τους πολλαπλούς εργοδότες με τήρηση των διατάξεων για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης την ημέρα και συνολικό χρόνο εργασίας που δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν των 13 ωρών ημερησίως. Αυτό όμως που θα προβληθεί ως αντίδωρο για να περάσει ομαλά το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Αντί της περικοπής κατά 30% θεσπίζεται ειδική εισφορά 10%-15% επί του μισθού.

Επανασχεδιασμός και αύξηση ποινών με φόντο τις πυρκαγιές

Οι μεγάλες πυρκαγιές έφεραν στο προσκήνιο το θέμα του επανασχεδιασμού του Κρατικού Μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους. Αρκετά θα ακουστούν και αύριο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, όπως και στη ΔΕΘ. Αυτό που μαθαίνω όμως είναι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί αλλαγές που αναμένονται στον Ποινικό Κώδικα μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο για την πραγματική έκτιση των ποινών των εμπρηστών.

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Να κλείσω για τα διάφορα κυβερνητικά που έμαθα και να σας αναφέρω ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ), ενώ θα προηγηθεί η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη και η συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Ρώτησα και εδώ να μάθω τι θα γίνει. Σας είπα χθες για την ατζέντα Μητσοτάκη και της ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, αύριο στο Μαξίμου, όπου το μεταναστευτικό θα είναι στο επίκεντρο. Το μεταναστευτικό θα είναι και στο τραπέζι, ως κυρίως πιάτο, μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Από την Μελόνι στην Μέτσολα

Μια άλλη κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής βρέθηκε στην Ελλάδα, όχι για επίσημη επίσκεψη, αλλά για ολιγοήμερες διακοπές. Πρόκειται για την Μαλτέζα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα που βρέθηκε στην Μύκονο.

Το φάντασμα του Ελευθερίου Βενιζέλου

Το είπε και το έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Πήγε και μίλησε, σε λίγους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στους τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά. Ο Παύλος Πολάκης δεν ήταν εκεί καθώς επικαλέστηκε λόγους επαγγελματικούς και απουσίαζε στην Αθήνα, αν και τον στηρίζει όπως και ο βουλευτής Ευάγγελος Παππάς και η Δώρα Αυγέρη. Οι αντιδράσεις όμως ήταν έντονες για την επιλογή του να πάει στους τάφους των Βενιζέλων. «Πρόκειται για τόπο ιστορικής μνήμης με ισχυρούς συμβολισμούς» ήταν το μήνυμα που έστειλαν από κοινού ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». «Οι Τάφοι των Βενιζέλων δεν είναι χώρος για κομματικές εκδηλώσεις» ειπώθηκε. Για την ιστορία να σας αναφέρω ότι ο χώρος των Τάφων των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι επελέγη από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τελευταία κατοικία του, ενώ σε αυτό το σημείο αναπαύεται και ο γιος του, Σοφοκλής. Παρόμοια εκδήλωση κομματικού χαρακτήρα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν στο σημείο αυτό. Ως έκφραση σεβασμού στην ιστορική μνήμη του κορυφαίου Έλληνα ηγέτη, το καθιερωμένο είναι μόνο η κατάθεση στεφάνου από πολιτικούς.

Από το Σπόρτινγκ στην Πειραιώς!

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα γραφεία της ΝΔ θα γίνει τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, όπου και τυπικά θα κατατεθούν οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Η αρχική απόφαση ήταν για το γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Κάτω Πατήσια, αλλά τελικά επελέγη το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στην παράταση οι φυλακές Κορυδαλλού

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών για το έργο που αφορά στην κατασκευή των νέων φυλακών Κορυδαλλού, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 617 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Θα σας θυμίσω εδώ ότι με βάση το σχέδιο προβλέπεται η μεταφορά των φυλακών από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο σε ακίνητο συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων, όπου παλαιότερα βρισκόταν το στρατόπεδο «Αμερικανικής Ευκολίας». Η παράταση που δόθηκε είναι για τις 12 Οκτωβρίου καθότι θεωρήθηκε αρκετά κοντινή η μέχρι πρότινος προθεσμία για τις 4ηΣεπτεμβρίου ούτως ώστε να είναι επαρκής ο χρόνος για την προετοιμασία των φακέλων προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Μετεγκατάσταση των Κεντρικών Αγορών στη Φυλή

Μαθαίνω ότι εκτός από τις μεταφορικές εταιρείες που ήδη έχει δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή τους από τον Ελαιώνα στη Φυλή στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης της περιοχής, ανάλογη είναι η κατεύθυνση που υπάρχει από την κυβέρνηση και για τη μεταφορά του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας από την περιοχή του Ρέντη όπου βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για μία πληροφορία που ακούω αρκετά έντονα τελευταία και έχει βάση, καθώς προέρχεται από τα χείλη υψηλόβαθμων παραγόντων με τα οποία είχα πρόσφατα συνομιλία. Να σας θυμίσω ότι ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ανήκει στο Υπερταμείο και αποτελεί μία κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα με αναπτυξιακή διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, θα σας θυμίσω ότι για τις μεταφορικές εταιρείες έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και του δήμου Φυλής για τη μετεγκατάστασή τους.

Τα Jumbo ανοιχτά τις Κυριακές

Η απόφαση από πλευράς του mr Jumbo, Απόστολου Βακάκη, ελήφθη. Και η απόφαση αυτή υπαγορεύει τη λειτουργία συγκεκριμένων καταστημάτων τις επόμενες Κυριακές, προκειμένου να καλύψει την κίνηση που προκύπτει ενόψει της καινούργιας σχολικής χρονιάς. Ο διορατικός και sui generis επιχειρηματίας, βλέποντας ότι έχει την ευκαιρία να εξυπηρετήσει τους πελάτες του αλλά και να αυξήσει τις πωλήσεις της εταιρείας του αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματα στις περιοχές Αχαρνών, Παλαιού Φαλήρου, Κολωνού και Παγκρατίου για τις προσεχείς τρεις Κυριακές, εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του νόμου που δίνει την δυνατότητα λειτουργίας σε εμπορικές επιχειρήσεις τις Κυριακές εάν αυτές βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων αλλά και στα νότια προάστια κατά τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο.

Ο Θεοδωρόπουλος ετοιμάζει νέες business στην Ινδία

Νέα δεδομένα και νέα πλάνα καταστρώνει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, γνωστός κατά το παρελθό -πριν την πώλησή της εταιρείας στη Mondelez- ως mr Chipita. Ο Θεοδωρόπουλος βρέθηκε μεταξύ εκείνων που είχαν συνάντηση με τον ινδό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες. Και αυτό που προκύπτει είναι ότι ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στην Ινδία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη και αφήνει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Θα σας θυμίσω εδώ ότι στην Ινδία ο ίδιος έχει συστήσει επί εποχής Chipita, κοινοπραξία με την τοπική Britannia Industries, η οποία ωστόσο έμεινε εκτός της συμφωνίας εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez. Εκτός των άλλων όταν έγινε το deal με τη Mondelezο Θεοδωρόπουλος είχε αγοράσει από τον συμμέτοχό του, όμιλο Olayan το ποσοστό συμμετοχής του στην κοινοπραξία της Ινδίας αλλά και το ποσοστό συμμετοχής του στη Νίκας. Προς ενημέρωσή σας η εταιρεία της Ινδίας, παράγει τι άλλο; Κρουασάν. Μία τέχνη που έχει μάθει αρκετά καλά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Chipita όλα αυτά τα χρόνια.

Τελική ευθεία για την Αττική Οδό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό. Παίκτες όπως η Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ, τωρινοί παραχωρησιούχοι, κονταροχτυπιούνται με νέους υποψήφιους όπως ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Ιντρακάτ αλλά και με διεθνείς παίκτες όπως η εξ Ισπανίας ορμώμενη Abertis, η BRISA – AUTO ESTRADAS καθώς και την ισχυρή υποψηφιότητα της ισχυρής MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L. με τη FINCOP INFRASTRUCTURE LTD, που αποτελεί επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου Κοπελούζου. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν να τρέχουν από τις 25 Αυγούστου όταν δύο σχήματα ανά ημέρα ξεκίνησαν να εισέρχονται στον αγώνα δρόμου για να ελέγξουν τους φακέλους προσφορών των ανταγωνιστών τους. Το φιλέτο της Αττικής Οδού είναι ιδιαίτερα ελκυστικό αν αναλογιστεί τις οικονομικές επιδόσεις της. Εάν όλα κλείσουν ομαλά και χωρίς προσφυγές μεταξύ ανταγωνιστών, διαδικασία της οποίας το δικαίωμα εξαντλείται στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου ανάλογα με την είσοδο των σχημάτων στον έλεγχο των στοιχείων του ανταγωνισμού, τότε όλα θα κυλήσουν όλα αναίμακτα και στις 7 του μήνα θα ανοίξουν οι προσφορές. Εάν όχι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων θα κληθεί να εξετάσει τυχόν προσφυγές και να αποφασίσει επ αυτών. Για λόγους καταγραφής σας αναφέρω ότι στο σύνολο του 2022 η μέση ημερήσια κυκλοφορία προσέγγισε τις 237 χιλ. διελεύσεις οχημάτων, όταν το 2019 η μέση κίνηση ήταν στα 236 χιλ. οχήματα. Τα έσοδα άγγιξαν τα 196 εκατομμύρια ευρώ προ ΦΠΑ υψηλότερα από τα 194 εκατομμύρια του 2019, πριν δηλαδή την πανδημία. Εντός πανδημίας, το 2021 τα συνολικά έσοδα (προ ΦΠΑ) ήταν στα 176-177 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 151 εκατ. ευρώ.