Καλή εβδομάδα. Η στήλη επέστρεψε ανανεωμένη μετά από ολιγοήμερη ανάπαυλα. Πάμε απευθείας στην επικαιρότητα που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα αυτοδιοικητικά και αυτό διότι τα μεσάνυχτα της προσεχούς Πέμπτης κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές με στόχο να τις κερδίσει όλες – δηλαδή 13-0 αλλά και νίκες στους μεγάλους δήμους, Αθήνας, Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, αυτές τις περίπου 40 μέρες έως τις εκλογές θα κάνει κανονική καμπάνια εκλογών με έμφαση στην προβολή και του κυβερνητικού έργου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του στη φετινή ΔΕΘ. Περισσότερα σύντομα.

Κινητικότητα με Τουρκία

Πέρα από τα αυτοδιοικητικά κινητικότητα υπάρχει με την Τουρκία την οποία θα επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στις 5 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη έχοντας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και η παρουσία του στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο της καλλιέργειας φιλικού κλίμα μεταξύ των δυο χωρών και με το βλέμμα πως μπορεί να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση και τι θα γίνει και εάν θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με φόρα από τις ΗΠΑ

Εάν είχατε αγωνία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σας πω ότι λύθηκε η απορία και τα βίντεο με πληρωμένη καταχώρηση στο Facebook δεν πήγαν χαμένα. Ο επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα με βιντεάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποψηφιότητά του. Το βίντεο έμαθα είναι έτοιμο από χθες και έχει την ολόθερμη στήριξη του Παύλου Πολάκη που θα συναντήσει σήμερα στα Χανιά που κατεβαίνει. Θέλει 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και λέγεται ότι τις έχει.

Το χέρι του Τσίπρα

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι μόνο αμέτοχος τελικά δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Από τους υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων, μάλιστα, ακούγονται φωνές για παρασκηνιακή υποστήριξη από ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα εννοείται αν όχι με την προτροπή αλλά τουλάχιστον την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού. Η ένταση στο παρασκήνιο είναι μεγάλη κι αυτό φαίνεται κι από τα υβριστικά μηνύματα και σχόλια για τον Στέφανο Κασσελάκη. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και άρθρο του στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής όπου και υπάρχουν θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πληροφορούμαι ότι επικρατεί πυρετός συσκέψεων, διαβουλεύσεων και ανεπίσημων μετρήσεων στα επιτελεία των τεσσάρων άλλων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εν όψει της επικείμενης ανακοίνωσης της νέας υποψηφιότητας. Προσφθαφαιρέσεις, υπολογισμοί, αναζήτηση πληροφοριών.

Ναυαγεί το debate

Η πρόταση για ένα debate, με όρους μάλιστα τηλεοπτικού θεάματος, μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ναυαγεί παρά την πίεση του Νίκου Παππά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι θα πρέπει να ιδωθεί υπό το φως των νέων δεδομένων αφού ενδεχόμενη διεξαγωγή του, μέσα σε αυτό το κλίμα, θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες. Μαζί του συμφωνεί και η Έφη Αχτσιόγλου, μαθαίνω. Επειδή όμως ο διάλογος με τους πολίτες είναι διαρκές ζητούμενο, όπως λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής συζήτησης με τη συμμετοχή και των τεσσάρων υποψηφίων, πρόταση που έγινε δεκτή και θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά – που είχε άλλωστε στείλει σχετική πρόσκληση.

Επαναφορά Μπουτάρη

Δεν ξέρω εάν σας έλειψε ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά σχολιάζεται η επαναφορά του στην πολιτική σκηνή. Μιλούσα χθες με κεντρικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ για τα αυτοδιοικητικά και το μπάχαλο που επικρατεί σε πολλές περιοχές, δήμους και περιφέρειες. Επί αρκετή ώρα μιλήσαμε για δυο δήμους που πιστεύουν ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Η προσοχή τους στρέφεται σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη, δε, η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα θα έχει και την στήριξη του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θέλοντας να στηρίξει περισσότερο τον Πέγκα, ο οποίος για όσους δε το γνωρίζουν, ήταν από τους πιο στενούς του συνεργάτες επί δημαρχίας του.

Η κίνηση του Ιωακειμίδη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των επικοινωνιολόγων αναφορικά με τις πυρκαγιές. Επέλεξε να μην κάνει επισκέψεις για το θεαθήναι στα πύρινα μέτωπα, από τη στιγμή που δεν είχε θεσμικό ρόλο εκεί. Επικοινώνησε με τους Δημάρχους και επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές χωρίς κάμερες, φωτογράφους και αχρείαστες μεγαλοστομίες. Πάντως ακόμα και έτσι έχει χαμηλή ανταπόκριση αν και πετυχημένος αυτοδιοικητικός επί 40 έτη.

Έχασε η Μύκονος, κέρδισαν οι εναλλακτικοί προορισμοί

Ας περάσουμε στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, όπως λέμε τόσα χρόνια, καθώς η εικόνα του φετινού καλοκαιριού δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Ό,τι έγινε, έγινε. Την τρέχουσα χρονιά, λοιπόν, έχει συμβεί το εξής παράδοξο στην ελληνική τουριστική αγορά. Οι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος έχασαν μέρος των αρχικών προσδοκιών αλλά και των επισκεπτών που θα περίμεναν να έχουν. Παρά το γεγονός ότι οι τουριστικές εισπράξεις για φέτος εκτιμάται πως θα υπερβούν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ όπως μου έλεγε άνθρωπος της τουριστικής αγοράς, από την άλλη θα προέρχονται από περισσότερα νησιά που «ανέβηκαν» τουριστικά το φετινό καλοκαίρι. Αντίπαρος, Πάτμος, όπως λένε οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, είναι αυτοί που μπήκαν δυναμικότερα στο χάρτη, τη στιγμή που η Μύκονος ακούει έντονες επικρίσεις για τις «τσουχτερές» τιμές της. Η Σαντορίνη επίσης είναι στους «χαμένους» καθώς οι απευθείας αφίξεις κατέγραψαν μείωση φέτος και μέχρι στιγμής κατά 7,9% σε σχέση με τις 1,68 εκατομμύρια αφίξεις ξένων τουριστών που αποτέλεσαν αριθμό ρεκόρ το 2022.

Η Βεργίνα χτυπάει «κόκκινο» σε κερδοφορία

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που παράγει τη γνωστή μπύρα Βεργίνα αποτελεί μία ειδική επιχειρηματική περίπτωση προς μελέτη. Πίσω της κρύβεται ένας οραματιστής και αδέσμευτος επιχειρηματίας με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αμερική, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο οποίος αποφάσισε κάποια στιγμή να τα βάλει με τους μεγάλους. Το ενδιαφέρον με τη Βεργίνα είναι ότι αποτελεί μία ισχυρή οικονομικά οντότητα που έγραψε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ισολογισμού της για το 2022, αύξηση τζίρου από τα 22,7 εκατομμύρια ευρώ του 2021 στα 26,19 εκατομμύρια ευρώ του 2022, κάτι που κυρίως οφείλεται στην αύξηση των πρώτων υλών αλλά και σε κόστη που την οδήγησαν κατ’ επέκταση να αυξήσει τις τιμές της. Όμως τα κέρδη της παραμένουν αρκετά ψηλά, με περιθώριο 28,2% στο μεικτό της κέρδος επί του τζίρου που έφτασε την περσινή χρονιά τα 7,38 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια το αντίστοιχο περιθώριο του 2021 ήταν 31%, ωστόσο σε μία έντονα πιεσμένη χρονιά όπως το 2022, είναι μάλλον αναμενόμενο να υπάρξει επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρείας. Παρά τα όσα ακούγονται και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αρκετές φορές ο Πολιτόπουλος έχει δεχτεί προτάσεις εξαγοράς της εταιρείας του τα τελευταία χρόνια από τρίτους, ο ίδιος επιμένει να μην πουλάει, παραμένοντας πιστός στο πλάνο και το επιχειρηματικό του όραμα.

Από τα νυχτομάγαζα στα νέα Αστέρια Γλυφάδας

Θέμα ημερών αποτελεί η νέα εποχή στα Αστέρια Γλυφάδας και το άνοιγμα του υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος One&Only Aesthesis. Η επενδύτρια Grivalia Hospitality και ο διοικών της Γιώργος Χρυσικός, κάνουν τις τελικές ετοιμασίες που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας όπου δεν αποκλείεται υπό ιδανικές προϋποθέσεις να γίνει ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο. Το παραλιακό μέτωπο αποκτά ένα -το λιγότερο- φιλόδοξο και ταυτόχρονα εμβληματικό τουριστικό προϊόν που θα αλλάξει κατά πολύ το τοπίο στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Η εποχή των «μπουζουκιών» και των νυχτομάγαζων στη ζώνη της παραλίας φαίνεται ότι μπαίνει στο χρονοντούλαπο, με τον τουρισμό να αποτελεί πλέον το κεντρικό διακύβευμα στη νέα εποχή. Να σας θυμίσω άλλωστε ότι και στα Αστέρια φιλοξενούνταν κέντρα νυχτερινής διασκέδασης του ομίλου Παπαθεοχάρη τα προηγούμενα χρόνια, πριν αποφασίσει η Grivalia Hospitality να κινηθεί επενδυτικά εκεί.

Οι μεγάλες προσδοκίες για Θεσσαλονίκη

Προσκλητήριο στελεχών, δημοσιογράφων και ανθρώπων της αγοράς κάνει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος στις 8 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή, με αφορμή τη ΔΕΘ. Εκεί θα μαζευτούν πολλοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι άνθρωποι για να δουν τι θα κατασκευάσει η Dimand στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη. Οι προσδοκίες από τις ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη είναι μεγάλες και ο ρόλος του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι και μεγάλος και σημαντικός, καθώς είναι αυτός που καλείται να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις και να λυθούν τα τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν. Η επένδυση της Dimand είναι ένα σύνθετο εγχείρημα στην πόλη, όπου θα περιλαμβάνει και γραφεία, αποκτά τη δική της σημασία και όπως με πληροφορούν προσελκύει έντονο ενδιαφέρον.

Νέα εποχή για το ξενοδοχείο των αστέρων

Γνωστές ελληνικές ταινίες όπως το «Ραντεβού στην Κέρκυρα» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Τζένη Καρέζη είχαν σκηνές που φιλοξενήθηκαν στο ιστορικό ξενοδοχείο Corfu Palace της Κέρκυρας που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το πολυτελές ξενοδοχείο των αστέρων στο νησί των Φαιάκων, δημιουργήθηκε με πόρους από το Σχέδιο Μάρσαλ μετεμφυλιακά και ήταν η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ιδιωτική επένδυση στην Κέρκυρα μετά τον εμφύλιο. Πλέον, βρίσκεται και επίσημα κατά πλειοψηφία στα χέρια του Ολλανδού μεγαλοεπιχειρηματία και μετόχου στον όμιλο Ελλάκτωρ αλλά και στην Alpha Bank, Χένρι Χόλτερμαν, ο οποίος έχει το περίφημο εξοχικό σπίτι Antico Rosso, στην Κέρκυρα που απέκτησε από τη Sotheby’s Realty έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα εποχή σηματοδοτεί και την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας από την οικογένεια Φωκά στον Ολλανδό, όπου αναμένεται να επενδύσει σημαντικά ποσά το επόμενο διάστημα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της εμβληματικής ξενοδοχειακής μονάδας.