Επιστροφή στην πεζή και ενίοτε σκληρή πραγματικότητα και για την κυβέρνηση που μετά τις πυρκαγιές έχει μπροστά της και το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι μείζον θέμα ειδικά με την αύξηση των ροών σε Ιταλία και Ισπανία και υπάρχει πρόβλεψη και για πίεση προς την Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έως τον Αύγουστο καταγράφηκαν περίπου 105 χιλιάδες αφίξεις δια θαλάσσης.

Αλκιβιάδης Στεφανής και μεταναστευτικό

Χθες σας έκανα αναφορά στις περιφέρειες που θέλει πάση θυσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει η ΝΔ. Μια από αυτές είναι το Βόρειο Αιγαίο, όπου υπάρχει και αντάρτης ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Γιατί την συγκεκριμένη περιφέρεια; Λόγω και του μεταναστευτικού, θεωρεί ότι ο υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ, ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα διαχειριστεί με επιτυχία μελλοντικές κρίσεις με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Κόντρα αρχηγών

Η προσεχής Πέμπτη θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διασταυρώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τα ξίφη τους με την συζήτηση που θα γίνει στο Κοινοβούλιο για τις πυρκαγιές. Μόνο που η απουσία αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ μας παραπέμπει σε μια λογική, «τζατζίκι χωρίς σκόρδο», αφού η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δε γεμίζει το πλάνο». Τα σπουδαία μετά τις εσωκομματικές εκλογές και ειδικά του β’ γύρου στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνημα Κασσελάκη από τα Χανιά, χωρίς Πολάκη

Και επειδή σας ανέφερα για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ξεχνάμε και τον Στέφανο Κασσελάκη που ήρθε με φόρα από τις ΗΠΑ για να γίνει πρόεδρος του κόμματος και έχει ξεσηκώσει τους πάντες. Πάντως το γεγονός ότι όλοι ασχολούνται εδώ και λίγες μέρες μαζί του, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, αποτελεί επιτυχία. Και ανεξάρτητα τι θα κάνει στο μέλλον, ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει. Κρατήστε το αυτό. Πάντως χθες προανήγγειλε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του στη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και ζήτησε να κοινοποιηθεί αυτή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως «ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., θα βρεθώ την Τρίτη 29 Αυγούστου στα Χανιά. Καλώ τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό συμπατριώτη μου από τα Χανιά, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τον τρόπο και τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε μαζί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την Αριστερά του μέλλοντος. Ραντεβού την Τρίτη το απόγευμα στις 7.15 μ.μ. στους Τάφους του Βενιζέλου». Η πρόσκληση όπως είδα γράφει: Ξεκινάμε από τα Χανιά! Πού θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις; Το βίντεο σας ανέφερα και χθες είναι έτοιμο, αλλά θα γίνει και ανοιχτή συζήτηση σήμερα το απόγευμα στους Τάφους του Βενιζέλου. Σημειολογικό. Δίπλα του θα είναι σίγουρα και ο Παύλος Πολάκης! Το ερώτημα για πολλούς είναι εάν έχει τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα και επίσημα στο συνέδριο του προσεχές Σαββάτου στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Κάτω Πατήσια. Μου λένε ότι τις βρήκε και καλή δουλειά έκανε ο Π. Πολάκης και οι φίλοι του. Ο Πολάκης δε θα καταφέρει να δώσει το παρών καθώς ιατρικές υποχρεώσεις τον κρατούν στην Αθήνα. «Καλό ξεκίνημα», ευχήθηκε στον Στέφανος Κασσελάκη.

Η επιστροφή Τσίπρα

Στενοί φίλοι του Αλέξη Τσίπρα με διάβασαν χθες και επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντάς μου ότι δεν ισχύει πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Το κρατώ και το δέχομαι, ανεξάρτητα εάν το πιστεύω ή όχι. Οι δικοί του άνθρωποι επιμένουν: θα είναι πλήρως αποστασιοποιημένος από την κούρσα διαδοχής. Τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο και το νέο του γραφείο κοντά στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Και από εδώ και πέρα μόνο αποστασιοποιημένος δε θα είναι από τα πολιτικά πράγματα γενικότερα.

Η παραίτηση Χαρδαλιά

Μετά από γκρίνια διαφόρων, περισσότερο για να γκρινιάξουν, μάλλον, ήρθε και η ώρα της παραίτησης για τον Νίκο Χαρδαλιά από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο διάδοχος του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής; Παίζει, όσο και εάν δεν επιβεβαιώνεται, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ίδωμεν!

«Αγκάθι» για το μετρό η προσφυγή Πατέρα στο ΣτΕ

Σε «αγκάθι» εξελίσσεται η εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών για τον σταθμό του μετρό στο πάρκο Ριζάρη, ακριβώς δίπλα από τον σταθμό Ευαγγελισμού, όπου έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας, επιδιώκοντας την προστασία του πάρκου και του υφιστάμενου σε αυτό πρασίνου. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί λαμαρίνες το 2021, εν τέλει η προσφυγή Πατέρα διέκοψε τις όποιες κατασκευαστικές εργασίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες να υλοποιηθούν εκεί. Μάλιστα, όπως με πληροφορούν πηγές κοντά στην Ελληνικό Μετρό, ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ή απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο χρονίζει και αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα προβληματισμού για τη διοίκηση της εταιρείας το επόμενο διάστημα.

Τι γίνεται με τα Εξάρχεια;

Το άλλο που μαθαίνω επίσης είναι ότι και το μετρό στα Εξάρχεια θα χρειαστεί να περάσει δια πυρός και σιδήρου. Η αντίσταση από κατοίκους και λοιπούς που αντιδρούν στην πραγματοποίησή του παραμένει σθεναρή με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα να διατηρούνται στάσιμα. Η ΕΡΕΤΒΟ που έχει επιφορτιστεί ως ανάδοχος για τις πρόδρομες εργασίες που θα «υποδεχτούν» την κατασκευή μετρό στην καρδιά των Εξαρχείων, βρίσκεται με δεμένα τα χέρια και άγνωστο παραμένει πότε θα υπάρξει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος εποχής για τα MediaMarkt στην Ελλάδα

Μία εξέλιξη λίγο ή περισσότερο αναμενόμενη αποτελεί η υποστολή «σημαίας» για τα MediaMarkt στην Ελλάδα. Η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και εξαγοράστηκε το 2019 από τον όμιλο Public, κατέβασε ταμπέλες και πλέον τελεί υπό ενιαίο σχήμα με την εταιρική ονομασία Public+Home στα καταστήματα. Θα σας θυμίσω εδώ ότι η ενοποίηση των δύο εμπορικών σημάτων είχε ήδη ξεκινήσει καθώς σε ορισμένα σημεία όπως στην λεωφόρο Συγγρού η Public και τα Media Markt συνυπήρχαν τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο για λειτουργικούς λόγους αλλά και πρακτικούς η διοίκηση της Public αποφάσισε την συγχώνευση αυτή με την ονομασία Public να κυριαρχεί πλέον και τη MediaMarkt να αποτελεί παρελθόν, φέρνοντας μία νέα εποχή για τον όμιλο στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα, τα καταστήματα Public+Home απορρόφησαν τους 530 ανθρώπους της MediaMarkt, προσωπικό που διαθέτει τεχνογνωσία χρόνων στον τομέα των οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων.

Χρηματιστήριο: Το ράλι και ο κρυφός άσος των επενδυτών

Μετά από ένα ισχυρό ράλι, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει σημάδια κόπωσης τον Αύγουστο, αποτελώντας ωστόσο έναν κρυφό άσο για επενδυτές. Ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» τους. Παράδειγμα αποτελεί η JP Morgan, η οποία βλέπει συνέχιση του ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου, λόγω της σταθερής δυναμικής από τις τράπεζες, των ελκυστικών αποτιμήσεων και του ισχυρού μακροοικονομικού σκηνικού. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς επικαλούνται το γεγονός ότι η τοποθέτηση της JP Morgan είναι βάσιμη, δεδομένου ότι το ισχυρό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του έτους με ποσοστό 40% έχει ακόμη πολύ δρόμο και την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Αντίστοιχα όμως και η Morgan Stanley στέκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και παρά την υψηλή της απόδοση από τις αρχές του 2023 εξακολουθεί να θεωρείται «φθηνή», αποτελώντας πόλο έλξης για επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές στη χώρα μας.

Ο καφές της Ράπτη

Η κόρη της γνωστής λαϊκής αοιδού, Πάολας, Παολίνα Μάντη διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, με το καφέ Passaggio στην οδό Παύλου Μελά. Μου μεταφέρουν ότι σε αυτό συχνάζουν αρκετοί επιφανείς της πόλης και λαμβάνουν χώρα ζυμώσεις για την επιχειρηματική και πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και της συμπρωτεύουσας. Σε αυτό εθεάθη το Σαββατοκύριακο η δραστήρια πολιτικός και υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, έχοντας συζητήσεις με ανθρώπους της πόλης. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι η βουλευτής και υπουργός χαίρει υψηλής εκτίμησης στην πόλη, καθότι φαίνεται ότι έχει παρουσιάσει έργο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν ακόμα και πολιτικοί της αντίπαλοι.