Πολλά ερωτήματα προκάλεσε σε μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος η αναφορά του υποψηφίου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στο παραδικαστικό που κατά τον ίδιο κατέστρεψε την οικογένειά του, την οδήγησε στην πτώχευση και αυτόν στη ν ξενιτιά των ΗΠΑ. Ρώτησα και έμαθα ότι το 2002-03, όταν είχε μπει συνεταίρος του πατέρα του Κασσελάκη ένας δικηγόρος των Αθηνών, υπήρχαν οικονομικές κατηγορίες για εκκρεμείς συναλλαγές για μεγάλα χρηματικά ποσά. Μάλιστα ήταν σε εξέλιξη ένα δικαστήριο, ενώ από το πρωί κυκλοφορεί σε διάφορα γραφεία και βούλευμα του Αρείου Πάγου από την πλευρά εσωκομματικών αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη. Η υπόθεση αυτή στοίχισε στην οικογένεια Κασσελάκη το εργοστάσιο και την οικία στην Εκάλη. Αυτό που έμαθα από ανθρώπους της πιάτσας στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι ο πατέρας του Κασσελάκη ασχολούνταν με το εμπόριο χρωμάτων για καράβια και έτσι είχε και άμεση σχέση και επαφή με εφοπλιστές. Ο πατέρας Κασσελάκης παραπέμφθηκε το 2008-09 στο δικαστήριο και το 2015 μετά από πολλές αναβολές αθωώθηκε.

Τι γίνεται όμως με το παραδικαστικό που κατήγγειλε; Γνωστός νομικός μου είπε ότι ο δικηγόρος και για κάποιο διάστημα συνεταίρος του πατέρα Κασσελάκη συνδεόταν με το παραδικαστικό του 2005, αλλά ποτέ δε δικάστηκε ενώ σήμερα δεν είναι εν ζωή. Νομικοί κύκλοι των Αθηνών λένε ότι στην τότε έρευνα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε δώσει το αυτοκίνητο του σε συγκεκριμένο δικαστή, ο οποίος υποχρεώθηκε αργότερα να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα, με την αναφορά πως ο συγκεκριμένος δικαστής έδινε το «παρών» στο γραφείο του συνεταίρου του πατέρα Κασσελάκη, δηλαδή του δικηγόρου. Τώρα για το περίφημο βούλευμα που κυκλοφορεί είναι του 2009 και αφορά μία αντιδικία μεταξύ της οικογένειας Κασσελάκη και του συνεταίρου του. Το πρώτο βούλευμα είναι κατά του και ένα χρόνο μετά βγαίνει το δεύτερο βούλευμα. Ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη είχε προσφύγει κατά του συνεταίρου του, όμως η υπόθεση δεν βγήκε υπέρ του.

Οργή Τσίπρα

Η στήλη είχε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να είχε ευλογήσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Την επομένη, υπήρξε επικοινωνία με το Beast και κατηγορηματική διάψευση. Είχα πει, τότε: «Το κρατώ και το δέχομαι, ανεξάρτητα εάν το πιστεύω ή όχι». Ο πρώην πρωθυπουργός, μαθαίνω, πως είναι έξαλλος, όπως μεταδόθηκε χθες από συνεργάτες του με τα διάφορα σενάρια που τον εμπλέκουν με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Η Αυγή, η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε μεταξύ άλλων για το θέμα: «Μόνο από σενάρια του Διαδικτύου δεν έχουμε έλλειμμα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κουτσομπολιά, ψίθυροι, ρεπορτάζ της κοιλιάς και κακοήθειες της κουτσουλιάς πλημμυρίζουν τα social media. Ευφάνταστες ιστορίες διαπλοκής, αμερικανικού δακτύλου, επιβαρυντικών προσωπικών δεδομένων, συγκρούσεων και ανίερων συμμαχιών δίνουν και παίρνουν. Και στα πιο μαύρα μέρη του ιστού, μπρος ή πίσω, από πάνω ή από κάτω, από πηγές “ξέρω ’γω τι σου λέω”, συχνά-πυκνά εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ο “άρχοντας των δαχτυλιδιών”. Ο Αλέξης Τσίπρας, που, σύμφωνα με “καλές πληροφορίες”, ακολουθεί τις υποδείξεις του άσματος: “Πάρε το δαχτυλίδι μου, που γράφει τ’ όνομά μου”… Τα λαγωνικά αυτού του τύπου έκαναν να σκεφτείτε τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ήρωας των παραμυθιών τους έφτασε μέχρι το Μαϊάμι, στον Ατλαντικό, και φιλοξενήθηκε σε πολυτελή βίλα για να παραδώσει το δαχτυλίδι σε κάποιον κρυφό εκλεκτό του. Κι ας βρισκόταν εκείνες τις μέρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Καλιφόρνια – στον Ειρηνικό. Άλλες ιστορίες ξεκινούν από τις… ιστορίες, εφαρμόζοντας την παλιά καλή αρχή: όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και άρα, όπου προβάλλονται επιμόνως καπνισμένες ιστορίες, κάπου καπνίζονται. Όπερ έδει δείξαι και το δαχτυλίδι έχει παραδοθεί, αλλά δεν ομολογείται. Να τραβάει δηλαδή ένας σοβαρός άνθρωπος τα μαλλιά του μ’ αυτό το μαλλιοτράβηγμα».

Η απουσία Σπίρτζη και το καρφί Φίλη

Δεν πρόκειται να ψηφίσει για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του. Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε αντίθετος με τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι θα απέχει από τις διαδικασίες. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Φίλης, που στηρίζει Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξαπέλυσε βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών όπως έμαθα, λέγοντας: «Δεν έχουμε ανάγκη από “Μεσσίες” και πολιτικούς του Instagram. Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει καν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η γραμμή του θεωρητικού Μπαλτά

Μετά τον Νίκο Φίλη, που δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς του Instagram, σειρά είχε ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο βασικός θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με άρθρο του στην «Αυγή» ασκεί έντονη κριτική στη νέα αυτή υποψηφιότητα, η οποία όπως λέει του δημιουργεί αρκετές απορίες. Ο πρώην υπουργός και εκ των πολιτικών μεντόρων του Αλέξη Τσίπρα, σε ένα άρθρο φωτιά που συζητείται έντονα σε όλο το ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει παλαιότερες δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη και επιτίθεται εναντίον του, λέγοντας πως «θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε “αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ”. Αυτό, όπως ισχυρίζεται, θα εξαφανίσει την Αριστερά από την πολιτική σκηνή».

Και άλλες γκρίνιες στο ΣΥΡΙΖΑ

Η εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία και η στρατηγική συντριπτική ήττα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, επιδρά αρνητικά μέχρι στιγμής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται σε 42 μέρες περίπου. Το κλίμα σε πάρα πολλές περιοχές είναι αρνητικό και είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει υποψηφίους σε αρκετούς δήμους, στοιχείο που δείχνει και την προβληματική κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα αναδεικνύει τον τελείως ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα, καθώς επί της ουσίας δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προεργασία για την συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων. Επίσης, σε αρκετές περιοχές τορπιλίστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όχι σε κεντρικό επίπεδο, αλλά σε ορισμένες περιφέρειες και αρκετούς δήμους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Μια μεγάλη ιστορία είναι το περίφημο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια. Το θέμα τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τοπικούς βουλευτές στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους βουλευτές ότι θα λειτουργεί κανονικά. Μην ξεχνάμε ότι είναι και βουλευτής Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης. και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος θα επισκέπτονται τακτικά τη Θεσσαλονίκη και θα έχουν την εποπτεία του γραφείου. Επικεφαλής θα είναι ο σημερινός συντονιστής της γενικής διεύθυνση της ΝΔ, οικονομολόγος Γιάννης Παπαγεωργίου και ειδικό ρόλο στην επικοινωνία θα αναλάβει η αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Έλενα Σώκου.

Δύσκολο το εσωτερικό «ξεκαθάρισμα» στους Σπαρτιάτες;

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών όπου θα γίνει προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που είχαν προκληθεί στις 27 Ιουλίου. Τότε 9, από τους 12 βουλευτές του κόμματος έκαναν κοινή γραπτή δήλωση σε βάρος του προέδρου του κόμματος Βασίλης Στίγκα, για τα όσα είπε για τον βουλευτή Λάρισας, Κωνσταντίνο Φλώρο, όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων. Για την ιστορία πάντως οι «Σπαρτιάτες» ανακοίνωσαν την περασμένη Κυριακή, ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, για τον Δήμο Αθηναίων. Πάντως, όπως και να ‘χει, είναι πολλά τα λεφτά της επιχορήγησης για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, ειδικά αν βγει ολόκληρη τετραετία με την παρούσα Βουλή. Το εσωτερικό «ξεκαθάρισμα» που δείχνει να έχει αρχίσει, δε θα είναι εύκολο για καμιά από τις δύο πλευρές.

Η βία κατά δημοσιογράφων

Είναι απόλυτα καταδικαστέα η βία όποιας μορφής κατά δημοσιογράφων, όπως προ ημερών κατά του Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και προχθές στα επίσημα του ΟΑΚΑ στο περιθώριο του αγώνα ΠΑΟ – Μπράγκα για τα πλέι οφ του Champions League, στον Γιώργο Παπαχρήστο των Νέων.

Ο Καυκάς επενδύει 15 εκατομμύρια ευρώ

Η μία μετά τον άλλη αρκετές από τις επιχειρήσεις που διακινούν εμπορεύματα στην Ελλάδα επενδύουν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο Καυκάς, καθώς η εταιρεία δαπανά ποσό που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων με συνολική επιφάνεια 16.000 τετραγωνικά μέτρα. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση επιχείρησης που επενδύει σε αποθήκες, καθότι και η Κωτσόβολος έχει επενδύσει σε αυτοματισμούς σε νέες αποθήκες που ανήκουν στον όμιλο Φουρλή, ενώ και αρκετές ακόμα επιχειρήσεις όπως είναι ο Μασούτης ή τα My market από πλευράς σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη ζώνη Ασπροπύργου-Ελευσίνας.

Η άγνωστη δραστηριότητα του Πετζετάκι

Με θυγατρικές που εδρεύουν στα Βαλκάνια μαθαίνω ότι συνεχίζει να υφίσταται επιχειρηματικά η πάλαι ποτέ κραταιά επιχειρηματική οικογένεια, Πετζετάκι, με ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία κατασκευής πλαστικών σωλήνων. Η εταιρεία της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία και μεταξύ αυτών το εργοστάσιο βγήκαν σε πλειστηριασμούς και ορισμένα βρήκαν νέους ιδιοκτήτες, πτώχευσε το 2015 έχοντας σημαντικά προβλήματα ρευστότητα. Ωστόσο όπως πληροφορούμαι από αρμόδια πηγή που έχει γνώση των πραγμάτων, η οικογένεια κατάφερε να διασώσει κάτι από τα πεπραγμένα της μέσω των δύο αυτών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε γειτονική μας χώρα. Θα σας θυμίσω ότι το 2011 ο Γιώργος Πετζετάκις, είχε συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ωστόσο έκτοτε αγνοείται χωρίς να έχουν βρεθεί τα ίχνη του έως και σήμερα.

Δέλτα-Δωδώνη: Μαζί αλλά και… χωριστά

Μπορεί αυτό τον καιρό να γράφονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του έργου για την εξαγορά και του υπόλοιπου 25% της Δωδώνη από το αμερικανικό fund CVC, κάτι που σημαίνει ότι και η Δωδώνη θα έρθει μετά από αυτή την εξέλιξη στον όμιλο Vivartia όπου ανήκει και η Δέλτα, ωστόσο αυτό που μου λένε είναι ότι οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν την αυτόνομη ύπαρξή τους η καθεμία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει πιθανότατα συγχώνευση των δύο εταιρειών αλλά θα αναπτυχθούν συνέργειες. Άλλωστε ο απώτερος στόχος του fund είναι να πουλήσει κάποια στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία που εξαγοράζει, σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που τα αγόρασε και αποκομίζοντας κέρδος από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επομένως ο δρόμος για να γίνει αυτό είναι η Δέλτα να παραμείνει «Δέλτα» και η Δωδώνη να παραμείνει «Δωδώνη» με τις επωνυμίες και τα προϊόντα που γνωρίζουμε αλλά και τυχόν νέα που θα έρθουν στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα.

Νέος κύκλος εξαγορών στα σούπερ μάρκετ

Η πίεση στο κόστος λειτουργίας που δεν φαίνεται να μειώνεται και η αύξηση τιμών που μειώνει την κατανάλωση και τα κέρδη για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εκτιμάται από πηγές της αγοράς με τις οποίες μιλάω, ότι θα φέρει και νέες εξαγορές φέτος στο προσκήνιο. Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας αναμένεται από πολλούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρείται, ενώ οι αυξήσεις που θα δούμε στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και έως το τέλος της θα κινηθούν μεσοσταθμικά περίπου στο 7% στα διάφορα προϊόντα που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Η συνέχεια επί της… αγοράς.

Οι επενδύσεις φέρνουν τη μεταμόρφωση της Ομόνοιας

Η πλατεία Ομονοίας έχει «βασανιστεί» ποικιλοτρόπως τα προηγούμενα χρόνια είτε στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης αλλά και νωρίτερα, όντας αφημένη από πολλές πλευρές στην τύχη της. Μιλώντας ωστόσο με ανθρώπους της αγοράς, με προϊδεάζουν για την επόμενη μέρα της, λέγοντας ότι σε περίπου πέντε χρόνια δεν θα μοιάζει με κανέναν τρόπο στο σήμερα. Ήδη η Marriott έχει κάνει το Moxy, η Brown έχει δημιουργήσει και αυτή ξενοδοχεία, ο Βενέτης έχει ήδη δύο καταστήματα και ετοιμάζει και τρίτο, εφόσον βρει την άκρη με τις αρμόδιες αρχές στο διατηρητέο που έχει μισθώσει, ενώ έρχονται κι άλλοι που περιμένουν στη σειρά. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του Μινιόν με γραφεία και κατοικίες, οι επενδύσεις στην οδό Απελλού για κατοικίες από τη Dimand και αρκετές ακόμα τοποθετήσεις που ακούγονται ή θα συμβούν αλλάζουν άρδην το τοπίο. Ταυτόχρονα, οι δύο κεντρικοί άξονες, Πανεπιστημίου και Σταδίου που συνδέουν το Σύνταγμα με την Ομόνοια έχουν ήδη αρχίσει να μεταμορφώνονται, ενώ και εκεί θα γίνουν αρκετές επενδυτικές κινήσεις.