Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που φέτος ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με μεταρρυθμιστική ατζέντα, όπως μου λένε οι συνεργάτες του και ως εκ τούτου, οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι όσες μπορεί να καλύψει το ταμείο του κράτους. Υπερβάσεις μην περιμένουμε. Δε θα έχει τίποτα; Κάτι θα έχει μαθαίνω που θα σχετίζεται με την συνεχιζόμενη ακρίβεια. Μένει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες σε συνεργασία πάντα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονισμός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λοιπόν, το ξεκίνημα της 87ης στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει με δυο όρους: Μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός. Μπορεί να τα έχουμε ξανακούσει, αλλά σε αυτά δίνει έμφαση ο ίδιος όπως επίσης και στον όρο ανάπτυξη και αυτός θα συνδέεται με τον πλούτο της χώρας ώστε να υπάρξουν μελλοντικά κινήσεις ανακούφισης. Άρα, όπως σας ανέφερα και πριν μην περιμένετε περισσότερες φοροελαφρύνσεις και αυτό μου το επεσήμαναν και από το υπουργείο Οικονομικών.

Το χαρτί Κεραμέως

Πέρα από το πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και σε ανοικτή γραμμή με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, από την οποία περιμένει πολλά τους προσεχείς μήνες. Τι έμαθα; Δίνει βάρος στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης, χρηματικής επιβράβευσης για την αποδοτικότητα (μπόνους) και ποινών για την αναποτελεσματικότητα, αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ κ.ά. Μετά τη ΔΕΘ, όπως έμαθα, η Ν. Κεραμέως φέρνει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και ευελπιστεί σε ευρύτερες συναινέσεις.

Η τόλμη Φλωρίδη

«Ο Γιώργος είναι τολμηρός» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Δικαιοσύνης από τον οποίο ο πρωθυπουργός περιμένει να τρέξει πολλά για να λυθούν θέματα με την απονομή της δικαιοσύνης. Ο Γιώργος Φλωρίδης έχει στην ατζέντα του, και ήδη έχει συζητήσει σχετικά με τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Σταύρο Παπασταύρου, τα επόμενα βήματα, ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επί των θεμάτων δικαιοσύνης έλαβαν και τις συμβουλές του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επί σειρά ετών ανώτατου δικαστικού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ως πρώτα βήματα, τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αναβάθμιση των υποδομών, εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιοποίηση και επίσπευση του χρόνου απονομής δικαίου.

Απονομή δικαιοσύνης εντός χρόνου

Μεγάλο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση στην απονομή της δικαιοσύνης, ένα ζήτημα που το έθετε με ένταση και η τρόικα από την εποχή των μνημονίων. Και αυτό διότι η έκδοση αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα επιδρά θετικά στο επενδυτικό τοπίο και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό πεδίο. Και όπως σας ανέφερα στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει αποτελέσματα θετικά στο πεδίο της ανάπτυξης που συνδέεται με τις επενδύσεις και άρα με την παραγωγή πλούτου.

Ενδιαφέρον για Κασσελάκη

Πέρα από τη ΔΕΘ όμως κοιτάζουν και τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με την περίπτωση «Στέφανος Κασσελάκης» για τον οποίο δεν ανησυχούν. «Αμερικανιές που δεν πιάνουν στην Ελλάδα» ακούστηκε σε μια σύσκεψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αδιαφορούν. Προτίμηση δεν έχουν, αν και διέγνωσα ένα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου.

Χαμηλά στα social media o Στέφανος

Μπορεί να ακολουθεί έναν καθαρό αμερικάνικο τρόπο προβολής και προώθησης της υποψηφιότητάς του, κυρίως με τα βίντεο που όντως έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές και έγιναν το νέο trend του διαδικτύου, όμως τα στατιστικά στοιχεία του στα social media του Στέφανου Κασσελάκη είναι χαμηλά, ειδικά στο Instagram και στο Tik Tok.

Με δίευρω

Ξεκαθάρισε μια και καλή το θέμα ποιοι ψηφίζουν την Κυριακή για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 9 Σεπτεμβρίου – μπορούν να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Για την ψηφοφορία έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και όσοι ψηφίσουν δίνουν δυο ευρώ.

«Άδωνι καλό νέο»

Με αίσθημα ικανοποίησης έμαθα θα ανέβει στη ΔΕΘ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η ΕΡΓΑΝΗ που είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο, για την ηλεκτρονική καταγραφή των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε σε βάθος τετραετίας αύξηση 398.385 μισθωτών, δηλαδή σε ποσοστό 17,3. Το σημαντικό είναι ότι υπήρξαν συν 438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, τον Ιούλιο του 2019 το 26,8% των θέσεων ήταν μερικής απασχόλησης ενώ φέτος τον Ιούλιο το ίδιο ποσοστό έπεσε κάτω από το 24%. Άρα, υπάρχει σαφής τάση προς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και σαφής αντιστροφή της πορείας της κυριαρχίας μερικής απασχόλησης. Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν είναι και άσχημο και γι’ αυτό από το πρωθυπουργικό επιτελείο του είπαν: «Άδωνι καλό νέο». Και μάλιστα, όπως έμαθα αυτά τα στοιχεία θα υπάρχουν και στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Τρία νέα δημόσια νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη

Μαθαίνω ότι τρέχει το υπουργείο Υγείας με εντολή του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την σύμβαση για την έναρξη κατασκευής των τριών νέων δημόσιων Νοσοκομείων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και δύο νέων Γενικών Νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα. Η σύμβαση που υπεγράφη προ ημερών ελέγχει κατ’ εντολή του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ΔΕΘ και ο Άνθιμος

Και επειδή ξεκίνησα με ΔΕΘ να τελειώσω με όσα θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Υπάρχει ακόμα ερωτηματικό εάν θα παραστεί στην τελετή των εγκαινίων και στον αγιασμό ο Σεβασμιώτατος Άνθιμος, Μητροπολίτης επί περίπου δυο δεκαετίας της Θεσσαλονίκης και προηγουμένως της Αλεξανδρούπολης, που προ ημερών απέστειλε επιστολής παραίτησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ρώτησα και το θεωρώ πιθανό να παραστεί και να χοροστατήσει αυτός στην τελετή των εγκαινίων παρά την προ ημερών παραίτησή του. Εξάλλου ακόμα δεν έχει εκλεγεί ο διάδοχός του και άρα μια παραχώρηση μπορεί να γίνει! Ο Άνθιμος είχε τα ονομαστήριά του την περασμένη Κυριακή και στην Θεσσαλονίκη ανέβηκε ο Ιερώνυμος, ενώ εκεί ήταν αρκετοί Αρχιερείς, πολιτικοί, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός ,και είπε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προσέφερε -καθόλη την διάρκεια της διακονίας του- στην Εκκλησία και αυτά ήταν πολλά». Και επειδή είμαστε στα εκκλησιαστικά να σας ενημερώσω, ότι χθες τελείωσε η συνεδρίαση της Διπλής Ιεράς Σύναξης που έγινε στο Άγιον Όρος με την παρουσία 20 ηγουμένων και αντιπροσώπων των Ιερών Μονών για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Αποφασίστηκε, όπως έμαθα, να ορίσουν τριμελής επιτροπή από μοναχούς για να συνεργαστεί με την Εκκλησία της Ελλάδος για το ζήτημα των ταυτοτήτων. Αυτό που άκουσα είναι ότι υπάρχουν πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να αναβάλει την έκδοσή τους. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση!

Υψηλές πτήσεις για τον ΟΠΑΠ

Συνεχιζόμενα ανοδική πορεία παρουσιάζει ο ΟΠΑΠ τον τελευταίο καιρό. Έχοντας μάλιστα εισάγει και νέες υπηρεσίες προς τους παίκτες, συνεχίζει ουσιαστικά να αναπτύσσει τη δυναμική του. Θα σας θυμίσω ότι οι βασικές κινήσεις στη σκακιέρα ήταν η ανανεωμένη εικόνα για το Πάμε Στοίχημα αλλά και το λανσάρισμα του δωρεάν παιχνιδιού, Free Win, στα πρακτορεία. Επίσης παρουσιάστηκα και το Opaponline.gr η ιντερνετική πρόταση του ΟΠΑΠ για τα πιο γνωστά του παιχνίδια. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, τα καθαρά́ έσοδα προ εισφορών (GGR) ήταν 1,025 δισ. ευρώ. έναντι 899 εκατ. ευρώ. το α’ εξάμηνο 2022, αυξημένα κατά 14,0%. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα μετά τις εισφορές β’ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε 498 εκατ. Ευρώ αυξημένα κατά 12,7% σε ετήσια βάση, απόρροια της συνεχιζόμενης υπεραπόδοσης του online και της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων λιανικής του ομίλου. Το ενδιαφέρον για τους επενδυτές – μετόχους του ΟΠΑΠ είναι η απόφαση διανομής προμερίσματος στα επίπεδα του 1 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής στις 2 Νοεμβρίου.

Λάθη επί λαθών στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Η περίπτωση της Avramar για την οποία σας έχω μιλήσει αρκετές φορές έως τώρα, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και ταυτόχρονα την πιο κραυγαλέα στην ιστορία των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών. Η εταιρεία που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες και κενό διοίκησης τον τελευταίο καιρό μετά τη σύστασή της και απορρόφηση των ΝηρέαΣελόντα, είναι η πιο μεγάλη επιχειρηματική οντότητα που είδε έως τώρα ο κλάδος των ψαριών στη χώρα μας. Ποιο είναι το πρόβλημα; Για ανθρώπους με τους οποίους μιλάω είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας από πολλούς εκ των διοικούντων στα ελληνικά ψάρια, γεγονός που οδήγησε σε ατυχείς επιλογές όπως έγινε και στην προκειμένη περίπτωση. Αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταφέρνει να είναι όχι απλά ανταγωνιστική αλλά και σημαντικά φθηνότερη σε τιμές ψαριών που πουλάει. Βέβαια αυτά δεν είναι τα μοναδικά δεινά για τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά σίγουρα θα δούμε αρκετές εξελίξεις και ανατροπές στην περίπτωση της Avramar καθώς και άλλων εταιρειών προσεχώς, όπως μου λένε στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Τι συνέβη με τον Σκλαβενίτη

Προσέγγιση Σκλαβενίτη-Παπαντωνίου υπήρξε στην Κύπρο με πρόταση από τον πρώτο στον δεύτερο για εξαγορά. Και την οικογένεια Παπαντωνίου να κάνει πίσω, προτιμώντας να διατηρήσει τον έλεγχο. Το άλλο όμως που μου λένε από το νησί είναι ότι όλα παίζονται ακόμα και να μην εκπλαγώ με τίποτα στο επόμενο διάστημα. Ο Σκλαβενίτης είναι αποφασισμένος να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά. Και αυτό για έναν όμιλο των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημαίνει ότι θα διέλθει κάθε δυνατού μέσου που διαθέτει για να το πετύχει.

Το «χτύπημα» της ΤΕΡΝΑ στα νότια προάστια

Η Τέρνα, κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κάνει το πρώτο της οικιστικό βήμα στα νότια προάστια όπου κατασκευάζει πολυτελέστατο κτίριο κατοικιών πάνω στη λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο LEED. Αποτελεί ένα βήμα που ανοίγει νέες προοπτικές για τον κατασκευαστικό τομέα του ομίλου ο οποίος έχει το τελευταίο διάστημα παρουσιάσει αξιόλογες δουλειές σε ιδιωτικά έργα όπως είναι το The Orbit, κτίριο γραφείων της Noval Property που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο αλλά και το κτίριο της Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι που ανήκει στην Prodea και σε αυτό στεγάζονται και τα γραφεία της Google στην Ελλάδα καθώς και η εταιρεία ενέργειας Elpedison.

Τα παράπονα των κατασκευαστών για τα δημόσια έργα

Παράπονα φαίνεται ότι έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους σε δημόσια έργα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων όπου κάνουν λόγο για χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλώντας μάλιστα για «άτυπη στάση πληρωμών». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια και που παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει προς την κυβέρνηση, η κατάσταση παραμένει προς το παρόν αμετάβλητη.

Καμία ανησυχία στην Ιντρακάτ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, Αλέξανδρος Εξάρχου, τοποθετήθηκε σχετικά με την έναρξη της β΄ φάσης διερεύνησης και αξιολόγησης της συμφωνίας εξαγοράς της Άκτωρ από την Ιντρακάτ, χαρακτηρίζοντας την απολύτως αναμενόμενη, καθώς συμφωνίες παρομοίου μεγέθους και σημασίας είθισται να εισέρχονται σε β’ φάση διερεύνησης και αξιολόγησης. Καμία ανησυχία στο στρατόπεδο της εταιρείας.