Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες από το μέτωπο των εξελίξεων και δήλωσε δημόσια πως εκείνος δεν κρύβεται στα δύσκολα. Πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές και έκανε στοχευμένες επισκέψεις και προήδρευσε συσκέψεων. Είναι κοντά στο πρόβλημα και δεν απέχει. Αυτό μένει να το κατανοήσει η κοινωνία που είναι εντελώς μουδιασμένη.

Τα δύσκολα θέλουν γενναίες αποφάσεις

Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση ώστε ν’ αλλάξει η κατάσταση από το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει ουσιαστική και άμεση βοήθεια στους πληγέντες -είναι πολλοί- και να κρατηθεί όσο πιο ψηλά γίνεται το φρόνημα. Την ίδια ώρα, το κλίμα είναι βαρύ στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου και αυτό το αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις που ενδέχεται να αλλάξουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. «Η κρίση θέλει γενναίες αποφάσεις και ρηξικέλευθες κινήσεις. Και αυτές θα γίνουν» μου έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας.

Ανασχηματισμός στον ορίζοντα;

Τι σημαίνει αυτό; Ίσως μια επανεκκίνηση του υπουργικού συμβουλίου με μίνι ανασχηματισμό, λόγω και των πολλαπλών κρίσεων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ούτε 100 μέρες από την επανεκλογή της. «Θα δείχνει μια τέτοια κίνηση ενσυναίσθηση και πλήρη κατανόηση του προβλήματος» μου έλεγε άλλος παράγοντας, επιχειρώντας να μου δικαιολογήσει το πιθανό σενάριο ενός ανασχηματισμού, έστω και μικρής κλίμακας. Το σενάριο αυτό ακούγεται αλλά να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί – τουλάχιστον ακόμη. Σε αυτό το σημείο να θυμίσω πως και στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε γραφτεί ουκ ολίγες φορές πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμούς που δεν έγιναν ποτέ. Ποιος δε θυμάται, για παράδειγμα, τη Νίκη Κεραμέως που τότε ως υπουργός Παιδείας έχανε το υπουργείο της ανά δυο-τρεις μήνες; Πάμε στο σήμερα, όμως, γιατί η κατάσταση έχει σημαντικές διαφορές με το χθες.

Στην κόκκινη ζώνη

Ποιοι είναι στην κόκκινη ζώνη; Όπως έγραφε χθες η στήλη για τους 3+1, ο υπουργός Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, καθώς χειρίζεται το συγκεκριμένο πόστο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το ζήτημα του λιμενικού και της δολοφονίας του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των πλημμυρών και των πυρκαγιών αλλά γενικότερα το ζήτημα των κρίσεων και της διαχείρισής τους, αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, που εκλέγεται στην περιοχή της Μαγνησίας. Στις αλλαγές, όταν, γίνουν δεν αποκλείεται, όπως αναφέραμε προ ημερών, να υπουργοποιηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Μέσα σε όλα, απέχουμε λιγότερο από ένα μήνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Υπάρχει περίπτωση στις περιοχές που έχουν πληγεί να υπάρξει αναβολή; Το θέμα αρχίζει και ακούγεται και έχει ενημερωθεί η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η απάντηση, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι αρνητική από την κυβέρνηση και με διαρροές λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής των εκλογών στη Θεσσαλία. Το βασικότερο μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι πως όλο ο κρατικός μηχανισμός θα πέσει πάνω στις περιοχές ώστε να επιστρέψει η περιοχή το συντομότερο δυνατό σε πιο φυσιολογικές συνθήκες καθημερινότητας. Άλλο τα σχολεία όπου ο αγιασμός τους πήρε αναβολή και άλλο οι κάλπες.

Βλέπουν come back

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ανέβαλλε τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και εάν χρειαστεί και δεύτερο γύρο στις 24 του μηνός, θεωρεί ότι μπορεί να σηκώσει κεφάλι λόγω αυτής της κρίσης. Έτσι συμβαίνει πάντα. Η αναστροφή του κλίματος, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου θα αρχίσει να φαίνεται σιγά-σιγά. Βέβαια, στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη δεν έχουν εκλέξει αρχηγό. Δε γίνεται, πάντως, όποιος και από τους πέντε να βγει νέος πρόεδρος να έχει τις ίδιες δυνατότητες και γκελ στην κοινωνία ώστε να να φανεί με το καλημέρα η άνοδος. Βήμα-βήμα γίνεται το come back.

Η unfair κίνηση του Κασσελάκη

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά με τους συμπολίτες μας να βιώνουν απίστευτη τραγωδία, ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει για μια ακόμη φορά με τα νεύρα μας, αν και υπάρχουν σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε. Ο εξ Αμερικής υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μια unfair κίνηση πήγε στη Μαγνησία, ενώ ήταν κλιμάκιο του κόμματος στην Θεσσαλία, και γκρίνιαξε γιατί του ασκούν κριτική. «Δε σκόπευα να δημοσιοποιήσω τι έκανα τη χθεσινή ημέρα. Όμως ενημερώθηκα ότι ο κ. Οικονόμου είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις πλημμυρισμένες περιοχές να “λερώσει” παπούτσια, “και ιδίως κάποιοι που έχουν έρθει από μακριά”, εννοώντας εμένα. Εδώ είμαι. Δεν ήθελα όμως την ώρα που συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή, εγώ να “διαφημίζω” την παρουσία μου». Δεν ήθελε, αλλά τη διαφήμισε με εικόνες να κουβαλάει μπουκάλια με νερό, κ.ά. Μάλιστα η κίνησή του αυτή προκάλεσε πικρόχολα σχόλια, ενώ οι δικοί του αντέδρασαν αρνητικά γιατί κάποια στιγμή, ο ραδιοφωνικός σταθμός Κόκκινο που στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναφερθεί στις επισκέψεις στην περιοχή της Έφης Αχτσιόγλου, προχθές όμως, αλλά και χθες του Φάμελλου.

Σε… μονόστηλο

Και κάπως έτσι, η ΔΕΘ που σήμερα θα ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και όλα τα φώτα στραμμένα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Έκθεσης και την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, βρίσκεται εκτός κάδρου. Σε… μονόστηλο, για να μιλήσουμε με όρους εφημερίδας. Κρίμα για την πόλη, κρίμα για τις προετοιμασίες, κρίμα για τον θεσμό – ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί αρκετά. Δύο φορές λόγο covid και μία λόγω των καταστροφών που χτύπησαν αλύπητα τη χώρα. Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες σε αυτόν τον κόσμο κρύβεται στη φράση «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει».

Ένας ακόμα όμιλος κολοσσός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, γίνονται κινήσεις και κάποιες εξ αυτών σημαντικές. Μία ακόμα εταιρεία μετά τον ήδη μακρύ κατάλογο πολυεθνικών κολοσσών που έχουν δημιουργήσει τεχνολογικό hub έκανε τα εγκαίνια χθες το πρωί στην πόλη. Ο λόγος για την Chubb, η οποία με τζίρο 46,52 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομική περίοδο δωδεκαμήνου που έκλεισε στο τέλος Ιουνίου, είναι από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς παγκοσμίως. Μάλιστα όπως μαθαίνω εκτός από το hub που ήδη δημιούργησε στην συμπρωτεύουσα αναζητά και νέο χώρο περί τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα στην πόλη καθότι από τα 125 άτομα που ήδη έχει προσλάβει σκοπεύει να φτάσει σε σύντομο διάστημα τα 500 και επομένως αυξάνονται ταχύτατα οι ανάγκες της σε χώρους. Σας θυμίζω ότι ήδη η Deutsche Telekom, η Cisco, η Pfizer και αρκετές ακόμα μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και η Deloitte έχουν δημιουργήσει τα δικά τους hubs στην πόλη.

Προβλήματα σε βιομηχανίες από την κακοκαιρία

Σημαντικές δυσχέρειες μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει όχι μόνο σε ιδιώτες και πολίτες αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας η σφοδρή κακοκαιρία που έφερε ο Daniel. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ των εταιρειών που αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους είναι και η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα άρχισε και πάλι σιγά σιγά από χθες να παράγει τα προϊόντα της, καθότι οι εξελίξεις και τα δεδομένα στην περιοχή της Αγριάς, λίγο έξω από το Βόλο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιό της δεν της επέτρεπαν να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Σημειώνεται μάλιστα ότι πολλές περιοχές του Βόλου έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί υποδομές στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να προκρίνονται για την ώρα αποσπασματικές και προσωρινές λύσεις με εναλλακτικά μέσα για την παροχή μη πόσιμου νερού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Δύσκολο μείγμα

Σε οικονομικό επίπεδο, πάντως, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το οικονομικό κόστος από την καταστροφή στη Θεσσαλία είναι τεράστιο. Και δεν αναφέρομαι στις αποζημιώσεις και στις παροχές που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση. Η απώλεια προϊόντων αγροτικής παραγωγής θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις, ενώ έρχονται ανατιμήσεις φωτιά στα τρόφιμα.

Εξαγορά για την Κυριακίδης Μάρμαρα στα Εμιράτα

Με πληροφορούν ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης μαρμάρου στην Ελλάδα και αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, ο όμιλος Κυριακίδη με έδρα τη Δράμα, εξαγόρασε εταιρεία στα Εμιράτα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εμπορική δραστηριοποίηση του ομίλου εκεί, καθότι η Κίνα που αποτελούσε μέχρι και πριν από την πανδημία τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής ελληνικού μαρμάρου, πλέον έχει «κλείσει» ουσιαστικά για τις επιχειρήσεις της χώρας μας. Γι’ αυτό και άλλες εταιρείες μεταξύ αυτών και η Ικτίνος που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητούν εναλλακτικές αγορές, με τα Εμιράτα να αποτελούν μία από αυτές καθότι γίνονται πολλά έργα όπου απαιτείται η προμήθεια μαρμάρου σε πλάκες για τα κατασκευαζόμενα κτίρια.

Επιστροφή Λαυρεντιάδη

Σταδιακή επιστροφή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σηματοδοτείται στα επιχειρηματικά πράγματα όπως μου λένε. Ο επιχειρηματίας που βρέθηκε παλαιότερα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για πολλές διαφορετικές υποθέσεις έχει ήδη επανασυστήσει την παραγωγή απορρυπαντικών και λιπασμάτων, ενώ αυτή την περίοδο πληροφορούμαι ότι ετοιμάζει και ένα ακόμα βήμα προσλαμβάνοντας προσωπικό για να δώσει ξανά στη δραστηριότητα της Νεοχημικής, η οποία είχε παραγωγή προϊόντων όπως ρητίνες για τη βιομηχανία χρωμάτων. Μέρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, έχουν μείνει στην ιδιοκτησία του Λαυρεντιάδη και επί της ουσίας οι αντιδραστήρες που αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει να βγάλει παραγωγή στο επόμενο διάστημα.