Πλήρης ανατροπή έγινε στους σχεδιασμούς όλων των κομμάτων και αναπροσαρμόστηκαν πλήρως όλοι οι προγραμματισμοί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Και λογικό καθώς υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ως εκ τούτου άμεσα και από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να ακυρώσει την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο και να μεταθέσει την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου. Βέβαια η αρχική σκέψη ήταν να γίνει μόνο η παραδοσιακή ομιλία το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς αλλά και αυτό πριν το μεσημέρι άλλαξε.

Τα λασπόνερα του θεσσαλικού κάμπου

Η αναβολή της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη ήταν αναμενόμενη και δυο λόγοι έπεσαν στο τραπέζι. Ο ένας είχε να κάνει με το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η κυβέρνηση και αφορούσε την λειτουργία του Κράτους και τις μεταρρυθμίσεις. Φέτος δεν έχει μεγάλο οικονομικό καλάθι και έχει αποφασισθεί να δοθεί έμφαση στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μίλαγε για τις μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό θα έπεφτε μέσα στα λασπόνερα του θεσσαλικού κάμπου όπως μου είπαν. Άρα ότι και να έλεγε ο πρωθυπουργός θα δοκιμαζόταν αμέσως από την ίδια την πραγματικότητα.

Στις πληγείσες περιοχές

Η ανάγκη να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές το Σαββατοκύριακο ήταν ο δεύτερος λόγος και πιο σημαντικός. Και αυτό διότι ασκείται έντονη κριτική παρασκηνιακά αλλά και με ορισμένα σχόλια δημόσια για την παρουσία του. Άρα αυτό θα γίνει άμεσα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο έμαθα επικεντρώνονται στο πως θα εμφανιστεί ο ίδιος στα ΜΜΕ και τι μήνυμα θα στείλει και κυρίως και την παρουσία του στη ΔΕΘ μέσα στην εβδομάδα.

Οι συσκέψεις

Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσουν τι θα γίνει και κυρίως να αξιολογήσουν την κατάσταση. Και αυτό διότι επικρατεί αναστάτωση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και αγωνία κατά πόσο αυτή η κρίση θα πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης και κυρίως εάν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη γενική εικόνα, που έτσι κι αλλιώς έχει δοκιμαστεί εντόνως μετά τις εκλογές.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ τόσο στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς οι συνεχιζόμενες κρίσεις που που περνάει η κυβέρνηση μετά την εκλογική της νίκη σε λιγότερο από 100 ημέρες διακυβέρνησης εντείνουν την εσωτερική μουρμούρα. Και ακούγονται πολλά πλέον για συγκεκριμένους υπουργούς. Για δημόσιες τοποθετήσεις τους αλλά και για δημόσιες εμφανίσεις που δεν έγιναν. Και για τα ταξίδια που έγιναν. Τρεις υπουργοί είναι στο κάδρο, μαζί τους και ένας υφυπουργός.

Οι 3+1

Έτσι, στο εσωτερικό της ΚΟ το κλίμα είναι βαρύ για τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη – ο οποίος μαθαίνω πως ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων μετά μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά. Βαρύ είναι το κλίμα και για τον Βασίλη Κικίλια, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από την κριτική δεν έχει ξεφύγει και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος προέρχεται και από τη Μαγνησία. Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι και το ταξίδι του Νίκου Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι ήταν αυτό το τόσο σημαντικό που δεν επέτρεψε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταφέρει το ταξίδι του, ρωτούσαν.

Ενόχληση με ΣΚΑΪ και Πορτοσάλτε

Η χθεσινή περίπτωση του ΣΚΑΪ να ασκήσει κριτική στον ίδιο τον πρωθυπουργό θορύβησε το πρωθυπουργικό επιτελείο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Άρη Πορτοσάλτε που ούτε λίγο, ούτε πολύ έθεσε ζήτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έμαθα από πολύ έμπιστο πρόσωπο με διασυνδέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ενόχλησε σφόδρα τον πρωθυπουργό.

Αλλαγή σχεδιασμού στο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόβλημα δημιούργησε η κακοκαιρία και στον ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης να μεταθέσει κατά μια εβδομάδα τις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου. Αποφασίστηκε να γίνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 24 του μηνός. Η παρέμβαση του Νίκου Παππά ήταν καθοριστική καθώς αυτός από νωρίς το πρωί είχε θέσει επίσημα το ζήτημα και ακολούθησε μετά από δυο ώρες και ο Στέφανος Τζουμάκας. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τηρούσαν στάση αναμονής και από την Κουμουνδούρου μετέδιδαν ότι ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά καθώς έως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχαν πάρει σαφή θέση η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Κασσελάκης αν και είχαν αναβάλλει τις προγραμματισμένες τους εμφανίσεις και η πρώην υπουργός προγραμμάτισε να επισκεφθεί το Βόλο. Για την ιστορία μέσα σε αυτό το σκηνικό ακούστηκαν και παράλογα πράγματα όπως πχ να πάνε και οι πέντε υποψήφιοι περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, κίνηση που για πολλά έμπειρα στελέχη, δεν έχει νόημα.

Η κίνηση της Έφης

Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συζητούσαν για την αναβολή που πρότεινε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υπό τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννη Δρόσο, στην Πολιτική Γραμματεία και η απόφαση ήταν ομόφωνη, η Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου Συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, μεταφέροντάς τους τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είδε από κοντά τις εκτεταμένες καταστροφές και την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

ΔΕΘ: Τα πάνω – κάτω στη Θεσσαλονίκη

Διαδοχικές ακυρώσεις εκδηλώσεων και συναντήσεων που ήταν κανονισμένες αρκετό καιρό πριν ακολούθησαν την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην παραστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Μεγάλες εταιρείες και φορείς όπως η Παπαστράτος, η Dimand, ο ΑΔΜΗΕ, το Υπερταμείο και πολλοί ακόμη που είχαν προετοιμάσει συναντήσεις και εκδηλώσεις αποφάσισαν να ακυρώσουν υπό τη σκιά των έκτακτων συνθηκών που έφεραν οι ακραίες καιρικές συνθήκες για αρκετές περιοχές της χώρας. Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος της συμπρωτεύουσας που είχε βασιστεί σε κρατήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και συναφείς επιχειρήσεις χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους, καθώς δέχτηκαν ακυρώσεις από μεγάλη μερίδα επισκεπτών. Και με αυτόν τον τρόπο η ετήσια γιορτή της πόλης, η ΔΕΘ, άλλαξε άρδην χαρακτήρα.

Επόμενο βήμα τα λιμάνια

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για την Αττική Οδό στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, σειρά πλέον έχουν τα λιμάνια. Το ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο σημαντικών και σε στρατηγική θέση λιμένων της χώρας, τρέχει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα θα βγει διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ έως το τέλος του μήνα θα γίνει γνωστός ο προτιμητέος για το Βόλο. Επίσης θα ξεκινήσει διαδικασία αξιοποίηση του λιμανιού στο Λαύριο. Επίσης ξεκινάει η αρχή συνδυασμού για μία σειρά λιμένων όπως η Πάτρα αλλά και μικρότερα λιμάνια όπως αυτό της Μυτιλήνης και θα πρέπει να συνδράμει για το master πλαν και ΣΜΠΕ που θα τα συνοδεύουν, όπως μου λένε πηγές του ΤΑΙΠΕΔ.

Κοντά σε συμφωνία Φουρλής-Reds για το Smart Park

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα για την ενδεχόμενη εξαγορά του εμπορικού κέντρου Smart Park, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Όπως παραδέχτηκε μάλιστα και ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομίλου, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάληξη των συζητήσεων με την άλλη πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί μιλώντας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές, ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα.

Στο δεύτερο γύρο για τον Κωτσόβολο η Quest

Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας όπου γίνεται ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων έχει προκριθεί ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Ο όμιλος που τζιράρει πλέον πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και συνέπεια το ενδεχόμενο εξαγοράς της Κωτσόβολος, με την οποία διατηρεί παρόμοια περιθώρια EBITDA κοντά στο 6%-7% και πολλούς λόγους να θέλει να την αποκτήσει καθότι θα προκύψουν πολλές συνέργειες με τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες (Apple, Xiaomi, κλιματιστικά Toyotomi κλπ.) που διατηρεί αυτή τη στιγμή η Quest. Τα νεότερα από το πεδίο που λέγεται Κωτσόβολος θα προκύψουν προς το τέλος του έτους. Έως τότε η διαδικασία κινείται με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές διαδικασίες, όντας μία κλειστή υπόθεση για λίγους και εκλεκτούς που εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποκτήσουν το μαγαζί γωνία στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Τι ετοιμάζει η Carrefour στην Ελλάδα

Δύο ακόμα καταστήματα της Carrefour, την οποία έφερε ξανά στην Ελλάδα η AVE του Νίκου Βαρδινογιάννη μέσω της θυγατρικής εταιρείας, Retail & More, θα λειτουργήσουν έως το τέλος της χρονιάς. Το ένα θα βρίσκεται στην Αγορά Μοδιάνο και έλαβε μικρή παράταση η λειτουργία του καθότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει στο τέλος Αυγούστου. Το δεύτερο θα βρίσκεται στον Εύοσμο, ενώ και τα δύο σημεία πώλησης θα είναι εταιρικά. Στον αντίποδα η Carrefour αυτή έχει 27 καταστήματα με το μοντέλο του franchise κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος καθώς και ορισμένα στην Αττική, ενώ μόλις ένα, αυτό του Πειραιά, είναι έως τώρα εταιρικό από αυτά που ήδη λειτουργούν. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα λειτουργούν περίπου 30 καταστήματα κάθε έτος, φτάνοντας στην πενταετία που αποτελεί και ορόσημο για την επιχείρηση στα 150 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο η εταιρεία διατηρεί αρκετά χαμηλά τον πήχη, αποφεύγοντας έως τώρα μεγαλόστομες δηλώσεις και υποσχέσεις που θα μπορούσαν μελλοντικά να την κάνουν να φανεί ασυνεπής.