Για να πέσουν οι τόνοι έγινε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, όπως μου είπε αξιόπιστη πηγή. Παράλληλα μου ανέφερε ότι «δικαιολογίες» είναι το επιχείρημα περί συνάντησης που έγινε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του. Η κρίση με τον Β. Κικίλια είναι υπαρκτή και πρόσωπα που ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο μου έλεγαν ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε για να σημάνει παράλληλα και ανακωχή. Και βλέπουμε.

Μετατίθενται οι αλλαγές

Οι αλλαγές που μετατίθενται για την επόμενη περίοδο μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη, θα έχουν «διορθωτικό χαρακτήρα». Και ο ίδιος παράγοντας που μου είπε τον συγκεκριμένο όρο, μου εξήγησε ότι δεν πρέπει να παίρνω τοις μετρητοίς τις κυβερνητικές πηγές που διέψευδαν χθες το μεσημέρι τα περί επικείμενου ανασχηματισμού. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι ούτε πριν αλλά ούτε και μετά τη ΔΕΘ πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί εισηγήσεις και προτάσεις από πολύ στενούς του συνεργάτες.

Αύξησε τους εχθρούς του

Ο Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, στην προσπάθειά του να διασωθεί παίζει όλα τα χαρτιά του, αυξάνοντας τον αριθμό των εχθρών του. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ρίξει βέλη τόσο προς τον προκάτοχό του, νυν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, όσο και προς την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Στον πρώτον για όσα δεν έγιναν επί των ημερών του στο ίδιο πόστο και τη δεύτερη για όσα δεν έπραξε, αν και όπως διατείνεται, ενημερώθηκε εγκαίρως με φόντο το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Όμως η οργή περισσεύει και στο Πεντάγωνο καθώς ο Κικίλιας ευχαρίστησε δημόσια μόνο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, και όχι τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, επιβεβαιώνοντας την κρίση στις σχέσεις τους. Και το ενδιαφέρον όπως μου είπαν βουλευτές της ΝΔ είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας τα ίδια λέει και με όποιον συνομιλεί, θέλοντας να εμφανιστεί αυτός ο καλός της υπόθεσης και άλλος να χρεωθεί τον «μουτζούρη».

Η ενόχληση Μητσοτάκη

Αυτό πάντως, όπως έμαθα από κορυφαίο υπουργό, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την παραμονή στο πόστο του. Εκείνο που πιθανότατα δεν ανέμεναν ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, θα εξέθετε δημόσια τη δική του εκδοχή για τη διαχείριση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας και θα έβαζε στο κάδρο των ευθυνών δυο πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τη Νίκη Κεραμέως. Η άλλη φράση που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Μητσοτάκη ήταν η απάντηση του Κικίλια, στο ερώτημα, αν την ώρα του συντονισμού ήταν μόνος ή υπήρχαν δίπλα του στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. «Σάμπως και υπήρχαν, τι σημασία έχει. Εγώ είμαι ο υπουργός» είπε και έβγαλαν αφρούς στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Χαμηλό βαρομετρικό

Τη στιγμή που στην κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν να βρουν τα πατήματα της επόμενης ημέρας, χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο εσωκομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου του κόμματος. Τα καρφιά είναι πολλά εκατέρωθεν, χωρίς να εμπλέκονται ιδιαίτερα όμως οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά με ενεργή συμμετοχή κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υποστηρικτών τους, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο εφικτή ή εύθραυστη θα είναι η ενότητα την επόμενη μέρα.

Πλακώνονται στο πληκτρολόγιο

Η εικόνα των υποστηρικτών των υποψηφίων να «πλακώνονται» πάνω από τα πληκτρολόγια όμως δε στέλνει αισιόδοξο μήνυμα για τη συμμετοχή, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών μπορεί να φθάσει στις 45 με 50.000. Επιθέσεις επί επιθέσεων, όλοι μόνοι τους και όλοι εναντίον όλων. Κάνουν λάθος αν νομίζουν πως αυτά δεν τα βλέπει ο κόσμος.

Η ώρα του Γαβριήλ

Εδώ και πάρα πολύ καιρό σας είχα αποκαλύψει την στενή πολιτική σχέση της Έφης Αχτσιόγλου με τον άλλοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Από τότε είχε ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του. Εμφανίστηκε με δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών και μετά την παραίτηση του Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος μπήκε και πάλι στο παιχνίδι παρασκηνιακά, υποστηρίζοντας την Έφη. Αυτό θα γίνει όμως έντονο και πιο σαφές αύριο το απόγευμα, στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς ο Σακελλαρίδης θα είναι μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο που τρέχει την πλευρά της στρατηγικής, από τους κεντρικούς ομιλητές.

Πάνε δεύτερο γύρο

Η συμμετοχή είναι και αυτή που θα κρίνει και τα ποσοστά των πέντε υποψηφίων προέδρων αλλά και από το εάν θα υπάρξει ή όχι δεύτερος γύρος. Πόσο πιθανό όμως είναι να έχουμε δεύτερο γύρο, στις 24 Σεπτεμβρίου; Έμπειρα κομματικά στελέχη θεωρούν αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με την άνοδο Κασσελάκη, να υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο όπου για την ανάδειξη αρχηγού απαιτείται το 50%+1 ψήφος. Πάντως αυτή τη στιγμή καταγράφεται πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου και μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη.

Στρώνει χαλί;

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση του προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου να καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα για την ανάκαμψη της περιοχής. Και το ερώτημα προέκυψε διότι είναι δύσκολο να οριστεί η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι στην Γ.Σ. του ΟΗΕ και είναι και παραμονές του δεύτερου γύρου στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν στρώνει το χαλί για τον ή την νέα ή νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια πρώτη αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο με τον πρωθυπουργό.

Καταστροφές για μεγάλες επιχειρήσεις της Λάρισας

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί, από την κακοκαιρία, μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Λάρισας με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών είναι η Exalco της οικογένειας Καντώνια, η οποία είναι γνωστή από την παραγωγή συστημάτων αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες. Αλλά και η αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση και η μεγαλύτερη στον τομέα της συσκευασίας ελιάς, Intercomm Foods. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα μαθαίνω ότι η εταιρεία που τζιράρει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, έχει υποστεί ζημιές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τους ιδιοκτήτες της να κάνουν λόγο για ολική καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής. Την ίδια στιγμή πάντως η Μέλισσα Κίκιζας που παράγει τα γνωστά ζυμαρικά, παρά τα όσα ακούστηκαν λειτουργεί κανονικά και οι ιδιοκτήτες της επισημαίνουν με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παραγωγή.

Οι τράπεζες «παγώνουν» δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίου

Μετά από αρκετές επιχειρήσεις και σε συνομιλία με το κυβερνητικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, οι τράπεζες αποφάσισαν να «παγώσουν» τις δόσεις των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε συνάντηση με τον υπουργό το απόγευμα της Τετάρτης και ήρθε ουσιαστικά στη συνέχεια της αναστολής των πλειστηριασμών για τους επόμενους έξι μήνες με κυβερνητική απόφαση. Το συνολικό ύψος των δανείων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel αλλά και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Νέα σημεία για τα Carpo σε Κολωνάκι και Λονδίνο

Η γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλυσίδα καταστημάτων Carpo της οικογένειας Κοντόπουλου, έχει βάλει στο πρόγραμμά της να λειτουργήσει δύο νέα καταστήματα. Το ένα από αυτά άνοιξε ήδη τις πόρτες του στο Κολωνάκι και αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος καταστήματος με την προσθήκη και ενός ακόμη γειτονικού. Από την άλλη έχει βάλει στο πρόγραμμα να λειτουργήσει ένα νέο σημείο στο Λονδίνο, αλλάζοντας τοποθεσία στο αρχικό της κατάστημα από την οδό Picadilly που βρίσκεται σήμερα, σε αρκετά κοντινή απόσταση, μισθώνοντας έναν ακόμα μεγαλύτερο χώρο. Σας θυμίζω ότι εκτός από την Ελλάδα η παρουσία της εντοπίζεται με 4 καταστήματα στο Λονδίνο και με 1 ακόμη στο Ντουμπάι.

Το πρώτο ανανεωμένο F16 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες το πρώτο αεροπλάνο F-16, το οποίο αναβαθμίστηκε στην έκδοση «Viper». την αναβάθμισή του ανέλαβε η αμερικανική Lockeed Martin Corporation, ο κολοσσός στον τομέα της κατασκευή και συντήρησης προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρισκόταν στην Αμερική για μία σειρά από δοκιμές ήδη από το 2021, προκειμένου να γίνει εξαντλητικό τεστ σε όλα του τα συστήματα. Αποτελεί μέρος της συνολικής αναβάθμισης 84 αεροπλάνο στην έκδοση Viper, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως διαδικασία έως και το 2027.

Η πτώση των μετάλλων επηρέασε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου του 2023 της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο, είχε η παγκόσμια μείωση στις τιμές των μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος αλουμινίου παρά το γεγονός ότι αύξησε τον όγκο πωλήσεών του κατά 1% είχε μειωμένο τζίρο στα 1,79 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,6%, συγκριτικά με τα 1,95 δισ. του πρώτου εξαμήνου του 2022.. Οι τιμές των μετάλλων ήταν μειωμένες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή́ του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.155 ευρώ ανά́ τόνο έναντι 2.817 ευρώ ανά́ τόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 δηλαδή μείωση 23,6%. Επίσης, η μέση τιμή́ του χαλκού́ διαμορφώθηκε στα 8.050 ευρώ́ ανά́ τόνο έναντι 8.926 ευρώ́ ανά́ τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι υπέστη μείωση 9,8%.