Αγωνία στην Αθήνα, αγωνία και στο Στρασβούργο, όπου πήγε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει βοήθεια για την Θεσσαλία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πολύπειρος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μου έλεγε χθες σε πρωινό καφέ στην πλατεία Κολωνακίου, ότι χρειάζεται να γίνει κάτι δραστικό για ν’ αλλάξει το κλίμα στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γι’ αυτό το λόγο και είναι ειλημμένη απόφαση, όπως έμαθα στην καθιερωμένη μου «τηλεφωνική γύρα» με υπουργούς, να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανασχηματισμό. Άγνωστο βέβαια πότε, αλλά είναι στον προγραμματισμό πλέον. Το πιθανότερο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου θα μεταβεί για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κόντρα Κικίλια – Δένδια

Ο Βασίλης Κικίλιας θεωρείται σίγουρο ότι θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος και έπαιξε ρόλο και το πολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ του ίδιου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον τελευταίο να λέει σε πολιτικούς του φίλους, όπως έμαθα, για τα φάουλ του συναδέλφου του. Πάντως εδώ και ώρες ο Β. Κικίλιας μεταφέρει μέσω τρίτων το είπε και δημόσια, σε μια προσπάθεια κατευνασμού και της δυσαρέσκειας Ν. Δένδια, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν στην ώρα τους.

«Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κράτησε γερά άμυνα, όπως σας έλεγα και χθες, και δεν παραιτείται τελικά. Ο ίδιος μάλιστα χθες στον ΑΝΤ1 έβαλε φρένο στα σενάρια και τις φήμες περί παραίτησής του. «Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες κλπ» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα στοιχήματα δεν είναι υπέρ του

Η στάση του αυτή δεν έχει αμέτοχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον έχει… προγράψει. Εκτός και εάν συμβεί κάτι την ύστατη στιγμή, διασωθεί και παραμείνει στο σχήμα. Πάντως τα στοιχήματα σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ του.

Στον πάγκο

Και επειδή σας ανέφερα προηγουμένως για τον ανασχηματισμό, να σας πω ότι ουδεμία κρούση έγινε προς τον βουλευτή Ηλείας, πλέον, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τον αφήσει στον πάγκο και αυτό σημαίνει ότι και στον ανασχηματισμό δεν είναι στα πλάνα του.

«Να έχεις τον Αι Νικόλα στην πλώρη σου»

Πίσω από τα χαμόγελα στα φωτογραφικά κλικ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά μεταξύ του νέου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη και του απερχόμενου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κρυβόταν μια πραγματικά μαγνητισμένη ατμόσφαιρα. Μου είπαν ότι ο Στυλιανίδης έφτασε πέντε μόλις λεπτά πριν το προκαθορισμένο ραντεβού, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον παραιτηθέντα υπουργό και αμέσως κατευθύνθηκαν στην αίθουσα Τύπου για τα καθιερωμένα. Ούτε τυμπανοκρουσίες, ούτε δώρα, ούτε φυσικά πλακέτες. Μια ευχή μόνο ακούστηκε από το στόμα του Βαρβιτσιώτη, ο οποίος του είπε: «Καλή επιτυχία και τον Αι Νικόλα στην πλώρη σου. Αισθάνομαι πάντα ένας άνθρωπος της θάλασσας και πάντοτε θα έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που δρουν και λειτουργούν στο θαλάσσια πεδίο». Αμέσως μετά την τελετή ο απερχόμενος υπουργός έφυγε από το υπουργείο Ναυτιλίας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες.

Σφαγή για τις δημοσκοπήσεις

Πλακώνονται κυριολεκτικά στο ΣΥΡΙΖΑ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, για τις δημοσκοπήσεις και εάν προηγείται ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης της Έφης Αχτσιόγλου. Στο παρασκήνιο γίνεται χαμός μετά την δημοσίευση της έρευνας της εταιρείας Real Polls στο militaire.gr που φέρνει τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται με 8 μονάδες της Έφης Αχτσιόγλου και συγκεκριμένα με 42,2% έναντι 34,1%. Ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 9,4%, ο Νίκος Παππάς με 9,2% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 0,9%. Και έρχεται μέτρηση με την Αχτσιόγλου να προηγείται. Μύλος!

Κόκκινο πανί

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκει τρόπο να προκαλεί τους «συντρόφους» του. Αυτό έκανε και χθες με την κίνησή του να πάει στη Μακρόνησο, να κάνει βίντεο που τον εμφανίζει να περιηγείται και να αναφέρεται σε στίχους αριστερών καλλιτεχνών.

Η αποχώρηση

Από το ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά από 13 χρόνια με όσα συμβαίνουν και η πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά Γεωργία Γεννιά. Είπε ότι δεν περιμένει Μεσσίες που θα αλλάξουν την κατάσταση, αναφερόμενη στον Κασσελάκη και μίλησε για οράματα που ξεθώριασαν.

Στο στόχαστρο ο Ανδρουλάκης

Μουρμούρες όμως υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο πρόεδρός του εγκαλείται όλο και περισσότερο από αρκετούς συντρόφους του για την στρατηγική που ακολουθεί. Τον κατηγορούν ότι διοικεί το κόμμα με μια κλειστή ομάδα και αυτό το κάνει προσωποκεντρικό το σύστημα που δεν αφήνει άλλους να αναπνεύσουν πολιτικά, όπως χαρακτηριστικά λένε πρόσωπα με εμπειρία. Και τα παράπονα όλο και αυξάνονται, καθώς δεν κάνει καμία κίνηση προσεταιρισμού ανθρώπων που έχουν δυσαρεστηθεί και αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για όσους είναι στο ΠΑΣΟΚ δεν τους υπολογίζει παρά μόνο τους πολύ δικούς του. Και όπως είπε και ένας από τους υποστηρικτές του, «ο καθένας κάνει του κεφαλιού του».

60 εκατομμύρια παραπάνω στα ταμεία της Toyota Ελλάς

Σχεδόν 60 εκατομμύρια παραπάνω ήταν ο τζίρος της Toyota στην Ελλάδα το 2022 από τα 264 εκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς στα 332 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου αναφοράς. Η εταιρεία αποκόμισε τα έσοδά της από τα 295,8 εκατομμύρια ευρώ που έφεραν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και από τα 32,68 εκατομμύρια ευρώ που έφεραν στα ταμεία της τα ανταλλακτικά σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Με όλα τα παραπάνω ήταν και παραμένει κυρίαρχος παίκτης μεταξύ των γνωστών μαρκών αυτοκινήτων που διακινούνται στην ελληνική αγορά, συνεχίζοντας όπως όλα δείχνουν το ράλι της ανάπτυξής της.

Η Zara για τα «30» στα διάστερο Michelin

Η Zara, η διάσημη εταιρεία λιανικής που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1993, αποφάσισε παρά το γεγονός ότι δεν το συνηθίζει, να ανοίξει την πόρτα της και να υποδεχτεί ανθρώπους σε γεύμα στο δύο αστεριών εστιατόριο Michelin, Delta, που βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί θα μάθω περισσότερα για τα επενδυτικά σχέδια και τη στρατηγική της αλυσίδας που στην πραγματικότητα άλλαξε το τοπίο των αγορών και της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αφήσει ελεύθερους τους καταναλωτές να βγάζουν τα προϊόντα από τα ράφια, να τα δοκιμάζουν χωρίς τον έλεγχο ενός υπαλλήλου αλλά με τη διακριτική του παρουσία και εξυπηρέτηση όταν και εφόσον αυτή χρειάζεται.

Τρέχουν οι διαδικασίες για την πώληση της Avramar

Η Deloitte έχει διοριστεί για να τρέξει τον οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο στην Avramar, η οποία όπως σας έχω πει μέσα από αυτή τη στήλη έχει σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή και σε ρευστότητα και λόγω του υπέρογκου δανεισμού της που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Εάν όλα πάνε καλά η πώληση θέλει περίπου 12 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αυτό όμως που αναμένεται ότι θα συμβεί εν τω μεταξύ είναι ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας και θα την ετοιμάσουν για την επόμενη μέρα και φυσικά για να πουληθεί σε fund που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης μετά τους σημερινούς Amerra Capital και Mubadala.

Τα σούπερ μάρκετ ρίχνουν 20% τις τιμές στις πληγείσες περιοχές

Ο Σκλαβενίτης έκανε την αρχή, μειώνοντας τις τιμές στα καταστήματά του στις περιοχές που επλήγησαν κατά 20%. Και δεν ήταν ο μόνος. Αντίστοιχη κίνηση έκανε και η ΑΒ Βασιλόπουλος, προκειμένου να δείξει και αυτή με τη σειρά της ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τις δύο αλυσίδες να συμμερίζονται την κρισιμότητα της περιόδου. Ακολούθησε και μία ακόμα αλυσίδα, η Lidl που επίσης έκανε κάτι αντίστοιχο. Από την πλευρά της και η Μασούτης ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία. Στην προκειμένη περίπτωση, οι αλυσίδες που πολλάκις έχουν ευνοηθεί από τις συνθήκες όπως η πανδημία όπου αύξησαν σημαντικά τις πωλήσεις τους, αποφάσισαν προς τιμήν τους να κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητο αλλά δεν είναι. Τα είδη πρώτης ανάγκης να διατίθενται για την τρέχουσα εβδομάδα σε ευνοϊκότερες τιμές για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Φόβοι για ανατιμήσεις από το πέρασμα του Daniel

Από την άλλη, έντονος είναι ο φόβος στην αγορά για νεότερες ανατιμήσεις που θα έρθουν τον επόμενο καιρό σε βασικά αγαθά. Σε πολλές των περιπτώσεων καταστράφηκε ή δεν μπορεί να συγκομιστεί ακόμα και το 50% ή και περισσότερο της αγροτικής παραγωγής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι βασικά αγαθά όπως το γάλα πιθανότατα εκεί που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια εξομάλυνσης, να λάβει νέες ανατιμήσεις καθότι σημαντικές ήταν οι απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο. Για παράδειγμα όμως σας αναφέρω ότι και ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς που βγάζει τα γνωστά μήλα Ζαγορίν, από τους 13.000 τόνους που είχε παραγωγή πέρσι, φέτος θα μαζέψει λιγότερο από 7.000 τόνος. Αυτό στην πράξη συμβαίνει γιατί παρά το γεγονός ότι τα μήλα είναι στα δέντρα και περιμένουν να μεταφερθούν για τυποποίηση, το οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωράφια με το εργοστάσιο έχει καταστραφεί.