Η στήλη σας το είχε αποκαλύψει μέρες τώρα: ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν έτοιμος να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πολύ αρνητικό για τον επί 23 χρόνια βουλευτή της ΝΔ που εκλέγεται από 31 ετών στο Κοινοβούλιο ανελλιπώς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει καιρό τώρα ότι έπρεπε να είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος. Απλά η ιστορία με τον Νότη Μηταράκη τον έσωσε και τότε αποφασίστηκε ότι ήταν βαρύ να βρεθούν με το «καλημέρα» της κυβέρνησης δυο στελέχη της εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ουσιαστικά από τότε πήρε «παράταση ζωής», αλλά η δολοφονία με τον Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά και η μετέπειτα διαχείρισή του ξεχείλισαν το ποτήρι.

«Τον παραίτησαν»

Ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την ιστορία ήταν αποφασισμένος να τον θέσει εκτός σχήματος. Όμως, πως θέτεις εκτός κυβέρνησης ένα γόνο μιας οικογένειας της ΝΔ και μάλιστα υιό του ιστορικού στελέχους του κόμματος, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη; Γι’ αυτό επελέγη να γίνει ένα «βελούδινο διαζύγιο» και μάλιστα επ’ αυτού υπήρξε εκτενής συζήτηση παρασκηνιακά. Τι έγινε τελικά; Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την παραίτησή του ως προσωπική του απόφαση, αλλά από την κυβέρνηση διέρρεαν τα εντελώς αντίθετα: ό,τι ήταν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και άρα τον «παραίτησαν».

Το καρφί Μαρινάκη

Η μεγαλύτερη απόδειξη για το τι έγινε αποκαλύφθηκε με έναν τρόπο στην χθεσινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. «Όλοι κρίνονται συνεχώς. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η απόφαση του πρώην υπουργού (Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) ήταν αναπόφευκτη και ορθή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Τι εννοούσε», ρώτησα κυβερνητικό αξιωματούχο. «Αυτό που κατάλαβες» μου είπε και διευκρίνισε πως το ανέφερε όσο πιο κομψά γίνεται για λόγους εσωτερικής ισορροπίας.

Η άμυνα Βαρβιτσιώτη

Βέβαια για να μην πληγεί το προσωπικό προφίλ του Βαρβιτσιώτη που είναι λαβωμένος αρκετά, επιχειρήθηκε από τους συνεργάτες του να δοθεί η εικόνα πως η απόφαση ήταν προσωπική του πρώην υπουργού. Μάλιστα έλεγαν ότι η επιστολή της παραίτησης ήταν έτοιμη από την περασμένη Παρασκευή, αλλά λόγω των γεγονότων στον Θεσσαλικό Κάμπο, δε δημοσιοποιήθηκε αφού δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έγινε το πρωί της Δευτέρας. «Όποιος θέλει το πιστεύει» μου έλεγε πικρόχολα έμπειρος κοινοβουλευτικός και συνέχιζε: «Γιατί ο πρωθυπουργός δεν είχε χρόνο για τον Βαρβιτσιώτη;».

Δυσαρέσκεια για δύο

Σας έχω επίσης αποκαλύψει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια, που παρέλαβε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης από τον Χρήστο Στυλιανίδη, επί της ουσίας – με εξαίρεση τον υπηρεσιακό Ευάγγελο Τουρνά που επίσης είναι τώρα στο «κόκκινο» υφυπουργός) που επανήλθε στην κυβέρνηση στη θέση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε εμμέσως και κυβερνητικά στελέχη το υπονοούν παρασκηνιακά: «Θα επαναλάβω μηδενός εξαιρουμένου ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Άρα κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία».

Η άμυνα του Κικίλια

Πάντως η περίπτωση Κικίλια δεν είναι εύκολη, καθώς ο ίδιος επιμένει να μην παραιτείται, παρά τις συστάσεις που του έχουν γίνει. Και μένει να φανεί μέχρι πότε θα αντέξει η άμυνά του. Οι γνωρίζοντες λένε ότι έπαιξε ρόλο και το γεγονός της σύγκρουσής του με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, για την καθυστερημένη ή όχι εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρίση της Θεσσαλίας.

Το δίδυμο Χρυσοχοΐδη και Ρουσόπουλου

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και κατά πόσο θα υπάρξει μικρός ανασχηματισμός. Υπάρχει η εξής σκέψη: μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του Κικίλια και στο υπουργείο Υγείας στο πόστο του πρώτου να πάει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Μένει να αποδειχθεί εάν θα γίνει αυτή η κίνηση.

Κανονικά οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή πολλά ακούγονται στην πιάτσα να σας ενημερώσω ότι περίπτωση να αναβληθούν και την προσεχή Κυριακή οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν υπάρχει. «Αυτό θα γίνει εάν έχουμε τον Κατακλυσμό του Νώε» έλεγε κεντρικό στέλεχος ξεκαθαρίζοντάς μου ότι δε συζητείται η αναβολή τους. Απλά αναζητείται λύση για την Θεσσαλία και τι θα γίνει με τις κάλπες στους τέσσερις νομούς.

Αιχμηρός Λιάκος στους Συριζαίους

«Κάθε χρόνο λέω να ρωτήσω τους βουλευτές και τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που τέτοια μέρα μοστράρονται στον αγιασμό των σχολείων, δίπλα στον παπά με την αγιαστούρα, και το διαφημίζουν κιόλας στο διαδίκτυο» γράφει ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος και επικρίνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας τους: «Βρε παιδιά σας εκφράζει αυτή η διαδικασία, και τη θεωρείται καλώς καμωμένη; Όλα όσα λέμε για το ουδετερόθρησκο κοσμικό σχολείο κλπ. κλπ. δεν ισχύουν τέτοια μέρα; Και τι δουλειά έχουν οι πολιτικοί όλων των κομμάτων στην εξέδρα του σχολείου τέτοια μέρα; Η μήπως η ρουτίνα και ο κομφορμισμός, μας καταπίνει όλους χωρίς δεύτερη ερώτηση, χωρίς δεύτερη σκέψη;».

Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας

Έψαξα λίγο τι έχει γίνει με τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας και μάλιστα χθες ήπια καφέ με πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μου εξηγούσε διάφορα που σας παρουσιάζω για να καταλάβετε ότι πολλά έμειναν στα χαρτιά. Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδας λόγω της μη κοινοποίησης επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και κινδύνων πλημμύρας. Με την προειδοποιητική επιστολή ζήτησε την υποβολή παρατηρήσεων, όμως, καθώς δεν έλαβε καμία σχετική απόκριση από το ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε στην επιβεβαίωση της παραβίασης με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, τον Σεπτέμβριο του 2022, σχετικής οδηγίας, μετά την άπρακτη λήξη της, είναι δυνατή η παραπομπή και η καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη δεύτερη επιστολή, τον Φεβρουάριο του 2023, ξεκίνησε δεύτερη προσφυγή λόγω παραβάσεως, αυτή τη φορά για την μη έγκαιρη κοινοποίηση επικαιροποιημένων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας σύμφωνα με τις επιταγές της σχετικής Οδηγίας 2007/60. Και πάλι έθετε δίμηνη προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει τις παρατηρήσεις της και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα συμμόρφωσης με το ενωσιακό δίκαιο. «Είμαστε αδιόρθωτοι μετά από τόσες θεομηνίες» μου έλεγε ο πολύπειρος παράγοντας.

Πώς η Aegean έβαλε 2 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες στα αεροπλάνα

Δύο εκατομμύρια. Αυτός ήταν ο επιπλέον αριθμός επιβατών που έβαλε στα αεροπλάνα της η Aegean στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μισό του έτους. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία μεγαλώνει το εκτόπισμά της στο εξωτερικό. Νέοι προορισμοί και χώρες, είναι αυτές που φέρνουν περισσότερα εισιτήρια και έσοδα για την εταιρεία. Στην πράξη αυτό σημαίνει 16 καινούργια δρομολόγια σε χώρες του εξωτερικού και ενίσχυση της παρουσίας της σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία. Για να αντιληφθείτε για τι ακριβώς μιλάμε, στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιά η Aegean έφτανε ήδη σε 13 προορισμούς σε πόλεις της Γερμανίας, σε 11 σε πόλεις της Γαλλίας, σε 10 στην Ισπανία καθώς και σε ακόμα 10 στη Μέση Ανατολή.

Προτίμηση για την Αθηναϊκή Ριβιέρα παρά για τη Μύκονο

Πάνω από τη Μύκονο κινείται πλέον από πλευράς ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Τα νότια προάστια που κινούνται διαρκώς ανοδικά το τελευταίο διάστημα αφενός λόγω της επένδυσης του Ελληνικού καθώς και άλλων μεγάλων επενδύσεων όπως τα Αστέρια Γλυφάδας και οι επενδύσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχει γίνει πόλος έλξης για ξένους αλλά και για ορισμένους εγχώριους επενδυτές. Το γεγονός όμως ότι ξεπέρασε σε ζήτηση είναι κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία του παγκόσμιου οίκου Sotheby’s και συγκεκριμένα του βραχίονα Sotheby’s International Realty που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στον τομέα του real estate. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα ζήτησης πολυτελών κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα κατέγραψαν αύξηση κατά 25,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μεγαλώνει κι άλλο ο όμιλος Σαράντη

Ο όμιλος Σαράντη αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο σε καταναλωτικά αγαθά όπως είναι τα καλλυντικά και τα είδη φροντίδας σπιτιού και οικιακής χρήσης. Με πολύ μεγάλο φάσμα προϊόντων και εξαγωγών αλλά και με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να μεγαλώνει με το τζίρο της να φτάνει τα 232 από τα 212 εκατομμύρια ευρώ. Carroten, Noxzema, Wash & Go, Ava, Camel, Sanitas, Teza, Lanes και καλλυντικά όπως Calvin Klein, Burberry, Bottega Veneta, Cartier και εκατοντάδες άλλα είναι μερικά από αυτά που είτε παράγει, είτε διακινεί εμπορικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο όμιλος πέτυχε ανάπτυξη σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές καθώς και σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η «προετοιμασία» για αυξήσεις

Με κάποιο τρόπο αυτό που ανέφεραν τόσο η καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Χρυσοβαλάντου Μήλλιου όσο και η γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι ανατιμήσεις που γίνονται στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, με κάποιο τρόπο «προετοιμάζονταν» από την αγορά. Αυτό που είπαν με κάποιον τρόπο, είναι ότι δημιουργήθηκε από επιχειρήσεις ένα κλίμα τέτοιο, ούτως ώστε να δίνεται η εντύπωση στους καταναλωτές ότι ένα προϊόν θα έπαιρνε αύξηση για παράδειγμα 30%. Στο τέλος η αύξηση που γινόταν με αιτιολογία τον πληθωρισμό ήταν 15%. Και επομένως ο καταναλωτής περίμενε ότι θα ήταν μεγαλύτερη η τιμή, αλλά βλέποντας ότι τελικά είναι χαμηλότερη να νοιώθει ανακουφισμένος από το γεγονός αυτό και να μην αντιδρά.

Υπερκέρδη για την αγορά τσιμέντου έφεραν οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα

Δύο μεγάλες επιχειρήσεις τσιμέντου δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, οι οποίες κρατούν και σχεδόν το σύνολο της πίτας. Ο λόγος για τον Τιτάνα και τον όμιλο Ηρακλής. Και οι δύο επιχειρήσεις κατάφεραν πέρυσι να αυξήσουν σημαντικά το τζίρο τους και τα κέρδη τους προχωρώντας σε σειρά ανατιμήσεις στα προϊόντα τους, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2021. Για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους ο Ηρακλής ωφελήθηκε σημαντικότατα καθώς ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις ταυτόχρονα με την αύξηση της ζήτησης από τα 209 εκατομμύρια ευρώ του 2021 οδήγησε τις πωλήσεις του συγκεκριμένου 294 εκατομμύρια ευρώ το 2022, όντας αυξημένος κατά 40,5%. Αλλά και ο Τιτάνας θα θυμίσω ότι το 2022 αύξησε τις πωλήσεις του κατά 33,1% μετά το ισχυρό τέταρτο τρίμηνο και έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.