Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε Ba1 από Ba3 προχώρησε ο οίκος Moody’s, λίγες ώρες πριν ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ομιλία διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Η αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα παρατηρούν σημαντικές δομικές αλλαγές που θα στηρίξουν μια συνεχιζόμενη σημαντική βελτίωση στο αξιόχρεο και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ. Σημαντικότατη εξέλιξη, όσο κι αν μονοπωλούν άλλα γεγονότα στην ελληνική επικαιρότητα.

Η πιο κρίσιμη ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές του βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την ανάδειξη ηγεσίας δοκιμάζει τις αντοχές πολλών. Ο φόβος της διάσπασης είναι ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Η αγωνία είναι έκδηλη για το αύριο του κόμματος και κυρίως για το εάν θα είναι ενωμένο ή όχι. Το τοξικό κλίμα των τελευταίων επηρέασε την εσωκομματική διαδικασία και δοκίμασε σχέσεις ετών. Φιλίες χάλασαν. Μίση και πάθη κυριάρχησαν και δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση. Οι υποψήφιοι από την μεριά τους, αν και έβλεπαν και στα επιτελεία τους αυτό το τοξικό κλίμα με εκατέρωθεν βολές μέσω sites, blogs και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχέσεις με κεντρικά στελέχη του κόμματος, προσπάθησαν να ασχολούνται με την προεκλογική τους καμπάνια. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πόσοι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Οι έμπειροι μιλάνε για περίπου 50.000 μέλη αν και κανείς δεν αποκλείει το στοιχείο της έκπληξης. Πάντως είναι μακρινό όνειρο οι 150.000 που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα με 99,5% το 2022 που έγινε πρώτη φορά εκλογή από τη βάση.

Ας κερδίσει ο καλύτερος

Ουδέτερος θέλει να δείχνει πως παραμένει έως την ύστατη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και όπως έμαθα, είπε ας κερδίσει ο καλύτερος. Πάντως είναι προβληματισμένος όπως μου ανέφεραν συνομιλητές του με το κλίμα τοξικότητας των τελευταίων ημερών.

Η στάση των πέντε

Στο δρόμο προς τις κάλπες, οι πέντε υποψήφιοι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Κασσελάκης και Στέφανος Τζουμάκας, έκαναν καμπάνια εθνικών εκλογών, με περιοδείες τους, εμφανίσεις στα ΜΜΕ, επαφές με βουλευτές, πρώην βουλευτές, στελέχη και μέλη. Παράλληλα για να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαδικασία και να μην είναι εσωστρεφής είχαν σχεδιάσει να γίνουν και δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψηφίων ώστε να υπάρξει και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ τους δημόσια. Αυτό χάθηκε στην πορεία.

Άλλαξαν οι εσωτερικοί συσχετισμοί

Σε αυτή την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, λόγω και της παραίτησης του Τσίπρα, άλλαξαν και οι εσωτερικοί συσχετισμοί κι αυτό αποτυπώθηκε σε πολλές φάσεις όπου και αναδείχθηκαν οι νέες συμμαχίες και μια νέα πλειοψηφία υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου. Αυτή η νέα πλειοψηφία είχε ως σημεία αναφοράς πρόσωπα με εμπειρία και ρόλο την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. από την ομάδα των «6+6» με τους Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Τζανακόπουλο, άλλα στελέχη που ήταν στο ευρύτερο μη ομογενοποιημένο «προεδρικό» μπλοκ επί παντοκρατορίας του Αλέξη Τσίπρα, όπως π.χ. Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Καραμέρος, οι πασοκογενείς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, κ.ά.

Η νέα πλειοψηφία, οι δύο πυλώνες

Αυτή η νέα πλειοψηφία που κέρδισε στην Κ.Ε. τη μάχη για τον οδικό χάρτη με αιχμή να γίνουν οι εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, είχε δυο πυλώνες. Από τη μια πλευρά την Έφη Αχτσιογλου που στηρίχτηκε από μεγάλο κομμάτι της Ομπρέλας και από την άλλη την τάση των «53+» που υποστήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ό,τι σε αυτή τη νέα πλειοψηφία εντάχθηκαν και προεδρικοί που δεν υποστηρίζουν τον Νίκο Παππά, ο οποίος αρχικά ήλπιζε να έχει την βοήθεια αρκετών της «Κίνησης Μελών», όπως του Χρήστου Σπίρτζη, της Κατερίνας Νοτοπούλου, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Θάνου Μωραΐτη, πιθανότατα του Παύλου Πολάκη, κ.α. αλλά και τμήματος της ΡΕΝΕ, όπου κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας και Διονύσης Τεμπονέρας. Μόνο που πολλά άλλαξαν στην πορεία με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη που τον στήριξαν Π. Πολλάκης, Θ. Τζάγκρη, και άλλοι πρώην προεδρικοί.

Στο πλευρό της Έφης

Στο επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου είχε κεντρικό συντονιστικό και στρατηγικό ρόλο ο Ν. Ηλιόπουλος, ενώ βαρύτητα είχε και η άποψη του Αλέξη Χαρίτση. Η ίδια συνομιλεί τακτικά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που εάν εκλεγεί λέγεται πως θα έχει κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα. Μάλιστα την Παρασκευή ήταν στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση και χαιρέτισε. Σύμφωνα με πληροφορίες συμβουλευτικό ρόλο είχε και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης σε ζητήματα ανάλυσης και στρατηγικής επικοινωνίας. Τις σχέσεις με τα ΜΜΕ ανέλαβε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής. Την υποψηφιότητά της στηρίζουν πρόσωπα όπως οι Ηλιόπουλος και Χαρίτσης, η Βουτυράκου, η Κατσέλη, η Κοππά, ο Χατζησωκράτης, ο Ραγκούσης, ο Παπαδημούλης, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Ζαχαριάδης, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Υπέρ της τάχθηκε ανοικτά και ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός και διανοούμενος Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος, κά.

Η ομάδα του Ευκλείδη

Την ημέρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του είπε, ξέρω να φτιάχνω ομάδες, όπως την περίοδο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εφαρμογή του μνημονίου. Ο πρώην υπουργός δίπλα του είχε μια σημαντική ομάδα νέων ανθρώπων, αρκετών τεχνοκρατών με άριστα βιογραφικά που έτρεξαν σε θέσεις ευθύνης το μνημόνιο. Στο στενό επιτελείο ήταν ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, ο πρώην αν. υπουργός και πανεπιστημιακός Κώστας Φωτάκης, ενώ στα επικοινωνιακά και στις σχέσεις με τα ΜΜΕ τον στήριξε η Αννέτα Καββαδία, η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν στελέχη, όπως οι πρώην υπουργοί, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Λάμπρου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Κατερίνα Κνήτου, ο Κώστας Στρατής, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η πρώην βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου, κά. Είναι μια υποψηφιότητα που έχει το πιο ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και ιδεολογικό βάθος, ανεξάρτητα κατά πόσο επηρεάζει αυτό τα εσωκομματικά δεδομένα.

Το επιτελείο του Παππά

Τον στρατηγικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του Νίκου Παππά είχε ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, που ανήκει στην Κίνηση Μελών, όπου συμμετείχαν και οι περισσότεροι πασοκογενείς. Τις σχέσεις με τα ΜΜΕ έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος Κώστας Αγόρης.

Οι δύο Στέφανοι

Αντίθετα, ο Στέφανος Τζουμάκας έτρεξε μόνος του με σύμμαχο την εμπειρία και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποιος υπέρ του ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη που στηρίχτηκε υπέρμετρα από το πανελλαδικό δίκτυο του Παύλου Πολάκη.

Περιμένει ο Τσίπρας

Απομένει να δούμε τι θα βγάλει η πρώτη κάλπη, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύροΑχτσιόγλου και Κασσελάκης είναι οι επικρατέστεροι- και ποιον θα ψηφίσουν τα μέλη για επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα κρίνει και τη συνοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ενδεχόμενο της διάσπασης να μην είναι ένα σενάριο κινδυνολογίας ή φαντασίας, αλλά να έχει πέσει στο τραπέζι από τα ίδια τα στελέχη. Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν, βέβαια, και την επόμενη μέρα του Αλέξη Τσίπρα. Όσο κι αν μέσω διαρροών από τους συνεργάτες του θέλει να παρουσιάζεται αποστασιοποιημένος, έχει άμεσο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα καθώς οι εξελίξεις καθορίζουν τις δικές κινήσεις του.

Μειώσεις τιμών ετοιμάζει η Lidl

Νέες μειώσεις παράλληλα με την πτώση του πληθωρισμού, ετοιμάζει η Lidl Ελλάς. Αυτό τουλάχιστον είπε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης ο πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ. Θα σας θυμίσω κάπου εδώ ότι η Lidl έκανε ήδη μείωση τιμών σε 200 προϊόντα το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες αναπροσαρμογές τιμών προς τα κάτω σε μία προσπάθεια να ανακτήσει και αυτή δυνάμεις, δεδομένου ότι όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ταυτόχρονα περιορίζεται η κατανάλωση.

Επίσημη πρώτη για την Ένωση Σούπερ Μάρκετ

Την επίσημη πρώτη τους ετοιμάζουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, επανασυστήνοντας ουσιαστικά έναν θεσμικό φορέα και δίνοντας μία αρχική αίσθηση για το πού θέλουν να φτάσουν. Παλαιότερα ένας αντίστοιχος φορέας, είχε διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, φτάνοντας μάλιστα έως και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε γνωμοδοτήσει περί συντονισμένων πρακτικών μεταξύ των μελών του. Αυτή τη φορά το σχήμα είναι πιο οργανωμένο και όπως φαίνεται θέλει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε υπουργούς και εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά των μελών του. Μου λένε ότι θα είναι μία απλή παρουσίαση, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν για τις αυξήσεις στα προϊόντα, οι οποίες ας μην γελιόμαστε είναι εδώ για να μείνουν.

Αισιοδοξία από Ελλάκτωρ για την πώληση της Άκτωρ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Θύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ αναφορικά με την πώληση της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, στην Ιντρακάτ. Ο Μπουλούτας σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση διερεύνησης της συγκεκριμένης συναλλαγής. από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά -που μάλλον αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί- έως το τέλος του 2023 η πώληση θα έχει εγκριθεί οριστικά από την ανεξάρτητη αρχή.

Η Alumil που σε τίποτα δε θυμίζει το χθες

Ο μεγαλύτερος παίκτης στα συστήματα αλουμινίου, μάλλον σε τίποτα δεν θυμίζει το πώς ήταν πριν από 4-5 χρόνια. Τότε που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και υπήρχε συζήτηση για την πώλησή του. Ωστόσο ο οξυδερκής και ικανότατος επιχειρηματίας που λέγεται Γιώργος Μυλωνάς, κατάφερε να γυρίσει το καράβι. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξάμηνο του 2023 (Ιαν.-Ιούν.) ο τζίρος ήταν 196,6 εκατομμύρια ευρώ από 205,9 εκατομμύρια ευρώ πέρσι για τον όμιλο και το EBITDA έφτασε στα 17,3 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο από τα 39,8 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών του μετάλλου, αλλά παρόλ’ αυτά η εταιρεία παραμένει ισχυρά κερδοφόρα, όταν την προηγούμενη περίοδο που περιγράψαμε βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού με υψηλότατες ζημίες στα αποτελέσματά της.

Οι ζημίες που αγόρασε ο Καραμούζης με την ΕΨΑ

Μία έντονα ζημιογόνο εταιρεία απέκτησε ο Νίκος Καραμούζης, με την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΨΑ. Κάτι που αποτυπώνεται και στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022. Το αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν ζημιά μετά φόρων ύψους 1,67 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές προ φόρων ήταν 1,33 εκατ. ευρώ και οι ζημιές EBITDA είχαν διαμορφωθεί σε €705.122,51. Ο δείκτης EBITDA ήταν ο μόνος όπου η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στην προηγούμενη χρήση του οικονομικού έτους 2021. Οι σωρευμένες ζημίες και από τα προηγούμενα χρόνια έχουν φτάσει τα 6,96 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και το υπόλοιπο ζημιών προηγούμενης χρήσης, ύψους 5,33 εκατ. ευρώ.