Good morning! Να σας καλημερίσω α λα ΗΠΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης με τον αμερικάνικο τρόπο επικοινωνίας του έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και αλλάζει τα δεδομένα του εκλογικού αγώνα. Όμως είναι όλα ρόδινα σε αυτόν τον εσωκομματικό εκλογικό αγώνα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Όχι. Από κάτω στη βάση, αλλά και σε υψηλό επίπεδο γίνεται κυριολεκτικά σφαγή και όπως όλα δείχνουν, και το λένε και οι ίδιοι θα η ενότητα την επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Η στήλη σάς έχει ενημερώσει εγκαίρως για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και κυρίως για τις προθέσεις και τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είπαμε και χθες ότι είναι έξαλλος με όσα διακινούνται πως στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, ένα σενάριο που διακινείται εδώ και πάρα πολλές μέρες, αλλά κανείς από το περιβάλλον του επέλεξε να το διαψεύσει. Όμως χθες έκανε μια κίνηση που συζητήθηκε.

Η λάθος κίνηση του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πίεση που υπήρξε από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου -εγώ έμαθα για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των πάλαι ποτέ προεδρικών και της πλευράς Αχτσιόγλου- έδωσε σήμα στον επί χρόνια στενό του συνεργάτη Θανάση Καρτερό να γράψει άρθρο με το οποίο θα διαβεβαίωνε -φθάνει αυτό άραγε;- ότι δεν είναι πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, δεν εμπλέκεται και τηρεί αυστηρή ουδετερότητα. Ποιος τα πιστεύει όλα αυτά, όταν βλέπει πολλούς άλλοτε υποστηρικτές του να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη; Αυτό είναι ένα θέμα. Όμως όφειλε για χάρη της ενότητας να το κάνει. Μόνο που, όπως είπαν πολλοί στο παρασκήνιο, το έκανε με λάθος τρόπο. «Δεν βάζεις έναν αρθρογράφο να επικοινωνήσει τις σκέψεις σου. Σε τόσο σημαντικό θέμα, βγαίνεις ανοικτά και με δήλωσή σου καθαρίζεις της ατμόσφαιρα», έλεγε πρώην υπουργός. Και δεν έχει άδικο για πολλούς. Ακόμα και αυτό όμως θεωρήθηκε μικρή νίκη για τους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου που το διακίνησαν για να δείξουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κρατάει αποστάσεις.

Η διάψευση και ο χαμένος χρόνος

Η Έφη Αχτσιόγλου όμως είχε να αντιμετωπίσει και ένα άλλο ζήτημα που αφορούσε την ίδια και τον Αλέξη Τσίπρα, και δεν ήταν άλλο από το περίφημο sms που δήθεν έστειλε στον πρώην πρωθυπουργό και τον καλούσε να παραιτηθεί. Το διέψευσε και ο Καρτερός, αλλά όλα αυτά έγιναν κατόπιν εορτής. Η ζημιά είχε γίνει και η ίδια άργησε να απαντήσει, όπως της καταλογίζουν και αρκετοί που την στηρίζουν. Η πολιτική είναι ταχύτητα και αντιδράσεις στο λεπτό και αντανακλαστικά η πλευρά Αχτσιόγλου δεν έδειξε και φθάσαμε στο σημείο χθες να κάνει η ίδια βίντεο για να απαντήσει σε όλα τα άθλια που ακούγονται για την παρουσία της όπως είχε γίνει και με τον Κασσελάκη. Και μόνο όλα αυτά δείχνουν ότι έχει σαπίσει πολύ η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήσεις και ζυμώσεις

Πέρα όμως από αυτές τις κινήσεις χθες ήταν και ημέρα επαφών. Ο Νίκος Παππάς που έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα πως οι συνυποψήφιοί του δεν είχαν θέσεις και δε συζήτησαν θέματα αιχμής, επέλεξε να στηρίξει τον Κασσελάκη με τον οποίο μας ανέφερε έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και συζήτησαν. Επί της ουσίας ξανασμίξαν τα… αηδόνια, όχι ο Παππάς με τον Κασσελάκη, αλλά ο πρώην υπουργός με τους Παύλο Πολλάκη, Θεοδώρα Τζάγκρη, Γιώργο Τσίπρα, Χρήστο Σπίρτζη με τους οποίους ήταν στο ίδιο μετερίζι και είχαν χωρίσει οι δρόμοι τους λόγω των εσωκομματικών εκλογών. Ο Ν. Παππάς έμαθα εξασφάλισε να έχει κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος. Η άλλη συνάντηση μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας έγινε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών και της Έφης Αχτσιόγλου. Εκεί συζητήθηκαν όλα επί μιάμιση ώρα περίπου και κυρίως πως θα οργανωθεί την ύστατη στιγμή η αντεπίθεση για να μην κερδίσει το κόμμα ο Κασσελάκης που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Κανονικά ο δεύτερος γύρος, δε γίνεται debate

Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η συνάντηση, ο Στ. Κασσελάκης περιόδευσε στην Καρδίτσα και απέρριπτε την πρόταση για debate που θέλει η Έφη Αχτσιόγλου. Δε θα γίνει και αυτό είναι δεδομένο. Επίσης, παρά την φημολογία θα γίνουν κανονικά και οι εκλογές καθώς η πρώην υπουργός θα συμμετάσχει κανονικά και δεν υπήρξε περίπτωση να κάνει πίσω, αν και υπήρξαν εισηγήσεις, όχι πάντως στο στενό της επιτελείο. Όπως έμαθα στον πυρήνα της ομάδας της είχε τεθεί το θέμα στην αρχή της εβδομάδας, αλλά απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και υπέρ της γραμμής να συμμετάσχει κανονικά ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οι αντιδράσεις και οι αιχμές του ΠΑΣΟΚ

Πώς βλέπει όμως το ΠΑΣΟΚ όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ; Ρώτησα και μου είπαν ότι σέβονται τις εσωκομματικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέροντα τα στοιχεία. Πρόσφατα το Κίνημά μας πέρασε μία πολύ καλή διαδικασία με τη συμμετοχή 270.000 πολιτών και με μία υποδειγματική εκστρατεία όλων των υποψηφίων, με debate, δημόσιο διάλογο, ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής: να συζητήσουμε για τα πολύ σοβαρά που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Και για να απαντήσουν οι υποψήφιοι», μου είπαν κι αυτό προσεγγίζει τις απόψεις της Έφης Αχτσιόγλου. Εκεί όμως που αντιδρούν στο ΠΑΣΟΚ είναι στην συμμετοχή και μου επεσήμαναν πως χωρίς διάθεση συγκρίσεων, αλλά σκιαγραφώντας την πλήρη κλίμακα των μεγεθών, 140.000 ήταν όσοι ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021 και ακολούθησε πολύ σημαντική άνοδο που αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές. «Ανεβάσαμε σχεδόν 50% τη δύναμη μας, ενώ υπήρχε μία πολύ μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Το διακύβευμα δεν είναι ούτε ποσοτικό, ούτε προσωπικό, αλλά πολιτικό. Το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται σήμερα έτοιμος να κάνει μια υπαρξιακή τύπου μετάβαση, αυτό θα φανεί όχι τόσο από το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο από την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές» μου εξήγησαν κεντρικά στελέχη και μου συμπλήρωσαν: «Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μία αντιπολίτευση τεκμηριωμένη, αυστηρή, ορθολογική, υπεύθυνη και πάντοτε με αντιπρόταση«». Άρα, τι μας λένε; Ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ.

Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στην αγορά αθλητικών

Σε παιχνίδι κυρίως για δύο που έχουν τη θέληση να μεγαλώσουν το δίκτυό τους εξελίσσεται όπως δείχνει η αγορά αθλητικών ειδών. Πρόκειται για τις δύο πολυεθνικές αλυσίδες την βρετανικών συμφερόντων – κατέχει και 20% η ιδρυτική οικογένεια ΤσικνάκηCosmos Group που διαχειρίζεται τα καταστήματα Cosmos Sport, Sneaker 10, JD και για την σερβική Sport Vision. Η πρώτη ανοίγει 1,5 κατάστημα το μήνα, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος που μάλλον είναι χαρακτηριστικό της κεκτημένης ταχύτητας που έχει λάβει η επιχείρηση, η οποία ανήκει στη βρετανική JD Group Plc, έναν όμιλο αθλητικών ειδών ένδυσης με τζίρο πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια λίρες το 2022. Και από την άλλη η Sport Vision εκ Σερβίας, που είναι πιο φρέσκια στην ελληνική αγορά καθότι βρίσκεται σε αυτήν τα τελευταία δύο χρόνια και σύντομα φέρνει στην Ελλάδα – έως το τέλος του μήνα – ένα νέο σήμα καταστημάτων με ειδικές συλλογές και την ονομασία «tike!».

Αλλάζουν τα δεδομένα για την Τεχνική Ολυμπιακή

Το 2022 η Τεχνική Ολυμπιακή, άλλοτε κραταιός όμιλος που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμφώνησε με τον Ιβάν Σαββίδη να του πουλήσει το εμβληματικό τουριστικό θέρετρο, Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία έφερε και την αναδιάρθρωση των οικονομικών της ακολούθησαν κινήσεις στη ναυτιλία, συμφωνία με εταιρεία του Παύλου Βαρδινογιάννη για ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων και πρόσφατα η συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη διαρκή Ιερά Σύνοδο για να κατασκευάσει δύο κτίρια κατοικιών σε Κηφισιά και Βουλιαγμένη με το μοντέλο της αντιπαροχής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αλλάζουν με τον όμιλο που πέρασε από πολλά δεινά στο παρελθόν να εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός τελευταία. Σας θυμίζω κάπου εδώ ότι μέσω πλειστηριασμών ή άλλων διαδικασιών έχει αποκτήσει και περίπου 200 «κόκκινα» ακίνητα, τα οποία θα ανακατασκευάσει.

Η Nova ανοίγει τα χαρτιά της

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλος, θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του. Η εταιρεία που ανήκει στην BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, δε έχει δημοσιεύσει ακόμα τον ισολογισμό της για το 2022. Να σας πω όμως τι ακούγεται στην αγορά. Ακούγεται ότι η τιμολογιακή πολιτική, με μειωμένες χρεώσεις και προγράμματα έναντι του ανταγωνισμού, την οποία και ακολουθεί, δεν έφερε τις προσδοκώμενες οικονομικές επιδόσεις. Σίγουρα, η παρουσίαση του Γεωργιόπουλου θα δώσει απαντήσεις και αναμένεται ότι θα ερωτηθεί για αρκετά πράγματα και για το μέλλον της εταιρείας στη χώρα μας μετά την εξαγορά των Nova και Wind και τη συγχώνευσή τους στη σημερινή εταιρεία όπως τη γνωρίζουμε.

Τα μειωμένα κέρδη Σκλαβενίτη παρά τα 4,5 δισ. τζίρο

Πίεση στα οικονομικά του Σκλαβενίτη έδειξαν τα επίσημα οικονομικά του αποτελέσματα, τουλάχιστον σε επίπεδο κερδοφορίας. Με τζίρο στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ, τα κέρδη του ομίλου ήταν μειωμένα στα 58 εκατομμύρια ευρώ από 61 εκατομμύρια ευρώ πέρσι. Πρακτικά ο όμιλος δουλεύει με περιθώριο κέρδους κάτω από 2% κάτι που όμως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς είναι μη βιώσιμο. Με δεδομένες της πιέσεις που είδαν μπροστά του οι μεγάλες αλυσίδες από την ενέργεια, τα μεταφορικά, την αύξηση τιμών στα προϊόντα και την προσπάθεια τους να κρατήσουν τους καταναλωτές – απορροφώντας μέρος των αυξήσεων – το ποσοστό καθαρής κερδοφορίας κινήθηκε για το σύνολο της αγοράς περίπου στο 1%, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του 2019. Θυμίζουμε ότι με βάση στοιχεία από το Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ μάρκετ, το αντίστοιχο καθαρό περιθώριο του 2021 ήταν στο 2,2% και του 2020 στο 1,96% και το 2019 ήταν 0,98%. Και ο Σκλαβενίτης με τη σειρά του απορρόφησε αυξήσεις, ενώ επλήγη και από την ακρίβεια. Την ίδια στιγμή μάλιστα τα σούπερ μάρκετ χάνουν πωλήσεις σε όγκο και το καταναλωτικό κοινό στρέφεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (μη επώνυμα), προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα.

Πώς η Μπύρα Νήσος μεγαλώνει απότομα

Η μικροζυθοποιία Κυκλάδων, γνωστή με την ονομασία Νήσος, που ανήκει στον Αλέξανδρο Κουρή και την γνωστή δημοσιογράφο και κόρη του ζωγράφου, Κώστα Τσόκλη, Μάγια Τσόκλη, μεγαλώνει με πολύ γρήγορα βήματα τελευταία. Φτιάχνει εργοστάσιο εκτός Τήνου, το οποίο θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Έκανε μία νέα σειρά από μπύρες για την ΑΒ Βασιλόπουλο σε αποκλειστική συνεργασία για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Και μέσα σε όλα αυτά υπογράφει συμφωνία διανομής των προϊόντων της από τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με στόχο να εκμεταλλευτεί το μεγάλο δίκτυο διανομής και την προσβασιμότητα που αυτή έχει. Ιδιαιτέρως κινητική λοιπόν η ελληνόκτητη ζυθοποιία, η οποία μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Το επόμενο βήμα ποιο θα μπορούσε να είναι; Κάποιοι λένε για μία πιθανή εξαγορά. Κύκλοι κοντά στην εταιρεία πάντως το αρνούνται και κάνουν λόγο απλά για φήμες. Ίδωμεν…