Η Ουκρανία έλαβε την Τετάρτη (8/6) το πρώτο δισεκατομμύριο δολάρια από τα συνολικά 40 του πακέτου βοήθειας για να αντεπεξέλθει στη ρωσική εισβολή που ενέκρινε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον περασμένο μήνα.

Με μήνυμά της στο Twitter, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, ανέφερε: «Η υποστήριξη προς την Ουκρανία σημαίνει ενδυνάμωση της οικονομίας της. Άμεση υποστήριξη της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι εδώ για να βοηθήσει την Ουκρανία και τον λαό της να προχωρήσουν μπροστά…».

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον γιο του Γουόρεν Μπάφετ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, Χάουαρντ Μπάφετ, γιο του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη βρέθηκαν στο Κίεβο και συνομίλησαν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

«Συζητήσαμε για την βοήθεια που θα ήταν πολύτιμη για το κράτος μας. Του πρόσφερα την δυνατότητα να γίνει μέλος της προσπάθειας ανοικοδόμησης της χώρας μας – την ανακατασκευή των συστημάτων άρδευσης στην περιοχή της Οδησσού, τη στήριξη του λαού μας, αλλά και να βοηθήσει με την εξουδετέρωση των ναρκοθετημένων περιοχών καθώς με διατροφικά προγράμματα στα σχολεία μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ο Χάουαρντ Μπάφετ είναι διευθυντικό στέλεχος στην Berkshire Hathaway Inc, τον όμιλο που ίδρυσε ο πατέρας του Γουόρεν, αλλά και CEO του Ιδρύματος Howard G. Buffett Foundation. Το ίδρυμα περιγράφει την λειτουργία του ως μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και ως το τέλος του 2020 είχε στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία αξίας 529 εκατομμυρίων δολαρίων.