Τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες υπερασπιστές της Μαριούπολης, ευρισκόμενοι στα υπόγεια καταφύγια της χαλυβουργίας Azovstal, δημοσιοποίησαν απόψε οι μαχητές του τάγματος Αζόφ, αναρτώντας φωτογραφίες τους στο Telegram.

Στην ανακοίνωσή τους, την οποία μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, τονίζεται πως «όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες, τους ακρωτηριασμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης και να δράσει. Σε συνθήκες έλλειψης κάθε υγιεινής, με ανοιχτές πληγές, με γάζες που δεν είναι πια αποστειρωμένες, χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και χωρίς τροφή».

Μερικοί από τους στρατιωτικούς που φαίνονται στις εν λόγω φωτογραφίες πράγματι φέρουν βαριά τραύματα.

«Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, όπου μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν κατάλληλα» , προσέθεσαν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να επιβεβαιώσουν τις αρχές τους, με το να σώσουν τους τραυματίες που «δεν είναι πλέον μαχητές», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης οχυρώθηκαν στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου εργοστασίου, της χαλυβουργίας Azofstal, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετοί εξ αυτών, έως και 1.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ήρωες για πολλούς Ουκρανούς, τα μέλη του Αζόφ παρουσιάζονται από τη Ρωσία ως «φασίστες» και «ναζί» που διαπράττουν βιαιοπραγίες. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλωστε, παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την αποναζιστικοποίηση της χώρας.

Το Κίεβο τονίζει πως επιχειρεί να λάβει εγγυήσεις προκειμένου να μπορέσει να συντονίσει μία επιχείρηση εκκένωσης των τραυματιών.