«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Azovstal, στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε η Ιρίνα Βερεσούκ και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό ο οποίος έχει καταλάβει την πόλη αυτή.

Η ίδια διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο.

«Δεν είναι αλήθεια», είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία «δήλωσε επίσημα» στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως «κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Azovstal».

Οι πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στις υπόγειες εγκαταστάσεις της μονάδας εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι «σίγουρος 100%» ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Azovstal, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι δυνατό» να επαληθευθεί όσο δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

«Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» πρόσθεσε ο ίδιος, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λέγοντας πως «πολύ σφοδρές μάχες» επαναλήφθηκαν στη χαλυβουργία με το τέλος των απομακρύνσεων.

Στο εξής, οι ουκρανικές αρχές «εργάζονται» στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, ανέφερε η Βερεσούκ.

«Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει» σε περίπτωση που ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» από το εργοστάσιο, συμπλήρωσε. Μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να «διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα» δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει «να μεταφερθούν με φορεία».

Mariupol, Ukraine

Ελπίδες για μεσολάβηση της Άγκυρας

Αξίζει να αναφερθεί πως οι στρατιωτικοί του Azovstal έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Βερεσούκ να υπογραμμίζει πως πράγματι η «Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο» και πως οι Τούρκοι «θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν».

Μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει μέσω θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι», αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί» κατά την απομάκρυνση, είπε η Βερεσούκ. «Χρειάζονται απόλυτες εγγυήσεις γραπτώς, αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε».