Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα ή δυναμικά όσο θα επιθυμούσε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο πυροδοτώντας μια «υστερία» σχετικά με πληροφορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από πλευράς της στην πόλη Μπούκα, στην περιοχή του Κιέβου.

Η ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και η Δύση, ισχυρίζονται πως υπάρχουν αποδείξεις, μεταξύ των οποίων εικόνες και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που συγκέντρωσαν το Reuters και άλλοι οργανισμοί ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου (και όχι μόνο).

Η Μόσχα, πάλι, αρνείται την κατηγορία και έχει χαρακτηρίσει τις δηλώσεις αυτές «άθλια πλαστογραφία».

«Το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω είναι πως η εργασία (για τις συνομιλίες) συνεχίζεται», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο. Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας. Η διαδικασία συνεχίζεται αλλά πηγαίνει πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε».

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την εξάλειψη αυτών που χαρακτηρίζει επικίνδυνους εθνικιστές και την αποσταρτικοποίηση της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν ισχυρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.