Το ζήτημα του δανεισμού της Πορτογαλίας από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Μάρι Κιβινιέμι απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να το διαχειριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η Μάρι Κιβινιέμι, το κόμμα της οποίας υπέστη ήττα στις εκλογές της Κυριακής και έχασε πολλές έδρες προς όφελος του εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, φέρεται να δήλωσε ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Ο Γιούρκι Κατάινεν, αρχηγός της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και ο πιθανότερος εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρα δήλωσε ότι η θέση του Ελσίνκι όσον αφορά τη συμφωνία δανεισμού της Πορτογαλίας θα είναι σαφής ως τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την 16η Μαΐου.

Πάντως οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Κατάινεν αναμένεται να είναι δύσκολες και η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πριν την 20ή Μαΐου το νωρίτερο.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί, που αναδείχθηκαν τρίτη πολιτική δύναμη την Κυριακή και εκτόξευσαν τα ποσοστά και τις έδρες τους,  έχουν υποστηρίξει πως το Ελσίνκι δε θα πρέπει να συμμετάσχει εισφέροντας κεφάλαια για τον δανεισμό της Πορτογαλίας.