Την πρωθυπουργία αναμένεται να αναλάβει ο 39χεονος Γιούρκι Κατάινεν, απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και ηγέτης της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας, έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο Κατάινεν ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Συμμαχίας το 2004, σε ηλικία μόλις 33 ετών, κι έτσι του «κόλλησε» το υποκοριστικό «Jyrki-boy» από τον φινλανδικό Τύπο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατόρθωσε να εδραιώσει την ηγεσία του στο κόμμα και να καταλάβει προνομιακή θέση στην εθνική και διεθνή πολιτική σκηνή. Η εφημερίδα Financial Times τον ανακήρυξε τον καλύτερο υπουργό Οικονομικών για το 2008.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η ενασχόλησή του εδώ και χρόνια με τη διεθνή και την οικονομική πολιτική τον έχει προικίσει με εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία στους τομείς αυτούς.

Φιλοευρωπαίος, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής υποστήριξης των χωρών της ευρωζώνης, το οποίο θεωρεί κίνηση ευθύνης, απέναντι στην εθνικιστική δεξιά που είναι κατηγορηματικά αντίθετη, τους σοσιαλδημοκράτες που είναι μάλλον αντίθετοι, και το Κέντρο που απέφευγε να πάρει θέση.