Έκανε το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» τρίτη πολιτική δύναμη στη Φινλανδία, προσελκύοντας μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, απογοητευμένους και ψηφοφόρους που επέλεγαν την αποχή από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Ο 48χρονος Τίμο Σόινι, οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών, έπαιξε το χαρτί της ωριμότητας απέναντι σε δύο περισσότερο πεπειραμένους στο πολιτικό πεδίο αντιπάλους του, τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας και απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιούρκι Κατάινεν και την απερχόμενη πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέμι.

Κατά τη διάρκεια της προκλογικής εκστρατείας, απέφυγε να προκαλέσει με το θέμα της μετανάστευσης, απέναντι στην οποία το κόμμα του έχει ακραίες θέσεις, και έπαιξε στο γήπεδο των αντιπάλων του.

Με την εγκαρδιότητα, την αμεσότητα και την ευθύτητα που υιοθέτησε στην επαφή του με τους ψηφοφόρους θεωρήθηκε από τον μέσο Φινλανδό ελκυστική εναλλακτική λύση στους ελιτίστες πολιτικούς και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην εργατική τάξη της χώρας του, που παραδοσιακά υποστηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στο εσωτερικό του κόμματός του ο Τίμο Σόινι τηρεί αυστηρή πειθαρχία. Κάθε υποψήφιος υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την εκλογή του.