Για όσους θυμούνται τις σεμνές αλλά κομψές διαστάσεις του Royal Yacht Britannia, μάλλον θα χάσουν τα λόγια τους με την πολυτέλεια που πολλοί χαρακτηρίζουν «εκτροπή ενός εξαιρετικά ματαιόδοξου ηγέτη». Το Scheherazade, το σούπερ γιοτ που φέρεται να ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, έχει έξι καταστρώματα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπέρμετρης υπερβολής.

Όπως αναφέρει η Daily Mail η εξωφρενική πολυτέλεια του σούπερ γιοτ του Ρώσου προέδρου αλλά και εκείνη όλων των υπόλοιπων σκαφών που κατέχουν οι Ρώσοι ολιγάρχες «προκαλούν το κοινό αίσθημα» τη στιγμή που τα ρωσικά όπλα συνεχίζουν να κονιορτοποιούν την ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και να ρίχνουν βροχή θανάτου σε ανυπεράσπιστους πολίτες σε όλη την Ουκρανία.

Το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο πλοίο, όπου κάθε πιθανή επιφάνεια είναι από χρυσό ή ένθετο μάρμαρο, θα έπρεπε να δοθεί το όνομα μιας από τις πιο ευγενικές μορφές της λογοτεχνίας, απλώς ενισχύει την αίσθηση της αγανάκτησης, λέει η Mail.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο στο σούπερ γιοτ ακόμη και το χαρτί τουαλέτας διανέμεται μέσω χρυσών θηκών. Αυτή τη στιγμή το Scheherazade είναι παγιδευμένο πίσω από τα κατάρτια ενός δάσους μικρότερων σκαφών και δεν μπορεί να βγει στη θάλασσα, έξω από τις ιταλικές ακτές.

Το σούπερ γιοτ του Πούτιν Scheherazade

Σύστημα αντιμετώπισης drone, ελικοδρόμια, σπα κρυοθεραπείας, αίθουσα χορού και γυμναστήριο

Η ιδιοκτησία υλικών όπως το σούπερ γιοτ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν, όπως κάποιος σύγχρονος απόλυτος μονάρχης, επιδεικνύει την εξουσία του. Σε μια χώρα όπου ο μέσος ετήσιος μισθός του Ρώσου είναι 6.000 ευρώ, τα πλούτη που σπαταλήθηκαν για το γιοτ είναι σχεδόν ακατανόητα.

Έξω υπάρχουν δύο ελικοδρόμια, ικανά να προσγειώνουν ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα, αψεγάδιαστα καταστρώματα από ξύλο και ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας και άμυνας με τη δυνατότητα να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον ουρανό. Αλλά είναι το εσωτερικό που αρχίζει η απόλυτη χλιδή.

Υπάρχει ένα αυτοεπιπεδούμενο μπιλιάρδο, ένα σπα με θάλαμο κρυοθεραπείας και μια πισίνα που μπορεί να μετατραπεί σε πίστα χορού. Υπάρχει ενυδρείο, θέατρο, αίθουσα χορού, γυμναστήριο και τζακούζι. Και για απόλυτη τσαχπινιά, ένα πιάνο που παίζει μόνο του.

Κάτω από τα καταστρώματα υπάρχει ένα υπόγειο υπόστεγο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει ένα ελικόπτερο, έξι τζετ σκι, πέντε τέντερ και οκτώ Seabobs.

Τα χρυσά εξαρτήματα βρίσκονται παντού, από τις βρύσες του μπάνιου μέχρι τις βίδες που συγκρατούν μια τηλεόραση πλάτους 4,5 μέτρων στον τοίχο μιας καμπίνας.

Η απίστευτη περιουσία ενός ανθρώπου με επίσημο μισθό τα 120.000 ευρώ

Παντρεμένος με δύο κόρες κάτω των πέντε ετών, είχε εγκατασταθεί στο γραφείο της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας. Τα υπάρχοντά του περιλάμβαναν ένα παλιό αυτοκίνητο Lada και ένα πλυντήριο ρούχων 20 ετών.

Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα ήταν πολυεκατομμυριούχος και, μέσα σε 20 χρόνια, είχε συσσωρεύσει μια περιουσία τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων που λέγεται ότι μία περίοδο ενδεχομένως να ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Σήμερα, η περιουσία του -μαζί με τουλάχιστον δύο γιοτ- περιλαμβάνει ένα παλάτι που κόβει την ανάσα στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας και ένα αεροσκάφος που έχει ταπετσαριστεί όχι από επιπλοποιό αλλά από κοσμηματοπώλη.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Μεταξύ ενός μυστικού χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων λέγεται ότι υπάρχουν πολυτελή σπίτια για τις ερωμένες του και μια συλλογή από ανεκτίμητα ρολόγια χειρός – τα αγαπημένα του είναι ένα Patek Philippe Perpetual Calendar αξίας 83.000 ευρώ και ένα Breguet Marine αξίας 18.000 ευρώ.

Ωστόσο, το όνειρο του Πούτιν για επέκταση των συνόρων της Ρωσίας μέσω της βίαιης εισβολής του στην Ουκρανία απειλεί τώρα την ίδια την ύπαρξη του μοναδικού πράγματος που εκτιμά περισσότερο από όλα τα άλλα – την ευημερία που έχει συσσωρεύσει, μεγάλο μέρος της οποίας λεηλατήθηκε από τον ίδιο τον λαό που δηλώνει ότι υπηρετεί.

Πιστεύεται ότι έχει κρύψει εκατομμύρια από τον προσωπικό του πλούτο στο Λονδίνο και μια νέα αποκαλούμενη «μονάδα κλεπτοκρατίας» με αιχμή του δόρατος την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα. Οποιοσδήποτε κατέχει περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του Πούτιν θα στοχοποιηθεί και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Ο υπολογισμός της αξίας του κάποτε άφραγκου πράκτορα της KGB υπήρξε ένα από τα αινίγματα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος που αρέσκεται να περιγράφει τον εαυτό του ως έναν απλό «ταπεινό υπηρέτη» του λαού με κρατικό μισθό μόλις 140.000 δολαρίων, να αντέξει οικονομικά να ζει μια ζωή γεμάτη από τέτοιες αφάνταστες υπερβολές; Σύμφωνα με τη Mail είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει τα πιο μετριοπαθή δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία – δύο μικρά διαμερίσματα, μερικά αυτοκίνητα ρωσικής κατασκευής και ένα οικόπεδο 1.500 τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Bill Browder, τον αμερικανικής καταγωγής διαχειριστή hedge fund που έχει αποκαλύψει μεγάλο μέρος της διαφθοράς στη Ρωσία του Πούτιν, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έχει συγκεντρώσει περιουσία 190 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο ορατά περιουσιακά του στοιχεία; Πρώτον, το κρησφύγετό του στη Μαύρη Θάλασσα, ένα ιταλικό αρχοντικό 18.000 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε ένα κτήμα που είναι 39 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του πριγκιπάτου του Μονακό. Περιλαμβάνει αμπελώνες, ένα υπόγειο παγοδρόμιο για χόκεϊ επί πάγου και ένα στούντιο χορού.

Η έπαυλη του Πούτιν στη Μαύρη θάλασσα

Η κατασκευή του κόστισε 1 δισεκατομμύριο λίρες και οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από τους επικριτές του δείχνουν εσωτερικούς χώρους από χρυσό, μάρμαρο και έπιπλα κατά παραγγελία με περίπλοκες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου ενός δερμάτινου καναπέ αξίας 200.000 λιρών. Το ισόγειο φιλοξενεί μια πίστα αγώνων με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, θέατρο, καζίνο και «aqua disco». Μια αίθουσα γευσιγνωσίας κρασιού διαθέτει ένα τεράστιο παράθυρο με εικόνες που είναι χαραγμένο στον βράχο κάτω από το παλάτι.

Μια βούρτσα τουαλέτας που εισήχθη από την Ιταλία για το ιδιωτικό μπάνιο του Πούτιν λέγεται ότι κόστισε σχεδόν 700 λίρες.

Οι φωτογραφίες δείχνουν κρεβάτια με ουρανό στολισμένα με παχιά μαξιλάρια, πολυελαίους και μια πισίνα διακοσμημένη με αγάλματα Ελλήνων θεών. Συνολικά, το στυλ λέγεται ότι θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ’, τον αποκαλούμενο βασιλιά Ήλιο της Γαλλίας, ο οποίος ως γνωστόν έχασε την επαφή με την πραγματικότητα.

Υπάρχει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή και μια ζώνη αποκλεισμού ενός χιλιομέτρου στη θάλασσα.

Άλλα προεδρικά περιουσιακά στοιχεία λέγεται ότι περιλαμβάνουν 15 ελικόπτερα, ένα Airbus, δύο αεροσκάφη Dassault Falcon και ένα αεροσκάφος Ilyushin με νεοκλασική καμπίνα αξίας 13 εκατομμυρίων λιρών με κοσμήματα και ένα μπάνιο που λέγεται ότι κόστισε 47.000 λίρες.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Graceful, ένα αδελφό πλοίο του Scheherazade, αξίας 87 εκατομμυρίων ευρώ. Πριν από λίγες εβδομάδες, το πλήρωμά του απέπλευσε ξαφνικά από ένα ναυπηγείο στη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε μετατροπές – μια κίνηση που αναμφίβολα αποσκοπούσε στην αποφυγή πιθανών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.