Το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών ακινήτων του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο – και το ποσό του Λονδίνου που μπόρεσε να αγοράσει μέσα σε 20 χρόνια – είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόταν, καθώς σήμερα προέκυψε ότι ο ολιγάρχης και η οικογένειά του έχουν συγκεντρώσει μια «τράπεζα» 53 πολυτελών βρετανικών κατοικιών αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 55χρονος μεγιστάνας, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο οποίος κατέχει επίσης την Τσέλσι αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών, φέρεται επίσης να συνδέεται με άλλα 17 εμπορικά ακίνητα και κομμάτια γης στην πρωτεύουσα, η οποία φέρει το παρατσούκλι «Μόσχα στον Τάμεση» λόγω του ποσού των ρωσικών μετρητών που αντλούνται στην πόλη.

Αυτή η εξαιρετική παγκόσμια αυτοκρατορία ακινήτων, που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 περιουσιακά στοιχεία μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγείρει ερωτήματα σύμφωνα με τη Daily Mail, σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι πραγματικά οι κυρώσεις εναντίον του, λόγω των αδιαφανών και αμιγώς ιδιοκτησιακών δομών που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι Ρώσοι για να ματαιώσουν τις προσπάθειες να παγώσουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμη και να κατασχέσουν τα σπίτια τους.

H περιουσία που πίστευαν οι Βρετανοί ότι είχε ο Αμπράμοβιτς

Θεωρούνταν ότι τα μόνα βρετανικά σπίτια του Αμπράμοβιτς ήταν μια έπαυλη 150 εκατομμυρίων λιρών δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον και ένα ρετιρέ 22 εκατομμυρίων λιρών στον Τάμεση κοντά στην ποδοσφαιρική του ομάδα, το οποίο φέρεται να διαθέτει αλεξίσφαιρο τζάμι. Είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια λίρες σε γιοτ, ιδιωτικά τζετ, ελικόπτερα και υπεραυτοκίνητα που βρίσκονται στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο.

Αλλά σήμερα σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ αποδείχθηκε ότι η ακίνητη περιουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο σημαντική, συμπεριλαμβανομένων 41 διαμερισμάτων στο Chelsea Village, το ξενοδοχείο και το πολυτελές οικοδομικό τετράγωνο ακριβώς δίπλα στο Stamford Bridge αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένου ενός ρετιρέ 4 εκατομμυρίων λιρών, όπως υποστηρίχθηκε.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς έχουν αποκαλυφθεί από το Organized Crime and Corruption Reporting Project, το οποίο συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Ισχυρίζονται επίσης ότι διαθέτει ακίνητα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων λιρών σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και δεσμούς με δύο καταπιστευματικά ταμεία με έδρα την Κύπρο που λέγεται ότι αξίζουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα ακίνητα που έχει αποκτήσει μέσω της Τσέλσι

Η ομάδα της Τσέλσι

Ο Guardian υποστήριξε επίσης ότι στενοί συγγενείς του Αμπράμοβιτς έχουν επίσης σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δύο σπιτιών στην Belgravia δίπλα-δίπλα με ταιριαστούς φράχτες privet και ένα «μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια στον πρώτο όροφο». Φέρεται επίσης να έχουν προσθέσει ένα αρχοντικό στο Κένσινγκτον αξίας 17,5 εκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα εμπορικά του ακίνητα περιλαμβάνεται το στάδιο Kingsmeadow, όπου παίζουν οι γυναίκες της Τσέλσι στο Κίνγκστον, το οποίο του ανήκει μέσω της Τσέλσι. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του κ. Αμπράμοβιτς φέρεται επίσης να κατέχει ένα διαμέρισμα 8,75 εκατομμυρίων λιρών στο Cheyne Terrace και ένα σπίτι 2 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο προπονητικό του γήπεδο στο Cobham του Surrey.

Κάμερες έξω από το γήπεδο της Τσέλσι

Εκτός της Βρετανίας, το Organized Crime and Corruption Reporting Project αναφέρει ότι του ανήκει το Chateau de la Croe, στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας, στο οποίο έμεναν κάποτε ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουίνδσορ, και λέγεται ότι η αξία του φτάνει τα 100 εκατομμύρια λίρες. Έχει επίσης στην κατοχή του μια βίλα αξίας 33 εκατομμυρίων λιρών στο κοντινό Σεν Τροπέ.

Έχει επίσης σπίτια αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών το καθένα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και ένα αρχοντικό στο Παρίσι. Πιο μακριά υπάρχει ένα σούπερ ράντσο 37 εκατομμυρίων λιρών στις ΗΠΑ στο Άσπεν, ένα κτήμα 54 εκατομμυρίων λιρών στο Σεντ Μπαρτς στην Καραϊβική και ένα ξενοδοχείο 17 εκατομμυρίων λιρών στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Η αυτοκρατορία ακινήτων του στη Ρωσία είναι λιγότερο σαφής – αλλά η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Αμπράμοβιτς, Millhouse Capital, κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών στην πατρίδα του, συμπεριλαμβανομένου του Four Winds Plaza, ενός κτιρίου γραφείων και κατοικιών στη Μόσχα, και του ξενοδοχείου Kristall που αποκτήθηκε πρόσφατα στο θέρετρο Gelendzhik στη Μαύρη Θάλασσα.

Η τεράστια περιουσία που συνδέεται με τον Πούτιν

Το σημερινό δημοσίευμα του Guardian απαριθμεί περιουσιακά στοιχεία ύψους 13 δισεκατομμυρίων λιρών παγκοσμίως που συνδέονται με 35 Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και τα οποία έχουν εντοπιστεί σε περισσότερους από 145 υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς, πολυτελή σκάφη, τζετ και ακίνητα στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη Γαλλική Ριβιέρα.

Μόλις έξι άτομα έχουν συνδεθεί με επτά σκάφη αναψυχής, 11 ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα – συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,5 δισεκατομμυρίων λιρών), σύμφωνα με έρευνα της Guardian και της οργάνωσης Organised Crime and Corruption Russian asset tracker.

Πούτιν και Ντερίμπασκα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ακίνητα και εκτάσεις γης συνολικής αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων (379 εκατ. στερλίνες) συνδέονται μέσω συγγενών, καταπιστευμάτων ή εταιρειών με τέσσερις κορυφαίους ολιγάρχες: τον Αμπράμοβιτς, τον Αλισέρ Ουσμάνοφ, τον Όλεγκ Ντεριπάσκα και τον Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Ντεριπάσκα έχει μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις και πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, καθώς και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.