Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι είπαν στις ιταλικές αρχές ότι πρέπει να κατασχέσουν ένα σκάφος 140 μέτρων αγκυροβολημένο στις ακτές της χώρας, επειδή μπορούν να αποδείξουν ότι ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια έρευνα της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης εξέτασε μια σειρά από πολυτελή περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, ανήκουν στον Πούτιν και την οικογένειά του. Οι κυρώσεις που έχει δεχθεί ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες μετά την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σφοδρές. Το τελευταίο επεισόδιο περιελάμβανε την πολυτελή θαλαμηγό του Ρομάν Αμπράμοβιτς η οποία μετά από περιπέτεια έδεσε στην Τουρκία.

Το κυριότερο από τα φερόμενα περιουσιακά στοιχεία είναι το σούπερ γιοτ αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, μήκους 140 μέτρων, με πολυτελή χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοδρομίων.

Η εξαώροφη θαλαμηγός «Scheherezade» περιλαμβάνει χώρο που ισοδυναμεί με δύο πολυκατοικίες, μαζί με ένα σπα και ένα σαλόνι ομορφιάς. Αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Marina di Carrara στη δυτική ακτή της Ιταλίας.

«Το πλήρωμα είναι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες»

Το συγκλονιστικό υλικό που μοιράστηκαν στο κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube οι παρουσιαστές Γκεόργκι Αλμπούροφ και Μαρία Πεβτσίκ δείχνει ότι ο καπετάνιος του πλοίου είναι Βρετανός, αλλά το υπόλοιπο πλήρωμα φέρεται να προέρχεται από την FSO και την FSB – δύο ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Συνεργάτες του Ναβάλνι απαιτούν από τις ιταλικές αρχές να κατασχέσουν τώρα το σκάφος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Πεβτσίκ δήλωσε: «Ερευνούμε τη διαφθορά του Πούτιν για πάνω από μια δεκαετία και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα – ο Πούτιν δεν διατηρεί ποτέ περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του. Δώδεκα προσωπικοί φρουροί και υπηρέτες του Πούτιν συντηρούν διαρκώς ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου, που βρίσκεται αραγμένο σε ιταλικό λιμάνι. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια αρκετά στέρεη απόδειξη ότι το Scheherezade ανήκει στον ίδιο τον Πούτιν και πρέπει να κατασχεθεί αμέσως».

Ο κ. Αλμπούροφ πρόσθεσε: «Βρήκαμε άλλα 700 εκατομμύρια δολάρια που έκλεψε ο Πούτιν από τους Ρώσους – το γιοτ, για το οποίο πεθαίνουν τώρα Ρώσοι στρατιώτες». Οι δύο ερευνητές ισχυρίζονται, έχοντας ελέγξει τις προσωπικές λεπτομέρειες του προσωπικού του σκάφους, ότι 23 συνδέονται με το FSO.

σούπερ γιοτ 600 εκατ

Οι ιταλικές αρχές θεωρείται ότι ερευνούν την ιδιοκτησία του σκάφους εν μέσω υποψιών ότι μπορεί να ανήκει στον Πούτιν, αλλά ο καπετάνιος του Guy Bennett-Pearce αρνήθηκε ότι γνωρίζει οποιαδήποτε τέτοια σχέση.

Μια πηγή δήλωσε: «Είναι πιθανό η ομάδα του Ναβάλνι να έχει βοηθηθεί από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες στην αποκάλυψη αυτής της αποκάλυψης». Το γιοτ αναφέρεται ως το 13ο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Νωρίτερα σήμερα, η ίδια ομάδα αποκάλυψε το παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

«Το Graceful είναι το προηγούμενο γιοτ του Πούτιν αξίας 10 δισεκατομμυρίων ρουβλίων», είπαν. «Μετά την αγορά του Scheherazade, το Graceful επανεγγράφηκε στο όνομα του φίλου του Πούτιν, Γκενάδι Τιμτσένκο».

Τον Φεβρουάριο, το Graceful εντοπίστηκε να «φεύγει» από ένα ναυπηγείο στη Γερμανία, προκαλώντας εικασίες ότι προσπαθούσε να αποφύγει την κατάσχεση λόγω των σκληρών κυρώσεων πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.