Την έντονη ανησυχία της για την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς μπορούν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στο δελτίο προξενικών-ταξιδιωτικών πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, που ανανεώθηκε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνονται προσθήκες για τα πρόσφατα περιστατικά με τα πακέτα-βόμβες που εστάλησαν σε πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και σε στόχους στο εξωτερικό, όπως και στο παγιδευμένο πακέτο προς τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που στοίχισε τη ζωή του υπασπιστή Γιώργου Βασιλάκη.

Επαναλαμβάνονται οι μόνιμες αναφορές ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων», και ότι «ως σημείο εισόδου στη ζώνη Σένγκεν από τα ΝΑ, η εκτεταμένη ακτογραμμή και τα πολλά νησιά της Ελλάδας αυξάνουν την πιθανότητα για ξένους τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη από τα ελληνικά σύνορα».

Τονίζεται, επίσης, ότι «εγχώριες εξτρεμιστικές οργανώσεις προβαίνουν σε εκδηλώσεις βίας στην Ελλάδα», και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι «εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο “Επαναστατικός Αγώνας” και η “Σέχτα Επαναστατών” έχουν γίνει όλο και πιο ενεργές εναντίον και εγχώριων και ξένων στόχων».

Στο δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αναφορά στον τραγικό θάνατο του 15χρονου παιδιού από το Αφγανιστάν, που διαμελίστηκε όταν εξερράγη στα χέρια του μία βόμβα στα Πατήσια, αλλά και η πυρπόληση της Marfin στην οδό Σταδίου, που προκάλεσε το θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας.