Την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη τρομοκρατικής απειλής.

Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία «αυξημένου κινδύνου» και από την 57η παγκόσμια θέση που βρισκόταν πέρυσι, φέτος έφτασε στην 24η θέση. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκαν 180 τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμη και την Ισπανία, που βρίσκεται στην 27η θέση της κατάταξης.

Στην κορυφή της λίστας των 196 χωρών με τον υψηλότερο κίνδυνο τρομοκρατίας βρίσκεται η Σομαλία, ακολουθούν το Πακιστάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μέσα σε ένα χρόνο, η Σομαλία εκτοξεύτηκε από την τέταρτη θέση στην κορυφή της κατάταξης, καθώς μέσα σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2009-Ιούνιος 2010) σημειώθηκαν 566 τρομοκρατικές ενέργειες, προκαλώντας το θάνατο 1.437 ανθρώπων.

Το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη βρίσκονται στην κατηγορία «εξαιρετικού κινδύνου». Η Υεμένη κατατάσσεται στην ένατη θέση και μπαίνει για πρώτη φορά στην κατηγορία «εξαιρετικού κινδύνου», με 109 τρομοκρατικές επιθέσεις να έχουν σημειωθεί την περίοδο που εξετάστηκε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 33η θέση στην κατηγορία «μέσου κινδύνου», μπροστά από την Αλγερία (36η), τη Γαλλία (44η) και τη Βρετανία (47η).

Ο Καναδάς (67η θέση), η Γερμανία (70η), το Μαρόκο (84η), η Ελβετία (114η) και το Βέλγιο (117η) βρίσκονται στην κατηγορία «ασθενούς κινδύνου».

Ο δείκτης τρομοκρατικής απειλής συντάσσεται κάθε χρόνο με βάση τον αριθμό και τη σφοδρότητα των επιθέσεων που σημειώνονται σε κάθε χώρα, αλλά το ιστορικό του κάθε κράτους.